Re: Nalewki - sprawdzone przepisy
cytrynówka - wódka
1 litr spirytusu
1,5 szklanki cukru
4 szklanki wody
10 cytryn
cytryny umyć, skórkę zetrzeć na małych oczkach. włożyć do garnka...
rozwiń
cytrynówka - wódka
1 litr spirytusu
1,5 szklanki cukru
4 szklanki wody
10 cytryn
cytryny umyć, skórkę zetrzeć na małych oczkach. włożyć do garnka dodać cukier i wodę - zagotować.
Cytryny wycisnąć, wlać spirytus,wystudzoną wodę z cukrem i ze skórką. Odstawić na dobę. Przecedzić i przelać do butelek.
Adwokat
mleko 3,2 % - 1,2 litra
żółtka 8 szt
cukier puder 40 dkg
spirytus 0,25 litra
laska wanilii 1 szt.
mleko zagotować z wanilią, wyjąć laskę, ostudzić , żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlewać cieńkim strumieniem do mleka i cały czas mieszając podgrzewać aż zgęstnieje, wystudzić i powoli wlać spirytus, przelać do butelek i trzymać w lodówce
Wódka kawowa
1 litr spirytusu
3 piwa karmii po 0,4 l
3 płaskie łyżki cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 torebki cukru waniliowego
Karmi wlewamy do większego garnka i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy kawę cukier i cukier waniliowy. wszystko dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia kawy i cukru
czekamy do ostygnięcia i następnie dodajemy spirytus.
Przelewamy do butelek.
Likier kukułkowo-kawowy
kawa rozpuszczalna 250-280 ml
kukułki 3/4- 1 kg
spirytus 250 ml
kukułki wsypać do garnka i zalać kawą. Gotować aż do rozpuszczenia kukułek. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego wlać spirytus, dobrze wymieszać mikserem i wstawić do lodówki. Następnego dnia przefiltrować. ( można dodać puszkę mleka skondensowanego słodzonego)
Miętówka
Duży pęczek mięty
1/2 l spirytusu
1 skórka z cytryny
1 szkl. cukru
2 szklanki wody
Mięte skórkę z cytryny zalać spirytusem, odstawić na 1 miesiąc w ciemnym miejscu. Po miesiącu odcedzić.
Wodę z cukrem zagotować przestudzić zalać liście mięty na 1 dzień. Odcedzić . Połączyć wszystko razem.
Żurawinówka
6 szkl. żurawiny
5-6 szkl cukru
1/2 l spirytusu
2-3 cukry waniliowe
1 litr wódki
żurawinę przekręcić przez maszynkę do mięsa, połączyć z wódką i odstawić na 9 dni. Przelewamy przez gazę, dodajemy cukier i cukier waniliowy podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. do ostudzonego dolewamy spirytus.
Malibu
1,5 szkl przegotowanej zimnej wody
20 dkg wiórków kokosowych
1,5 szk spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
wiórki zalać wodą i spirytusem, odstawić na 10 dni. Odcedzić i zmieszać z puszką mleka ( powoli wlewamy mleko do wody ze spirytusem, miksujemy na wolnych obrotach)
odstawić na 1 dzień. trzymamy w lodówce.
Wiórki można wykorzystać do ciasta.
zobacz wątek