Widok

Nauki przedślubne.

Mam małe pytanko, może jesteście już po, a może niedługo zaczynacie nauki.
Szperałam trochę ale mało jest aktualnych wiadomości na ten temat.
Co możecie polecic, gdzie najlepiej się udac? Najlepiej bez noclegu, miło szybko, sympatycznie...

Natrafiłam na to http://www.nspjgdynia.pl/Parafia_Najswietszego_Serca_Pana_Jezusa_w_Gdyni/NAUKI_PRZEDSLUBNE.html, może był tam ktoś z Was na naukach - co możecie powiedziec.
Proszę podpowiadajcie, chcialibyśmy szybko to "załatwic".

* A no i najlepiej żeby było to w Gdyni ;)
image

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
W Parafii św. Andrzeja Boboli w Gdyni Obłużu.. My robimy tutaj.. :)
http://www.judagdynia.pl/sakramenty/kurs-przedmalzenski/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
To trwa tyle godzin?!?!?!?!?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja polecam parafię Św. Mikołaja z Chyloni, tam można zrobić nauki weekendowe :) Wejdź na stronę parafii, tam jest wszystko napisane, albo zadzwoń :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.parafia-orlowo.pl/, my tam chodzimy, 4 spotkania co wtorek, byliśmy na dwóch, było razem z nami 7 par, ksiądz gada przez godzinke
tyle..? To są weekendowe.. Możesz zrobić normalnie, to nie będziesz siedzieć tyle godzin..
a ja mam trochę inne pytanie - czy któraś z was była może na naukach przedślubnych nie żeby je "odbębnić", tylko dlatego, że to jest istotne i w związku z tym, czy możecie polecić gdzie są ciekawe, wartościowe, rzetelnie prowadzone itp?
Z takim podejściem zdecydowanie polecam nauki u Dominikanów w Mikołaju w Gdańsku :) 4 spotkania co czwartek po 1,5-2 h.
ok, dzięki :) potwierdza się tylko to, co już słyszałam :)
Ja mogę polecić z własnego doświadczenia weekend u jezuitów w Gdyni prowadzony przez grupę małżeństw.
W linku poniżej są wszystkie dane
http://www.spotkaniagdynia.pl/terminy/?PHPSESSID=1613eac74a6c1611c1735eb622e6a38a
dominikanie:)
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
W większości parafii na naukach nic wartosciowego sie nie dowiesz,tak wynika z mojego jak i znajomych doświadczenia. No chyba,że wiedzę jak uzyskać rozwód kościelny jest dla Ciebie przed ślubem najważniejsza - na 3 z czterech soptkań wciąż były przytaczane przypadki rozwodników, za co bez problemu dostaniesz rozwód , a jak nie to wmawianie,że po ślubie bedzi dużo gorzej niż teraz jakby miłość miała sie z dniem ślubu zakończyć - cytuje dosłownie- "teraz jest uważaj złotka,bo wpadniesz w błotko po ślubie uważaj pokrako jak łazisz" i jeszcze parę innych zwrotów, że po ślubie bedziesz gruba i brzydka a on nie bedzi chciał do takiej wracać , do tego dojdą ciągle czegoś chcące i krzyczące dzieci.
Czyli jednym słowem teraz miłość, szacunek a po ślubie same wyzwiska i kłopoty. Pozdrawiam i uważam,że po slubie jest duuuużo lepiej niż przed.
Powodzenia
Rozwód kościelny to nieporozumienie, bo coś takiego nie istnieje. Więc jeżeli faktycznie takie pojęcie padło, to znaczy, że nauki byly prowadzone przez niewłaściwe osoby, nierzetelnie i niezgodnie z prawda. Tego wlasnie wolelibyśmy uniknąć...
My odbyliśmy nauki w Katedrze Oliwskiej - 6 spotkań po 2h prowadzone są przez 82 letniego Pana, który wraz ze swoja żoną żyją zgodnie z kościołem i mówił bardzo ciekawie. Czasami po spotkaniu nachodziły różne refleksje.
image
Tak macie rację nie ma czegoś takiego ja rozwód kościelny a jednak troje różnych księży użyło takiego określenia i to nie jeden raz - ja nawet zwróciłam jednemu uwagę, że raczej uznanie małżeństwa za nieważne, bo w kościele nie ma pojęcia rozwód- to usłyszałam,że narazie to on jest od mówienia i nauczania a nie ja.
Nie mówcie więc,ze na tych naukach to omawiane są jakies ważne i przydatne sprawy bo w 80% to jakaś farsa. Przychodzi ksiądz i mówi nie na temat, który miał omawiać tylko cos co mu do głowy przyjdzie.
Wierzę, że takie sytuację niestety mogą miec miejsce i dlatego mowie, że takie nauki absolutnie mnie nie interesują, a wierze, ze gdzieś w trójmieście znajdzie sie kościół, w którym prowadzone są w sposób odpowiedni. Na razie z opinii wynika, że są 2 lub 3 takie miejsca i spośród nich cos wybiorę. Wiec dziękuję za wszelkie wskazowki :)
Jeśli szukasz fajnego kursu weekendowego to z własnego doświadczenia polecam kurs w parafii Ojca Pio na Ujeścisku. Rok temu brałam z mężem udział w tym kursie i wyszliśmy z niego pozytywnie podbudowani, były też sprawy, o których wcześniej nie myśleliśmy a po kursie stały się dla nas ważne :)
Kurs prowadzony zarówno przez księży jak i przez pary małżeńskie.
W lutym znów będzie taki kurs:
http://www.poradnictwo.gda.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=115&Itemid=21
Witam, mam takie pytanie, zarezerwowaliśmy termin w Kościele (św. Barbary w Gd) u Pani, która siedziała w Kancelarii, z księdzem dopiero będziemy się widzieć bo kazała przyjść jak kolędy się skończą, mała parafia i ksiądz zabiegany: Czy dyplom za religię z liceum zwalnia z jakichś nauk? Czy miejsce nauk przedmałżeńskich i poradni rodzinnej wybieramy sami, czy ksiądz nas kieruje? Bo może byśmy szybciej się zapisali niż doczekali się rozmowy z proboszczem... Z góry thx za odpowiedź :)

I powodzenia w przygotowaniach ;)
Z własnych doświadczeń mogę napisać, że dyplom z religii nie zwalnia z nauk.

Tak, nauki przedmałżeńskie oraz poradnie możesz odbyć w innej parafii, ślub może być w jednej parafii, nauki w drugiej a poradnictwo w trzeciej.
Hehe,
Czy nauki są odpłatne czy bezpłatne? Nie wiem czy sie pytać księdza o ofiare.
image
Bezpłatne, choć zawsze możesz wpłacić darowiznę.
Ale nauki w poradni rodzinnej juz kosztują 100zł - za owe 100zł ostajesz termometr i zeszyt ćwiczeN :)
Nie ma to jak brać tabletki antykoncepcyjne :) pytaja o to? albo czy się razem mieszka?
Jak bylismy zaklepac date to zapytal, ale nie zrobilo to na nim wiekszego wrazenia.
image
ja z własnego doświadczenia polecam weekendowe kursy, są intensywne, ale ciekawie prowadzone, jest czas na refleksje, rozmowy, trochę warsztatowe zajęcia, http://wczs.gda.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=4, parafia Joachima i Anny w Gdańsku Letnicy, prowadzone są przez małżeństwa i księdza.
my tez nie chcielismy"odbebnic" , bylissmy w mikolaju w gdyni, ale nie na weekendowych tylko na takich raz w tygodniu po 2 godziny. nam sie podobalo, nie bylo jakiegos pseeudobelkotu,moralizatorstwa,itp. podobalo nam sie szczegolnie to, ze na polowe spotkania byly zapraszane malzensstwa, ktore duzo mowily o swoich doswiadczeniach, ciezkich sytuacjach, takich normalnych ludzkich rzeczach, czy to fiannsowych, czy to depresj, choroby dziecka, smierci dziecka, klotniach, i calym tym szarym zyciu...mowily czesto sie rozkleejajac, bylo to szczere opowiesci i rady i z najlepszymi zyczeniami na nowa droge zycia dla nas-sluchaczy...naprawde duzo madrosci takie zwykle rozmowy daja, wiecej niz teoretyczne moralizatorsstwa coniektorych ksiezy. na koniec spotkanai dostawalismy kartki z zadaniami, np napisac list do przyszelj zony, o tym jak wyobrazam sobie malzenstwo.albo testy np zaznacz co cie np wkurza u partnera, co uwielbiasz co chcialabys zmienic, potem sie wymieniacie i dyskutujecie...wiekszosc par robila sobie z tego oczywiscie zarty, my podeslzismy do tego bardzo powaznie, konczylismy nasze listy w domu, duzo rozmawialismy (pomimo ze pzred slubem 5 laat razme mieszkalismy i znamy sie jak lyse konie) mamy je zachowane na pamiatke, na starosc zeby sie posmiac, powspominac, pokazac dzieciom, wnukom, albo na trudne chwile, zeby w razie pogubieenia sie-miec sile sie odnalezc...nie wiem jak jetss teraz, bo my chodzilimy 3 lata temu, wiec musielibysci sie rozeznac, w kazdym razie, my mamy mile wspomnienia (pomimo oczywiscie wielu malo zainteresowanych osob - i wlasnie do takich proba: znajdzcie sobie te nauki "na oddpierdziel" i tam chodzcie, a tym ktorym na nich zalezy, pozowolcie w spokoju w nich uczestniczyc).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja też mam pytanko. mamy już dziecko i ślub cywilny w maju mamy kościelny czy będę musiała odbywac nauki z Panią która będzie gadała o zabezpieczeniu itp. ?
TAK !!!
dziękuję za odpowiedz
Pamiętaj, że dla według Kościoła nie jesteście małżonkami.
a czy ktora z Was robila nauki weekendowe w Gdyni?
oprocz parafii sw mikolaja?
image
Któraś z Was może będzie zaczynac nauki w NSPJ w Gdyni od marca?
My się przymierzamy, chcieliśmy w lutym ale praca nie pozwoliła...ale od marca powinno nam się udac.
image

My zapisalismy sie do Boboli na weekendowe wlasnie z braku czasu :)chociaz planpwalismy NSPJ..
image
a może ktoś z was będzie teraz na naukach weekendowych w gdańsku na Ujeścisku ?
image
Wybieramy sie z narzeczonym w ten weekend :)
Dziewczyny dajcie znać jak tam nauki na Ujeścisku :) Tam są terminy kursów czy można dogadać się z księdzem?
Ja niestety robie zaocznie studia a mój Mąż pracuje zagranicą i czasami niewiadomo czy na dany weekend będzie w domu i boję się, że ciężko będzie nam zaplanować nauki przedmałżeńskie..
image
Z tego co mi wiadomo to sa ustalone z góry terminy i trzeba się zapisywać, bo np w tym tygodniu juz chyba od jakiegoś czasu nie ma miejsc :)

p.s. my tez będziemy w tym tygodniu :) a skąd Wy jesteście ?
image
Hej ,
O fajnie ze ktoś z forum tez bedzie , ja z Gdańska ale narzeczony z Danii przelatujesz specjalnie na te nauki . :)
no to super. My jesteśmy z Wejherowa :) Ciekawe ile tam będzie ludzi :)
image
Dostałas juz na @ plan nauk ? Ja nie wiem jak my to wytrzymały , tyle godzin pod rząd :).
dostałam odpowiedz w jakich godzinach się to będzie odbywać ale planu szczegółowego nie dostałam
image
My właśnie kończymy za tydzień kurs na Ujeścisku rozpoczął się w 1 poniedziałek lutego, trwa od 1,5-2h , jeśli mam być szczera niestety nie powalają mnie , cześć przekazanych informacji nie ma związku z danym tematem ....refleksje jakie z tych nauk wyniosłam jak na razie to to że próbują nas chyba zniechęcić do małżeństwa :)
Ja polecam nauki przedmałżeńskie w "okrąglaku" na Przymorzu. teraz mają być w kwietniu (poniedziałek-czwartek po drugiej niedzieli miesiąca). Każde ze spotkań tra max. 1.5 godziny ( wusmie wychodzi jakieś 5-6 godzin), konkretnie i na temat. Nie trzeba się nigdzie zapisywać, tylko można od razu przyjść i uczestniczyć. Nauki są bezpłatne, na koniec można złożyć dobrowolną ofiarę.
My będziemy w kwietniu w Okrąglaku na naukach :)
My polecamy nauki w Kościele św. Mikołaja Gdynia Chylonia, nauki trwają w jeden piątek 17:30-21 i jedną sobota 9:30-15 :) także w półtorej weekendu ogarniacie temat,szybko sprawnie przyjemnie bez nudnych kazań, ćwiczenia wykonujecie między sobą bardzo ciekawe i przyjemne! Koszt "co łaska". Z tego co wiem nauki takie odbywają się raz w miesiącu terminy podane na stronie
Brzmi bardzo zachęcająco, a osoby spoza parafii nie mają problemu żeby się tam zapisać na nauki?
image
My w piątek i w sobotę byliśmy na naukach w kościele na Ujeścisku. Mi się bardzo podobało. Proboszcz bardzo wyluzowany. Polecam innym :)
image
Czy ktoś się orientuje czy nauki w Najświętszego Serca Pana Jezusa są płatne? Dziś ostatnie i nie wiem czy sie na cos przygotować?
kolejny termin nauk przedślubnych w parafii Joachima i Anny w Gdańsku Letnicy to 7 - 9 czerwca 2013 , prowadzone są przez małżeństwa i księdza. Zgłoszenia i bliższe informacje: e-mail: kurswczs@gmail.com, koszt 160 zł od pary
i jeszcze jeden termin nauk przedmałżeńskich w parafii w Letniewie we wrześniu 6-8, mogą zgłaszać się już pary z przyszłego roku, takie sprawy można sobie na spokojnie zorganizować wcześniej.
Jeśli ktoś pragnie przeżyć przedmałżeński horror, który obrzydzi wszystko co związane z kościołem - powinien odbyć nauki przedmałżeńskie udzielane przez pana Adama Monińskiego w Straszynie. Sposoby nauczania tego pana pozostawiają wiele do życzenia. Brak kompetencji, umiejętności rozmowy, a przede wszystkim narzucanie swojego zdania na tematy mało związane z tematyką zajęć to cechy charakterystyczne. Mimo deklarowanej na wstępie chęci dyskusji, wszelkie próby jej podjęcia kończą się agresją, oskarżeniami i groźbami - podejście, które można podsumować jednym zdaniem: "tylko ja mam rację, słuchajcie i się nie odzywajcie" (nawet, jeśli zapytacie o coś, co w wypowiedziach pana Adama wydaje się przeczyć samemu sobie). Sposób rozmowy, agresja, zastraszanie, dobór tematów nie związanych z naukami, brak jakiejkolwiek dyskusji - to kwalifikuje się chyba do zgłoszenia do kurii i odebrania praw do prowadzenia takich kursów...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
podbijam temat. czy ktoś słyszał o naukach weekendowych w trójmieście w najbliższym czasie?
lub w gdańsku ale nie Dominiknie ponieważ nie pasuje nam dzień spotkań.
z góry dziękuję za pomoc :)
parafia św. mikołaja w gdyni
kolejny termin nauk przedślubnych w parafii Joachima i Anny w Gdańsku Letnicy to
1. 11 - 13 kwietnia
2. 30 maja - 1 czerwca , prowadzone są przez małżeństwa i księdza. Zgłoszenia i bliższe informacje: e-mail: kurswczs@gmail.com, koszt 160 zł od pary
W Straszynie mają być 21-23 marca :)
drobna zmiana w Joachimie i Annie koszt kursu 180 zł
Witam,
Czy ktoś się orientuje gdzie można odbyć takie nauki w formie indywidualnych spotkań. Ze względu na pracę i szkołę nie jesteśmy w stanie uczestniczyć w normalnych spotkaniach i chcielibyśmy załatwić to indywidualnie.
Polecam kursy weekendowe z nauk przedmałżeńskich (bez poradnictwa rodzinnego), są intensywne i ciekawie prowadzone, jest czas na refleksje, rozmowy, trochę warsztatowe zajęcia, parafia Joachima i Anny w Gdańsku Letnicy, prowadzone są przez małżeństwa i księdza. termin 15-17 kwietnia, 3-5 czerwca 2016. Zgłoszenia i bliższe informacje: e-mail: kurswczs@gmail.com koszt 180 zł od pary

Polecam kursy weekendowe z nauk przedmałżeńskich (bez poradnictwa rodzinnego), są intensywne i ciekawie prowadzone, jest czas na refleksje, rozmowy, trochę warsztatowe zajęcia, parafia Joachima i Anny w Gdańsku Letnicy, prowadzone są przez małżeństwa i księdza. termin 21-23 kwietnia i 26-28 maja 2017. Zgłoszenia i bliższe informacje: e-mail: kurswczs@gmail.com koszt 180 zł od pary

Inne tematy z forum Wesele

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

do góry