Widok

Nissan Almera Tino

Pierwszy w historii Nissana minivan bazuje na płycie podłogowej Almery. Konkurencję ma sporą: Citroen Picasso. Opel Zafira, Renault Scenic..Właśnie do tych konkurentów znajdziemy nawiązania w stylistyce nadwozia Nissana, chociaż charakterystyczna osłona chłodnicy ze znakiem firmowym wskazuje jednoznacznie na rodzinę Almery. Wnętrze auta pomieści 5 osób, jednakże w drugim rzędzie siedzeń ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam. Miałem identyczny przypadek, w moim przypadku padł komputer silnika i podawał za durzo prondu na zawór ciśnieniowy zamontowany na samej górze silnika

trochę muli ....

ale po osiągnięciu obrotów około 2,5 tys włącza się turbo i dostaje czadu poza tym jest ok - jezdże od kwietnia i jestem zdowolony ..pozdrawiam Robert

Almera Tino 2,2 diesel

Bardzo trudno o instrukcję w języku polskim, bo w Polsce w wersji z dieslem to auto wogóle nie było sprzedawane. Takie mam wiadomości o dieslu.
Może ktoś wie gdzie mogę zdobyć zestaw naprawczy rozrządu do silnika 2,2.
Z pozdrowieniami janp11 nr. tel. 606222564
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

almera tino 2.2 di 2001r.

tu zostawiłem instrukcje w j.polskim ale dotyczy modeli pow. 2002: http://rapidshare.com/files/204167106/Almera_Tino.pdf.html A jeśli chodzi o auto to wcale nie jest takie fajne silnik duży a słaby i w dodatku paliwożerny zawieszenie sztywne jedynie w środku jest dość przyjemnie a do tego części trzeba dobierać od odpowiedniego producenta ja miałem problem nawet z głupim paskiem klinowym poprzez filtr paliwa i oleju po prostu "wynalazek"
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Almera Tino

Wszystko ok ale silnik od wycieraczek z przodu to porażka jak na Japończyka to się z tym nie postarali.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

jaki to silnik ?

jeśli 2,2 di, to spróbuj zaślepić cienki przewód który łączy pompę próżniową z zaworem wirowym.od pompy próżniowej odchodzi taki czarny wężyk 5mm. zdejmij go zatkaj i zatkaj wyjście z pompy próżniowej. Na 99% pomoże. Pompa jest napędzana wałkiem rozrządu- znajduje się po prawej stronie głowicy.Z pompy wychodzi gruby przewód do wspomagania hamulców i ten cienki.Dla testu możesz zatkać pompę i przewód palcami a inna osoba doda gazu i będziesz wiedział czy problem ustał

Ogólnie pozytywnie

Posiadam od nowości Almerę Tino, 1,8, kupiony w salonie na początku 2002 roku i tak;
do przebiegu około 200 tys było prawie super, przy 120 tys wymieniłem "tylko" wew mechanizm wycieraczek, drogie to było jak cholera, chyba 1200 zł.
Przy 200 tys wymieniłem miskę olejową bo skorodowała, cena około 500 zł z wyminą, przy 215 tys pękła linka od nawiewów (ogrzewanie,prędkość nadmuchu ), koszt 400 zł, linki 60, ale wymiana 340., oraz przednie amorki
Przy 220 tys pękła sprężyna zawieszenia, tzw kolumny Macphersona, prawy tył, kupiłem na allegro używaną za 200 zł i póki co działa, oraz wymieniłem prawy przodni kompletny wachacz koszt 1000 zł.
Teraz ostatnio wymieniłem zamiennik pompy wody, chyba 500 zł z wymianą.
W tej chwili mam powtórkę problemu wew mechanizmu wycieraczek, bo się znowu zacina, a mam 240 tys przebiegu.

Wymiany klocków i tarcz nie pamiętam, ale chyba ze 3-4 razy były wymieniane, głównie przednie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mialam Almere Tino 2002 1.8 przez rok przez wiekszosc czasu bylo super ale jak sie zaczelo sypac to juz wszystko kontrolki migaly jak lampki choinkowe. ktos sie pytal o filtr paliwa znajduje sie on w baku wiec u nas tylko w Nissanie podejmuja sie zmiany tego filtra

posiadam tino 2.2 diesel prosze o informacje na temat paska rozrzadu,oleju silnikowego,spalaniu i poj.zbiornika paliwa
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

Silnik wycieraczek...

Faktycznie, silniczek wycieraczek tragedia... Myslalem ze to tylko moj pech, ale z tego co czytam duzo osob ma z tym problemy. Strasznie denerwujaca rzecz, szczegolnie ze w serwisie zawolali mi ponad 1300zł.. Zaprowadzilem do mechanika, rozłożył ręce, ale coś mnie natchnelo i poszukalem to tu to tam... Pare osob dalo mi kontakt na goscia, ktory regeneruje te silniczki. Ma tez stronke na allegro ( https://ssl.allegro.pl/50778_silniczki_wycieraczek.html?order=n&view=gtext&buy=2 ). Pisze jakbyscie mieli tez problem, bo o maly wlos nie wydalem 1000zl wiecej w serwisie niz to bylo warte.. Gosc mi naprawil, odeslal, wszystko ok.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Aa, trzymam do goscia numer tlfonu, jesli ktos chce: 502 322 960

Masz niedokładny link kolego. Oto prawidłowy:

http://www.allegro.pl/item689451533_almera_tino_silniczek_wycieraczek_przod_regenerac.html

Ile koni mechanicznych ma silnik 2,2 diesel???

Tina 2,2 dci

Dopiero co kupilem autko nie wiele nim przejechalem rok prod. 2005 diesel poszukuje instrukcji w jezyku polskim oraz informacji na temat mozliwosci przeprogreamowania danych na wyswietlaczu na jezyk polski prosze o pomoc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

a po 2004 r. przejęty przez GM jako Chevrolet Rezzo

i tak sprzedają to badziewie pod kolejnymi nazwami, mikro bagażnik jak na auto rodzinne, nie polecam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

spoko

ja mam 1 rok 2.2 dti 2001r i jak narazie bez usterek, może troche przymulony do 2 tyś obortów ale ogólnie jest spoko . a i to nie jest żadne daewoo - może te po 2002r mają silniki z reno i to już lipa

jeżeli ktoś nie odróżnia daewoo czy chevroleta od nissana to już jego osobisty problem ja miałem okazję przejechać się i daewoo i nissanem i różnica jest kolosalna a bagażnik owszem jest krótki ale głęboki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

almerka tino

Posiadam almwre tino 2,2 dci rok 2005 114KM . Auto dla mnie bomba. w rok i 3 miesiace przejechalem 83000 km bez najmniejszej awarii. Fakt że olej wymieniam co 10000 km. Bardzo komfortowe na trasie przy tym spalanie 6,4 litra polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

tino 1.8 gaz

nie polecam montowania gazu choc sam posiadam bo taki kupiłem . Wszelcy mechanicy od gazu i nie tylko mowia ze ten silnik nie lubi gazu . I faktycznie nie polecam .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

NYSSAn czy syRENO

może ktoś z Was poradzi mi co zdecydować--mam do wyboru dwa samochody: nissan tino 2.2di i scenik 1.9 dti .bardzo Was proszęe o radę i argumenty. dzieki
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 10

Inne tematy z forum Nauka i Szkolnictwo

Ola - ocena (3 odpowiedzi)

Cudowna szkoła, wytłumaczenia i spokojne jazdy. Przeniosłam się z innego osk do Tailor, brałam...

do góry