Wiele zależy jaki typ nietolerancji laktozy macie. Nie wszystko co z mleka laktozę zawiera, albo zawiera jej wystarczająco dużo by problemy stwarzać, zwykle każdy ma swój próg tolerancji...
rozwiń
Wiele zależy jaki typ nietolerancji laktozy macie. Nie wszystko co z mleka laktozę zawiera, albo zawiera jej wystarczająco dużo by problemy stwarzać, zwykle każdy ma swój próg tolerancji (oczywiście jeśli nie jest to alaktazja), u nas enzym jak najbardziej fajnie wspomaga. Produkty fermentowane zawierają mniej laktozy i dodatkowo dzięki zawartości probiotykow same z siebie wytwarzajà laktazę. Sery żółte same z siebie są praktycznie bezksktozowe, co tez sprytnie niektórzy producenci wykorzystują sprzedając drożej wersje bezlaktozowe.
https://e-przepisykulinarne.pl/2024/05/dlaczego-warto-spozywac-mleko-bez-laktozy/
Przy nietolerancji laktozy nie ma skórnych problemów, to problem gastrologiczny.
zobacz wątek
5 miesięcy temu
~maralina