Widok

Nowy dostawca internet +TV w Baninie

Wzdłuż Tychomskiej kopią i kładą kable, ma być internet i tkablu dostawca http://www.inter-komp.net
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
@elementTH
Tylko potwierdziłeś moją tezę: jesteś przedstawicielem postawy konsumpcyjnej. Płacę i wymagam. Oczywiście chcę mieć lepiej. Ale nie mam zamiaru wspólnie nic zrobić aby tak było. Jestem zły i wylewam swoją żółć na forum zamiast coś _ZROBIĆ_.

Teraz niby nie jest tak jak było kiedyś, miedź zastąpiono światłowodami albo radiem, zabudowa jest niby bardziej intensywna, a jakoś poważni dostawcy usług transmisji danych nie walą do nas oknami i drzwiami.
Umówmy się: obsługują nas firemki, z większych jest tu tylko Orange, który nie rozbudowuje sieci (mimo, że miał plany skracania pętli aby VDSL docierał do większej części miejscowości).
Te firemki mają za mały kapitał aby oferować na terenach wiejskich to co można kupić od wielkich graczy w mieście w blokach. W przypadku indywidualnego przyłącza GPON (np. Volta) 500 PLN wystarczy na 5
metrów kanalizacji - i gdyby nie dofinansowania unijne, tej firmy pewnie nie byłoby w naszej okolicy.

Instalacja telefonu w Baninie w moim przypadku wymagała 4 lat chodzenia za tym. W desperacji byłem skłonny położyć pół km. kabla wieloparowego razem z sąsiadami.
Od dwóch lat chodzę za alternatywą dla amelka, który oferuje obecnie duuużo więcej niż kiedyś i ma przyzwoitą ofertę, ale mam świadomość jego możliwości kapitałowych i technicznych. Zamiast psioczyć na forum zmobilizowałem sąsiadów, dewelopera, który planuje budować coś w okolicy i mam nadzieję, że coś z tego w końcu będzie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A dlaczego niby mam za tym jakoś specjalnie chodzić? Oczywiście jest to w moim interesie po części ale dlaczego mam robić za kogoś robotę? Do mojej firmy jak przychodzi klient to ja nie proszę go żeby części do naprawy urządzenia kupował sam i może jeszcze pomógł mi coś przytrzymać przy naprawie. To ja jestem w dostępnym miejscu i to ja oferuję kompleksowe usługi, nie jęczę nikomu ile płacę za czynsz i ile co miesiąc płacę podatków bo mój klient ma to w poważaniu głębokim.
Dlaczego ja mam być całe życie kochany w tyłek przez wszystkich i wszystko? Dlaczego jeszcze mam pracować w czyimś interesie w dodatku za to płacić? Powiedziałem wielokrotnie: jak ktoś chce kłaść u mnie jakieś kable to proszę bardzo, nikomu dostępu do mediów nie będę odmawiał ale sam nie zamierzam latać po sąsiadach bo nie jestem typem społecznika. Czas to pieniądz kolego.

Jak masz ochotę walczyć o to coś co nie jest już luksusem tylko podstawowym narzędziem to sobie walcz, ja poczekam aż przyjdą i zapukają do moich drzwi a przyjdą i zapukają, nie teraz to za rok albo dwa.

Poza tym nie rozumiem o co Ci chodzi z moją postawą, czy to, że za coś płacę nie jest wystarczające? Czy to, że mieszkam tutaj, płacę rachunki, podatki itp. nie uprawnia mnie do tego, żeby czegoś wymagać? Może wszyscy mieszkańcy powinni w czynie społecznym wyasfaltować banino a najlepiej jeszcze kupić wszystko łącznie z maszynami? Może jeszcze mam codziennie przepraszać, że w ogóle pozwolone mi jest tutaj żyć?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mimo, że nie rozumiesz, potwierdzasz diagnozę.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dobra, powiedzcie w końcu który to szereg, a wkrótce postaramy się zrobić wszystko kompleksowo, łącznie z chodzeniem i pukaniem po sąsiadach. Obecnie trwa rekrutacja, jak dobrze pójdzie to niedługo powinienem mieć kim robić. Proponuję jednak najpierw przetestować radio, a nie z góry zakładać że jest "bele jak" jak się nawet nie było moim klientem. Mogę zrobić lepiej i drożej, są różne rozwiązania. Ale jeśli 500 zł za przyłączenie (robione przecież raz, nie co miesiąc) jest "kosmiczne" to znaczy że jednak cena jest najważniejsza - niezależnie od technologii, jest przy tym sporo pracy a "czas to pieniądz" prawda?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
"Te firemki mają za mały kapitał aby oferować na terenach wiejskich to co można kupić od wielkich graczy w mieście w blokach. W przypadku indywidualnego przyłącza GPON (np. Volta) 500 PLN wystarczy na 5
metrów kanalizacji - i gdyby nie dofinansowania unijne, tej firmy pewnie nie byłoby w naszej okolicy."

W końcu ktoś napisał coś sensownego, ludzie myślą że to wystarczy kabel położyć a on się sam zakopie i powinno to kosztować 1,23zł jak w mieście.

Nie zdają sobie z tego sprawy że sam materiał i urządzenie końce to kilkukrotnie większe koszty niż te 500zł. Do tego dochodzą opłaty roczne za "kabel w drodze" które pobiera Gmina.

Klientów dochodzi z miesiąca na miesiąc. Także z kosztami podłączenia nie jest aż tak źle. Podkreślając jedną rzecz. BANINO NIE JEST W DOTACJI UNIJNEJ. Jest tutaj za duże nasycenie operatorów ;) Wszystko budujemy z własnego kapitału.

Pozdrawiam Jakub, Volta.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
duże nasycenie ze słabą ofertą, bo każdy może tylko gdzieniegdzie albo nie wszystko :P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Narzekacie na słabą ofertę, a jak chcę zrobić lepszą to się nie ujawniacie gdzie jesteście. Nie od razu Kraków zbudowano, wszędzie zaczyna się od gdzieniegdzie. Mogę zainwestować i dać upragnione 100Mb bez limitów, na początek jednemu szeregowi na Familijnym, temu z którego zgłosi się najwięcej chętnych. Jak temat się przyjmie to pomyślę o kolejnych szeregach. Warunek - zgoda wszystkich mieszkańców szeregu (nawet tych nie zainteresowanych podłączeniem) na instalację infrastruktury w budynku. I coś czuję że na tym pewnie temat upadnie, bo ktoś ma LTE i ma wszystko w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Na forum nie będę się chwalił gdzie mieszkam, poza tym masz kilka szeregów do obskoczenia na familijnym, każdy szereg to 10 potencjalnych klientów. Druga sprawa jest taka, że oczywiście każdy ma jakiś internet, ja mam akurat lte i jeszcze rok abonamentu bo jak szukałem internetu to lte wychodziło najtaniej i działa relatywnie szybko w porównaniu do tego co widziałem u znajomych na ich radiówce. Jeżeli chodzi o zgodę na infrastrukturę to moją masz a w zależności od ceny może i bym się zdecydował pomimo posiadania innego abonamentu.
Oczywiście że nie na forum, proszę pisać maile bezpośrednio do mnie, dane kontaktowe są na stronie http://amelek.net/ (wiem że brzydka, ale działa w każdej przeglądarce, nawet Lynx - nie używa CSS, JS, Flash, ani ciasteczek). Szeregów jest dużo, ale od czegoś trzeba zacząć - w tym roku jest szansa że zrobię jeden szereg, więc najlepiej ten gdzie będzie największe zainteresowanie (w znaczeniu faktycznie płacących, a nie tylko potencjalnych klientów), w przyszłym może kilka w zależności od zainteresowania. Na tym pierwszym szeregu raczej nie zarobię - ale cytując klasyka: "To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo ..." ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
CCC :) nie ważne czy działa słabo ale jest tanio :) LTE hehehe
Dziwne żeby odzew był jakiś kosmiczny, pewnie 95% mieszkańców nawet tu nie zagląda, może faktycznie warto w późniejszych godzinach przejść się po osiedlu i zapytać. Z forum klientów nie będzie raczej
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja póki co mam wave 20mb i jako tako działa nie narzekam, chociaż przy 2-3 urządzeniach podłączonych jest już średniawka, ale nie ma umowy wieloletniej i można szybko zrezygnować ;) jak będzie jakaś fajna alternatywa to przemyśle.
Nie CCC (jakiś sklep z butami, o co chodzi?), dobrze napisałem CSS :) - https://pl.wikipedia.org/wiki/Kaskadowe_arkusze_styl%C3%B3w

Przejść się po osiedlu pewnie też warto, tu przyznaję rację - ale wbrew pozorom całkiem sporo klientów tu zagląda. Alternatywa jest od dawna, działam od 12 lat, maszt na Morelowej stoi już 7 lat (teraz bym chętnie postawił wyższy, tylko niełatwo to zrobić "bezprzerwowo"...), można wziąć usługę na próbę by przekonać się jak działa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
~~~pW~~ - odezwij się na maila do mnie to nareperuje
Amelek - w Baninie jest 2 strefa?
Poza tym ze względu na lotnisko to chyba powyżej 12 metrów to pozwolenie a nie zgłoszenie. Ale da się bezprzerwowo.
CCC - cena czyni cuda :)
Aha, to o to chodzi z tym CCC :)
Zawsze da się taniej, ale coś za coś - mając drożej, mogę więcej zainwestować w lepszą infrastrukturę.
A co do wysokości - nie wiem jak teraz, ale jak stawiałem 7 lat temu to 12m było kompromisem raczej z powodu ograniczeń budżetowych, wystarczyło zgłoszenie (pozwolenie było wymagane powyżej 50m). Z tego co sprawdzałem, to nie jestem w tej strefie w której można byłoby dostać odszkodowanie za hałas.
OK :)
Ja mam pytanie z innej beczki.
Czy firma inter-komp się z kimś kontaktowała w sprawie instalacji/oferty?
Czy jeszcze akcja dystrybucji FTTH się nie rozpoczęła?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chodzi o strefe wiatrową.
Generalnie pomorze jest w drugiej, i maszty droższe, papiery trudniejsze, w okolicach łodzi ( 1 strefa ) to Ci kazdy wszystko przyklepie bo tam powietrze stoi w miejscu.
To się zmienia bardzo często w przepisach niestety.
A co ma maszt wspólnego z ftth??
Inter-komp banino, bo tak się nazywają, idzie po światełku.
Były wszystkie papiery jak trzeba, ale i tak na wszelki wypadek odciągi nieco grubsze niż obliczone w pierwotnym projekcie (robionym dla mojej konkretnej lokalizacji) - mieszkam pod tym masztem, na bezpieczeństwie nie oszczędzam. Pierwszy test był już jesienią 2009, wichura taka że przewracały się drzewa, stres oczywiście był ale maszt nie ucierpiał. A na upragnione światełko (lub też porównywalne jakościowo rozwiązania, jak radiolinia w paśmie licencjonowanym) też przyjdzie czas, tam gdzie ma to sens ekonomiczny. A ma tym większy, im więcej gotowi jesteście płacić za dobry Internet - który niestety znajduje się zwykle pod sam koniec w kolejności ważności wydatków. TV też się da, ale na dzisiaj wychodzi że satelita wychodzi zwyczajnie taniej, a obraz jest tak samo cyfrowy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
do góry