Widok
Wybitny film
Aż trudno uwierzyć, że ktoś w Polsce potrafi kręcić jeszcze tak inteligentne filmy, o których można dyskutować godzinami. Kreacja Grochowskiej jako demona z korporacji -wybitna. No i muzyka Wojciecha Kilara. Wątek powiązania dawnych funkcjonariuszy SB z firmami energetycznymi z Rosji bardzo niewygodny, dlatego z tego filmu chętnie zrobiono by współczesnego półkownika. Piękne zdjęcia, perełka filmowa dla myślącego i inteligentnego widza.
Bardzo dobry i z wartościami
Film jest wartościowy i w przeciwieństwie do wielu współczesnych "dzieł", nie pozostawia wątpliwości, po której stronie cywilizacyjnego sporu leży dobro, a po której zło. W tym filmie nie ma półcieni, co być może tak irytuje krytyków. Bardzo polecam dla wymagających, myślących i poszukujących czegoś naprawdę dobrego...
Kiedyś za cenzurę brało się totalitarne państwo..
...teraz zapędy cenzorskie mają sami twórcy i krytyka. Kiedyś twórcy opierali się ideologii... dziś są nią owładnięci. Za komuny kino było bardziej różnorodne ideowo niż dziś. Ci co blokują film Zanussiego niech się wstydzą. Jako dawne ofiary sami stali się katami.
Zenujaca opina
Czuje sie zazenowana poziomem powyzszej opinii. Czy recenzja nie powinna dotyczyc filmu Zanussiego? Smiesza mnie ludzie "jadacy" po Poklosiu. Notabene filmowi nie tak znow najgorszemu. Film Pasikowskiego drazni tylko maluczkich homofobow, ktorzy z zawisci, ze nic nie osiagneli miast zakasac rekawy i wziac sie do pracy wola zwalac wine za swoje nieszczesliwe zycie na ludzi o odmiennej nacji. Jakiez to Polskie! Wstyd mi za was mali, zawistni, glupi Polacy!
Tak nie jest najlepszy,ale to drobiazg przy finansowaniu takich gniotów jak "Pokłosie" czy "Obywatel".Ponadto uświadamia się nam że to dzieła.Sam słyszałem w radio min.Zdrojewskiego wypowiadającego się o "Pokłosiu". To żenada że tacy ludzie są ministrami.Za czasów Tuska powróciliśmy w pełni do PRL-u.