Widok
Gdyby Gdańsk miał normalną i sprawną komunikację miejską, ludzie chętnie by się przesiedli z samochodów. Ale skoro codzienne awarie, wypadające kursy, notoryczne spóźnienia nawet na początku trasy i to w godzinach, gdy nie ma korków ani zatorów drogowych, to jest jak jest. Nie dziwię się, że ludzie wolą samochodem.
ryli?
dziś ok. 16, zjazd w dół Armii Krajowej, na znakach w okolicy Pohulanki wyświetlających wolne miejsca na parkingach - Forum - zero, Madison trzy, ale korek zaczynał się dobrze przed wiaduktem nad Pohulanką, pasy środkowy i lewy bez ruchu przez kilkanaście minut, na dole wszystkie samochody ze środowego chciały zjechać w lewo w 3 maja, mimo że ten pas ma oznaczenia wyłącznie do jazdy wprost, tuż przed 3 maja z jednego z wozów na środkowym pasie chcącego wbić się w lewy pas wysiadła kierowca i ruszyła w stronę innego samochodu, oni Fszyscy jechali komunikacją
Ta, gdyby autobus miał wąsy to by był trolejbusem. Dopóki ludzie będą mieli gdzie zaparkować względnie małym kosztem, to nie zrezygnują z samochodu. Tzn okej, jakiś tam procent może i tak, ale generalnie zawsze będzie tak, że będziesz mieć do wyboru siedzieć wygodnie we własnym samochodzie, ale tracić czas w korku i płacić za parking itp. albo oszczędzać czas i jechać komunikacją miejską. Życie to sztuka wyboru.
W żadnej dużej światowej stolicy tak nie jest. Samochody nie są w stanie obsłużyć komunikacyjnie dużego miasta. Gdańsk jest w takim miejscu że jest za mały na metro/porządne pociągi a już na tyle duży że samochody są w stanie go totalnie zakorkować i zapchać. Jeśli będzie nadal rósł to będzie może budżet na wzięcie przykładu z Londynu, Tokio czy Berlina, które pomimo kilkukrotnie większej populacji radzą sobie bez problemu z przewiezieniem pasażera w pół godziny przez całe miasto komunikacją.
Tylko narzekanie
Skoro ta komunikacja nie jest normalna, to czemu tramwaje rano i po południu pękają w szwach?!?!! Awarie zdarzają się wszędzie, czy Gdańsku, Warszawie, Krakowie, Twój samochód zapewne bezawaryjny! W du**e się poprzewracalo od tego dobrobytu. Nie pasuje- to piechotą-wyjdzie Tobie na zdrowie. Pozdrawiam
Bzdury
Piszesz człowieku. W zeszłym roku przez trzy miesiące nie jeździłem komunikacją miejską ponieważ Zabrali mi prawo jazdy za przekroczenie punktów i naprawdę byłem pod wrażeniem. Na Google wszystko dokładnie opisane O której wyjść gdzie się przesiąść. Dodatkowo aplikacje komunikacji miejskiej pokazywały dokładnie w którym miejscu znajduje się autobus na który czekam.
Jestem kierowcą i korzystam z auta
Ale nie byłbym tak upośledzony by pchać się autem w centrum miasta... Mamy społeczeństwo ignorantów. Zamiast zaparkować dalej i podjechać autobusem/ tramwajem to stoją w korkach i później próbują znaleźć bezpłatne miejsce w centrum Gdańsk!
Żenada społeczeństwo bez rozumu.
Żenada społeczeństwo bez rozumu.