Widok
Naklejka za złe parkowanie
Opinie do zdjęcia: Naklejka za złe parkowanie.
„Dostajesz karnego k...sa za ch....we parkowanie” – takie naklejki odkryli na szybach aut ci kierowcy, którzy niezgodnie z prawem parkowali wczoraj na ul. Armii Krajowej w Sopocie. To uprawniona reakcja na łamanie przepisów, czy karygodny samosąd?
Przejdź do galerii.
„Dostajesz karnego k...sa za ch....we parkowanie” – takie naklejki odkryli na szybach aut ci kierowcy, którzy niezgodnie z prawem parkowali wczoraj na ul. Armii Krajowej w Sopocie. To uprawniona reakcja na łamanie przepisów, czy karygodny samosąd?
Przejdź do galerii.

Kontrowersyjna sytuacja
całym sercem jestem za karaniem kierowców, którzy z lenistwa, głupoty, nie wiem czego jeszcze, parkują tak, że utrudniają poruszanie innym - pieszym, rowerzystom, innym kierowcom. Bardzo bym chciał, żeby takie zjawisko zniknęło, żeby kultura kierowców nie pozwalała im tak się zachowywać.
Jednak taka akcja nie jest krokiem w dobrą stronę. Kierowca nakryty na złym parkowaniu i obrażony taką naklejką, na pewno nie poczuje się zawstydzony, tylko wściekły, że go ujawniono. Myślę, że specjalnie, na złość, będzie tak parkował dalej. A przecież nie o to nam chodzi.
Jednak taka akcja nie jest krokiem w dobrą stronę. Kierowca nakryty na złym parkowaniu i obrażony taką naklejką, na pewno nie poczuje się zawstydzony, tylko wściekły, że go ujawniono. Myślę, że specjalnie, na złość, będzie tak parkował dalej. A przecież nie o to nam chodzi.
nie do konca sie z toba zgodze
z tego wzgledu ze naklejke ciezko sie zdrapuje(taki byl zamysl tej akcji) i nie chodzi tu o zawstydzenie(ktore moze towarzyszyc) tylko o nauczke, jezli delikwent pomeczy sie ze zdrapywaniem naklejki to moze nastepnym razem pomysli, ze ostanio spedzil 10 minut na skrobaniu szyby i zaparkuje nie utrudniajac ruchu.
Faktycznie cos jest na rzeczy
do moich dwóch sąsiadów żadne argumenty nie przemawiają. Robią swój syf wręcz ze zdwojoną gorliwością sycąc się poczuciem bezkarności. ( M.in. zaczęło się od parkowania samochodów ) A ja chce tylko mały porządek wprowadzić zgodnie z prawem, bo rękoczyny nie są w moim stylu. ( Nota bene jednym z nich jest ksiądz - nie uchodzi tłuc się z katabasem).
wentylki? Nieee
od samochodu się zaczęło ale teraz to jest już np. bezczelne przerzucanie sniegu na moją posesję jak jestem w pracy albo puszczanie 2 jamników na 8 godz w letnie sobotnie popołudnie ( jesli ktos sobie moze wyobrazic jazgot 2 jamników to zrozumie ) To jest kwintesencja chamstwa i kargulowego zacietrzewienia.
Mylisz się.
Nadajnik ultradźwiękowy wyregulowany jest tak, że dźwięki są tylko dokuczliwe, a nie bolesne. Urządzenie zostało wykonane z zachowaniem odpowiednich norm i zatwierdzone do sprzedaży, a nie stworzone przez antypsiego sadystę. Czyli:
- psy w szybkim czasie oduczają się szczekać,
- nie masz żadnych paragrafów,
- jak zamontujesz to w niewidocznym miejscu, to nawet nikt się nie zorientuje.
Mała inwestycja, a zwraca się bardzo szybko w postaci świętego spokoju.
- psy w szybkim czasie oduczają się szczekać,
- nie masz żadnych paragrafów,
- jak zamontujesz to w niewidocznym miejscu, to nawet nikt się nie zorientuje.
Mała inwestycja, a zwraca się bardzo szybko w postaci świętego spokoju.
nie zawsze słusznie
nie można dopuścić do tego, by każdy sobie naklejał naklejki jak tylko nie spodoba mu się czyjeś parkowanie. Ostatnio miałam naklejkę, bo stanęłam na ulubionym miejscu sąsiada, co nie jest jeszcze dzieki Bogu łamaniem przepisów :) Zawsze mogło być gorzej, mógł przebić opony. Jak się nie podoba parkowanie to chyba wypadałoby zadzwonić po straż miejską- kara surowsza, interwencja wymaga mniej wysiłku...
A co z inna sytuacja?
Olga ewidentnie masz problemz sasiadem. A co z sytuacja, gdy ktos nie lamie przepisow, ale linie rozdzielajaca miejsca parkingowe trkatuje jak linie wysrodkowujaca jego auto i zajmuje dwa miejsca przez to ? Straz miejska nic nie zrobi z tego co wiem, a Ty wciaz nie ma gdzie zaparkowac!
Ja tylko rozważam różne opcje
Macc, sama nieraz mam ochotę w najlepszym przypadku coś nakleić, a czasem to wręcz kopnąć ale tego nie robię, choć może zacznę, jak niektórzy się nie opamiętają :P Co do parkowania na dwóch miejscach- czasem nie wiadomo, czy ktoś tak nie stanął, bo obok ktoś tak zaparkował i trzeba się było dostosować i stanąć obok w ten sam sposób. Potem ten ktoś obok odjechał i drugi samochód wygląda na winowajcę a wcale nim nie jest :)
czasem się inaczej nie da kolego... ktoś czymś większym wjedzie obok ktoś nieco więcej miejsca zostawi i ten trzeci już inaczej nie będzie mógł zaparkować jak tylko z linią wyśrodkowującą :) ...Czyja to będzie wina? Tego co ma duże auto, tego co nieco więcej miejsca wolał zostawić bo się np dopiero uczy jeździć czy tego 3 bo nie miał już biedak innego wyjścia?
A może lepiej poczekac
na takiego delikwenta i zwrócić mu uwagę a nie pokryjomu cichcem naklejki na szybę naklejać. mam jeszcze lepszy pomysł. Poczekać w kilka osób i wpier...l spuścić. Bohaterowie. Widzisz że ktoś żle zaparkował-dzwoń na SM lub Policję. Jestem za karaniem żle parkujących ale tak jak nakazuje prawo. Sam zawsze parkuję prawidłowo- dla tych co będą minusować.
to tylko obraz frustracji tego społeczeństwa
i dowód jak łatwo ludzie zmęczeni typowymi trudnościami życia codziennego (np.jak to złe parkowanie utrudniające innym życie) dają mediom sobą manipulować aby w taki właśnie sposób rozładować swoje frustracje.... też mnie takie chamstwo na ulicach wkurza, ale to glina i czarnuchy mają się tym zająć, podobnie jak psami s****ącymi po trawnikach czy wywalaniem śmieci z samochodów do rowów (widzę, że ostatnio pobocza ul.Starogardzkiej i Niepołomickiej robią za wysypisko śmieci, które wiatr roznosi aż na pola); coś ostatnio naszej władzy kochanej udaje się znakomicie napuszczanie jednych grup społecznych na innych - umiejętnie w ten sposób odwracając uwagę od istotnego problemu, że nasza władza coraz drożej kosztuje (ciągle podnoszą podatki) a coraz gorzej się ze swoich obowiązków wobec obywateli wywiązuje (pomimo rozrastającej się administracji)....
oooooo.... widzę, że nie masz lepszego
pomysłu, co zrobić z pieniędzmi...... może zmień pracę (wstąp do policji albo SM) to nie będziesz musiał wydawać kasy na naklejki, a jeszcze premię dostaniesz za wzorowe wykonywanie obowiązków służbowych:) szkoda, że do tych służb idą tylko łaziki jak z "C.K. Dezerterzy" a nie ludzie z pasją do tego zawodu.......
Uuuuu..... widze ze jeden z oklejonych przeze mnie sie odezwal :D W policji i SM za malo placa. Nie byloby mnie stac na naklejki :/ BTW. Okleilem kiedys na Targu Weglowym samochod na miejscu dla inwalidy. Wpierw poprosilem przechodzacego nieopodal straznika miejskiego o interwencje. Powiedzial ze nie ma mozliwosci usuniecia pojazdu. W jego obecnosci nakleilem karniaka na szybe i wyobraz sobie ze poprosil mnie o kilka naklejek zamiast wystawic mandat.
no właśnie jak walczyć
Generalnie jestem przeciw wulgaryzmą ale coraz czeście zastanawiam się nad nabyciem kilku takich naklejek. Niemam już pomysłów na trzech debilnie parkujących sąsiadów i żadne prośby, tłumaczenia i kłótnie nic nie dają. Pod blokiem jest bardzo mało miejsca a niektórzy (w tym jedna z tych trzech osób) posiadaja trzy auta. Nikt im nie broni ale tym bardziej powinni szanować te miejsca i nas innych sąsiadów parkując prawidłowo. Pani na moją luźną uwagę, że można by bło tak bliżej innych aut parkować odpowiedziała "jestem kobietą i z zasady nie umiem jeździć i parkować".
Jak ostatnio zaczełem ,tym co zostawiają po 1,5 metra z kazdej strony parkować na tzw. żyletkę to miała czelnoś przyjś i nie prosić a żądać przestawienia auta. Oczywiście wybierałem się bardzo powoli. Oczywiście do auta mogła wejść od strony pasażera. Ale jak mnie ucieszył widok na drugi dzień kiedy drugie auto tej Pani stało obok mojego zaledwie 30 cm. Czyli jednak się da?! Oczywiście teraz znów niestety jest po staremu bo tamto miało być zapewne złośliwe. Drugi nota bene z tej samej klatki i ściana w ścianę z tamtą. Ma miejsce na parkingu strzeżonym ale w wigilie, łoś jeden postanowił zaparkować w poprzek na trzech miejscach, nie opisując innych spektakularnych parkowań typu "na chodniku, na zakręcie w strefie zamieszkania, nie zostawiając miejsca dla pieszych". Więc może rzeczywiście tylko naklejka. Żeby nie było wątpliwości Pozdrowienia dla Pana Janka i Pani Iwony o których mowa a i Pani z czarnej Mazdy też;)
Jak ostatnio zaczełem ,tym co zostawiają po 1,5 metra z kazdej strony parkować na tzw. żyletkę to miała czelnoś przyjś i nie prosić a żądać przestawienia auta. Oczywiście wybierałem się bardzo powoli. Oczywiście do auta mogła wejść od strony pasażera. Ale jak mnie ucieszył widok na drugi dzień kiedy drugie auto tej Pani stało obok mojego zaledwie 30 cm. Czyli jednak się da?! Oczywiście teraz znów niestety jest po staremu bo tamto miało być zapewne złośliwe. Drugi nota bene z tej samej klatki i ściana w ścianę z tamtą. Ma miejsce na parkingu strzeżonym ale w wigilie, łoś jeden postanowił zaparkować w poprzek na trzech miejscach, nie opisując innych spektakularnych parkowań typu "na chodniku, na zakręcie w strefie zamieszkania, nie zostawiając miejsca dla pieszych". Więc może rzeczywiście tylko naklejka. Żeby nie było wątpliwości Pozdrowienia dla Pana Janka i Pani Iwony o których mowa a i Pani z czarnej Mazdy też;)
Czy tak samo całym sercem jesteś za karaniem pieszych i masochistów (rowerzystów, dla niewtajemniczonych)
co utrudniają życie innym? Czy może prawa fizyki wykluczają możliwość, żeby ktoś taki był złym człowiekiem?
Wsciekły, że go ujawniono? A jak tobie ktoś niszczy mienie, to pewnie mówisz "dziękuję"?
Wsciekły, że go ujawniono? A jak tobie ktoś niszczy mienie, to pewnie mówisz "dziękuję"?
Witam
Przeczytałem twój komentarz i napiszę tylko tyle że w Polsce nie ma gdzie parkować nie wspomnę o tym że nie ma bezpłatnych miejsc parkingowych a jak są już płatne to ciągle zajęte i człowiek jak głupi szuka przez godzinę miejsca parkingowego aż w końcu się wkurza i parkuje tam gdzie nie powinien . Sam jestem ciekaw czy Pan Michał ma swoje auto i wie jak to jest z naszymi miejscami parkingowymi. Bo jak nie masz samochodu to lepiej nie pisz takich bzdur.
Nie do zdarcia
Dodam że są dostępne tzw etykiety PLOMBY, które są na mega mocnym kleju, których nie można zedrzeć w całości tylko odrywają się w malutkich kawałkach, po naklejce nie dość że zostaje klej to jeszcze może odcisnąć się napis który widniał na takiej etykiecie. Aż mnie korci żeby się w to zaopatrzyć :-)
nie przesadzajjmy
nie chodzi o to by delikwentowi zeżarło szybę, tylko żeby się naskrobał i zawstydził, że przechodnie się z niego śmieją, bo drapie karnego k*tasa. Taki klej jak przy ulotkach na przystankach w zupełności wystarczy, ewentualnie możesz ponacinać wlepkę nożykiem (przed naklejeniem), by się rozrywała w trakcie skrobania :)
jestem w 100% ZA tylko naklejać na przednią szybę na wysokości OCZU
Niech tym co ponaklejają spojżą jak parkują " hrabiowie i łosie parkingowe ". Chciałbyś zaparkować ale taki ŁOŚ parkuja na dwóch miejscach i co ty nie zaparkujesz a baran stoi. Jestem za tym aby ta metoda była legalana i te naklejki były naklejane na przedniej szybie na wysokości oczu aby zanim odjedzie z miejsca złego parkowania zastanowaił sie jak parkowac następnym razem. Trochę poskrobie sobie to się nauczy jeden z drugim
nie parkuj jak łoś
Była swojego czasu akcja ogolnopolska pt. " nie parkuj jak łoś"
krótko lecz dawała do myślenia tym co zle parkowali a naklejka była postać łosia przekreślonego wraz ze strona internetowa. Teraz kontunuacja jest Święte krowy.pl
jeśli lagodnie nic nie daje to trzeba ostro pokazac za co ta najklejka.
my sie pilnujemy z parkowaniem, poprawimy jeśli jest źle ale tych leniwych, źle parkujących chyba nie oduczymy tego zlego nawyku "parkowania jak na polu teściowej"
krótko lecz dawała do myślenia tym co zle parkowali a naklejka była postać łosia przekreślonego wraz ze strona internetowa. Teraz kontunuacja jest Święte krowy.pl
jeśli lagodnie nic nie daje to trzeba ostro pokazac za co ta najklejka.
my sie pilnujemy z parkowaniem, poprawimy jeśli jest źle ale tych leniwych, źle parkujących chyba nie oduczymy tego zlego nawyku "parkowania jak na polu teściowej"
No super tylko
już widzę nadgorliwców którzy nakleją komu popadnie chociaż nie znają przepisów. Te naklejki to ma być kara dla tych co tarasują przejście albo parkują w taki sposób że zajmują 2 miejsca parkingowe a nie nadużywane. Po za tym jak każdy wie mamy mało miejsc do parkowania i trzeba też być trochę wyrozumiałym gdy samochód zostawi 1 metr zamiast 1,5 metra na chodniku.
Myślisz, że straż przyjedzie np do Galerii Bałtyckiej albo do innych centrów handlowych ?? Albo czy wogóle przyjedzie na takie wezwanie nawet w centrum miasta ?? Bedziesz marnował 2 h aby czekać i ukarać kierowce ?? Lepiej nakleić naklejkę czyli ukarać (delikatnie) samemu takiego kierowcę i po kłopocie. Na pewno poskutkuje :)
taa jasne...zaplaci mandat...
Mandat podrze i wyrzuci, albo powie stranzikom ze nie wie kto zaparkowal bo ma pomrocznosc jasna i nie pamieta. Malo to w necie "mondrali" co to radza jak wykiwac organy scigania?
Poza tym, najczesciej takie parkowanie to domena zamoznych, ktorym 100 mandatu zwisa i powiewa. W takiej sytuacji taki karny k.... ma o wieeele wieksza wymowe i sile edukacyjna niz jakikolwiek mandat.
Jak ze wszystkim - tak i z ta "akcja" nie ma co popadac w skrajnosci.
Popieram ta akcje, sam mialbym kilka "typow" to upiekszenia taka wlepka.
Proszszsz
http://swietekrowy.pl/mistrz-kierownicy,18246,0,1,1494,,Nastepczyni_blondyny_z_bialego_Audi_tamta_sie_wyprowadzila_albo_pzefarbowala_i_jezdzi_BMW_.html
Poza tym, najczesciej takie parkowanie to domena zamoznych, ktorym 100 mandatu zwisa i powiewa. W takiej sytuacji taki karny k.... ma o wieeele wieksza wymowe i sile edukacyjna niz jakikolwiek mandat.
Jak ze wszystkim - tak i z ta "akcja" nie ma co popadac w skrajnosci.
Popieram ta akcje, sam mialbym kilka "typow" to upiekszenia taka wlepka.
Proszszsz
http://swietekrowy.pl/mistrz-kierownicy,18246,0,1,1494,,Nastepczyni_blondyny_z_bialego_Audi_tamta_sie_wyprowadzila_albo_pzefarbowala_i_jezdzi_BMW_.html
bez przesady
Każdemu się zdażyło, ale jest zasadnicza różnica między "zdarzyło się" , a zastawieniem komus samochodu z obu stron, które wymagać będzie od kierowcy wchodzenia do samochodu przez bagaznik. Dodam, że z dzieckiem, bo ten któremu "zdazyło się "nie spojrzał że w samochodzie zamontowany jest fotelik dla niemowlaka.
Zdecydowanie popieram
Usunięcie naklejki jest łatwe choć wymaga chwili czasu. A człowiek naje się wstydu. To nie jest niszczenie samochodu a jedynie bardziej wizualna metoda zwrócenia komuś uwagi. Jakoś Ci nasi kierowcy jak wyjadą do Niemiec to nagle zaczynają pięknie przestrzegać przepisów, to jak takie akcje mają ich nauczyć przestrzegania tu w Polsce - to jestem za. Sam sobie bym nabył kilka takich naklejek. Bardzo dobre.
genialny sposób
Jakiś czas temu na jakimś portalu czytałam historię bodaj z białostockiego centrum handlowego. Tam ochrona wciąż prosiła o nieparkowanie pojazdów bez stosownych uprawnień na miejscach dla niepełnosprawnych. Dyrekcja się wkurzyła i kupiła naklejki. Takie tam a4, z jakimś napisem i wielkim znakiem oznaczającym osobę niepełnosprawną (wózek inwalidzki). I ochrona te naklejki naklejała na wysokości wzroku kierowcy. Sęk w tym, że owa naklejka naklejana była w 1 kawałku. A do odklejenia było już 100 (była ponacinana). Na mocnym kleju, tak też kierowca wyróżniony takową spędzał MINIMUM 40 min na jej odklejaniu i spalaniu się ze wstydu. Dyrekcja twierdzi, że recydywistów nie było :)
walka och metodami nic nie daje. nie rozumiecie tego? trzeba walczyć metodami, których oni nie sa w stanie zrozumieć - te są dla nich bardziej dotkliwe.
ludzie, dzwońcie po lawetę, a nie bawcie się w nalepki jak małe dzieci. brak samochodu w miejscu pozostawienia i opłata za odholowanie jest dużo dotkliwsza i bardziej czasochłonna niż jakaś głupia nalepka. a te nalepki są już przynajmniej od roku w obiegu,więc nie wiem czym się tu podniecać ;)
ludzie, dzwońcie po lawetę, a nie bawcie się w nalepki jak małe dzieci. brak samochodu w miejscu pozostawienia i opłata za odholowanie jest dużo dotkliwsza i bardziej czasochłonna niż jakaś głupia nalepka. a te nalepki są już przynajmniej od roku w obiegu,więc nie wiem czym się tu podniecać ;)
Jak sam zadzwonisz, to musisz to odholowanie sfinansować o ile w ogóle jakaś firma się zgodzi, bo to podlega pod kradzież. Co innego jeżeli policja lub straż miejska to zleci, wtedy jest to na koszt parkującego (dodatkowo musi jeszcze opłacić parking), no i wszystko odbywa się zgodnie z prawem. Wiem co mówię bo zajmuję się odholowywaniem między innymi takich pojazdów na parkingi policyjne i świadczące usługi policji.
Akcję popieram, formy - NIE!
Akcja wskazywania kierowcom ich głupoty, chamstwa, bezczelności jest jak najbardziej słuszna. Ale ważne jest jeszcze, by samemu zachować kulturę! Bo czym tak naprawdę jest ta akcja ukryta pod pozorami "inicjatywy obywatelskiej" jak nie obrażaniem? Nie można było na naklejkach dać wykrzyknika w mieniącym się kolorze i po prostu napisać coś w stylu: "Naucz się parkować z głową!" Byłoby kulturalnie, a tymczasem wyszło na to, że osoby naklejające takie naklejki niewiele (przynajmniej kulturą osobistą) odstają od właściciela/ki samochodu, na który ową naklejkę naklejają.
Za taką naklejkę, to w mojej dzielnicy by was wywieźli do lasu
Ja tak nie parkuję ale ktoś, kto nakleja takie naklejki jest prawdopodobnie jeszcze większym burakiem niż parkujący w nieprawidłowy sposób - pomyślcie o widzących to dzieciach lub po prostu ludziach innych niż wy tzn. kulturalnych. To, że ktoś jest burakiem, złodziejem czy też ku*wą nie oznacza, że ja też mam być. Ponadto przy naklejeniu na karoserię można uszkodzić lakier. Poza tym takie coś może przechodzi w Sopocie ale nie w peryferyjnych dzielnicach. Tacy jesteście wrażliwi na złe parkowanie, to uważajcie żeby ktoś was nie wywiózł do lasu i żebyście nie dostali karnego ku*asa ale nie na szybę tylko w d*pę - to w formie ostrzeżenia, nie groźby.
zgadzam sie
tez uważam ze akcja tych naklejek jest strasznie prowokująca, tylko poczekajmy az ktoś dostanie za takie coś a wariatów jest niemiara...moze kobieta czy starzec nie zareaguja, ale mężczyzni sa strasznie zle nastawieni i w czasie jazdy jak i podczas parkowania, zmieniaja sie w małpy z czasów kamienia łupanego. Poza tym najlejka powinna zaiwerac troche mniej wulgarna tresc albo chociazby zcenzurowaną. A nie pozniej chamstwo i buractwo jest w szkołach i na podwórkach, bo juz mowienie "ale kurka zimno" albo "Ty kurko" jest na porzadku dziennym, tak wiec i "kijowe" parkowanie bedzie czyms typowym w słowniku dziesięciolatka.
jestes głupszy niz ustawa przewiduje i sam to udowaniasz ze jestes burakiem
chcesz zabijac ludzi za nalepki na szybie?Dlatego ze jesteś zwykłym gnojkiem!!
Zawsze sie zastanawiam dlaczego burak taki jak ty wyzywa innych od buraków to ze tacy jak ty i tobie podobni jeszcze istnieją to tylko dlatego ze brakuje kontroli
zagranica takich jak ty szybko załatwili tam maja oddzielne słuzby które tylko mandatami za parkowanie buraków sie zajmuja kilkaset euro i szybko taki burak sie nauczy.I jeszce jedno azdy burak jest mądry ale przez internet albo we grupie z kijem w reku.Ale wystarczy ze 2 trzech oberwie w paszcze to reszta robi w gacie i ucieka az sie kurzy wiem z doswiadczenia!!
Zawsze sie zastanawiam dlaczego burak taki jak ty wyzywa innych od buraków to ze tacy jak ty i tobie podobni jeszcze istnieją to tylko dlatego ze brakuje kontroli
zagranica takich jak ty szybko załatwili tam maja oddzielne słuzby które tylko mandatami za parkowanie buraków sie zajmuja kilkaset euro i szybko taki burak sie nauczy.I jeszce jedno azdy burak jest mądry ale przez internet albo we grupie z kijem w reku.Ale wystarczy ze 2 trzech oberwie w paszcze to reszta robi w gacie i ucieka az sie kurzy wiem z doswiadczenia!!
Bardzo dobrze
Popieram akcję, choć klej na którym trzymają się te naklejki powinien być mocniejszy i przysporzyć trochę problemów osobom obdarowanym takim prezentem przy odklejaniu.
A co do wulgarności to niestety ale inaczej z ludźmi co tak parkują nie da się rozmawiać. Są przecież świadomi, że łamią prawo ale nic sobie z tego nie robią. Wraz z naklejką powinien być wręczany mandat, ale włodarze trójmiasta mają to w głębokim poważaniu.
A co do wulgarności to niestety ale inaczej z ludźmi co tak parkują nie da się rozmawiać. Są przecież świadomi, że łamią prawo ale nic sobie z tego nie robią. Wraz z naklejką powinien być wręczany mandat, ale włodarze trójmiasta mają to w głębokim poważaniu.
Popieram, ale..
..moim zdaniem powinny być "bardziej jaskrawe"-tak żeby było je widać z daleka:) A najlepsze miejsce naklejenia-przednia szyba na wysokości oczu kierowcy, bo jak naklejone gdzieś z boku to może sobie z taką naklejką jechać, a tak trzeba skrobać na oczach wszystkich:)
Nie podoba mi się też napis-powinien być bardziej uniwersalny(dla obu płci) i może inne słownictwo-przecież po ulicy chodzą też dzieci,a potem w szkole na przerwie"jego tata dostał kut**a"
Nie podoba mi się też napis-powinien być bardziej uniwersalny(dla obu płci) i może inne słownictwo-przecież po ulicy chodzą też dzieci,a potem w szkole na przerwie"jego tata dostał kut**a"
trzeba uważać
bo tak naprawdę takie naklejanie jest niezgodne z prawem. Już taka akcja była z łosiem, skończyła się szybko bo jedna z osób naklejających została ukarana grzywną. Pal licho jak była to nalepka z łosiem (myślę że 90% kierowców zdejmie ja i to wszystko) ale taka? A jak kierowcą jest rodzic z małymi dziećmi? Za takie wulgaryzmy na czyjejś własności to już można słono zapłacić.
Łoś jest lepszy, spowoduje uśmiech przechodniów, ale to....nawet matka z dzieckiem jak przechodzi to może poczuć się "nieswojo"
Łoś jest lepszy, spowoduje uśmiech przechodniów, ale to....nawet matka z dzieckiem jak przechodzi to może poczuć się "nieswojo"
Też popieram, ale w naprawdę skrajnie przesadzonych sytuacjach
Są ludzie - oszołomy, którzy uważają, że naklejka nalezy się za 2-3 centymetrowe przekroczenie linii na parkingu pod hipermarketem. jednak czasem bywa tak, że ktoś tak stoi na sąsiednim stanowisku, że nie da się prosto i na swoim miejscu zaparkować, potem tamten odjedzie i zostajesz z krzywo zaparkowany autem, jednak nie ze swojej winy. Nie przeginajcie więc z tymi naklejkami! Pomyslcie zanim komuś upstrzycie samochód.
Chyba nigdzie tak dobrze tego nie widać, jakie mamy buractwo w Polsce, jak na tym portalu.
Jak można coś takiego popierać?
Ciekawe jak byście zareagowali, jak taki śmiałek, co to nakleja to z ukrycia, posunął się troszkę dalej i porysował samochód albo urwał lusterko. Na pewno byście poparli w 100 %. Hipokryci i kozacy w ukryciu.
Ciekawe jak byście zareagowali, jak taki śmiałek, co to nakleja to z ukrycia, posunął się troszkę dalej i porysował samochód albo urwał lusterko. Na pewno byście poparli w 100 %. Hipokryci i kozacy w ukryciu.
Nie jest to niszczenie mienia w postaci rysowania samochodu - czego zdecydowanie nie popieram, ale w dość "dosadny" sposób zwrócenie uwagi na równie hamskie zachowanie niektórych kierowców, którzy nie potrafią zachowac się na ulicy i traktują ją jak prywatne posesję stając samochodami gdzie popadnie i nie zwracając uwagi na innych. ZDECYDOWANIE POPIERAM AKCJĘ I RÓWNIEŻ NADAL BĘDE NAKLEJAŁ !!
jak z przeziębieniem
leczmy przyczynę a nie karajmy za skutek, czy karzemy dziecko za to że kicha? tyle że leczenie ignorancji w społeczeństwie to praca u podstaw, trudna i pewnie bez końca a nalepić parówę komuś na auto stawia nas ponad tym kimś i OD RAZU czujemy sięlepiej, czujemy się stróżami prawości. Tylko żeby doszło do dialogu trzeba być na tym samym poziomie a nie ponad.
A szczególnie Ci co parkują na 2 miejscach :/
najbardziej irytuje mnie fakt jak na ciasnych parkingach np. przy centrach handlowych paniska parkują zajmując 2 miejsca. I mam dziwne spostrzeżenia, że tak parkują przeważnie kierowcy posiadający super bryki jakby byli ponad prawem i uważali że mogą parkować gdzie chcą i należą im się z wygody 2 - 3 miejsca. Bo mają kasę ?? żenada i brak kultury. Gdzie można kupić takie naklejki ?? chętnie będę naklejał !! Mam nadzieję że bardzo trudno się je odkleja i taki pajac pomyśli przy usuwaniu jej, że zrobił źle :)
samosąd
otrzymałem taka naklejkę w Warszawie - dobrze bo stałem na trawniku jednym kołem (w Warszawie dają je od dawna). Ale treść jest wulgarna i akurat moje dzieciaki po wyjściu z basenu pierwsze zauważyły tą naklejkę - czy korzyść z "samosądu" jest większa nad rozpowszechnianiem wulgarnej treści? NIE.
Dodatkowo w tym samym czasie otrzymałem mandat od straży miejskiej - w ciągu godziny straż dała mandaty 12 samochodom, w tym samym czasie ktoś przyklejał naklejki. czy straż miejsca nie powinna pilnować porządku i ukarać osobę rozpowszechniającą wulgaryzmy?
Dodatkowo w tym samym czasie otrzymałem mandat od straży miejskiej - w ciągu godziny straż dała mandaty 12 samochodom, w tym samym czasie ktoś przyklejał naklejki. czy straż miejsca nie powinna pilnować porządku i ukarać osobę rozpowszechniającą wulgaryzmy?
pomysł dobry ale wykonanie bardzo złe
ponieważ naklejkę można zarobić za zatrzymanie się na chwilę, ale przede wszystkim dlatego że naklejki są często naklejane zwykłym klejem który bardzo trudno usunąć z szyby, naklejka łatwo schodzi a klej zostaje na długo, poza tym naklejki są naklejane przed oczami kierowcy czyli na środku przedniej szyby.
Ja osobiście mam takie miejsce upatrzone gdzie mam ochotę się zaczaić na naklejającego i prz...lić mu porządnie w papę.
Ja osobiście mam takie miejsce upatrzone gdzie mam ochotę się zaczaić na naklejającego i prz...lić mu porządnie w papę.
To proszę o paragraf
Art. 288. § 1. Kto cudzą rzecz niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Niszczenie, uszkadzanie czy czynienie rzeczy niezdatną do użytku o czym mowa w powyższych paragrafach jest TRWAŁE. Naklejanie naklejki nie jest trwałe. Proszę o podanie paragrafu który zabrania nalepiania naklejek na samochody.
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Niszczenie, uszkadzanie czy czynienie rzeczy niezdatną do użytku o czym mowa w powyższych paragrafach jest TRWAŁE. Naklejanie naklejki nie jest trwałe. Proszę o podanie paragrafu który zabrania nalepiania naklejek na samochody.
Art. 63a. § 1. Kto umieszcza w miejscu publicznym do tego nieprzeznaczonym ogłoszenie, plakat, afisz, apel, ulotkę, napis lub rysunek albo wystawia je na widok publiczny w innym miejscu bez zgody zarządzającego tym miejscem,
podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny.
Jak sie nie znasz na prawie to sie nie wypowiadaj
podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny.
Jak sie nie znasz na prawie to sie nie wypowiadaj
super pomysł
oczywiście nikt by tego nie robił gdyby straz miejska/policja szybko i sprawnie reagowała na nieprawidłowe parkowanie (czytaj: laweta). Niestety chory system tego nie zapewnia więc naklejki sa fajnym sposobem dyscyplinowania buractwa. Przydałyby sie jeszcze - 'karny ku...s za mycie auta na parkingu' czy 'karny ku...s za nie sprzątanie po swoim psie'.
w NASZYM KRAJU INACZEJ SIE NIE DA.....prosby nie skutkuja
Popieram..... smieszy mnie oburzenie kierowcow szczegolnie panow
W naszym spoleczenstwie niestety tylko takie metody
sa potrzebne,wiecie czemu bo widac....chamstwo z waszej strony nagminne, wymuszanie pierszenstwa,
traktowanie kobiet za kierownica jako dno i zlo koniecznie ...i moglabym wymieniac i wymieniac
A co maja naklejac pamele anderson z silikonami ?
Ta naklejka jest tak wulgarna ze moze bedziecie sie pilnowac i robic wszystko by jej na samochodzie nie miec!
Bo to co wyprawiacie jest karygodne.
Zero tolerancji dla mlodych kierowcow i kobiet na polskich ulicach,
A przeciez potrzeba czasu by nabyc calkiem dobrych umiejetnosci w kierowaniu autem.
POPIERAM!
W naszym spoleczenstwie niestety tylko takie metody
sa potrzebne,wiecie czemu bo widac....chamstwo z waszej strony nagminne, wymuszanie pierszenstwa,
traktowanie kobiet za kierownica jako dno i zlo koniecznie ...i moglabym wymieniac i wymieniac
A co maja naklejac pamele anderson z silikonami ?
Ta naklejka jest tak wulgarna ze moze bedziecie sie pilnowac i robic wszystko by jej na samochodzie nie miec!
Bo to co wyprawiacie jest karygodne.
Zero tolerancji dla mlodych kierowcow i kobiet na polskich ulicach,
A przeciez potrzeba czasu by nabyc calkiem dobrych umiejetnosci w kierowaniu autem.
POPIERAM!
Jeśli uważasz, że w naszym kraju inaczej się nie da... to tylko mogę Tobie współczuć. Oznacza to bowiem, że idziesz na łatwiznę i tak na prawdę nie obchodzi Cię nic oprócz narzekania, wymyślania komu popadnie i wypisywania wulgaryzmów. Plugawienie własnego języka - to dopiero jest naganne. Chyba nie bardziej niż złe parkowanie.
Ciekawe ,co dzieciom powiecie?!!
Ciekawe, co powiecie dzieciom,które zapytają ,co tam jest napisane, albo dlaczego takie słownictwo jest tam użyte! Przykład dla dzieci niesamowity:wyzywać kogoś od kitasów!!!Ciekawe ,jaka kara za Może Karnowskiemu naklepicie tą naklejkę? może wymyśli parkingi zamiast ustawiać bank przy banku na głównych ulicach Sopotu!
Strsznie głupia akcja!
Niech inicjatorzy zastanowią się jak wytłumaczyć symbolikę i reść naklejki dzieicom korzystającym z tego pojazdu. Dużo rozsądniej byłoby wsadzić po prostu kwitek za wycieraczkę np. imitujący mandat z jakimś prostym i działającym tekstem, który dał by do myślenia parkującemu. Poza tym są odpowiednie służby żeby z parkowaniem walczyć. Nie zawsze też zakazy parkowania są stawiane rozsądnie i kierowca, który nie utrudnił życia pieszym ani pojazdom, nie zatarasował dojazdu do posesji, czy hydrantu płaci mandat albo co gorsza za holowanie (niesamowicie drogo!)
Znakomita akcja, popieram!
Jestem kierowca od prawie 20 lat. Pewnie, że nie jestem święty i czasami łamię przepisy (np. predkość). Ale parkować zawsze staram się tam, gdzie jest miejsce do tego przeznaczone. A jeżeli kiedyś ja z głupoty źle zaparkuję - bardzo proszę, niech mi ktoś naklei na szybę (byle trwale nie niszczyć auta, bo to już jest wandalizm). Zasłużyłem - pokornie będę drapać naklejkę i następnym razem się zastanowię. Chyba tez sobie wydrukuję trochę takich naklejek, bo to, jak niektórzy parkują, to po prostu masakra.
super pomysł
Mam prawo jazdy 11 lat, jeżdzę do pracy autem z gdańska do Gdyni, muszę szczerze przyznać, że kobiety w większości są strasznymi kierowcami, choć mężczyźni je gonią w swych poczynaniach. Jednak mieszkańcy Sopotu biją na głowy innych kierowców... jak oni parkują, wykonują manewry a do tego nie zwracają uwagi na innych uczestników ruchu... SZOK..
apeluję do tych co rozprowadzają takie naklejki, wrzucajcie je do skrzynek pocztowych, rozdawajcie na ulicach z ulotkami, myślę, że to przyniesie skutek, ja osobiście jestem w stanie zakupić takie !!
apeluję do tych co rozprowadzają takie naklejki, wrzucajcie je do skrzynek pocztowych, rozdawajcie na ulicach z ulotkami, myślę, że to przyniesie skutek, ja osobiście jestem w stanie zakupić takie !!
Jestem ZA !
Myślę, że mandacik od straży, mandacik od policji, słowny opr, wyzwiska czy inne metody tak nie podziałają jak ów naklejka. Moim zdaniem naklejka dociera do autora niezręcznego parkowania najgłębiej jak może... mentalnie, manualnie i ucząco. Poza tym zwróćmy uwagę, że ta forma znajduje poparcie w coraz większej rzeszy społeczności. Nie trzeba zaprzęgać niepotrzebnych tworów prewencji do tak banalnych czynności jak zwrócenie komuś uwagi, skoro podstawową przyczyną złego parkowania jest w 100% zwykłe cwaniactwo. Ha, żeby nie było... sprawdziłem - naklejki też kosztują, więc od naklejającego wymagają nakładów finansowych. Co za tym idzie, napewno nie będzie ich marnował na darmo. Jednym słowem jestem ZA. Poza tym... ktoś napisał że to samosąd. Ludzie... Puszczenie bąka w miejscu publicznym to też samosąd ? Pewnie piszą tak Ci, którzy słusznie zostali pouczeni taką formą kary. Moim zdaniem, takie KK powinni ustawiać w szkatułach na paliczku, podobnie jak woreczki na odchody dla psów, żeby każdy mógł sobie wziąć odpowiednią ilość gdy potrzeba. Będziesz dobrze parkował, będziesz czysty. Zresztą, idea jest chlubna. Nie ma co gadać...
Ludzie mniej spiny, bo wam żyłka pęknie i nie pomoże piekna fura!
Ja też czasem parkuję na zakreskowanym, jak się spieszę, lub nie ma miejsca, ale gdyby mi ktoś przykleił coś takiego to bym się uśmiechnął i zerwał, ale nie czerwieniał od razu ze złości jak burak. Jest akcja - jest reakcja, byleby adekwatnie do przewinienia, a to JEST adekwatne. Niska szkodliwosć społeczna czynu - niska kary. Za to są czytelne reguły, którymi kieruje się społeczeństwo.
@ milleniusz
Jakiś czas temu na jakimś portalu czytałam historię bodaj z białostockiego centrum handlowego. Tam ochrona wciąż prosiła o nieparkowanie pojazdów bez stosownych uprawnień na miejscach dla niepełnosprawnych. Dyrekcja się wkurzyła i kupiła naklejki. Takie tam a4, z jakimś napisem i wielkim znakiem oznaczającym osobę niepełnosprawną (wózek inwalidzki). I ochrona te naklejki naklejała na wysokości wzroku kierowcy. Sęk w tym, że owa naklejka naklejana była w 1 kawałku. A do odklejenia było już 100 (była ponacinana). Na mocnym kleju, tak też kierowca wyróżniony takową spędzał MINIMUM 40 min na jej odklejaniu i spalaniu się ze wstydu. Dyrekcja twierdzi, że recydywistów nie było :) Niestety nie widziałam na Allegro takowych :(
panie redaktorze
jestes pan cymbał i ignorant te naklejki juz sa dawno w uzyciu i sprzedazy na roznych portalach :) w pelni popieram ta akcje bo pedałow myslacych ze wszysko im wolno jest od zarąbania a skrobanie szyby jest straszne z tego kleju tylko apel do ludzi majacych te rarytasy na bałwanów NAKLEJAJCIE JE NA WYSOKOSCI WZROKU KIEROWCY NA PRZEDNIEJ SZYBIE dziekuje :)
Żądam rehabilitacji penisa. Penis jest narządem miłości! Wyzwolić Penis!!
Protestuję przeciwko wykorzystywaniu Penisa do karania kogokolwiek za cokolwiek. Żądam szacunku dla Penisa. Żądam dyskrecji. Czas na skrupulatną rehabilitację Penisa. Nie zgadzam się na to, żeby Penis był kojarzony ze złem, brudem, przemocą, obelgą, przestępczością, ect.
Naklejki
W ubiegłym roku/zimą parking był tak zawalony śniegiem a kopce z niego usypane pomiędzy miejscami do parkowania, że nie dało się postawić auta inaczej jak wpasować się w to,co pozostało. Rano idę z synem do auta,chciał odśmieżać(ma 7lat)i jakie było moje zdziwnienie gdy za wycieraczką znalazłam kartke wielkości bloku technicznego a na niej ku*as jak ze ścian obsikanych piwnic z napisem;
KARNY KU*AS ZA PARKOWANIE NA DWUCH MIEJSCACH.JESZCZE RAZ I CH..NIE WYJEDZIESZ!
mAM PYTANIE! CZY TEN FRAJER OD KARTKI BYŁ NA MIEJSCU GDY PARKOWAŁAM??CZY WIDZIAL W JAKĄ SZCZELINĘ MUSIAŁAM SIĘ WCISNĄĆ ŻEBY WOGÓLE ZAPARKOWAĆ AUTO??bo jakis ktos usypal tak śnieg że nie było innej opcji!! idiotom dać teraz naklejki to zupełnie zdziczeją! naklejki owszem ,ale nie takiej treści, gdzie mogą to czytać dzieci!!Wkurzają mnie cwaniacy parkujący wszędzie i jak im pasuje ale ludzie!czasem jest jak w moim przypadku,że nie ma wyjscia bo albo jakis cwaniak wcześniej już żle stanął i przez to cała reszta musi się gimnastykować!!albo kupic kabrio i jak parkują na garetę to wskakiwać przez dach. Naklejki-TAK, Treść-NIE!
KARNY KU*AS ZA PARKOWANIE NA DWUCH MIEJSCACH.JESZCZE RAZ I CH..NIE WYJEDZIESZ!
mAM PYTANIE! CZY TEN FRAJER OD KARTKI BYŁ NA MIEJSCU GDY PARKOWAŁAM??CZY WIDZIAL W JAKĄ SZCZELINĘ MUSIAŁAM SIĘ WCISNĄĆ ŻEBY WOGÓLE ZAPARKOWAĆ AUTO??bo jakis ktos usypal tak śnieg że nie było innej opcji!! idiotom dać teraz naklejki to zupełnie zdziczeją! naklejki owszem ,ale nie takiej treści, gdzie mogą to czytać dzieci!!Wkurzają mnie cwaniacy parkujący wszędzie i jak im pasuje ale ludzie!czasem jest jak w moim przypadku,że nie ma wyjscia bo albo jakis cwaniak wcześniej już żle stanął i przez to cała reszta musi się gimnastykować!!albo kupic kabrio i jak parkują na garetę to wskakiwać przez dach. Naklejki-TAK, Treść-NIE!
No właśnie kontrowersja
Osobiście jestem raczej za, ale problemem polega na tym, że to czy dostaniesz „karnego” zależy tylko i wyłącznie od widzimisię naklejającego.
Przykład, ostatnio zaparkowałem auto w okolicy jedno z gdańskich gimnazjów na miejscu do tego wyznaczonym. Nie stanąłem na chodniku, trawniku, zebrze ani miejscu zarezerwowanym. Ot traf chciał, że najprawdopodobniej jakiś guaniarz z owego gimnazjum kupił / przedrukował sobie „karniaki” i zaczął wlepiać je gdzie wlezie…
Przykład, ostatnio zaparkowałem auto w okolicy jedno z gdańskich gimnazjów na miejscu do tego wyznaczonym. Nie stanąłem na chodniku, trawniku, zebrze ani miejscu zarezerwowanym. Ot traf chciał, że najprawdopodobniej jakiś guaniarz z owego gimnazjum kupił / przedrukował sobie „karniaki” i zaczął wlepiać je gdzie wlezie…
Łoś zarodowy
Niektóre łosie w okresie rui zaczynają myśleć nie mózgiem lecz przyrodzeniem.Na pewno ta naklejka da mu trochę do myślenia np: czy dla łosicy była by taka sama nalepka czy z żeńską częścią przyrodzenia ? Młode łosiątka często biorą przykład ze starego niby "doświadczonego" łosia, no i historia się powtarza.