2
50 dag śliwek
50 dag mąki
3 - 4 jajka
około 1, 5 szklanki cukru
łyżka masła
mleko g drożdży
Sposób wykonania :
Rozczynić mąkę mlekiem z drożdżami, gdy...
rozwiń
50 dag śliwek
50 dag mąki
3 - 4 jajka
około 1, 5 szklanki cukru
łyżka masła
mleko g drożdży
Sposób wykonania :
Rozczynić mąkę mlekiem z drożdżami, gdy podrośnie, wbić parę jaj, wsypać kubek cukru, dodać sporą łyżkę masła i przyczynić jeszcze mąką, aby ciasto było gęstsze, jak na placki.
Gdy się drugi raz ruszy, rozciągnąć cieniutko na blasze, a gdy zaczyna rosnąć, ułożyć rozkrajane śliwki bez pestek, skórkę obracając do ciasta.
Śliwki należy poprzednio posypać na talerzu cukrem, aby sok puściły.
Na wierzch posypać jeszcze bardzo suto cukrem i wstawić zaraz do gorącego pieca.
Po 20 minutach powinny być dobre.
Przed nałożeniem śliwek ponakrawać mocno całe ciasto w podługowate kawałki, przez co po wyjęciu z łatwością się dzieli.
zobacz wątek