Widok
>>> p.s. 28"=29" jeśli chodzi o dokładny wymiar a nie nazwę
26'', 27,5'', 28'', 29'' - to umowna średnica całego koła (razem z oponą), a nie obręczy. Obecnie mocno umowna - bo np. koło z oponą 559x65 (czyli typowe dla ostrzejszych odmian kolarstwa 2,5''x26'') będzie miało średnicę może nawet większą od szosowego 28'', a czterocalowe opony do snowbike pewnie dorównują 29''.
Jak już mówimy o dokładnych rozmiarach, to lepiej używać metrycznych rozmiarów obręczy - 559 (26'') czy 622 (28'', 29'')
To tyle w temacie Nosaint + RS Sid ;p
pozdr
26'', 27,5'', 28'', 29'' - to umowna średnica całego koła (razem z oponą), a nie obręczy. Obecnie mocno umowna - bo np. koło z oponą 559x65 (czyli typowe dla ostrzejszych odmian kolarstwa 2,5''x26'') będzie miało średnicę może nawet większą od szosowego 28'', a czterocalowe opony do snowbike pewnie dorównują 29''.
Jak już mówimy o dokładnych rozmiarach, to lepiej używać metrycznych rozmiarów obręczy - 559 (26'') czy 622 (28'', 29'')
To tyle w temacie Nosaint + RS Sid ;p
pozdr
jak by ktoś się spóźnił z amorkiem, to jeszcze ja mam. Przy okazji super koła 26''
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=3053914
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=3053914
Musisz sam sobie poszukać jeżeli jesteś tym zainteresowany, od tego jest google. Ale podpowiem Ci, w latach 90'tych rower górski na większych kołach chciał stworzyć Gary Fisher, tyle, że przerzucenie geometrii ramy z 26 było błędem. Rower to dla Ciebie proste urządzenie, bo wsiadasz, pedałujesz, coś tam naciągasz i jedzie się fajnie, zastanów się jednak ile pracy musi włożyć inżynier w konstrukcję, żeby było odpowiednio dobrze.
Gary Fisher sam przyznał się, że tworząc rower górski przypadkowo miał pod ręką stary rowerek na kole 26" i on stał się protoplastą roweru górskiego. Czyli zwykły przypadek:) Później dopiero zaczął kombinować z dużym kołem. Moim skromnym zdaniem (a prowadzę też sklep rowerowy) przyszłość należy do koła 29". Góral z małym kołem za kilka lat będzie luksusem dla hobbistów:)
bzdura
mam 167 cm wzrostu i jeżdżę na 29". nie zauważyłem by rower był mniej zwrotny od 26tki. mało tego. 29tka lepiej trzyma w zakretach i jest bardziej przewidywalna. dlatego mówienie tu o zwrotności gorszej do 26 tki to bzdura.
27,5 natomiast może znaleźć zastosowanie z innych względów. problemem jest budowanie rowerów na kołach 29 z dużym skokiem zawieszenia - powyżej 120mm. taki rower statycznie bez sagu robi się strasznie wysoki i uważam, że 27,5 może znaleźć szersze zastosowanie w fulach powyżej 140mm skoku.
mam 167 cm wzrostu i jeżdżę na 29". nie zauważyłem by rower był mniej zwrotny od 26tki. mało tego. 29tka lepiej trzyma w zakretach i jest bardziej przewidywalna. dlatego mówienie tu o zwrotności gorszej do 26 tki to bzdura.
27,5 natomiast może znaleźć zastosowanie z innych względów. problemem jest budowanie rowerów na kołach 29 z dużym skokiem zawieszenia - powyżej 120mm. taki rower statycznie bez sagu robi się strasznie wysoki i uważam, że 27,5 może znaleźć szersze zastosowanie w fulach powyżej 140mm skoku.