Widok

Niedoczynnośc tarczycy

Od jakiegoś czasu zauważyłam u siebie objawy niedoczynności tarczycy. Zrobiłam badania, które to potwierdziły.
Czy jest szansa, że podczas brania leków na niedoczynność uda mi się schudnąć? Trudno jest zrzucić wagę z taka przypadłością. Ćwiczę i trzymam dietę. Niejeden trener byłby ze mnie dumny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój 12 letni syn też ma niedoczynność tarczycy. Mimo uprawiania sportu oraz kontroli tego co i jak je zawsze ma nadwagę. Rokrocznie jeździ na kolonie w góry - tam trochę chudnie ze względu na całodzienne wspinaczki. Jeśli mogę dołączyć do wątku to chętnie posłucham wypowiedzi dietetyka odnośnie wagi i niedoczynności
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No właśnie słyszałam, że różnie działają te leki. Niektórym udaje się tak dobrać, aby schudnąć i powrócić do normalności. Ja niestety trochę późno to odkryłam. Nie jestem leniem, który obżera się przed telewizorem. Zawsze coś trenowałam i prowadziłam aktywny tryb życia. Mimo tego zawsze miałam trochę więcej kg niż rówieśnicy. Teraz mam nadzieję, że to się wyrówna...
Niestety niedoczynność jest mi zupełnie obca. Mało o niej wiem tak naprawdę.
Zazwyczaj w niedoczynności tarczycy, z powodu braku hormonów, zaburzony jest metabolizm organizmu. Hormony tarczycowe czyli wolna tyroksyna (ft4) oraz powstająca z niej trójjodotyronina (ft3), która to tak naprawdę działa na wszystkie komórki i reguluje różne szlaki metaboliczne, wpływa na inne hormony, na spalanie energii. Bez tych hormonów organizm nie może funkcjonować prawidłowo,między innymi zaburzona jest masa ciała, jej rozkład i skład. Po zastosowaniu leków powinno wszystko wrócić do normy, ale zajmuje to trochę czasu.
Jak najbardziej można schudnąć mając niedoczynność, ale sporo też zależy od tego jakie bierzesz leki. Po Euthyroxie zmiany będą, jak brałam inne (nazwy już nie pamiętam) było wręcz przeciwnie - tyłam. Poza tym zdrowe odżywianie (a nie głodzenie się - kilka małych posiłków dziennie, zero słodkości, warzywa, owoce, chude mięso, gotowane, pieczone, grillowane a nie smażone, wieczorem mało węglowodanów a więcej białka, dużo niegazowanej wody), ruch, ruch i jeszcze raz ruch i efekt będzie. Może nie schudniesz 10kg w ciągu 2 miesięcy tylko dłużej, ale to nawet lepiej. Dobrze/zdrowo jest chudnąć max 1kg tygodniowo, bo unikniesz efektu jojo.

Inne tematy z forum Zdrowie

lek. stom. Cezary Kłosiński - Borkowo łostowickie DENTAL PLANET (7 odpowiedzi)

Prosze o opinie, chodzi o lek. stom. Cezarego Kłosińskiego. Przyjmuje w Dental Planet Borkowo....

Czy ktos brał tabletki Perfect Bust (11 odpowiedzi)

Czy ktoś moze brał tabletki prefect bust na powiekszanie piersi?

do góry