Widok

Nadmierne ślinienie u ponad rocznego dziecka-specjalista,sugestie

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Moje 14 mies. dziecko ślini się od ponad pół roku (odkąd skończył 8-9 mies.) masakrycznie, dosłownie, 10 do 15 śliniaków (porządnych, grubych, frotte) dziennie schodzi, każdy mokry, ze można wyciskać, przesiąka po niecałej godzinie, tak, że całe szyja, dekolt mokre, przez to cała broda i klatka piers. w wysypce(od podraznienia przez ślinę). mały ładnie próbuje mówić, raczej nie ma problemu z tym, ząbki są już góra i dół po 8, a ślinienie pozostało i gryzienie dosłownie wszystkiego i to bardzo intensywne, całe łóżeczko drewniane jest obgryzione, jakby jakieś zwierzę je pogryzło, wkładanie rączek do buzi, jakby chciał sobie ulżyć, ale w czym, skoro ząbki już są? chciałam się udac do logopedy, ale czy z tak małym dzieckiem jest sens? może neurologopeda? laryngolog? pediatra bagatelizuje problem, twierdzi, że to normalne... prosiłabym o namiary o specjalistę, który zdiagnozuje dziecko, może być (neuro)logopda, laryngolog - może problem tkwi w śliniankach? chociaż zauważyłam, że mały często trzyma otwartą buzię, ślina dosłownie cieknie, jak coś mówi..ale jest jeszcze mały, dlatego nie każdy logopeda się nada, proszę o sugestię. wizyta oczywiscie jak najszybciej i prywatnie, ale na nfz też chetnie poproszę namiary, najlepiej gdynia, ale i gdansk bedzie ok.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jakiś czas temu, w pewnym wątku, wyśmiałaś mnie, kiedy proponowałam dobrego neurologopedę. Ale jeśli teraz uważasz, że sama musisz skorzystać, to proszę bardzo - godna polecenia firma:

http://www.logolingua.pl/

Właścicielka ma duże doświadczenie, zadzwoń i poproś o sugestie (może faktycznie lepiej dobry laryngolog?), bądź umów się na wizytę. Powodzenia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
tak, bo sugerowałaś by autyzm diagnozowała logopeda, a to raczej jest zadanie dla trochę innych specjalistów, niż logopedów. nagminnie polecałas swoją koleżanke w tamtym watku. ja pisze o ślinieniu, czyli zaburzeniu narządu mowy (jeśli w ogóle), którym zajmuje się (neuro)logopeda, ew. laryngolog, nie widzisz różnicy? poza tym uważam, że rozreklamowujesz natrętnie jakąś swoja koleżankę, więc niestety nie skorzystam z propozycji. admin powinien to usuwać.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Jeśli drugi czy trzeci raz uważasz za nagminny, to nie skomentuję. Skomentuję natomiast to, że TY nagminnie krytykujesz, wyśmiewasz, ośmieszasz, a nawet ubliżasz tutaj piszącym i to może właśnie powinien admin usuwać?
Dobrej nocy życzę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
U mnie synek mial podobnie. Sliniakow, bluzek dziennie szlo mnostwo. Przeszlo samo gdy mial komplet zebow. Tez sie martwilam, a pediatra uspokajala. Tez zastanawialam sie gdzie z tym isc i ja bym poszla najpierw do larymgologa.
Moja córka długo się śliniła,laryngolog nie widział problemu dopóki nie zmieniłam laryngologa,okazało się ,że to prerośnięty trzeci migdał,diagnoza potwierdzona przez kolejnego laryngologa.Po usunięciu migdała problem natychmiast zniknął.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki za info, a Nika podasz, który laryngolog to zdiagnozował? i czy ten migdał dawał jakieś objawy jeszcze? częste anginy,chrypkę? bo u nas żadnych chorob nie ma, ani chrypki itp. A młody ma już wszystkie ząbki (oprócz 5), ale piątki to chyba w ogóle późnij ida, a 3 i 4 około półtora roczku, u nas już na roczek były, a ślinienie nie minęło;/
Nie ma chyba sensu podawać ,który laryngolog to zdiagnozował bo migdał był wielkości dużego orzecha włoskiego więc tylko lekarz idiota albo ślepy mógł tego nie zdiagnozować.U mojej córki były częste anginy i bezdechy ale dopiero po drugim roku życia ale wydaję mi się,że ten migdał wcześniej u niej zaczął się rozrastać,śliniła się przeokrutnie a laryngolog wmawiała mi,że to od tarczycy ,wkuta jestem na siebie,że dopiero po 3 r.życia poszłam do innego laryngologa i dwaj inni niezależnie od siebie potwierdzili diagnozę.Z zabiegiem nie zwlekaliśmy po i ślinienie i anginy ,katary jak ręką odjął.Jezeli u ciebie to migdały to u takich maluchów chyba zabiegów nie przeprowadzają no i ja jeszcze bym poczekała mały jak piszesz ma 1,5 roku to chyba może się jeszcze trochę poślinić może to nie migdały tylko co innego.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Otolaryngolog - dr Jarosław Sova, jakies aktualne opinie??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak dla mnie przepracowany,chaotyczny i zbyt przemęczony ale ma swoją kamerkę więc co do migdałków napewno diagnozę postawi bezbłędnie nie wiem jak z innymi schorzeniami.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
to moze jednak zapodasz kogos, kto spelnil Twoje oczekiwania?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie polecę,do Sovy trafiłam bo był najbardziej rozreklamowany i polecany jako laryngolog dziecięcy,tydzień po diagnozie dziecko miało już zabieg,nie czekałam .Drugi lekarz ,który potwierdził diagnozę to znajomy rodziny ,jest laryngologiem ale zajmuję się tylko osobami dorosłymi i za bardzo podejścia do dzieci to on nie ma ,poszłam do niego bo mu ufałam.Spróbuj z Sową jak by nie było cały czas zajmuję się dzieciakami więc doświadczenie ma i chyba dobrą opinię nadal trzyma.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Koleżanka zdiagnozowała córkę u dr Mostowskiego, który wyciął jej trzeci migdał. Przyjmuje w Gdańsku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
o tym dr także czytałam pozytywne opinie, dzięki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej, mam z 14 miesięcznym synem ten sam problem. Czy możesz napisać jak to u Ciebie się skończyło?
Ja również mam problem u córki :( ślini się od 6 miesiąca życia, a ma już 17 miesięcy i problem nie znika. Byliśmy już u laryngologa, fizjoterapeuty i teraz chcemy iść do logopedy. Już sama niewiem co robić
A może to zaburzenia Integracji Sensorycznej , polecam konsultacje z jakimś specjalistą w placówkach Wyspa albo Logop w Gdańsku .
Na NFZ jest Ośrodek Wczesnej Interwencji , ale pediatra musi wystawić skierowanie i długo się czeka. W centrum Logop diagnozowałam moją córkę, z tymże trochę straszą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
tak, zapewne. moje dziecko z pewnością ma tak w ogóle autyzm. no bo ślini się. proszę o usuniecie tego wątku.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11
Zaburzenia SI to nie autyzm! A w tych placówkach też nie zajmują się tylko autystami a wszelakimi problemami z dziećmi -skoro ktoś prosi o poradę / sugestie to niech się liczy z różnymi propozycjami a nie obraża. Forum służy do wyrażania opinii, a nie po to by komuś zrobić przykrość. Przynajmniej takie były moje zamiary. I moje dziecko nie ma autyzmu a właśnie zaburzenia w zakresie przetwarzania sensorycznego. Życzę powodzenia.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3
wiem co to zaburzenia SI, nigdy nie wpadlabym by slinienie, bez ZADNYCH innych objawow mialo cos z tym wspolnego. no ale na tym forum, jak dziecko ma gazy, to na pewno ma nietolerancje laktozy, a jak wodzi wzrokiem nie według tabelki w ksiazce to ma autyzm. jak widac slinienie mozna i pod SI podciagnac.

przykro mi, ze irytuja mnie takie głupie wpisy, ja sobie z tego nic nie robie, ale pewnie niejedna mama tutaj po takich sugestiach wypłakała swoje w poduszke.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Masakra jak sie tak znasz i nie chcesz rad niespecjalistow to idz to specjalisty. Skoro pytasz na forum to kazdy ma prawo sie wypowoedziec. Pozjadala wszystkie rozumy, okropny chatakter wspolczuje mezowi/partnerowi takiej jedzy
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ząbki już są 8 a powinno być 10 bo wychodzą do 5 włącznie czyli 10 dół i 10 góra penie dziąsła swędzą na te piątki tylko 14 mc to szybko bo One wychodza między 23 a 30 miesiącem życia. Pozdrawiam.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jak oszczedzacie ? (27 odpowiedzi)

witam dziewczyny napiszcie plis jak oszczędzacie, jakie formy, jakieś rygory, albo na czymś...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?

do góry