Widok
Nie ma co ukrywac poniewaz w ciagu ostatnich dwoch lat ceny OC zaczely dosc mocno isc w gore. Na cale szczescie wszystko powoli wraca do normy i w tym roku mozna znalezc juz cos bardziej sensownego cenowo. Sporo tutaj tez zalezy od regionu w jakim mieszkamy bo wahania cen sa czasami spore. Moim zdaniem nie warto tracic czasu na dzwonienie bo wszystkich ubezpieczycielach jakich tylko uda nam sie znalezc. O wiele bardziej wygodna opcja bedzie skorzystanie z porównywarek jesli chodzi najtańsze oc . Jednym z posiadajacych wieksza baze firm jest z pewnoscia mfind - https://www.mfind.pl/najtansze-oc-ranking/ Dzieki temu mozemy na spokojnie przeanazlizowac oferty opierajac sie o najwazniejsze dla nas kryteria. Warto pamietac o tym, ze nie zawsze najtansza oferta bedzie najlepsza wiec o wiele lepszym pomyslem bedzie zdecydowanie sie na usluge o bardziej rozpoznawanej firmy - w rozsadnej cenie.
Tylko dobra porównywarka oc odpowie na to pytanie. Ceny polis ciągle się zmieniają i zależą od wielu czynników. Polecam https://www.ubea.com.pl
radzę poszukać w internecie na stronie http://superomat.pl/oc-najtaniej/ jest fajna porównywarka ubezpieczenia OC.
Masz dobrą profesjonalna porównywarkę na najtaniejuagenta.pl, tutaj ponad 50 różnych polis ze sobą zestawiają, więc te pole manewru nie jest takie wąskie :) Ja będę płacił mniej o jakąś 1/3 z tego co sobie na początku wynalazłem...Najpierw chciałem po prostu wziąć polisę tam gdzie ma kumpel bo polecał, ale się okazało że oni mi wyliczyli wcale nie taką fajną stawkę jak jemu.
Pewnie, że warto. Ja polecam jeszcze porównywarkę mfind.pl
W porównywarkach nie ma zwykle ofert od wszystkich ubezpieczycieli więc tych największych i znanych warto sprawdzić też bezpośrednio przez ich strony internetowe i obecne na nich kalkulatory. Trochę czasu może to zająć ale warto.
Przy zmianie polisy OC, polisę u poprzedniego ubezpieczyciela trzeba wypowiedzieć (na pewno znajdziesz odpowiedni druczek na stronie swojego ubezpieczyciela, wystarczy go sobie wydrukować, podpisać, zrobić foto lub zeskanować i wysłać mailem) - w przeciwnym wypadku ulegnie ona automatycznemu przedłużeniu i oszczędność wynikająca ze zmiany ubezpieczyciela skończy się na tym, że będzie do zapłaty składka za dwie polisy OC. Polisa AC nie ulega automatycznemu przedłużaniu i jak tutaj zmieniasz to nic nie musisz wypowiadać.
W porównywarkach nie ma zwykle ofert od wszystkich ubezpieczycieli więc tych największych i znanych warto sprawdzić też bezpośrednio przez ich strony internetowe i obecne na nich kalkulatory. Trochę czasu może to zająć ale warto.
Przy zmianie polisy OC, polisę u poprzedniego ubezpieczyciela trzeba wypowiedzieć (na pewno znajdziesz odpowiedni druczek na stronie swojego ubezpieczyciela, wystarczy go sobie wydrukować, podpisać, zrobić foto lub zeskanować i wysłać mailem) - w przeciwnym wypadku ulegnie ona automatycznemu przedłużeniu i oszczędność wynikająca ze zmiany ubezpieczyciela skończy się na tym, że będzie do zapłaty składka za dwie polisy OC. Polisa AC nie ulega automatycznemu przedłużaniu i jak tutaj zmieniasz to nic nie musisz wypowiadać.
OC bierzemy tam gdzie jest akurat dla nas najtaniej, firma jest całkowicie bez znaczenia - wszystko dotyczące OC i tak jest zapisane w ustawie i u każdego ubezpieczyciela działa ono dokładnie tak samo. Osoby które co roku zmieniają ubezpieczyciela OC po prostu szanują swoje pieniądze - po co płacić więcej w innej firmie dokładnie za to samo? Ja wcześniej byłem głupi i przez 5 lat nie zmieniałem ubezpieczyciela - myślałem że mam niską (nawet bardzo) składkę. W tym roku dzięki porównywarce polis ubezpieczyłem auto ponad 100pln taniej. Także jak najbardziej warto sprawdzać, porównywać i w przypadku korzystniejszej oferty zmieniać ubezpieczyciela.
No ja słyszałam, że warto porównać oferty, wiele osób niby przez kalkulatory sprawdza, albo Rankomat. Ale ja mam OC ze zniżkami taty (jest współwłaścicielem) i płacę składkę w dobrej cenie. I od kilku lat nie zmieniałam ubezpieczyciela. Ale wiem, że są osoby co każdego roku podpisują polisę gdzieś indziej. Tylko ja nie do końca wiem po co.
Też tak myślałam dopóki nie zaczęłam pracować w ubezpieczeniach i tutaj poszerzenie wiedzy wraz z kilkoma przykładami z życia uświadomiło mi że jest inaczej
BLS - tzw. bezpośrednia likwidacja szkody (taką umowę podpisują nieliczne Towarzystwa), w chwili szkody nie z naszej winy umożliwia nam to bezgotówkową naprawę w autoryzowanym serwisie z naszej polisy a nasz ubezpieczyciel rozlicza się z ubezpieczycielem sprawcy - który mimo prawa nie zawsze jest skłonny do wypłaty...
Przykład: Poszkodowany Klient miał wykupione ubezpieczenie w renomowanym TU. W Niemczech na skutek kolizji nie z jego winy auto zostało częściowo uszkodzone, niezdatne do dalszej drogi.
Dzięki zapisowi BLS, auto Klienta zostało holowane do kraju, on sam wrócił samolotem i jeszcze dostał auto zastępcze na czas naprawy. Kierowca lawety sam powiedzial że ubezpieczalnie nie chcą płacić za taki "luksus" a tutaj wszystkie rozliczenia są poza nami.
To samo dotyczy AC - uwierzcie mi, możliwości regulowania składką jest wiele. Wszystko zależy od faktycznego zakresu i naszych oczekiwań.
W przypadku pytań z zakresu ubezpieczeń komunikacyjnych czy majątkowych zapraszam do kontaktu: ubezpieczenia.banino@gmail.com tel.: 696430988. Dojazd do Klienta. Pozdrawam :)
BLS - tzw. bezpośrednia likwidacja szkody (taką umowę podpisują nieliczne Towarzystwa), w chwili szkody nie z naszej winy umożliwia nam to bezgotówkową naprawę w autoryzowanym serwisie z naszej polisy a nasz ubezpieczyciel rozlicza się z ubezpieczycielem sprawcy - który mimo prawa nie zawsze jest skłonny do wypłaty...
Przykład: Poszkodowany Klient miał wykupione ubezpieczenie w renomowanym TU. W Niemczech na skutek kolizji nie z jego winy auto zostało częściowo uszkodzone, niezdatne do dalszej drogi.
Dzięki zapisowi BLS, auto Klienta zostało holowane do kraju, on sam wrócił samolotem i jeszcze dostał auto zastępcze na czas naprawy. Kierowca lawety sam powiedzial że ubezpieczalnie nie chcą płacić za taki "luksus" a tutaj wszystkie rozliczenia są poza nami.
To samo dotyczy AC - uwierzcie mi, możliwości regulowania składką jest wiele. Wszystko zależy od faktycznego zakresu i naszych oczekiwań.
W przypadku pytań z zakresu ubezpieczeń komunikacyjnych czy majątkowych zapraszam do kontaktu: ubezpieczenia.banino@gmail.com tel.: 696430988. Dojazd do Klienta. Pozdrawam :)
Podsumowanie:
Wątek omawia sposoby znalezienia najtańszego ubezpieczenia OC (obowiązkowego) dla samochodów w Polsce. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi ubezpieczycielami, takimi jak AXA Direct, MTU, Allianz, Concordia, TUW i Link4, podkreślając, że ceny OC są ściśle regulowane ustawą i różnią się głównie między firmami. Rekomenduje się korzystanie z porównywarek ubezpieczeń (Rankomat, mfind, Mubi, cupomat) do szybkiego porównania ofert, a także bezpośredniego kontaktu z agentami ubezpieczeniowymi, którzy mogą oferować dodatkowe rabaty dla klientów posiadających inne polisy. Wiele osób zaoszczędziło znaczne kwoty poprzez zmianę ubezpieczyciela, a niektóre porówniarki oferują kody promocyjne dające zwroty pieniędzy. Podkreśla się również znaczenie przeczytania warunków umowy i rozróżnienia między ubezpieczeniem OC (obowiązkowym) a AC (dodatkowym), gdzie udział własny dotyczy tylko tego drugiego.