Widok
Wysokościowce (powyżej 55m) z zasady są drogie nie tylko w budowie, ale również w eksploatacji i utrzymaniu.
Myślę, że Robyg decydując się na budowę tak wysokich budynków myślał raczej o wyróżnieniu osiedla w ten sposób. Obecnie osiedle ma charakter zwykłego, niczym nie wyróżniającego się blokowiska. Wybudowanie na tym terenie dwóch wysokościowców wpłynęłoby wizerunkowo na plus dla całego osiedla. Nie jetem jednak pewien, czy znajdą się chętni na zapłacenie wyższej, niż zwykle ceny za mieszkania. Ostatnie pietra byłyby wyceniane zapewne na co najmniej na 25tys/m2. Żeby przyciągnąć klientów budynki musiałyby mieć ponadstandardowe wyposażenie i wykończenie, co również kosztuje, nie tylko na etapie budowy, ale podczas eksploatacji.
Myślę, że Robyg decydując się na budowę tak wysokich budynków myślał raczej o wyróżnieniu osiedla w ten sposób. Obecnie osiedle ma charakter zwykłego, niczym nie wyróżniającego się blokowiska. Wybudowanie na tym terenie dwóch wysokościowców wpłynęłoby wizerunkowo na plus dla całego osiedla. Nie jetem jednak pewien, czy znajdą się chętni na zapłacenie wyższej, niż zwykle ceny za mieszkania. Ostatnie pietra byłyby wyceniane zapewne na co najmniej na 25tys/m2. Żeby przyciągnąć klientów budynki musiałyby mieć ponadstandardowe wyposażenie i wykończenie, co również kosztuje, nie tylko na etapie budowy, ale podczas eksploatacji.
Zrezygnowali z wież 48-kondygnacyjnej bo na taka wysokosc na tym podlozu drogo budowa by ich wyszla. To zaczeli kombinowac z dwoma wiezami mordoru co jest estetycznie jeszcze wiekszym koszmarem jak jedna wieza. Ale napewno cos wybuduja wysokiego i stanie sie to koszmarkiem architektonicznym, robyg zapisze sie na kartach Gdanska koszmarem architektonicznym. A mogli by cos ciekawego zaprojektowac co bylo by ich reklama na wieki , no ale 5 zl oszczedzic i zarobic nie wazne ze to spaskudzi krajobraz na lata. W gdyni stoi wiezowiec i w oliwie tez i jakos nie szpeci krajobrazu, mozna? mozna, ale trzeba chciec i kierownictwo robyga musi chciec cos bardziej ambitnego wybudowac , a nie tylko PRL owskie kloce..
Nie ma sensu tak wychwalać Robyga, jakość broni się sama, nie wiem co za zarzuty do posadzki w Atalu, bo widziałem i jest normalna. Co do designu sprawa gustu, moim zdaniem lepszy Atal, Mordor na Letnickiej to porażka, ale jak ktoś lubi "Pekin" to przecież jego sprawa. Ja jednak wolę kameralność Atala, mimo, że bloki są ciasno...
Mati masz na myśli te dwa komentarze nieco wyżej. Już wyjaśniam: jeden komentarz jest adresowany wyłącznie do Ciebie, a drugi do pozostałych użytkowników. Tak niefortunnie został wpisany jeden pod drugim. Czasami coś napisze się w jednym zdaniu, po chwili dopisze się drugiebzdanie. Gdyby użyto dwóch różnych podpisów, to i owszem można mieć wątpliwości, ale anonim? Nic nadzwyczajnego
Polecam duże, wysokie budynki wielorodzinne. Kto oglądał Alternatywy 4, to wie, że w blokach mieszkają ludzie kulturalni, wykształceni, posiadający umiejętność bezbłędnego pisania. Niestety, analfabeci zdarzają się wszędzie :)
Notabene, mieszkam w wieżowcu, kolejne mieszkanie kupiłem również w budynku wielorodzinnym, bo bardzo sobie cenię komfort i wygodę.
Notabene, mieszkam w wieżowcu, kolejne mieszkanie kupiłem również w budynku wielorodzinnym, bo bardzo sobie cenię komfort i wygodę.