Widok

Obca

Obca Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Obca.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

wow

wyszłam z tego filmu zapłakana i jedyne co zdołałam powiedzieć to :wow, co za film". genialny
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ogromna dawka silnych emocji...

"Obca" to film, który z pewnością na długo pozostanie w mej pamięci... Jest niesamowity, zapierający dech w piersiach, na dwie godziny wbija w kinowy fotel... Pokazuje świat, którego nie rozumiem, na który nie ma we mnie zgody !!! Nie jestem w stanie pogodzić się z tym, że mężczyzna jest panem i władcą, że tradycja, przekonania religijne, czy też wreszcie opinia innych ludzi, są ważniejsze od szczęścia, a nawet... ŻYCIA drugiego, zdawałoby się bardzo bliskiego człowieka... To niewiarygodne, do czego jest zdolny człowiek, który zapętli się w swoich wierzeniach, przekonaniach, a który w tym wszystkim zapomni, jakie wartości, zdawałoby się oczywiste, są najważniejsze... Konsekwencje tego są tragiczne, nieodwracalne i co jest najbardziej przykre i bolesne dotykają tych, którzy niczym nie zawinili... Po projekcji tego filmu dziękuję opatrzności, że urodziłam się w takich, a nie innych realiach kulturowych... To co dla mnie wydaje się oczywiste, dla kogoś innego może być niedoścignionym marzeniem, o które musi zawzięcie walczyć...Wyrazy uznania dla odtwórczyni głównej roli oraz jej niesamowitego synka !!! Dawno nie widziałam filmu, który wywarłby na mnie takie kolosalne wrażenie, tak mnie poruszył, tak bardzo mną wstrząsnął...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Zawiedziona

No cóż, nie podzielam opinii poprzedniczek.Początek historii dość ciekawy, no a potem same fałszywe nuty.Coraz bardziej irytująca główna bohaterka, wreszcie ocierający się o kicz koniec.
Odradzam, szczególnie czytelnikom prozy J.M. Coetzee.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Co za gniot, to nie dramat to farsa

Film ciągnie się jak flaki z olejem, gł. bohaterka zachowuje się jak 15 a nie 25 latka, większość scen przeciągnięta do granic możliwości za to kilka kluczowych okrojone... Oglądamy jak główna bohaterka pije wodę 10 min - rewelacja, natomiast z odwiedziny prawdo-podobnie dziadka przez ojca i późniejsza rozmowa ojca z braćmi gł. bohaterki jedynie fragmentaryczna. Może i w Stambule jeszcze tak żyją ludzie skoro im to odpowiada, natomiast jeżeli nie potrafią się choć trochę zmienić po zetknięciu z tak otwartą kulturą jak niemiecka to niech wracają do Turcji gdzie kobiety po skrobance tego samego dnia dobrze się czują, całują się po rękach, tłuką po gębach itp... i "jak ich tu nie będzie to niech ich tu nie będzie"... Ponieważ jest to niemiecka produkcja to wnioski nasuwają się dwa. Albo jest to próba ukazania narodowi germańskiemu dlaczego ich sąsiedzi tak dziwnie się zachowują albo wskrzeszanie Hitlera...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum Filmy

Anioł Stróż (6 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Anioł Stróż . Przeczytaj o filmie.

Lot nad kukułczym gniazdem (5 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Lot nad kukułczym gniazdem . Przeczytaj o filmie.

Chopin, Chopin! (16 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Chopin, Chopin! . Przeczytaj o filmie.

do góry