Widok

Nauki przedślubne.

Mam małe pytanko, może jesteście już po, a może niedługo zaczynacie nauki.
Szperałam trochę ale mało jest aktualnych wiadomości na ten temat.
Co możecie polecic, gdzie najlepiej się udac? Najlepiej bez noclegu, miło szybko, sympatycznie...

Natrafiłam na to http://www.nspjgdynia.pl/Parafia_Najswietszego_Serca_Pana_Jezusa_w_Gdyni/NAUKI_PRZEDSLUBNE.html, może był tam ktoś z Was na naukach - co możecie powiedziec.
Proszę podpowiadajcie, chcialibyśmy szybko to "załatwic".

* A no i najlepiej żeby było to w Gdyni ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bezpłatne, choć zawsze możesz wpłacić darowiznę.
Ale nauki w poradni rodzinnej juz kosztują 100zł - za owe 100zł ostajesz termometr i zeszyt ćwiczeN :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie ma to jak brać tabletki antykoncepcyjne :) pytaja o to? albo czy się razem mieszka?
Jak bylismy zaklepac date to zapytal, ale nie zrobilo to na nim wiekszego wrazenia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja z własnego doświadczenia polecam weekendowe kursy, są intensywne, ale ciekawie prowadzone, jest czas na refleksje, rozmowy, trochę warsztatowe zajęcia, http://wczs.gda.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=4, parafia Joachima i Anny w Gdańsku Letnicy, prowadzone są przez małżeństwa i księdza.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
my tez nie chcielismy"odbebnic" , bylissmy w mikolaju w gdyni, ale nie na weekendowych tylko na takich raz w tygodniu po 2 godziny. nam sie podobalo, nie bylo jakiegos pseeudobelkotu,moralizatorstwa,itp. podobalo nam sie szczegolnie to, ze na polowe spotkania byly zapraszane malzensstwa, ktore duzo mowily o swoich doswiadczeniach, ciezkich sytuacjach, takich normalnych ludzkich rzeczach, czy to fiannsowych, czy to depresj, choroby dziecka, smierci dziecka, klotniach, i calym tym szarym zyciu...mowily czesto sie rozkleejajac, bylo to szczere opowiesci i rady i z najlepszymi zyczeniami na nowa droge zycia dla nas-sluchaczy...naprawde duzo madrosci takie zwykle rozmowy daja, wiecej niz teoretyczne moralizatorsstwa coniektorych ksiezy. na koniec spotkanai dostawalismy kartki z zadaniami, np napisac list do przyszelj zony, o tym jak wyobrazam sobie malzenstwo.albo testy np zaznacz co cie np wkurza u partnera, co uwielbiasz co chcialabys zmienic, potem sie wymieniacie i dyskutujecie...wiekszosc par robila sobie z tego oczywiscie zarty, my podeslzismy do tego bardzo powaznie, konczylismy nasze listy w domu, duzo rozmawialismy (pomimo ze pzred slubem 5 laat razme mieszkalismy i znamy sie jak lyse konie) mamy je zachowane na pamiatke, na starosc zeby sie posmiac, powspominac, pokazac dzieciom, wnukom, albo na trudne chwile, zeby w razie pogubieenia sie-miec sile sie odnalezc...nie wiem jak jetss teraz, bo my chodzilimy 3 lata temu, wiec musielibysci sie rozeznac, w kazdym razie, my mamy mile wspomnienia (pomimo oczywiscie wielu malo zainteresowanych osob - i wlasnie do takich proba: znajdzcie sobie te nauki "na oddpierdziel" i tam chodzcie, a tym ktorym na nich zalezy, pozowolcie w spokoju w nich uczestniczyc).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja też mam pytanko. mamy już dziecko i ślub cywilny w maju mamy kościelny czy będę musiała odbywac nauki z Panią która będzie gadała o zabezpieczeniu itp. ?
TAK !!!
dziękuję za odpowiedz
Pamiętaj, że dla według Kościoła nie jesteście małżonkami.
a czy ktora z Was robila nauki weekendowe w Gdyni?
oprocz parafii sw mikolaja?
Któraś z Was może będzie zaczynac nauki w NSPJ w Gdyni od marca?
My się przymierzamy, chcieliśmy w lutym ale praca nie pozwoliła...ale od marca powinno nam się udac.
My zapisalismy sie do Boboli na weekendowe wlasnie z braku czasu :)chociaz planpwalismy NSPJ..
a może ktoś z was będzie teraz na naukach weekendowych w gdańsku na Ujeścisku ?
Wybieramy sie z narzeczonym w ten weekend :)
Dziewczyny dajcie znać jak tam nauki na Ujeścisku :) Tam są terminy kursów czy można dogadać się z księdzem?
Ja niestety robie zaocznie studia a mój Mąż pracuje zagranicą i czasami niewiadomo czy na dany weekend będzie w domu i boję się, że ciężko będzie nam zaplanować nauki przedmałżeńskie..
Z tego co mi wiadomo to sa ustalone z góry terminy i trzeba się zapisywać, bo np w tym tygodniu juz chyba od jakiegoś czasu nie ma miejsc :)

p.s. my tez będziemy w tym tygodniu :) a skąd Wy jesteście ?
My właśnie kończymy za tydzień kurs na Ujeścisku rozpoczął się w 1 poniedziałek lutego, trwa od 1,5-2h , jeśli mam być szczera niestety nie powalają mnie , cześć przekazanych informacji nie ma związku z danym tematem ....refleksje jakie z tych nauk wyniosłam jak na razie to to że próbują nas chyba zniechęcić do małżeństwa :)
Hej ,
O fajnie ze ktoś z forum tez bedzie , ja z Gdańska ale narzeczony z Danii przelatujesz specjalnie na te nauki . :)
no to super. My jesteśmy z Wejherowa :) Ciekawe ile tam będzie ludzi :)
Dostałas juz na @ plan nauk ? Ja nie wiem jak my to wytrzymały , tyle godzin pod rząd :).
dostałam odpowiedz w jakich godzinach się to będzie odbywać ale planu szczegółowego nie dostałam
do góry