Widok

Nowa Kadencja - Nowa Gmina?

Naszła mnie pewna refleksja patrząc na rozkład głosów. Czy to nie jest trochę tak, że wybierają nam Wójta typowo rolnicze wioski po paręset mieszkańców? Gdzie Kalkowski ma duże poparcie bo nie mają oni zbyt wielkich wymagań. Bojano to zupełnie inny charakter miejscowości i mamy inne potrzeby co do zarządzania miejscowością. Niestety bez podziału administracyjnego będziemy tkwić w letargu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 11

Dokładnie! To co się dzieje z tak ekstensywną rozbudową Bojana to tylko i wyłącznie jego wina. Wcale nie musiał do tego dopuszczać. Prawie całe Bojano jest objęte MPZP podczas gdy inne miejscowości tylko skrawkami, a wydawanie WZ to już dowolność w działaniu i pozostaje wiele miejsca do popisu. Już nie wspominając o tym, że te hale panattonii powstają w oparciu o WZ. To jest dopiero kpina. Jak ktoś sobie morde planowaniem przestrzennym wyciera to nalezy go pogonić ze stołka. To oddziaływuje negatywnie na nasz komfort życia. Ja się z tym nie zgadzam i będę próbował to zmienić. Co z tego, że Bojano blisko Gdyni?? Czy ktoś z pistoletem nad Wójtem stoi i każe rozbudowywać Bojano, bo Gdynia za miedzą? Głupie tłumaczenie to jest i tyle.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Porównujesz budowe powiedzmy przykładowo 50 domów jednrodzinnych przez prywatnych inwestorów na własny użytek w perspektywie 5 lat z budową 100 bliźniaków i szeregów przez inwestorów gdzie zamieszka 200 lub więcej rodzin. Jak ty sobie to wyobrażasz? Już teraz ledwo wody starcza, nawet jak postawią 3 stacje pompy to i tak będziemy w punkce wyjścia. Deweloperka buduje dla własnego zysku, nie dając w zamian kompletenie nic. Prywatny inwestor buduje swój dom.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jak odróżnisz dewelopera ? Jak wielu prywatnie buduje tak i sprzedaje ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nikt nie mowi o blokawaniu ludzi, ale zeby zapanowal lad. A nie ze deweloperowi nie odpowiada dom na 1000m2 i chce zmienic warunki zeby moglo byc na 750 bo wiecej wcisnie i wiecej zysku. Gdyby nie naglosnienie sprawy, to by po cichu swoje przecisnal. Tak sie to u nas odbywa. Nalezy dobrze przysiasc nad rozmieszczeniem budow (domki, blizniaki, szeregi, czy inwestycje pod firmy), nie moze to byc mieszanka, tzw widzi mi sie i robienie wlasnych interesow i wciskanie 8-paka miedzy pojedyncze domki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Całe szczęście że tak się nie stało. To by była porażka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak osoba prywatna stawia 5 bliźniaków to chyba łatwo mozna wywnioskować, że nie dla dzieci i rodziców.
Druga sprawa to to, że prawnie powinni zblokować możliwość podziału działki na mniejsze niż 1000m2. Teraz stawiają bliźniaka i potem to notarialnie dzielą na działki po 500mkw to też nie jest czyste zagranie a omijanie dziurawych przepisów.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

A mi szkoda dzisiejszej debaty fajne pytania prowadzącego. Kandydaci mogli bardziej poszaleć z pytaniami dla siebie. A mówienie że woli się spotkać z mieszkańcami niż debata. No ale taka debata trafi to większego grona których nie ma w domu aby czekać na pana Pawła
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ile ma być tych debat? Na fotel prezydenta jest jedna, a na fotel Wójta 5? Ta dzisiejsza farsa to nie jest debata tylko wywiad.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ciekawe pod postem dotyczącej debaty jest jeden komentarz dotyczący kontroli w rennku i z początkiem maja nowy zarząd ??? Jakby nie było Dolkowski szuka jedynie kolejnej posady PiS nic mu nigdzie nie załatwi. Zastanawia mi tylko fakt że przez ostatni rok i nawet więcej nie słyszałem o tym człowiek nic dopiero jak PiS przegrał wybory to znalaz się szary społecznik który. Che ratować gminę Szemud . Jeśli faktycznie zależało by mu na naszej społeczności to angażowałby a nie dopiero ostatnie pół roku . Proszę przykład brac z Bubacz czy Grubba . Kalkowski ostatnie 5 lat a panie niech się przyglądają jak pozyskiwać fundusze
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Poprostu pytania były o wielu trudniejsze niż wczoraj z którymi Pawełek nie porodziłby sobie chociaż i wczoraj to kiepsko mu wyszło a dzisiaj byłaby kompromitacja jednym słowem
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ma glosy zalatwione u czarnych za dotacje koscielne. Koleczkowo i Kielno dostaly od PiS po 1.5 mln... i taki nikt do drugiej tury...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

A jak poznasz najlpiej wójta ? Bo ja jako wyborca Bubacz nie mający czasu siedzieć w domu wyłącznie przed debaty z zapisem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak czytam i nie wierzę. Wszyscy dobrze wiedzą jaki Rysio to krętacz i chcą na niego głosować. Jak chcecie zmian to po pierwsze trzeba RK odspawać od wójtowania a nie mędrkować! Odwagi Panie i Panowie
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Sam kretacz jestes jak Twoj wodz Dolkowski. Najpierw akcja dofinansowac do kosciolow , pozniej chryzantemy z plakatow, same oszczerstwa i pyk na wojta taki tak... jak Pis rozjkradl Polske to taki przypadkowy "finansista" dopiero z nami pojedzie. Kultury zero i sloma z butow. Wojt dostal juz klapsa i po lapach Rade mu zabralismy, ale przebieranca nie damy wstawic na wojta.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Klapsa dostał to fakt, ale dostanie kopniaka i zleci że stołka.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Deweloper możliwe że się trochę rozpędził z budową 5 budynków na 4000m²
Jak nie zmieni WZ będzie miał problem z podziałem działki i uzyskaniem samodzielności budynku. Dlatego tak wspiera obecną władze żeby dokonać podziału działki po 750m 1 budynek.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kogo wspiera glowny Bojanski developer w zlotych oprawkach.... Pana Pawla. Jak to powiedzieli maja plan na Bojano.... czyli wiecej blizniakow!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dokładnie brawo za spostrzegawczosc- tez to zauważyłem jak deweloper=radny powiatowy wspierają dolkowskiego. Coś za coś każdy kto zna tą rodzinkę to wiedzą że za darmo nic nie robią
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

To ja już wole Siewerta dewelopera, który tu od urodzenia żyje niż tych napływowych cwaniaków od MDR co to sobie z Bojana folwark do zarabiania kasy zrobili.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

To prawda, ja kilka miesięcy rozmawiałem z p. Siewiertem na temat zabudowy, to sam mówił że wie iż Bojano będzie się rozbudowywać ale dobrze żeby była zachowana jakąś jednolitość i estetyka, tam gdzie są większe puste tereny mogłyby powstawać bliźniaki..... ale co będzie czas pokaże...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Bojano

Nad Rozlewiskiem (4 odpowiedzi)

Domy Nad Rozlewiskiem to inwestycja, która powstała w Bojanie, gdzie panuje typowy dla przedmieść...

do góry