Widok

Nowa Kadencja - Nowa Gmina?

Naszła mnie pewna refleksja patrząc na rozkład głosów. Czy to nie jest trochę tak, że wybierają nam Wójta typowo rolnicze wioski po paręset mieszkańców? Gdzie Kalkowski ma duże poparcie bo nie mają oni zbyt wielkich wymagań. Bojano to zupełnie inny charakter miejscowości i mamy inne potrzeby co do zarządzania miejscowością. Niestety bez podziału administracyjnego będziemy tkwić w letargu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 11
Wyprowadź się z powrotem do Gdynia , masz blisko Wiczlino . Mi si podoba charakter Bojano , to że jestem w gminie Szemud . Ja nie chce do Gdyni, po drugie nigdy nie będzie samej gminy Bojan.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 13
A może najpierw naucz się pisać po polsku. Nie napisałem powyżej o przyłączeniu do Gdyni tylko wyodrębnieniu Nowej Gminy. Nawet z sąsiednimi miejscowościami. Ja mieszkam w Bojanie od urodzenia więc nie mam się gdzie wyprowadzić.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3
Sprawdź najpierw co trzeba zrobić aby wyodrębnić gminę z dwóch/trzech miejscowość - . Już widzę jak zostaje wyrażona zgoda , to są koszta administracyjne itp - ale co tam Rada ministrów przychyli się do wniosku pana/ pani z Bojano, które ma wygórowane ego i uważa się za lepszego od innych ludzi mieszkających w oddalanych sołectwach. Na marginesie te mieszkam w Bojanie od urodzenia , przepraszam że moja polszczyznę widocznie będzie trzeba nieuków i biedotę eksmitować z Nowej Gminy Bojano- nie będą spełniali norm
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6
To prawda, nie spełnia Pan
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Biedoty nie, ale nieuków tak.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli tego nie zauważyłeś, to wprowadziłeś się właśnie do rolniczej wioski która od kilku lat , przez jakieś dziwne decyzje , przekształca się w nie wiadomo co . Wprowadziłeś się także do wiejskiej gminy Szemud z typowo rolniczymi wioskami, jak to nazwałeś. I te wioski będą wybierać radę , wójta . Jak się nie podoba to trzeba było się tu nie wprowadzać . Albo nie zostawać i się wyprowadzić . A... i nie jestem rolnikiem , jak by co .
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 10
Gmina Bojano TAK
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ale ja tu mieszkam od urodzenia. Więc weź ten argument o przyjezdnym schowaj wiesz gdzie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Po pierwsze należy zmienić podział obwodów do głosowania.
Cząstkowo uprawnionych do głosowania 645 1 radny
Grabowiec uprawnionych do głosowania 708 1 radny
Donimierz uprawnionych do głosowania 769 1 radny
Koleczkowo uprawnionych do głosowania 1478 1 radny
Bojano uprawnionych do głosowania 3231 3 radny

Aby było sprawiedliwie Koleczkowo powinno mieć 2 radnych a Bojano 5.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nawet nie umiesz znaleźć informacji o tym jakie wsie obejmują poszczególne obwody głosowania. Żadna z tych wsi mniejszych nie jest sama w obwodzie. W naszej gminie obwody zawierają od 1 do nawet 4 wsi.
Proszę odrobinę się najpierw z czymś zapoznać zanim się w roli eksperta postawisz.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Z czego wysnułeś takie wnioski że nie umiem znaleźć?
A na jakiej podstawie stwierdziłeś że stawiam się w roli eksperta?

To czy w obwodzie jest samo Cząstkowo czy razem z Głazicą nie zmienia faktu że razem z tych dwóch wiosek jest 645 osób uprawnionych do głosowania.
A Koleczkowo samo na 1478 osób.
Podział jest nie uczciwy tak samo jak twój komentarz.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jako "miastowy" mieszkaniec Dobrzewina - jak najbardziej ZA nową gminą, skupiającą te miejscowości, gdzie ludność napływowa stanowi już większość. Zachodnia i wschodnia część gminy Szemud to obecnie dwa różne światy - wystarczy porównać wyniki do sejmików w poszczególnych okręgach. Dokonująca się obecnie suburbanizacja dotychczas typowo wiejskich obszarów to naturalne zjawisko występujące w całym zachodnim świecie i naprawdę nie trzeba być profesorem demografii, żeby to stwierdzić. Ale widzę, że wielu tu komentujących wolałoby dostosowywać ludność do kresek narysowanych w głębokim PRL, a nie kreski do ludności.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

To prawda może dlatego że ludzie boją się zmian. Jednak młode pokolenie z czasem to zmieni, bo zmiany dokonują się już od kilku lat i że pewnym osobom to się nie podoba to mamy demokrację i każdy ma wybór.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tu nie chodzi o to, że ludzie boją się zmian. Tylko, że nasze miejscowosci to dojne krowy podatkowe dla Gminy. Pod przykrywką suburbanizacji będą zezwalać na gęstsza zabudowę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Obejrzałem live Pana Dolkowskiego i mam mieszane uczucia. W Leśnie wśród pol nie chciał suszarni zboża. A przy alejki brzozowej jako rozwiązanie do ogromnych hal której mają powstać w sąsiedztwie widzi wal lub nasadzenia
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Opowiedzial sie ze to kwestia uzgodnien, ze napewno czesc przemyslowa nie moze byc bezposrednio przy mieszkaniach i musi byc w jakis sposob oddzielona. To chyba dobre myslenie. A kwestia ostatecznego rozwiazania to kwestia konsultacji spolecznych. Mysle ze jest to kwestia wypracowania wspolnego rozwiazania, przede wszysykim nalezy sluchac zainteresowanych stron.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Bo hale powstać mają na ziemi wspierającego go byłego już radnego powiatu Hirsza
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Prosze nie straszyc mieszkancow Panem Wladyslawem Hirszem. Nie wspiera pana Pawla po to by na swojem ziemi postawic hale ktore beda gwozdziem do trumny Pana Pawla, nie o to chodzi zeby wygrac, a potem zrobic na zlosc ludziom, nie tedy droga, taka droga jest krotka. Ludzi trzeba sluchac. A radna tego okregu napewno bedzie walczyc o konsensus w tej sprawie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Czyli setki tirów w nocy jeżdżących przy alejki brzozowej to nie będzie problem. Sprawdź sobie jakie halę stawia Panattoni. A tiry na lesno to juzbproblem ?proszę się wczytać dwie inwestycje i dwa różne podejścia. Tam można to zrobić a tam nie bo nie. A Pan Hirsch od początku widywany jest na zdjęciach pana Dolkowskiego. Druga sprawa to chyba w wyborach widać że Pan Hirsch już nie jest radnym powiatowym ludzie chyba rozliczyli jego podejście do ludzi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Bojano

Niedziela czynu społecznego (7 odpowiedzi)

W najbliższą niedzielę zapraszam wszystkich towarzyszy i wszystkie towarzyszki do zamiatania...

do góry