1
ciasto drożdżowe:
50 dag mąki
40 g drożdży
50 g cukru 50 ml letniego mleka
80 g masła jaja /2 łyżeczki soli
masa: , 25 kg węgierek
50 g cukru /2 łyżeczki cynamonu...
rozwiń
ciasto drożdżowe:
50 dag mąki
40 g drożdży
50 g cukru 50 ml letniego mleka
80 g masła jaja /2 łyżeczki soli
masa: , 25 kg węgierek
50 g cukru /2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania :
Ciasto: mąkę przesiać do miski, w środku zrobić niewielki wgłębienie.
Do wgłębienia wkruszyć drożdże i posypać 1 łyżeczką cukru.
Następnie wlać letnie mleko, wymieszać z drożdżami i odrobiną mąki z brzegu kopczyka.
Miskę przykryć, rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Do mąki z rozczynem dodać miękkie masło, jaja, pozostały cukier i sól.
Ze składników elektrycznym robotem wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przygotowanie: śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Ciasto drożdżowe energicznie zagnieść, rozwałkować i przełożyć na natłuszczoną blachę.
Na cieście dachówkowato ułożyć śliwki skórką do dołu.
Cukier wymieszać z cynamonem i równomiernie posypać wszystkie owoce.
Placek odstawić na 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Ciasto wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec 25 minut.
Wyjąć z pieca i zupełnie wystudzić.
Placek można podawać z bitą śmietaną.
zobacz wątek