Widok

Oddanie szpiku...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny może któraś z Was oddawała szpik lub komórki macierzyste? Wczoraj podjęłam decyzję o zgłoszeniu się na dawcę szpiku, dużo czytałam ale wiem że Wasze opinie często są niezastąpione. Może któraś z Was przechodziła przez tą całą procedurę i uratowała komuś życie? wiem że często nie znajduje się genetycznego bliźniaka ale skoro jest szansa by pomóc...
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też już wśród zarejestrowanych. Co do norm wagowych to rzeczywiście trzymają się tych 50kg (dla mnie to było istotne bo moja waga waha się między 48 a 51). Ale jak rozmawiałam to mówili, że nikt się o 1kg nie będzie spierał, bo wiadomo, że nawet wagi różnie pokazują.
Co do brania hormonów to nie wiem - kiedyś chciałam oddawać krew (brałam na stałe euthyrox) i powiedzieli, że nie mogę. Potem, po ciąży, okazało się, że tak mi się wszystko wyregulowało, że endokrynolog odstawił mi euthyrox (wyniki cały czas w normie) - po pół roku mogłam już oddać krew. Jak to jest ze szpikiem to nie wiem, bo zdecydowałam się, jak już nie byłam na lekach.

Mam nadzieję, że chociaż jedna z nas będzie kiedyś komuś mogła podarować życie... :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja jakiś czas temu odesłałam patyczki z pobranym materiałem do badania i mam pytanie. Dziewczyny po jakim czasie dostałyscie odpowiedź czy zostałyście przyjęte do bazy dawców?
DKMS - koleżanka dostała kartę dawcy z informacją o przyjęciu do bazy po ok. 3 miesiącach od dnia wysłania pałeczek
nascimento a w jaki sposób można się zarejestrować? Jest jakiś formularz na stronce? Mogłybyście podesłać link?
tutaj:
http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html
dziękuję, właśnie wysłałam formularz i teraz pozostaje czekać na dokumenty.
Gerberku dziękuję. A./ Gratuluję decyzji :)
do góry