Odpowiadasz na:

Re: Nalewki - sprawdzone przepisy

Podejrzewam, że możesz mieć problem z produktami (juz po sezonie), ale polecam ARONIÓWKĘ!
---
2 kg aronii
600 szt (pełna reklamówka) liści wiśni
2 kg cukru
1... rozwiń

Podejrzewam, że możesz mieć problem z produktami (juz po sezonie), ale polecam ARONIÓWKĘ!
---
2 kg aronii
600 szt (pełna reklamówka) liści wiśni
2 kg cukru
1 kwasek cytrynowy
4,5 l wody
1,5 l spirytusu

Aronię i liście gotować w podanej ilości wody przez ok. 15 min.
Następnie odcedzić, dodać cukier i kwasek. Po wystygnięciu dodac spirytus i rozlać do butelek (wychodzi ok. 12-13 półlitrówek).
Taki jest przepis oryginalny.
Ja go modyfikuję, gotując liście i aronię osobno i wygotowana aronię przepuszczam dodatkowo przez sokowyżymałke. Nalewka ma wówczas intensywniejszy cierpki posmak.

Nalewka jest rewelacyjna na sezon jesienno-zimowy, jako dodatek do herbaty.

zobacz wątek
13 lat temu
~sadyl

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry