Widok

Nie-Boska komedia

Kultura Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Nie-Boska komedia.
Nie-Boska komedia Zygmunt Krasiński Wspaniała, poetycka "Nie-Boska komedia" jest jednym z najważniejszych polskich tekstów dramatycznych. Nazywa się też ją jednak "skrzywionym arcydziełem". Jej główny temat - walka o konserwatywne, szlacheckie wartości, próba obrony starego porządku - wydaje się dziś zupełnie anachroniczny, albo nawet w ogóle nieaktualny. Jak dzisiaj czytać zawarte w niej ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

kto ze mna pojdzie?
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 3

mam podobny problem :) , a samemu to tak troche dziwnie:(.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

i ja też
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

czemu dziwnie?

nikt nie gada, nie przeszkadza
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gorąco...

...zachęcam! Wczoraj miałem przyjemność być na generalnej - fantastyczne. Pierwsze porównanie które mi przyszło do głowy to Andronikus w reżyserii Taymor. Jest to rzeczywiście dość nowoczesny teatr, ale nie na tyle, żeby odstraszyć. Chętnie pójdę drugi raz.
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 5

moglismy umowic sie z ruda i pojsc we trojke:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie!!!

CUdowny, głęboki i nowoczesny. Wspanie spędzony wieczór, ciesze się że miałam szanse być na próbie generalnej. Wspaniała gra aktorka i pomysł na spektakl. Zachęcam baaaardzo do pójścia na spektakl :) !!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zobaczcie koniecznie!!

Bez zdradzania szczegółów, bo zniknie wrażenie. Ale drugi raz też będzie warto zobaczyć.
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 4

ŚWIETNE!

Gorąco polecam :)
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 5

ja tam sama pójdę i nie widzę problemu
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chyba nikt sie tego nie spodziewal. I bardzo dobrze. Sztuka dziwna, bardzo nowoczesnie przedstawiona, ale zaciekawia, wciaga, po prostu moze sie podobac. Troche irytujace bylo wejscie, kiedy to z glosnikow lecial tekst mowiony z balkonu przez Magde Boc. Bardzo ciekawe polaczenie klasyki i nowoczesnosci, innosci czegos co mogloby sie wydawac nie pasuje do tradycyjnego teatru.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4

jeszcze dodam, ze to nie dla ludzi lubiacych klasyke. Widzialam dziadka, ktory z niedowierzaniem krecil glowa, sapal, wzdychal podczas tanca, a w koncu zasnal:) Chyba nie tego sie spodziewal. Wiec jesli jestescie otwarci na niespodziewany mix idzcie, jesli lubicie niesprofanowana klasyke lepiej zostac w domu
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 6

nie spałem

Mam 85 lat i zachwycony wychodziłem z boskiej Nie-boskiej
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie jeden dziadek chodzi do teatru;) Fajnie, widac, ze sa wsrod nas dziadkowie, ktorzy zdjeli klapki z oczu;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

kto mnie zabierze?

Może ktoś mnie zechce zabrać... ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

a sama iść nie możesz?

zy po prostu chcesz naciągnąć jakiegoś frajera na bilet?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

dno, zwłaszcza Maria - drętwa...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 22

Mieszane uczucia

Spektakl wartościowy sam w sobie - gra aktorska, scenografia, choreo itp., lecz przesłanie "nie boskiej" zostało w tym wszystkim zagubione. W sumie więc na minus. Performance dla samego performance'u...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

wszystko do wora

Mam poczucie, że nie było specjalnego pomysłu na realizację tej sztuki poza wrzuceniem wszystkich możliwych efektów do jednego wora i wymieszaniu. Zaaranżowanie sceny w niekonwencjolany sposób - faktycznie imponujące, zadziwiające, ale cała reszta, krótko mówiąc, mnie zniesmaczyła. Widać, że reżyserowi pomysłów na środki przekazu nie brakuje, ale cały ten miks, wyszedł jak kaszanka... A biały top z che guevarą, vizualki i "grafiti" hrabiego Henryka ubawiły mnie do reszty... Wszystkiemu brakowało spójności, gdyby podzielić poszczególne sceny na osobne spektakle, faktycznie można by powiedzieć o nich 'naprawde dobre'. Niestety chaos wkradł się i pomieszanie zupełne. Brawa dla aktorów i tancerzy, za naprawdę świetną pracę. Ocena końcowa: spektaklu nie polecam.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 15

Nie-Boska komedia

Opinie do spektaklu: Nie-Boska komedia.
Nie-Boska komedia Zygmunt Krasiński Wspaniała, poetycka "Nie-Boska komedia" jest jednym z najważniejszych polskich tekstów dramatycznych. Nazywa się też ją jednak "skrzywionym arcydziełem". Jej główny temat - walka o konserwatywne, szlacheckie wartości, próba obrony starego porządku - wydaje się dziś zupełnie anachroniczny, albo nawet w ogóle nieaktualny. Jak dzisiaj czytać zawarte w niej ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry