Widok

Należy się mandat, czy nie?

Gdynia. Autobus lini 194. Kierowca całą trasę trzyma telefon w ręku i rozmawia niczym nie skrępowany. Rozmowę słyszymy wszyscy, bo włączony głośnik.
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak?

przecież to jest kubek! napić się gościowi nie można?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tak

500 zł 12 pkt
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mandat?

Pewnie, że nie. Mandat dla tego Pasażera, co udostępnia wizerunek- zdjęcie kierowcy!
popieram tę opinię 87 nie zgadzam się z tą opinią 28

Dasz małpie aparat to będzie robić zdjecia gdzie i komu popadnie.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 3

re

Przecież oczy ma zakryte. A narażenie pasażerów to poważne wykroczenie/przestępstwo - narażenie na katastrofę w ruchu lądowym.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wow co za czasy...

Jak tak Ci zależy, żeby dostał naganę to wyślij do firmy, w której pracuje, a nie udostępniasz jego wizerunek. Przeraża mnie, że teraz każdą rzecz ludzie wolą wrzucić tutaj lub na jakieś forum FB, żeby się na kimś wyżyć zamiast zgłosić do odpowiednich osób, jeżeli widzą jakiś problem... Jakby ktoś umierał przed Tobą to wrzuciłbyś tutaj z pytaniem czy masz tej osobie pomóc?
popieram tę opinię 86 nie zgadzam się z tą opinią 12

Mandat!

to jest niebezpieczne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 10

To jest jako przestroga dla innych kierowców.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11

Widzę, że tak jak mamy szeryfów na drogach

Tak teraz zaczęła się tworzyć grupa szeryfów pasażerskich...
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

Za opublikowany wizerunek, to też będą kłopociki
popieram tę opinię 71 nie zgadzam się z tą opinią 11

Nie będą.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

przecież ma zakryte oczy, jak podejrzany o możliwość spowodowania katastrofy w ruchu lądowym
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

To jest zniekształcenie zawodowe

Dużo ich widzę rozmawiających
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

To przykre, że ludzie patrzą sobie na ręce i czekają na najmniejszy błąd by komuś dokopać. Jestem pewna że sam nie chciałbyś zobaczyć swojego wizerunku w internecie. Nikt z nas nie jest perfekcyjny, wszyscy popełniamy błędy, a te konkretną sytuację można było załatwić w inny sposób. Nie wstawiajmy zdjęć ludzi i nie oczarniajmy ich publicznie!
popieram tę opinię 81 nie zgadzam się z tą opinią 13

A gdyby w PL bylo jak w USA tzn wizerunek sprawxy?

Tam nie ma zadnego Rodo, smrodo, inicjalów nazwisk i pasków na oczy. Pamietaj ze takie zachowania narażają zdrowie i zycie pasażerow bo nie ma rąk na kierownicy. Gdyby wlasnie ludzie mieli swiadomosc ze jak zrobią cos źle to bedą obsmarowani w necie to moze by sie bardziej pilnowali. Postawa ktorą prezentujesz odbiera wychowawczy charakter takich postow. Ludzie czują się bezkarni i robią co chcą (np. Gadają przez tel chociaż odpowiadają za bezpieczenstwo pasażerów). Szkoda ze w polsce rodo chronią osoby które łamią prawo lub narażają innych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 14

Oby to twoje prawo nie miało zastosowania tylko do innych, ale do ciebie również :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak masz coś za uszami to się możesz bać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie rozumiesz jednej rzeczy...

Dziś możesz nie mieć nic za uszami, ale jutro już możesz, bo np. zmieni się prawo i to co jest dopuszczalne teraz za chwilę już nie będzie. Będzie za to za późno, bo w międzyczasie oddacie wszystkie swoje prawa nawet tego nie widząc.
Wrzucacie foty, piętnujecie pierdoły, codziennie milion bzdurnych, donosicielskich zdjęć, że ktoś krzywo zaparkował.
"Permanentna inwigilacja" , której tylko przyklaskujecie i sami ją napędzacie. Krok po kroku ubezwłasnowolnienie na maxa.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale za co mam go obsmarować?

Jest zdjęcie ze trzyma coś w ręku. Skąd mam wiedzieć czy to podczas jazdy? Może stoi na pętli? Ktoś wrzuci Twoje zdjecie do neta z informacja ze przeklinasz w miejscu publicznym i od razu mam w to wierzyć i Ciebie piętnować? Bo tak jest w USA? Nie mam nic przeciwko zdjęciom łosi drogowych ale tutaj mamy zdjecie jakiegoś goscia z tekstem innego goscia - dlaczego mam wierzyć w ten opis?
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kierowca

Jest chyba odpowiedzialny za życie ludzi których wiezie. Jeżeli nie zdaje sobie sprawy to nie powinien pracować tam gdzie pracuje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11

Pamiętaj że wszystko do ciebie wróci. Kiedyś ktoś ciebie potraktuje w taki sposób.
popieram tę opinię 64 nie zgadzam się z tą opinią 9

Jak będę kierowcą autobusu i będę kierować jedną ręką - proszę bardzo.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Będzie chodzić na piechotę, bo nikt nie będzie chciał takich pasażerów wozić.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sorry ale to jest przesada. Jak można w taki sposób wymierzać komuś " karę". To nie należy do twoich obowiązków, jeśli czułeś że jazda z danym kierowcą nie jest bezpieczna , przez to że rozmawiał przez telefon to powinieneś powiadomić odpowiednie służby. Jak można wrzucać czyjeś zdjęcie do internetu?!
popieram tę opinię 58 nie zgadzam się z tą opinią 11

Normalnie, jak ktoś łamie przepisy i naraża życie ludzi to nie powinien liczyć na ochronę wizerunku.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

Dlaczego nie zwrócisz uwagi? Bo co to nie twój obowiązek? wrzucanie fot też nie jest, a mimo to robisz. Mam nadzieję, że kierowca zwróci się do tego portalu o podanie twoje IP i dostaniesz działkę z najwyższej możliwej półki z ustawy o RODO
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 8

Mózgi wam wypaliło przez te 3 lata absurdów...

Za moment ludzie będą zgłaszać żeby dostał mandat bo ma ciemne okulary i nie widzi drogi śmiechu warte...
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ja tam

Widzę kubek na kawę
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 3

Donos to nie tylko przyjemność

ale i obowiązek. Codziennie piszę skargi na kierowców autobusów bo honor im nie pozwala jechać z maksymalną dopuszczalną prędkością albo nie rozmawiać przez telefon w czasie jazdy albo być na czas albo nie pomylić trasy albo nie przejeżdżać na czerwonym świetle co ma miejsce nagminnie przy przystanku Śródmieście SKM. Zgłoś to :)

Ewentualnie podaj nr kierowcy to ja zglosze :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 33

Chylę czoła obywatelu, wzorowa postawa!

Chętnie dołączę się do krucjaty.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kablarz

jestes skrzywiony umysłowo. wyrazy współczucia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

O czym rozmawiał?

Pochwal się.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jakim trzeba być małym zakompleksionym tchórzem, aby zrobić z ukrycia zdjęcie i je anonimowo umieścić w internecie.
Przeszkadza ci takie czy inne zachowanie? To zwróć mu uwagę, zgłoś jego pracodawcy, policji, episkopatowi ale nie umieszczaj takich pierdół publicznie.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 7

Boje sie

ze mnie pobijom

KABEL

nie masz swoich spraw . to lubisz ZZrac komuś w talerz.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ohooho, widzę sami kierowcy opiniują.

Typ naraża pasażerów prowadząc jedną ręką, ale oczywiście najbardziej winien 'donosiciel'.

Bardzo dobrze, robić zdjęcia, piętnować.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 23

Dokładnie tak jak napisałeś

+1
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

ty sie swoim zajmij, spod sklepu go zabierz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tylko ze zdjęcia nie wynika czy pojazd był w ruchu. Lepsze byłoby nagranie. Rodo nas kierowców nie obowiązuje, gdyż przy przyjmowaniu się do pracy podpisywaliśmy zgodę na upublicznienie wizerunku. Także wszyscy obrońcy rodo cicho tam. Następna sprawa, lepiej zgłaszać do pracodawcy delikwenta. Po to są słuchawki by móc rozmawiać. Ew. Jak musisz używać głośnika to wsadź sobie ten telefon w kieszeń na koszuli czy coś. Następna sprawa, że prowadząc autobus, wg regulaminu mamy kategoryczny zakaz korzystania z telefonu do celów prywatnych, a w celach służbowych tylko w ostateczności. Z resztą po to mamy radiostacje
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

RODO z monitoringu w autobusie kolego, a nie innych

Coś słyszałeś, chciałeś zabłysnąć, ale nie wyszło

na miejscu tego kierowcy

podałbym cię do sądu, za upublicznianie wizerunku bez jego zgody ;) mam nadzieję, że tak zrobi i że dostanie od Ciebie takie odszkodowanie, ze nie będzie musiał wykonywac już wiecej pracy. Moze upublicznieniem tego zdjęcia mu pomogles
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 7

Jaka ochrona wizerunku?! Douczcie się wszyscy, którzy piszecie o RODO, chyba że piszecie na zasadzie "RODO jest dobre na wszystko, a jak nie mam o czym napisać to o RODO chociaż coś wymodzę..."
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

odszkodowanie konkretnie za co? za to że kierowca łamie przepisy?

niezłe fantacje masz w głowę. w ogóle milion dolarów się należy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jak to telefon to dziwnie go trzyma.

Pomijając że rozmawiał na głośniku
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

pilot

a myslalem ze opowiada ludziom o okolicy jak turystom :D
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odp

500 zł i 12 punktów, tak należy się bardzo
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Przecież stoi na pętli
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

a teraz jeszcze zyskaja status funkcjonariusza publicznego

to się będzie działo,

Bardzo dobrze

Boli ? Ma boleć

A kierowca musi też słuchać waszego gadania przez telefon.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

zagranica normalny widok ze kierowca pogada sobie ze znajomym w trakcie jazdy. tylko w polsce wszyscy mają tak spięte dupska
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Noestety, wielu kierowców rozmawia przez telefon o d..ie maryni

Popija z bidonu lub butelki, czasem (bardzo rzadko) je i od czasu do czasu kontroluje drogę przed pojazdem. Do tego dochodzi jeszcze czasami głośna muzyka i głośne tupanie. Kierowca nie bierze udziału w panelu dyskusyjnym, lub konkursie tupania. Wolę, gdy po prostu zajmuje się prowadzeniem pojazdu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Rozumiem, że jak jest opóźnienie to kierowca ma jeździć , nie pić, nie jeść, nie korzystać z toalety, bo Tobie ćwoku się spieszy? My też jesteśmy ludźmi i niestety czasem musimy się napić czy coś, bo jak się odwodnimy lub co gorsza stracimy przez to przytomność to jestem ciekaw do kogo będziesz miał pretensje jak się rozbije autobus
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry