Widok

Nowe miejsce, nowe życie, nowy cel.

Proszę by wszyscy którym zależy na losach ludzi zwłaszcza tych na poboczu, z PGRów, młodych komunistów, tych co nie zgadzają się z T. i polityką R. wsparli mnie tutaj na nowej platformie, takich co wspierali mnie, a nie atakowali jak Ż. i po ludzku mnie traktującej, życzliwie do człowieka nastawionej lukrecji, o zmianę tego świata. Szczególnie bliska mi atakowanej poniżej pasa była jej życzliwość, pogoda ducha i błyskotliwość umysłu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

W praktyce każdy radzi sobie, jak umie, normą była zmiana zawodu pod koniec lat 90., choć np. dwie księgowe pozostały księgowymi. Jestem jednak w miasteczku, a nie na zapadłej wsi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakie kanały TV naziemnej Zaburzanin u siebie odbiera ?

Lubię bardziej takie podsumowujące materiały, a nie bieżączkę. Mógłbym oglądać Wiadomości w Internecie, ale to mnie nudzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wchłonąłem w ciągu ostatnich 2 lat te wszystkie darmowe materiały o PGR-ach z Internetu, badałem też sytuację w kilku PGR-ach, które znam. Po tylu latach wszyscy wkomponowali się w społeczeństwo w najróżniejszych rolach lub też zmarnieli. Młodsze pokolenie już praktycznie nie jest pegierowcami, tylko pochodzi z PGR-ów. Mamy wspólne wspomnienia jeszcze z lat 80.

W PGR-ze zahartowałem się fizycznie, przerobiłem życie na wsi, nauczyłem się rozmawiać z wieloma różnymi osobami. Pamiętam zieleń, dużo zieleni. Ludzie byli pewni siebie, raczej zadowoleni, byli bardzo daleko od tego stereotypu pijaczków. Szeregowi pegierowcy byli zdecydowanie solidarnościowcami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najostrzejszy tekst był w "Newsweeku" w 2013, też z moich okolic. Przedstawiono taki całkowity wiejski slums. Cóż, jest dokumentacja. Teraz już nie jest dostępny w całości.
Czy ktoś jednak zawziął się akurat na pegierowców? Pewnie splot różnych okoliczności. Choć zbadałbym ten układ USA-Rosja. Co 10 lat trochę posuwam się do przodu.

Nie wolno mi czytać "Wyborczej", wydania internetowego. Pojedyncze artykuły tak.

Ponieważ w PGR-ach były te trudne warunki przyrody, potem wielu dawało sobie radę zadziwiająco dobrze w dość ekstremalnej sytuacji.

Widać że to właśnie doświadczenia życiowe w PGRach, pozostawiły u Ciebie nieodwracalne zmiany.

Okopowe i sadzeniaki, i to targanie braków.

Dzięki ~jaqowi poczytałem trochę i okazało się, że nie zwariowałem po roku 2010. Dałem się zmanipulować w roku, w którym była emisja tego, pożal się Boże, dokumentu.
Mam świadomość, że nigdy złe intencje nie zrodziły dobra, a manipulacja pożytku. Tych ludzi potraktowano drugi raz z taką pogardą, w jakiej żyli za PRLu.
A teraz tamtą manipulację przekłada się na próby wydobycia ludzi nad linię wody, pod którą nie da się oddychać, a raczej można się udusić.
A jeżeli od emisji tego"dokumentu" upłynęło już tyle czasu i presja otoczenia i świadomość jest na tyle silniejsza, że upowszechnił się pogląd, że raczej patologią jest wydawanie 500+ na wódkę niż na dzieci. To nie warto było?
A jeżeli być może znajdujecie się na tym etapie co ja w roku 1997 - emisji "dokumentu", to za 10, 20 lat zmienicie się tak jak ja? I co wtedy? Nie będzie kaca?

Oj, wiesz jak było. Pewien komunistyczny profesorek, co się nazywa Balcerowicz był tylko słupem. Czyj on plan wykonywał? Nie chce mi się sprawdzać nawet, a pamięć już nie ta. Sachsa i Liptona chyba. Z kim Ty tu chcesz gadać, chłopie i o czym? Orżnęli nas wszystkich na średniej wielkości willę i ze dwa samochody. Ale do grobu i tak być tego nie wziął. 500+ to znacznie spóźniona próba rekompensaty tego skurwysyństwa, co nam zafundowali aferałowie-liberałowie z Gdańska i znacznie grubsze miśki z Wrocławia. Hold on, maaan. Źródło bije. Jesteśmy, wiemy. Jeszcze Polska....

https://youtu.be/ZfqJ3Szu210
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Widziałem te wszystkie prace polowe, ale chciałem się stamtąd wyrwać. Kusiły miasta mniejsze i większe.

W PRL-u nie było pogardy wobec pegierowców ze strony mieszkańców wsi chłopskiej. PGR był uważany za nowocześniejsze wielkie gospodarstwo. Raz jeden słyszałem, jak ktoś negatywnie wypowiadał się o pegierowcach, chłopak z miasta na jakiejś wycieczce, ale prawdopodobnie nigdy nawet nie był na wsi.

Może Ciebie raven ktoś orżnął i pasujesz tą matrycę do ogółu. Jestem świadkiem tego co bylo za PRLu , w czasach przemian i rzeczywistości po 1989 roku. Mam nie skażoną pamięć i w przeciwieństwie do Ciebie nie dotknęła mnie polska przypadłość spiskowej teorii dziejów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

PS A tak swoją drogą na marginesie, to czy myśmy tutaj i po sąsiedzku, łącznie ze mną nie zabawiliśmy się w "przemysł pogardy" ?? Tak do mnie to przed chwilą dotarło...

Ale że w stosunku do schizofrenika z paranoją? Hę? Próbowałem wam to... Whatever. Sam se odpowiedz. Ja oglądam film i zaraz spadam jakiejś muzyki posłuchać.

https://youtu.be/N9az_83u-3U
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mam nie skażoną pamięć...... ja też tak uważam.....o sobie..., dopóki mi życie nie udowodnia boleśnie że jest inaczej...

> 500+ to znacznie spóźniona próba rekompensaty tego skurwysyństwa, co nam zafundowali aferałowie-liberałowie z Gdańska i znacznie grubsze miśki z Wrocławia.

Nie bardzo. Bo ani beneficjentem 500+ nie jest do końca (choć w znacznej mierze) część społeczeństwa, pokrzywdzona na transformacji 80/90, ani (i przede wszystkim) płatnikiem tej "rekompensaty" nie są ci, co się na transformacji obficie nachapali, ale całe społeczeństwo. Także ta pokrzywdzona jego część.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeszcze Polska.... weź ty się raven przepasaj wstęga w narodowych barwach:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Hydepark

Kawa czy Herbata - rano (220 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Grajdołki (330 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry