Widok

Nadszedł czas na remont łazienki ;-(

Kilka lat temu kupiliśmy mieszkanie z rynku wtórnego z łazienką do remontu. Właśnie nadszedł czas, by zrobić w niej gruntowny remont, od elektryki i hydrauliki po kafle oczywiście.
Czy znajdują się na forum osoby, które niedawno miały do czynienia z takim remontem i czy podpowiedzą mi, na co zwrócić uwagę? Ile czasu trwa remont łazienki niecałe 5 m2 i wc 1 m2 ?
Niedawno czytałam tu wątek odnośnie wyboru między wanną, a prysznicem. Przyznam, że ja wolę prysznic, mniej miejsca chociażby zajmuje, mąż wannę, dzieci też. No i czyba przyznam im rację, ze względu na suszenie prania. Mam tu na myśli suszarkę podwieszaną nad wanną. Jak wygląda suszenie prania, gdy jest prysznic, gdzie kapie woda, jakie macie rozwiązania w tej kwestii. Ja teraz mam wolnostojącą, która zajmuje sporo miejsca w pokoju i drażni mnie brr. No i jak wygląda montaż takiej suszarki, gdy sufit jest podwieszany z płyt gipsowych? A jeśli wanna, to akrylowa (nie rysuje się?) czy emaliowana (zimna i możliwe odpryski) ?
Co sądzicie o umywalkach nablatowych, są praktyczne i wygodne, czy tylko modnie wyglądają? Ja chyba wolę umywalkę z szafeczką, bynajmniej można w niej pochować rózne rzeczy, gdy miejsca w łazience mało.
Teraz mam pytanie odnośnie fachowca. Czy powinien być on również projektantem, albo mieć chociaż zmysł "artystyczny", który doradzi i rozwieje ewentualnie wątliwości, czy to w mej gesti leży, a on jest tylko od wykonania roboty? Ja mam taki swój plan w głowie, wybraliśmy już kafelki, ale jak to kafelkarzowi przekazać? nie chcę żadnych fajerwerków, bo to tylko mała łazienka w bloku. Czy cena za wykonanie pracy jest, że tak powiem umową o dzieło, czy za każdą półeczkę, gniazdko, światełko (marzy mi się sufit podwieszany) fachowiec osobno liczy, a potem na koniec wychodzi bajońska suma?
No i odnośnie kibelka poradżcie!!! Ja jestem zwolenniczką tych podtynkowych, ładnie wygladają, rur nie widać i toaleta łatwa w utrzymaniu czystości. Moja mama ma ponad 10 lat i nic złego się nie dzieje. A jak ja będę miała pecha i jakiś wężyk kiedyś pęknie i będzie trzeba skuwać kafle? Może lepszy jednak taki tradycyjny kompakt ze zbiornikiem?
Możecie się pochwalić swymi łazienkami, w szczególności sufitem i oświetleniem ;-) bo szukam inspiracji i wkleić zdjęcia? Ja niestety zdjęcia nie zrobię, bo ze wstydu bym się spaliła...potem się pochwalę. No i liczę też na polecenie jakiegoś solidnego fachowca, który zna się na kafelkowaniu, hydraulice, elektryce i nie puści mnie z torbami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale pralke i suszarke bebnowa mozna ustawic jedno na drugim (tylko pralka tez z "okienkiem") wiec miejsca w sumie nie zajmuje wiecej

no i nie kazdy ma miejsce na pralke z okienkiem ;) ja mam tylko na odgórna
Mam łazienkę tej samej wielkości i suszarka spokojnie weszła. I koniec tańca z gnijącymi szmatami na porozstawianych suszarkach. Jak chcę, to mogę sobie nawet 5 prań jednego dnia nastawiać. Maluch może mieć mniej ciuchów, np. tylko jeden kombinezon czy ocieplane spodnie - jak się w wybrudzą, to mogę je uprać i wysuszyć w dwie godziny.
W ściance, za którą jest zestaw podtynkowy powinno się zrobić otwór rewizyjny, żeby w razie czego było dojście. Zasłania się otwór elementem, który można łatwo wyjąć, np. płytą też obłożoną kafelkami. Wizualnie nie wyróżnia się ze ściany.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny - która wanna z hydromasażem?
Zobaczcie - http://www.e-inclusive.pl/Wanny-%C5%82azienkowe/Wanny-z-hydromasa%C5%BCem.html
Tak do 3-4 tyś?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
zastanów się nad taką wanną. Musisz przygotować się na częstą konserwację i szorowanie. Efekt taki sobie...i taką wannę niestety trzeba wymienić po paru latach.
Wiem bo moja siostra miała taką. Sama z kolei napaliłam się na kabinę z sauną i dowiedziałam się, że tego typu urządzenia owszem fajne są ale jeżeli wybulisz na nie ładną sumkę. Te tańsze są wadliwe i niezbyt dobrze wykonane...
suszarkę można postawić na pralce :-) warto rozpatrzyć taka opcję , wanny z hydro tez nie polecam ( taka wypasiona napewno droga a te tańsze to takie sobie jeszcze jak ktos ma twarda wodę to non -stop coś siada i się zatyka , wiem bo mąż pracował na dziale sanitarnym i poznał te problemy z tymi wannami tańszymi )
u mnie pan Roman uporał się w 10 dni łazienka 4m lecz bardzo dużo udziwnień było efekt końcowy super niestety tylko drogo lecz za jakość trzeba zapłacić
gdyby ktoś szukał to polecam 605 734 408
A ile Pan Roman wział :) Wczoraj był u mnie Pan na wycene i krzyknał 4000 sczerze mówiąc liczyłam na troche mniej :( no ale roboty full
hej ,mój mąz ma mała firme remontowo-budowlaną,504-389-474.
Nie można powiedzieć, że remont trwa tyle i tyle. Wszystko zależy od waszych życzeń i tego, jakiego fachowca zatrudnicie. Na pewno optymalnie wykorzystuj powierzchnię. Zobacz - na takiej wannie http://www.e-inclusive.pl/Wanny-%C5%82azienkowe/Wanny-prostok%C4%85tne/Wanna-prostok%C4%85tna-Ko%C5%82o-MODO-160-x-70-cm.html można np. ustawić prysznic ;-)
ponieważ jakiś czas temu planowalismy remont (ale sie przesunie w czasie) to tez planowałam łazienkę i:
- zdecydowanie nie chce umywalki nadblatowej bo jak jest źle zamontowana to bedzie "gnić" od dołu, wszystko spływa po bokac i brud zbiera sie w miejscu łączenia z blatem (jak zły montaż to patrz j/w), jesli umywalka nie dotyka z tyłu ściany to warto zostawić tyle miejsca aby łatwo było wyczyścić tył blatu (znajomi mają taką niby misę postawioną na blacie i z tyłu jest za mało miejsca aby wsunąć rękę i wytrzeć wszystko)
- wszystkie meble w łazience podwieszane aby łatwo zmywało się podłogę (najcześciej brud przy nogasz szafek się zbiera i trezba na kolanach doczyszczać)
- jesli miałabym miejsce to wybrałabym wannę z osłoną ale taką montowną na stałe a nie składaną bo jedną taflę szkła łatwiej umyć
- kibelek podwieszany a najbardziej podoba mi się takie rozwiązanie (też dla umywalki z chowanymi półkami) : http://www.forelite.pl/news/Nowosci-produktowe-/Firma-GEBERIT-wprowadza-na-rynek-nowy-produkt,72,187.html
- jesli mała łazienka to postawiłabym na jasne kafle i kolorami bawiła się w formie dodatków
- jak najmniej otwartych półeczek aby nie ścierać kurzy :)
Generalnie zależało mi na jaknajbardziej funkcjonalnej łazience aby nie tracić za duzo czasu na porządek :))
Łazienka jest pomieszczeniem, które remontuje się raz na kilka lat, zatem musi byc wykonana fachowo i z pomysłem. sufit podwieszany to świetny wybór i bardzo ładnie się prezentuje - inspiracje możesz znaleźć na moim blogu http://adamremontuje.blogspot.com/ - wykonuje również remonty na terenie Trójmiasta - kontakt na stronie.
Dokładnie - łazienkę remontuje się raz na wiele lat, nie częściej, więc warto od razu postawić na odpowiednie rozwiązania. Radzę przeglądać sklepy w sieci, bo można sporo oszczędzić. Przez same zakupy w sklepie e-inclusive, zaoszczędziliśmy ponad 3 tysiące.
Sporo zaoszczędzicie korzystając z akcji "ekolifting łazienki". Do 30 września możecie kupić taniej baterię bezdotykową do waszej łazienki, wystarczy że oddacie tylko swój stary kran:)

http://pl-pl.facebook.com/OrasPolska/app_208195102528120
Hej,

my miesiąc temu mieliśmy gruntowny remont łazienki i WC, rozmiarowo mamy podobnie.
Co mogę Ci polecić: jeśli masz już swój pomysł w głowie, jak chcesz urządzić łazienkę, dokładnie poinformuj o tym fachowca!!!! Dokładnie, mam na myśli rozrysuj mu wszystko na ścianach, jak i gdzie chcesz mieć zrobione, przy którym rogu ściany i jak docięte kafle, gdzie dać dekory - jeśli masz- na jakiej wysokości zamontować baterie, prysznic, szafki, czy fugi maja się schodzić z lustrem na ścianie, z szafkami, czy przycinasz kafle itp. Ja dokładnie tak zrobiłam, wszystko rysowałam Panu ołówkiem na ścianie!
Na początku oczywiście omówiliśmy, jak ma to wyglądać, pan pokiwał głową i powiedział, że rozumie, ale jak zobaczyłam pierwszą ścianę, jak zaczął przycinać kafle to cóż.... nie zrozumiał... i zaczęłam mu wszystko rysować na ścianach i było już ok.
Rzeczy dla mnie oczywiste niekoniecznie były oczywiste dla niego, także radzę omówić każdy szczegół, o wszystko pytać, bo wiele rzeczy wychodzi w trakcie i oczywiście, jak widzisz, że coś nie tak od razu mu to zgłaszać! Tego samego dnia, a nawet na drugi kafle można zdjąć i poprawić.
Ogólnie jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego, jest kilka drobiazgów, których wcześniej nie zauważyłam, ale są praktycznie niewidoczne i już przymknęłam na to oko. Jak ktoś o nich nie wie, nie zauważy.
U nas remont łazienki i WC, ze skuwaniem starych kafli i wymianą wszystkiego trwał 2 tygodnie, z tym, że pan przychodził sam i pracował od 8.00 do 17.00 Mieliśmy pana z polecenia.

Też mieliśmy dylemat wanna czy prysznic - mamy wannę akrylową z parawanem nawannowym - tak to się fachowo nazywa i deszczownicę. Sprawdza się bardzo dobrze.

Mamy jasną łazienkę, co optycznie ją powiększa, także polecam. Wcześniej były ciemne kafle, a teraz od razu widać różnicę. Minusem białych kafli jest fakt, że szybko podłoga się kurzy, przynajmniej to widać ;) i trzeba częściej mopem przejechać, ale dla mnie to nie jest problem. 100m2 to to nie jest więc jest ok :)

Jak będziesz miała jeszcze jakieś pytania pisz na meila: lyneth@wp.pl chętnie pomogę :)
Nie wiem czy już się uporałaś z tematem, ale sądzę, że wiele cenny porad znajdziesz tutaj http://czashydraulika.pl/forum/kategorie
a wogole jakie sa teraz cena za malowanie i kładzenia kafli czy paneli?
Witam. Przechodziłam remont łazienki w wakacje. Niby większa trochę od Twojej, ale u nas od połwy sufitu idzie skos. Zdecydowaliśmy się na prysznic, ale ze względu na dziecko wzięliśmy głęboki brodzik. Niestety przez skos musieliśmy zmiejszyć rozmiar brodzika i mamy 80x80. Gdyby nie skos to spokojnie by weszło 80x100, czyli mała wanna zabudowana jak prysznic. Projekt łazienki zrobiliśmy za free w salonie z kaflami. Dostaliśmy później na maila widok na kazdą ścianę, więc fachowiec dokładnie widział co, gdzie i jak ma wyglądać. Mamy umywalkę nablatową i na razie nie narzekam. Meble robiliśmy na zamówienie. Meble, czyli blat pod umywalkę, szafkę na kółkach pod blat i reling na ręczniki pod blatem i za to wszystko zapłaciliśmy 600zł. Za robociznę zapłaciłam 2000zł, ale fakt, że majster z mozaiką niebardzo sobie poradził.
Jesli dalej interesuja cie ceny prac remontowych to ja teraz moge wykonac bardzo tanio bo mam wolny czas.Nie bralem prac na zapas i teraz stoje.tle.601330953
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry