Odpowiadasz na:

Re: Nalewki - sprawdzone przepisy

Kategorie

wszystkie
| Dania bezmięsne
| Inne
| Mięso w roli głównej
| Napoje alkoholowe
| Pieczywo
| Pizza
... rozwiń

Kategorie

wszystkie
| Dania bezmięsne
| Inne
| Mięso w roli głównej
| Napoje alkoholowe
| Pieczywo
| Pizza
| Podsumowanie akcji kulinarnych
| Przekąski/Przystawki
| Przetwory
| Ryby
| Sałatki
| Słodkości
| Zapiekanki
| Zupy

Domowy Baileys

- 0,4 -0,5 l wódki (według preferencji co do zawartości promili)

- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 533g

- 0,5 szklanki śmietany kremówki lub mleka skondensowanego niesłodzonego (dałam mleko)

- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Mleko w puszce włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu około 2½ godziny, a następnie pozostawić w tej wodzie do wystygnięcia,(można ugotować dzień prędzej).Lub użyć gotowej masy krówkowej , której nie trzeba gotować.
Wystudzone mleko przełożyć do miski i dodać do niego kawę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Następnie dolać alkohol, śmietankę (mleko) i całość wymieszać.

Pozostawić na około 2 - 3 dni, do przegryzienia,
Można zrobić na bazie whisky :)

zobacz wątek
13 lat temu
toshiba

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry