Widok

Odpowiednie siodełko

Mam problem dotyczacy siodełka. Pomózcie i doradzcie jakie powinienem załozyc siodełko, poniewaz moje co prawda firmowe nie zdaje egzaminu. Po przejechaniu jakis 25 km zdarza sie ze gdzie niegdzie mnie uciska i mam wrazenie ze krew nie dochodzi mi wszedzie. Chodzi mi o to zebyscie podali mi konkretna marke i model sprawdzony przez was w jezdziena dluzszych dystansach. Dziekuje z gory.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ile na tym siodełku już przejechałeś?
Może po prostu jeszcze "stopień ugniecenia pośladków";) nie jest taki jaki powinien być;)
Tylna część ciała musi sie przyzywczaić do siodła. Nie ma "prawidłowego" siodełka dla każdego -różny rozstaw kości kulszowych, mięśni, różna pozycja na rowerze i styl jazdy - takie parametry determinują dobór siodełka.
Jak koniecznie chcesz zmienić, to przymierz parę "pod pupe" - załóż do roweru i przejedź sie jakieś 25 km - jak pasuje to bierz:) (ta opcja do wytargowania w dobrych sklepach).
Ja mam Fizik Pave CP3 i dla mnie jest bardzo OK nawet na 6 h intensywnej jazdy non stop.
Choć może na sezon letni zmienię na coś twardszego i lżejszego.

Pzdr.
T.
powiem Ci ze przejechałem na tym siodle ponad 5000 km w tym sezonie. Problem pojawia sie podczas jazdy tempem na szosie , intensywne tempo powoduje widocznie inne ustawienie tyłka na siodełku, i z tad ten problem podejrzewam, tzn tylek mam dokrwiony, ale chodzi mi generalnie o krocze.
Bodek ma racje...chociaz z dopasowaniem nowego siodelka trzeba wiecej przejchac niz 25km. Marko jak ja robie jakies int na szosie to tez siedze na samym czubku i tez co nieco boli w kroczu hehe na to nie ma lekarstwa, ale o bolu latwo da sie zapomniec. Pokombinuj z roznymi ustawieniami, moze to pomoze. btw jakie to siodelko? Osobiscie najbardzij polecam lekie twarde siodko bo praktyka mowi ze sa po prostu wygodne. juz kilka takich przerabialem i wszystkie naprawde polecam

Selle San Marco Aspide FX 140g (to mam teraz w szosie)
Selle San Marco Aspide 160g (a to w mtb)
Selle Italia Flite TT 160g
Selle Italia SLR 135g (jest najlepsze !!!)
moje siodełko to selle bassano, nie wiem jaki to typ, natomiast mysle z e powinienem pomyslec bardziej o siodelk uszosowym co myslisz o tym: http://www.bikeonline.pl/product_info.php?cPath=2&products_id=1344
a co do siodełka selle italia slr to czemu jest najlepsze: pod wzgledem wygody czy wagi? a mozze jedno plus drugie?
nie ma siodelek szosowych i gorskich :) (z wyjatkiem foteli do dh)

co do fizika jakos nie mam przekonania, takie moje prywatne "widzimisie",

natomiast SLR jest z*******y pod kazdym wzgledem, nie spotkalem sie z opinia ze jest komus niewygodne!! nie ma takiej mozliwosci hehe,poza tym bardzo lekkie i porzadnie zrobione, tylko moze peknac jak sie ma za ciezki zad, ja na SLRach sie scigalem, po gorach jezdzilem i zadnych problemow nie bylo. mysle ze powinienes kupic cos z tych co polecalem, ale zasiegnij jeszcze innych opini
Krzyżak, a ile te siodełka kosztują? Pewnie fortunę co?
to fakt, ze do najtanszych nie naleza, ale uwazam ze oszczedzanie na siodelku to totalna glupota, trzeba dbac o interes :)
ja tez uwazam ze takie siodlo to bardzo duzy wydatek, ale napewno warto zainwestowac. Krzyzak ale sa dwa do wyboru:
1) http://www.mkbike.com.pl/index.php?id=osprzet&g=siode%B3ka%20i%20sztyce&o=4275
2)http://www.mkbike.com.pl/index.php?id=osprzet&g=siode%B3ka%20i%20sztyce&o=4276
Ty zdaje sie mowiles o tym drozszym ale jak widze cena roznia sie ze wzgledu na prety tytanowe, bo gabaryty te same
niektorzy za takie siodelko mogliby kupic 2 rowery:)hehe
uuu drogi ten mkbike !!!!
sluchaj na www.cultbikes.pl SLR w wersji 135g kosztuje 399 zl (tmczasowo wyprzedany), ale mysle ze rowniez super rozwiazaniem bedzie FLITE TT (369 zl, 160g, jest to chyba najpopularniejsze siodelko w peletonie), w sumie cokolwiek kupisz z tego co pisalem, badz rozne wersje SLR'a - bedziesz zadowolony. Tylko pamietaj ze to sa siodelka dla ludzi co duzo jezdza, bo jak moi znajomi siadali to mieli dosc po kilku sekundach :D zebys nie mial potem do mine pretensji hehe jak cos to pisz, chetnie doradze
wiesz co powiem ci ze teraz musisz mi to wszystko na spokojnie wyjasnic. Co tak naprwde masz na mysli z ta wygoda?
Fizik - Pave to rewelacyjne siodło, chociaż to bardzo indywidualna sprawa. Nie warto zbytnio skąpić przy zakupie siodełka.
wg mnie te siodelka sa wygodne i sa wygodne kazdemu kto duzo jezdzi. (oczywiscie sa wyjatki, nie spotkalem sie jednak zeby ktos narzekal) Nie wiem ile ty krecisz, ale skoro planujesz taki zakup to mysle ze wiesz o co chodzi :) po prostu tylek musi sie przyzwyczaic, aha no i zapomnialbym dodac ze takie siodla z****iscie poprawiaja wyglad sprzetu :D
uzupełnię Twoją wypowiedź Krzyżak...

Pytałeś Marko, kiedy siodło jest wtedy wygodne... Przede wszystkim wtedy, gdy nie jest miękkie. Nie jest to paradoksem wcale, bo miękkie siodła powodują odparzenia i obtarcia. Więcej niż parę/paręnaście km na tym ciężko pojechać bez strat w naskórku ;)

Uwaga przy tym: do twardego siodła d... musi się przyzwyczaić. To znaczy, że przez pierwsze 2-3 tygodnie będzie bolało (musi), potem wszystko "się ułoży". W tym momencie mam dwa siodła. Jedno jakiś (prawie) noname, półtwardy, drugie - twarde. I generalnie na tym drugim przejechanie ciągiem 190 km góralem w terenie po drogach bitych i leśnych + asfalt nie sprawiło żadnych (ŻADNYCH) awarii na moim tyłku. A często nie jeżdżę, raz na jakiś czas ;)

Tak więc - jak Krzyżak pisał - warto zainwestować w twarde. Może niekoniecznie aż tak dobre jak SLR (KK, Ty burżuju, ludzi nakłaniasz do takich siodeł .. ;)

aha. ja mam Selle Italia Nitrox 'Missy Giove' jeszcze z czasów gdy były skórzane nitroxy... http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=7106081466
OK
heh to jest moj defekt...nie potrafie polecac "nizinnych produktow" :D apetyt rosnie w miare jedzenia...tez startowalem od altusa kiedys heh
Podsumowujac Marko, bierz kazda "deske" (czyt. siodelko) tej klasy o ktorych mowilismy, naprawde warto
TJ a ten NITROX to istne dzielo sztuki hehe
no nie spodziewalem sie ze taka burzliwa debata wybuchnie na temat tych "desek" jak mawiacie... hehehehe. zainwestuje , bo potem przeloze zawsze na lepszego bajka i bedzie w sam raz.
Krzyżak napisał(a):

> TJ a ten NITROX to istne dzielo sztuki hehe

;) leżał na Wyspie chyba z 2-3 lata i nikt go nie chciał wziąć. Dostałem zniżkę (małą ale zawsze) i... teraz z chęcią bym kupił takie samo do drugiego bika, ale seria nitrox jest juz tylko sztuczna i plastikowa
zobaczysz ze bedzie z****iscie wygladalo !!
No tak, siodełka tanie nie są (tzn są też i tanie;) ) a co powiecie na "Speedneedle" / "Speedneedle Marathon" firmy Tune?
Waga świetna (cena adekwatna) ale czy ktoś to już ujeżdżał?

Pzdr.
T.
eee bez rewelacji, podobno latwo peka :) a cena nie powala jeszcze...natomiast san marco aspide composite...100g...1200 zł :)
Poważnie pęka? :( może to tylko ploty... a juz myślałem co by sobie sprawić, hehe:)
A San marco nie pęka już chyba, za tą cenę nie powinno przynajmniej.
No ale powiedzmy, że wyjątkowo;) będę celował w niższy pułap cenowy niż 1200 za siodło...

Pzdr.
T.
zobacz jak to siodlo wyglada i zastanow sie czy nie peka hehehe to jest sam carbon nawet nie pokryyt zadna skora, siedzisz na plastiku, mysle ze bezproblemowo mozna je rozpieprzyc :D
Taaa i do tego design mi nie podchodzi ;)

Pzdr.
T.
> to jest sam carbon nawet nie pokryyt zadna skora, siedzisz na
> plastiku, mysle ze bezproblemowo mozna je rozpieprzyc :D
~~~~~~~~~~~~~~

siodło jak siodło, ale KULKI ! ;)
dobrze ze jest cale z karbonu a nie wyrzezbione z drewna. hehehehe
A ja mam chyba najtańszy model siodełka VELO - dostępne na Wysepce za 40 PLN i zastanawiam się, w czym te drogie siodła mogą być lepsze? Ciekawi mnie o ile one są lżejsze. Od razu powiem, że nie mam pojęcia ile waży moje siodło, ale nie wiem, czy tej różnicy będzie 100 gram. Jeśli chodzi o odczucia moich 4 liter to są bardzo pozytywne zarówno po maratonach, jak i po Harpaganach. Tyłek nigdy mnie nie bolał, za wyjątkiem pierszej jazdy. Nigdy nic mnie nie obcierało. Także zastanawiam się czy warto w mojej sytuacji coś zmieniać? Szczególnie za taką kasę.
Pozdrower
A jakie dystanse maja te maratony?
A co myślicie o tym siodle: http://allegro.pl/show_item.php?item=34001230 O nazwie Cobra Stealth Gipiemme 125g
wyswietla sie komunikat - przepraszamy aukcja nie zostala znaleziona
fajne to siodelko i bardzo dobra cena !!
Może źle wpisałeś mi się otwiera.....
Widze że ma takie dziwne mocowanie tych prętów... Czy jest ono dostatecznie wytrzymałe??
Marko napisał(a):

> A jakie dystanse maja te maratony?

Harpagan ma 200. a jak ktos nie potrafi czytac mapy to moze sie wydłużyć i do 300 ;)
OMG!! Na temat najdurniejszej rzeczy 37 postow a na moje pytanie dotyczace gwintu w pedalach okragle 0. Pelny fach i wszechwiedza. Idziesz do pierwszego lepszego sklepu,sprzedawca pokazuje ci siodla i wybierasz jedno wedlug swoich upodoban. Siodelek z betonu nie ma a ze ktos ma zad z waty to znaczy ze musi troche pojezdzic.
Jesli sprzedawcy tak doradzaja to moze pofatyguj sie do najblizszego sklepu i niech poradza cos na twoj gwint
Ja właśnie dzisiaj kupiłem sobie siodełko VELO, takie samo jak poprzednie - trochę się porozwalało - za ... 25 PLN u Bugi. Zważyłem - 350 gram. Jak dla mnie bardzo wygodne, jeśli chodzi o długość maratonów w jakich brałem udział to około 100 km, a na Harpie ok 180 km. Nigdy tyłek mnie nie bolał. Za 200 gram mniej nie chce mi się płacić kilkuset złociszy. A może ktoś zna jakieś ekonomiczne rozwiązanie. Jakie siodło jest najlepsze w stosunku cena/waga

Inne tematy z forum Rowery

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

do góry