Widok
OD CZEGO ZACZĄĆ WYKAŃCZANIE MIESZKANIA
Witam, mam pytanie od czego właściwie powinno zacząć się wykańczać mieszkanie w stanie deweloperskim. Kupiłam mieszkanie, odbiór dopiero w sierpniu 2012, ale już zaczyna mnie nurtować to pytanie. Chcę się do tego odpowiednio przygotować. Niestety jestem zdana na siebie. Mieszkanie ma 45m2. Proszę o jakieś rady.
Proponuję na początek rozejrzeć się za projektantem wnętrz a jeśli niestety nie stać cię na niego - pooglądać trochę gazet i znaleść pomysł na mieszkanie, jak chcesz żeby wyglądało i jak było rozplanowane. Jeśli odbiór jest dopiero w sierpniu 2012 to jest jeszcze czas (choć nie za dużo) na wprowadzenie zmian dotyczących ścianek działowych oświetlenia itp.
Zaczyna sie zawsze od malowania ! przynajmniej jedna warstwa ....najpierw sufit pozniej sciany, nastepnie wstawia sie drzwi jak nie masz , pozniej podloga .. panele ! a dopiero pozniej dalsze prace mozna planowac. Oczywiscie na samym poczatku jak nic nie ma to trzeba zainstalowac muszle wc, umywalke i wanne . A rozne wynalazki typu meble , rolety, zaluzje, lampy czy dodatki dopiero po tych podstawowych pracach.
Dzięki za rady. Są bardzo pomocne. Mam jeszcze jedno pytanie. Jakiego mniej więcej rzędu wynosi koszt wykończenie takiego mieszkania ( oczywiście nie w mam na myśli zabudowy kuchennej, sprzętu AGD, mebli do pokoju), mam na myśli podłogi, malowanie ścian, kafelki. Chodzi mi o szacunkowy koszt, ponieważ w chwili obecnej dysponuję tylko 7000 zł wolnej gotówki, a zaoszczędzić za bardzo już nie da, ponieważ już spłacam kredyt hipoteczny. Gdzieś na forum czytałam że wykończenie 1m2 kosztuje 1000 zł, bo ktoś wyliczył zabudowę, płytę indukcyjną, piekarnik elektryczny, itp. Proszę o pomoc. Przypominam mieszkanie ma 45m2, oddane będzie w stanie deweloperskim.
zrob na poczatku tak jak ci napisalem a 7000 tysiecy ci spokojnie wystarczy. Kafli nie musisz miec odrazu w lazience. Wstaw umywalke , muszle wc i wanne i to jest poczatek. Pozniej spokojnie mozesz walkiem sama zwykla farba akrylowa pomalowac mieszkanie lub jeden pokoj na poczatek. Jezeli jestes kobieta to wez tzw. fachowca do polozenia paneli np. w jednym pokoju na poczatek bo na poczatku jak nie ma szmalu mozna sobie przygotowac jeden pokuj do mieszkania . Panele sa w cenie od 15 zl za metr do 100 . policz sredio cene paneli po np. 30 za metr dokup 2 paczki wiecej na wady i poprawki lub po to ze jak nie polozysz teraz to za miesiac identycznych mozesz nie dokupic . Sklepy typu Castorama , leroy i komfort oferuja dzis uslugi rowniez montazu paneli za stosunkowo dobre ceny. 700 to malo ale na wstepne prace dobrze zaplanowane i policzone wystarczyn i napewno podstawy do zamieszkania da sie zrobic. Drzwi tez mozna dzis kupic tansze za np 200 ...250 zlotych a pozniej zabejcowac na kolor jaki chcesz . powodzenia.
skoro bedziesz mieszkała sama..to drzwi kup sobie poki co tylko do łazienki (z czasem zaoszczędzisz na pozostałe)...ja osobiście tez bede miała deweloperskie (po nowym roku :)), i moim zdaniem lepiej zrobic juz łazienke zeby jej przez dłuższty okres czasu nie ruszac a nie malowac potem myc sciany i kłasc kafle (jezeli nie umiesz lub nie chcesz sama malowac to 2 razy zaplacisz za robocizne ;/)...wiec wolałabym spac np miesiac za materacu niz pokapieli wychodzic na goł beton (ewentualnie przykryty dywanikiem łazienkowym)...moze masz jakies znajomego co ci kafle za mniejsza kase połozy? po srednio kaflowanie kosztuje tyle co kafle ;/
a penele tez kobiety umieja kłaść :) i w cale nie trzeba jakiegos mega fachowca...juz lepiej wziąść np. z miejsca gdzie kupujesz panele (komfort np.) i tam masz rok gwarancji przynajmniej tylko przypilnuj zeby ci izolacje połozyli pod panele-oczywiście sama musisz ją kupić hehe (mozesz mieć korek albo folie ja polecam korek bardziej wygłusza i lepiej ciepełko trzyma :)).
''ewiaaaa' zadna roznica czy z wanny wychodzisz na tzw. beton czy kafle bo i na jednym i drugim warto dywanik polozyc. Kafle odradzam na samym poczatku bo w lazience przy remoncie sie wiele spraw robi ...mycie po farbie wiader, pedzli, i ogolnie w czasie remontu wlasnie w lazience jest bajzel i dlatego lepiej miec najpierw bajzel w lazience i tam trzymac i myc wszystko niz w pokojach a poza tym w remoncie wiele elementow spada na kafle . wiec lepiej klasc kafle jak bedzie po bo wiadomo ze juz sie nie stluka po polozeniu.
zrób na początek to co najbardziej w późniejszym czasie może Ci nabrudzić czyli wygładź gipsem ściany / wymaluj- koszt 3-5 tys :/,dobrze położyć podłogi i zamontować drzwi,dalej skończy Ci się kasa:/,zamontuj jakiś zlew i kawał blatu w kuchni no i coś w łazience do mycia:/,7 tys to naprawdę bardzo mało na wykończenie,zrób porządnie 2-3 rzeczy a resztę etapami bo jak wszystko rozgrzebiesz to nic nie będzie skończone a i wszystko byle jakie :/
no ale jak dziewczyna pomaluje sciany w łazience farba to bedzie ona wchłaniac wilgoć... a pomalowac sama dziewczyna moze. przeciez jak jest deweloperskie mieszkanie to wiekszisc z nich jest pomalowane na biało..wiec tylko kolora farbe kupic i bedzie git. cóż ja na bank sama zrobie najpierw łazienke...i zalezy ile ma dziewczyna metrów. bo na prowizotycznej kuchni da rade np.3 miesiace zyc w prowizorycznej łazience przez zime hmm nie wiem...
Podsumowanie:
Wątek zawiera dyskusję na temat kolejności wykańczania mieszkania w stanie deweloperskim o powierzchni 45 m² z budżetem 7000 zł. Użytkownicy forum omawiają, od czego zacząć remont, podając różne opinie na temat priorytetów: większość zgadza się, że łazienka powinna być pierwsza ze względu na niezbędność sanitariatów, następnie kuchnia i podłogi, a na końcu malowanie i pozostałe prace. Dyskusja zawiera praktyczne porady dotyczące kosztów materiałów (panele 15-100 zł/m², drzwi 200-500 zł, kafle 30-45 zł/m²), kolejności montażu drzwi i podłóg (gdzie eksperci debatują czy ościeżnicę wstawiać przed czy po podłodze), oraz sugestie dotyczące oszczędzania poprzez samodzielne wykonanie prac, zakupy w promocjach i etapowe wykańczanie mieszkania. Wiele postów zawiera również oferty usług remontowych i linki do sklepów budowlanych.