Widok

Nowa w Trójmieście...

...A właściwie to jeszcze nie :) Mam 25 lat i skończyłam właśnie studia. Obecnie jestem na stażu, tu na zadymionym Śląsku. Bardzo marzy mi się mieszkanie w Gdyni lub okolicach, znalezienie tam pracy... Planuję tam z kimś zamieszkać. Obecnie ta osoba studiuje w Zielonej Górze a ja kombinuję jak się przeprowadzić do miejsca moich snów. Jeśli ktoś mógłby pomóc, podpowiedzieć, jak zacząć żyć w tym mieście, znaleźć tam pracę - jakąkolwiek, byłabym bardzo zobowiązana. Nie mam doświadczenia, nie wiem jak się ruszyć. Zbierać pieniądze i dopiero wyjechać ze Śląska? Szukać pracy na odległość ? Wierzę, że marzenia się spełniają ale trzeba im pomóc :) Ciężko jest zostać w miejscu które kojarzy się tylko z tym co złe. Pomożecie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przesada, że Trójmiasto to tylko miasto do mieszkania dla bogatych. Bogata nie jestem, ale nie bieduję od 1 do 1.
Myślę, że jak ktoś tak biadoli, to w każdym innym miejscu będzie to samo. Nigdzie z pracą nie jest różowo, ale można dać radę.
Kiedyś traktowałam ludzi dobrze, teraz z wzajemnością....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie bardzo, kokosów może nie zarabiam ale więcej niż ona na stażu ;P Chyba, że odda mi też papier ze studiów (zależy co skończyła) to jeszcze się zastanowię :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ze śląska na rozmowę do trójmiasta pociągiem 8 godzin przy dobrych wiatrach w jedną stronę:D Chcesz to możesz kimać u mnie, tylko jakiś materac musisz zakupić i nie możesz chrapać za głośno.. Zarzucisz ze trzy stowy, dołożysz się do rachunków i możesz szukać:P Na twoim miejscu zaczął bym szukać w maju, pełno sezonowych, słabo płatnych zajęć w ośrodkach, sklepach, na jarmarku itd. Teraz na pewno też się coś znajdzie,pracy w cholere tylko robić ni ma komu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bardzo dziękuję za pomoc. Tak zrobię. Swoją drogą trafne porównanie. Pozostaje mi "załadować butlę".
Nie pozwolę tej osobie wyjechać. Nie jadę do Trójmiasta typowo za pracą. Chcę tam mieszkać, bo kocham to miejsce. Czuję, że tam powinnam być. Chodzi konkretniej o Gdynie i jej okolice. Tam czuje się jak w domu - tutaj jak na obczyźnie. Dziękuję za rady.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja bardzo chętnie zamieniłabym się z Tobą miejscem :) Katowice są znośnie. Ja jestem z okolic. Nic tu nie ma i smród potworny. Jakoś tak jest, że gdzieś w głębi serca czuje się pociąg do jakiegoś miejsca. Ja tak mam z Trójmiastem.
Jak skończę staż to bardzo chętnie przystałabym na propozycję. Ciężko jest zacząć, a potem jakoś idzie, prawda? Bardzo ciężko jest rzucić ciepłe rodzinne gniazdko, wylecieć gdzieś samej bez pracy, pieniędzy ale z głową pełną marzeń. Najwyżej wrócę otrzeźwiona rzeczywistością. Moja połówka serduszka dołączy do mnie dopiero po studiach.
Informację Naukową i bibliotekoznawstwo. Nie muszę zarabiać kokosów. Chciałabym by wystarczyło mi na czynsz, bo na jedzeniu to potrafię przyoszczędzić, poradziłabym sobie.
Dziękuję za pozytywną myśl :)
Skończyłam studia na UŚ. Kierunek: informacja naukowa i bibliotekoznawstwo ze specjalizacją ochrona i konserwacja zbiorów. Mogę pracować w muzeach, ośrodkach kultury, informacji, bibliotekach, jako konserwator, archiwista... Nie ukrywam, że skończyłam te studia z bólem i nie są one powiązane z moimi zainteresowaniami. Może po części - lubię książki, nowe, stare... Chciałam studiować sinologię lub koreanistykę, bo to właśnie moje zainteresowania, ale człowiek młody i głupi bał się rozszerzenia z angielskiego i wyszło jak wyszło. Zrobiłam studia dla papierka a nie z miłości do kierunku. Lubię, a nawet kocham gotować i piec no i żadnej pracy się nie boję. Byleby mieszkać tam a nie tu, bo jak już wspomniałam sytuację w domu mam delikatnie mówiąc nieciekawą.
Niestety doświadczenia brak. Obecnie jestem na stażu. Pracowałam w back office w centrum telemarketingu i obecnie jestem na stażu z urzędu pracy w firmie handlowej jako pracownik administracyjno-biurowy
Wiem gdzie tanio co znaleźć. Wiem jakie są ceny i gwarantuję, że na Śląsku wszystko jest droższe. Ciężko jest zmienić marzenia. Moje zalogowanie się tutaj nie jest efektem jednego dnia rozmyślania tylko kliku lat. Dopiero teraz jednak miałam odwagę by powiedzieć głośno czego pragnę.
Ruda, coś w tym jest, obie macie w nicku 89... ;)
@littlebun89
ludzie zawsze beda narzekac, bo wszedzie dobrze gdzie nas nie ma. a tak naprawde, to do odwaznych swiat nalezy ;) powodzenia
@Majka
ja mam ją spakować? bilet kupić? przygarnąć?
Na tym właśnie polegał problem. Wampiry są zwykle bardzo miłe, do czasu, aż nagle, nie są.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
@sam
ona to wie, brak jej tylko determinacji
Na tym właśnie polegał problem. Wampiry są zwykle bardzo miłe, do czasu, aż nagle, nie są.
sinoloiga i bibliotekoznawstwo - Trójmiasto jak otwarta ostryga
Nie trzeba, wystarczy dobra rada, dziękuje.
bądź kowalem swego, przyjedź lub zostań - zdecyduj
Moja przeprowadzka do Gdańska półtora roku temu wyglądała następująco: 4 stycznia wysłane CV, 9 stycznia rozmowa (2h po rozmowie znaleziona już stancja), 13 stycznia ze wszystkimi rzeczami w Gdańsku, 14 stycznia zaczęła się praca.
Także jak się chce to można znaleźć wszystko...

Inne tematy z forum Towarzyskie

Zdrada (78 odpowiedzi)

Dowiedziałam się,że mąż mnie zdradza. W środku jestem cała rozstrzęsiona, serce mi pękło, ale za...

do góry