Widok

Nowe Mevo zamulają

Na prostej powinien bez problemu rozpędzać się do 25 km/h, a jadąc nowymi często trzeba się napocić inaczej jest 21-22 km/h.
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

u mnie działa
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 4

Po co wam takie szybkie rowery?

Chcecie sie pozabijać? Ja jeżdżę max 10kmh i żyje. Chodzę jeszcze wolniej żeby sie nie przewrócić.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8

A jak osiągniesz 0, to będziesz niesmiertelny
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

A u mnie nie.

Widać sporą różnicę w mocy wspomagania starych i nowych. Zazwyczaj nie przeszkadza, ale jak chcesz się wturlać na górny taras, jest już problem.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 2

Potwierdzam

Wspomaganie we wszystkich nowych mevo którymi jeździłem jest zauważalnie słabsze i jeździ sie gorzej. W zasadzie to wspomaganie ledwo kompresuje wagę roweru.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

to rower nie motor XD
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

To środek transportu, nie sprzęt do rekreacji.

Chcę dojechać do pracy i nie śmierdzieć potem.
A jak będę miał ochotę się pomęczyć, wezmę swój rower i pojadę nim do lasu.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 8

To weź prysznic przed pracą.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

i**otyczna nazwa, niedorzeczna, taras, górny, to dalej ludzie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mniejsze zagrozenie na drodze

Poczytaj przepisy będziesz wiedział ile możesz jechać by się nie zabić
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

To przejedz sie

Do pracy pod gorke
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

Te 3km/h zmieniają wszytko haha. Poza tym to rower więc wysiłek wskazany
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 16

Akurat MeVo to środek transportu a nie siłownia. Jak chce się spocić to idę na górala do TPK
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

A ja jak chcę się spocić to idę do sauny.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

No przecież to robi na nagraniu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

To nie jest chodnik tylko droga pieszo rowerowa czy jak to tam się zwie. Na trakcie w Gdańsku.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lubisz górali w TPK? Ojojoo ..

Wystarczajaco szybko

20km to i tak duzo, wiec o co problem?
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 18

Samochody mają pasy bezpieczeństwa, poduszki powietrzne, strefy zgniotu, abs, esp i nie mogą jeździć tam, gdzie są piesi

Rowerzyści nie mają nawet kasków
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

Chyba że akurat Janusz sprowadzi "prawie nie bity" i żaden z tych systemów nie działa.

Do tego samochodów na chodnikach jest pełno.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie przejeżdżają przez przejścia dla pieszych? ;-))))

I pomimo tych wszystkich rzeczy, które wymieniłeś, piesi są bezpieczniejsi? Nie giną na przejściach pod kołami takich mózgów jak twój?! Prawie 5000 zabitych pieszych w 2024r przez samochody! Ilu zginęło pod kołami rowerów?!!! Uruchom mózg! Zanim kogoś zabijesz, gamoniu!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sam jesteś gamoniem

wy cały czas jeździcie po chodnikach i mijacie pieszych na milimetry jakby to była gra zręcznościowa. Nawet minister transportu nie wie ile było wypadków rowerowych bo nikt nie liczy rowerzystów zgłaszających się na SOR a jak potrącicie pieszego to uciekacie bo brak tablic daje wam anonimowość. Jesteście najgorszymi pasożytami miasta. Nie płacicie żadnych dodatkowych podatków a siejecie postrach na chodnikach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Chłopie.... po co Tyle jadu. Jestem rowerzystą który robi około 100-150km tygodniowo. Dosyć nie dużo. Ale tego jak jeżdżą ludzie trochę się naogladalem. Tych na rowerach i tych w samochodach. Generalizowanie nie daje żadnego wglądu w sytuację. Kierowcy rowerów lubią wymuszać i często przejeżdżają przez przejazdy. Kierowcy za to często zajeżdżają na ścieżki malowane na drogach, wręcz notorycznie. Tak samo z przejzdem rowerowym który przez kierowców którzy zdali prawojazdy dobre "parę" lat temu jest dalej traktowany jako przejście dla pieszych, znak też nie robi na nich żadnego wrażenia. Według mnie przydałoby się szkolenia okresowe kierowców. Tak co 3 lata żeby znali na bieżąco zmieniające się przepisy. Samochody osobowe ograniczenie elektroniczne do 150km/h w końcu w Polsce nie ma drogi publicznej na której taki samochód może się rozpędzić powyżej 150km/h więc po co więcej? ;)
Rowerzyści nie mogą być aż tak anonimowi. Każdy rower powinien mieć swój numer po którym można zidentyfikować pojazd coś jak numer seryjny. (rejestracja urzędową to przerost formy). Każdy rowerzysta powinien zdać kurs wiedzy z prawa drogowego. Podniosłoby to bezpieczeństwo na drogach, ścieżkach i chodnikach. Są jeszcze hulajnogi. Ale to temat na inny post.

No to by się znalazło coś z tym przejezdzaniemm przez przejście również wśród kierowców w autach
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zamulanie

Ostatnio też tak miałem, przy najbliższej okazji wymieniłem na inny , kolejny był ok.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 6

czas na Mevo 3.0
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

On

To i tak za dużo. Starczyło by 19.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 12

Wystarczy

Napęd elektryczny ma Cię wspomagać a nie wyręczać.
popieram tę opinię 55 nie zgadzam się z tą opinią 16

Napęd elektryczny nie spowalnia, a jedynie fakt, że musisz napędzać dodatkowe 40 kilo wagi roweru.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale też nie może utrudniać. Jeżdżę codziennie i rower dosłownie wyhamowuje. Mało śmiesznie jest jak się podjeżdża Jaśkowa Doliną od "strzelnicy i rower, który sam w sobie jest dość ciezki zaczyna hamować pod gorę, bo czlowiek zaczyna pedałować 16-18 h. Mam wrażenie czasem, że rowery z tej nowej serii zaczynają hamować przy mocniejszym podmuchu.

Ale w przypadku nowej serii napęd wręcz przeszkadza, zwlasza pod górki...

Nie wystarczy

Wspomagać, a nie hamować.

mało siły w nogach

ćwicz, ćwicz, za parę tygodni dasz radę się rozpędzić!
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 8

nowe mevo gorsze

Ta nowa partia rowerów rzeczywiscie cięzko działają
popieram tę opinię 86 nie zgadzam się z tą opinią 9

Za dużo kebabów wciskasz, stąd ten brak siły

w nogach.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 11

Jest ok

Te 0,2s straty jest do przełknięcia.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Pierwsze partie rowerów z numerem max 2xxx rospieściły użytkowników

Wsparcie było aż nadto wyczuwalne, obecne rowery to domyślne ustawienia wsparcia elektrycznego.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 10

Co to jest domyślne wsparcie?

Nie wiedziałem że są na to normy

Opinia

Może są jakieś szpece co by shackowali taki rowerek? Hamulce ma bębnowe jak w motorowerze, 45 powinien móc lecieć na luzie. Wtedy to ma sens.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Bo mamy za mało świrów co jeżdzą hulajnogami o prędkości rajdowca f1? Potrzebujemy jeszcze żeby użytkownicy mevo tak robili?

Da się. Tylko w rowerach mevo zabudowali czujniki przy pedałach. W takich samych segwayach niemieckich czy duńskich rowerach tej zabudowy od spodu nie ma. Jakby tej zabudowy nie było to 2 małe magnesy neodymowe i rower śmiga 50 km/h

to na pieszo-spacer dobrze zrobi ;)

Nie mamy wyboru przerzutki.

Jak Ci przy 15km/h pod górkę wrzuci ostatni bieg, a wspomaganie nie pomaga, idzie sobie rozwalić kolana.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie wrzuci, bo ostatni bieg wskakuje przy 20+

A nawet jak wskoczy to wystarczy przestać pedałować

I wtedy jedziesz wolniej, dalej na zbyt twardym przełożeniu, łamiąc sobie kolana.

Biegi są zestrojone pod działające wspomaganie i tyle.

Elektr

To kup sobie motorower rower jest do kręcenia pedałami rowerzyści za 10 na elektryku ,pewnie jak byś miał pedałować to byś spuchł
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

Tyle że motorowery są nielegalne więc nie warto bo mandat można dostać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przecież na mevo bez pedałowania nie pojedziesz wcale.

Może włóż trochę siły w pedałowanie

Wtedy pojedzie szybciej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ta ostatnio na 7 km trasie z pracy 3 razy zmieniałam rower bo jeden rozpędzał się tylko do 12 a w drugim skrzypiał łańcuch i zatrzymywał się. Jak zgłaszałam problem to zero odzewu i zwrotu kasy. Nic
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 3

Łańcuch skrzypiał? XD

to straszne

no trudno, bedziesz musiał bardziej pedałować albo... przesiąść się na własny rower.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

A po co mevo?

Ja mam swojego własnego górala krossa i nim jeżdżę. A ja chcę gdzieś pojechać na zakupy czy się z kimś spotkać to hulajką na aplikację. Wszędzie szybko i bezproblemowo! Nie pozdrawiam kierowczyków, którzy non stop stoją w korkach i parkują byle gdzie!!! Przyszłość to tylko rower i hulajnoga!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Hulajnoga to rak komunikacji w miastach

I bilet na urazówkę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cały ten "progres" nawet rowery zniszczył, jedną z ostatnich aktywności jaka została oprócz biegania. Tyłki wam urosną od tych elektrycznych cudów.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

Usuńcie te hulajnogi z przystanków chodników i poboczy, okolic pięknych skwerów i ławek!!! Już!!!! Za dużo tego!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Taki rower nie służy nikomu. Ani temu co na nim jedzie, bo tylko pupę wozi i nie spala kalorii ani środowisku naturalnemu, ani temu kto to będzie utylizował!!! Pewnie w dodatku na koszt społeczeństwa polskiego jak wszystko tutaj!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 13

Za to auto służy

Wiezie Twój tyłek i 1500kg otoczki

Hulajnogą tylko wozi. Rower elektryczny ma rylko wspomaganie. Musisz pedalowac wiec jak najbardziej spalasz kalorie. Nawet więcej mozna spalić bo przez to ze sie miej męczysz masz dłuższy wysiłek umiarkowany a nie krótki a duzy. A dłuższy umiarkowany wysilek jest dużo skuteczni2jszy zarówno w poprawie kondycji jakni zrzucaniu wagi i wyrabianiu masy mięśniowej na początku. Rowery wspomagane sa wrecz zalecane np osobom z wada serca albo otyłym ( mniejsze obciążenie stawow) albo osobom z chorobami zwyrodnieniowymi stawów, albonponurzach gdzie trzeba odbudować mięśnie ale nie mozna zbyt obciążać np kolana.

Faktycznie.

Te nowe partie faktycznie zamulają.
Ciężko sie wtoczyć pod górkę, jazda jak na zasięgniętym hamulcu bez wspomagania, masa +40 kg robi swoje. Niezłe kagance pozakładali.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dla was 20 km bo i tak za szybko
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ale wiesz że jedziesz po chodniku i obowiązuje cię prędkość pieszego czyli 4-6 km/h a nie 20+?!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ale wiesz, że piszemy tu o jeździe po ścieżce rowerowej I o górnych tarasach, gdzie jest po prostu Górka za gorką

Jeżdżę tam codziennie na zwykłym rowerze, a zdjęcie jest z drogi dla pieszych wzdłuż Raduni i do tego się odniosłem.

Ale wiesz że Ustawę o ruchu drogowym możesz sam przeczytać

A nie tylko powtarzać głupoty z tiktoka

Art 33 PoRD

6.  Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla pieszych, jest obowiązany jechać z prędkością zbliżoną do prędkości pieszego, zachować szczególną ostrożność, ustępować pierwszeństwa pieszemu oraz nie utrudniać jego ruchu.

Może sam poczytaj zanim znów się wypowiesz.

I bardzo dobrze, chcesz szybciej kup sobie motocykl.

I bardzo dobrze wszystkie te rowery powinny mieć montowane blokady prędkości !

takie rowery to nie bolidy wyścigowe a raczej mają służyć spokojnemu przemieszczaniu się z miejsca A do miejsca B ! Także samo drogi dla rowerów to nie tor wyścigowy a ścieżka na której należy zachować ostrożność i jechać tylko z dozwoloną prędkością zwłaszcza że biegną one w torze chodnika a więc stanowią zagrożenie dla pieszych !
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziś mnie mevo wyprzedzilo

Jechałem prawie 30 km/h.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wreszcie skonfigurowali je prawidlowo

Bo poprzednie wersje były źle skonfigurowane. Wspomaganie ma malec wraz z prędkością i wyłączać sie kompletnie po osiągnięciu 25km/h poprzednie wersje dawały takie wsparcie żeby bez problemu ciągle utrzymywać 25

I super

Ja bym skończył z tymi wariatami na elektrykach i hulajnogach. Jak chce szybciej niech trochę użyje mięśni. A teraz proszę o krytykę hi hi
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czemu krytyka jak dobrze piszesz?

Bardzo dużo ich jest zepsutych . Nie działają hamulce ,baterie ,blokady .

Nowe rowery sa znacznie słabsze.

Jak mam wybór to nie biorę nowych. Ciężko sie na nich jeździ. Nie czuć wspomagania tylko trzeba pedałować na 2x cięższym rowerze niż normalny. Najlepsze to te stare, zajechane, tam jest fajnie.

Do foliarzy, który piszą głupoty z mchu i paproci, to środek transportu a nie rowerek turystyczny. Rozumiem ze każda maruda co napisala o braku kondycji itp to wszędzie tylko biega a jak widzi auto lub skm to juz z daleka rzuca kamieniami.

I bardzo dobrze

Na mevo należy jechać a nie pędzić

Chyba o to chodzi, żebysś jeździł wolniej a nie szalał szybko jak samochodem

realizując swoją potrzebę pędu- idź na karuzelę!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry