Widok

Nowe Banino / Dom Moich Marzeńb

Inwestycje i deweloperzy Temat dostępny też na forum:
Na temat developera Dom Moich Marzeń / Nowe Banino już wiele powiedziano i wiele znajduje się w sieci. Wielu, którzy chcieli mieć wymarzony dom w Baninie, dzisiaj klnie i pluje sobie w brodę. Nie chcę nic więcej do tego dokładać, gdyż wystarczy wpisać odpowiednie hasło w google i wszystko jest jasne.

Tym wpisem chciałbym jednak przestrzec nowych klientów tego developera, tak aby przed podpisaniem umowy i wpłacaniem kasy dobrze się zastanowili.

1. Po pierwsze nie kupujcie nic od tego developera, dopóki nie rozliczy się z poprzednich etapów - ma on tendencję do rozpoczynania nowych etapów (aktualnie rozpoczął i zamieścił w necie informację nt V etapu), zbierania kasy od nowych klientów, a nie kończy i nie rozlicza się w terminie z poprzednimi klientami. Na dzień dzisiejszy można sprawdzić na ich stronie www oraz w realu, że:
a) cały czas nieskończony jest etap III (planowany odbiór III kwartał 2018) oraz
b) planowane do odbioru mieszkania w II kwartale 2019 (etap IV) są cały czas w stanie surowym otwartym.

Jednocześnie developer zamiast kończyć tamte etapy, to buduje kolejne mieszkania (etap V) i szuka chętnych do wpłacania mu kasy za kolejne mieszkania.

Czym to grozi? Jeżeli marzyliście, aby skończyć z wynajmowaniem mieszkania i zamiast za wynajem płacić ratę kredytu, to chciałbym Was poinformować, że dzisiejsi kupujący z etapu III muszą dalej wynajmować mieszkania i za to płacić, a dodatkowo muszą już spłacać bankowi raty kredytu za kupione mieszkania od developera Dom Moich Marzeń / Nowe Banino (!).

2. Nie zgadzajcie się na zapis w umowie ograniczający karne odsetki należne Wam w przypadku, gdy developer się spóźni z oddaniem mieszkania. W umowach znajduje się zapis, który:
a) zobowiązuje Was do płacenia developerowi odsetek karnych bez żadnych ograniczeń, jeżeli spóźnicie się z płatnościami
b) ogranicza kwotę karnych odsetek developera do wysokości X% wartości mieszkania.
Ten zapis powinien być taki lustrzany tj. developer chce ograniczyć swoją odpowiedzialność np. do 5%, to i ogranicza Waszą odpowiedzialność do 5% a nie tak, że Wy będziecie płacić 100% kary, a developer tylko X%.

3. Najważniejsze - nie zgadzajcie się na dokonywanie wpłat rat za mieszkanie w trakcie budowy tylko wg harmonogramu, bo w efekcie doprowadzicie do tego co większość klientów tego developera, czyli będziecie płacić za przysłowiową "dziurę w ziemi". Okey, zasadą ogólną powinno być przekazywanie kolejnych rat wg harmonogramu na fundusz powierniczy wskazany przez developera ale nie tak na ślepo i bezkrytycznie, jak teraz. Otóż, tutaj warto wprowadzić zapis, że jeżeli jest opóźnienie w realizacji jakiegoś etapu lub np. są opóźnione dwa etapy (przykładowo), to kolejna rata nie będzie przekazywana na ten fundusz do czasu likwidacji opóźnienia w realizacji przez developera. Tym samym nie doprowadzicie do sytuacji, że developer dostanie 100% kasy, a wy ... przysłowiową "dziurę w ziemi", za którą będziecie musieli już spłacać kredyt do banku !!!

4. Ostatnia kwestia, to kanalizacja - na tym osiedlu jest szambo. developer zapewnia, że Gmina zrobi kanalizację już niedługo. Po prostu zadzwońcie do Gminy i zapytajcie czy coś wiadomo na ten temat. Ja otrzymałem informację, że Gmina nic nie wie. Odesłano mnie do Spółki Komunalnej Żukowo, a tam dokładnie to samo. Tutaj polecam, aby każdy sam zweryfikował opowieść o kanalizacji.

I to tyle praktycznych ostrzeżeń przed zawarciem transakcji z tym developerem.
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 2

No cóż, czasami warto dać 20, 30, 50 dych więcej ale mieć święty spokój niż użerać się z byle kim.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wielkie dzięki za ostrzeżenie !!! Byłem już blisko, aby ... wtopić jak inni.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wprost niepojete! A właśnie mieliśmy zamiar kupić tam mieszkanie naszym dzieciom. Z tego co czytam, to zapowiada się raczej Dom Moich Zmartwień. Bardzo dobra i rzeczowa opinia - dziękujemy za przestrogę!!! Nie skorzystamy.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Banino

Taras z desek kompozytowych - (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma taras z desek kompozytowych? Polecacie jakieś konkretne firmy? Jak deski się...

budujecie/kupujecie na kredyt? (262 odpowiedzi)

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć...

serwis kotła De Dietrich (10 odpowiedzi)

hej poszukuje sprawdzonego serwisu do kotła De Dietrich .

do góry