Widok

Oddanie szpiku...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny może któraś z Was oddawała szpik lub komórki macierzyste? Wczoraj podjęłam decyzję o zgłoszeniu się na dawcę szpiku, dużo czytałam ale wiem że Wasze opinie często są niezastąpione. Może któraś z Was przechodziła przez tą całą procedurę i uratowała komuś życie? wiem że często nie znajduje się genetycznego bliźniaka ale skoro jest szansa by pomóc...
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
też chciałam oddać. Mam nawet dokumenty cały czas wypełnione. Lecz po jakimś czasie okazało się że jest Madzia... i tak jakoś zapomniałam...
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No to teraz czas na wysłanie dokumentów jak Madzia już duża, pół roku po porodzie można :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja sie na razie zarejestrowalam jako dawca wyslalam papiery, i swoje probki i dostalam potw ze jetsem w bazie jako dawca
OO gratulacje :) troszkę się bałam, dałam sobie jeden dzień żeby nie postąpić pochopnie ale doszłam do tego że bardzo chcę to zrobić.
ja zarejestrowałam się rok temu, trzeba było wypełnić dokumenty i wysłać razem z próbką śliny. Jak na razie niekt się nie odzywa ale jak coś to bardzo chętnie pomogę chorej osobie. moja mama też chciała, ale ma 60 lat i już nie może zostać dawcą
image
nascimento jeśli doszłaś do tego ,że bardzo chcesz to zrób to!!
Wiem że można się nie doczekać ale czy Wy też czułyście w głębi że cos Was do tego woła? nie wiem mam takie dziwne wrażenie że to się stanie, wcześniej o tym nie myślałam intensywnie ale teraz czuję że muszę się zgłosić. Może to po prostu głęboka chęć pomocy we mnie...?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Monia już zrobiłam, jestem zarejestrowana i dzisiaj dzwoniłam by potwierdzić. Przesyłka juz jest wysłana do mnie, teraz tylko czekać i odesłać próbki :)
fajnie też bym chciała, niestety z racji astmy i przyjomwanych leków nie mogę :( nie moge nawet krwi oddać
ja już ponad rok jestem w bazie dawców, a dodatkowo oddaję krew co jakiś czas, uważam, że to super sprawa, bo może można komuś podarować życie
nascimento, ja też jestem zarejestrowana.
Jeżeli jest szansa, że komuś mogłabym życie uratować, to nawet 1sek nie zastanawiałam się
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Ja też jestem zarejestrowana, a koleżanka jakiś czas temu została dawcą i naprawdę nie ma nic strasznego, pobierali jej szpik z krwi, potem przez tydzień tylko jeszcze dostawała jakieś zastrzyki i to wszystko, czuła się dobrze, wiec naprawdę nie ma co się bać.
image

image
Fajnie że jest tutaj więcej osób które się na to zdecydowały :) Mój mąż też chciał ale ma cukrzycę i nie może :( Asiunia a gdzie to się odbywało?
Dziewczyny, bardzo sie ciesze, że chcecie pomagac, moj maz natomiast oddawał krew pomagając znajomej...
dobrze, że są ludzie którzy chca i mogą, ja sama dostawałam krew.
Brawa dla Was:)
Ja jestem zarejstrowana od kilku lat. W zeszłym roku zadzwonili do mnie z banku szpiku, że jest wstępna zgodność. Pojechałam na dodatkowe badania - pobrali mi kolejny raz krew. Wiem, że biorca był z USA. Niestety nie było dostatecznej zgodności i już nie zadzwonili :/

Nie wiem czy wiecie ale teraz w większości przypadków nie pobiera się szpiku z kości ale pobudza się organizm lekami i pobiera się komórki macierzyste z krwi. Także nie jest to takie obciążające a świadomość, że się komuś pomogło - bezcenna :)
Starszy - 19.03.2008
Młodsza - 18.02.2010
Czy stosując antykoncepcję hormonalną można się zarejestrować czy to dyskwalifikuje jako dawcę?
To prawda, lekarze decydują w jaki sposób ma zostać pobrany. Zdarza się że z talerza kości biodrowej ale to odbywa się pod narkozą i coraz mniej jest takich przypadków. Chciałabym z całego serca komuś pomóc...
Idź na Dębinki i nie nakręcaj się tak... To fakt, każdy z nas powinien się zarejestrować, ale szanse na zostanie dawcą mamy jak na wygraną w Lotto.

Cała moja rodzina jest zarejestrowana od kilku lat, ale z nikim się nie kontaktowano i raczej nigdy się to nie zdarzy :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wiem jak przy antykoncepcji hormonalnej. Ja przyjmuje na stałe hormony ze względu na moją chorobę + astma, więc nie mogę być niestety dawcą
do góry