Widok

Odsłonięto kontrowersyjny pomnik "Inki"

Opinie do artykułu: Odsłonięto kontrowersyjny pomnik "Inki".

Ma ponad 2,5 metra wysokości i wykonany został z trzech materiałów: mosiądzu, aluminium i granitu. W niedzielę po południu na skwerze przy ul. Gościnnej w Oruni odsłonięto pomnik sanitariuszki Armii Krajowej Danuty Siedzikówy "Inki". Monument ustawiono tymczasowo, gdyż niezadowolona z jego wyglądu Rada Miasta Gdańska "rekomenduje przeprowadzenie konkursu, który wyłoni ostateczny kształt pomnika".

- Nie jestem żadną artystką, ale podoba mi się pomnik i również to, że taka ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Arcybiskup Głódź nie "włączył" się w przedsięwzięcie - ale "wpieprzył" - jak zwykle nieproszony sybaryta na miarę Aleksandra Borgii. I tak powstała św. Inka pod wezwaniem oo.salezjanów, bo Danuśka uczyła się na Podlasiu! Kakofonia faktów - a miasto niech tę boską mamuśkę sprezentuje Sławojce do jego pałacu w Cezasie i w Parku Oruńskim ufunduje głaz narzutowy z napisem! Bo się Inka w grobie przewraca!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

tak, a potem brali się za rączki, tańczyli w kółeczku i śpiewali hare rama hare rama. partyzantka polegająca na rozbrajaniu, nic nie mam do Łupaszki ale ja cię błagam...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Czym na nałożnica bandytów zasłużyła się dla Gdańska. W jej rodzinnej miejscowości w Narewce, nie chciano nawet nazwać szkoły jej imieniem. Do dnia dzisiejszego żyją rodziny, które dzięki niej straciły swoich bliskich. Od kiedy to takim panienkom stawia się w Polsce pomniki? Ona nawet nie zasługuje na pamięć
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 27

Chwała bohaterom!

Chwała bohaterom!
Pięknie patrzeć jak mężczyźni oddają cześć kobiecie, dziewczynie która dla sprawy Polski oddała życie, która mimo tortur nie wydała nikogo!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie obrażaj Prusaków bo Gdańsk i RP troche im zawdzięcza. Bo Prusy to nie tylko to kraj na zachodzie istniejący przed powstaniem Rzeszy//Niemiec
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Możecie minusować, ale faktów nie zmienicie

Zbrodnia pod Dubinkami miała miejsce. To po prostu były bardzo złe czasy. Natomiast minusowanie faktów historycznych jest po prostu głupie, z rodzaju tej samej głupoty jak określenie "polskie obozy koncentracyjne" lub wybielanie Bandery.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6

Czemu Europa?

Czemu w Europie, która stoi na progu, żeby raczej allaha wpisywac wszędzie. Patrz na każdego dolara. Masz tam "IN GOD WE TRUST".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A teraz powinni postawić pomnik Wesołowskiemu,który

parę dni temu odszedł ( zapewne przy niebożej pomocy) ze świata żywych.Klechy i PiS u nas w Polsce są zdolne do wszystkiego aby tylko łapki mieć złożone i na kolanach latać. W d*pie mają lud, to samo było wczoraj na Oruni !
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie obrażaj mnie i nie pisz farmazonów.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

No właśnie. PO ma teraz hasło "koch Polskę", Tusk mówił że polskość to nienormalność. To co, oni nienormalność kochają?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

aktualne od wieków

https://www.youtube.com/watch?v=-0e3vOouvqs
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

gdybyśmy mieli armię i zaatakowali teraz Rosję, role by się odwróciły

my to dopiero byśmy im oddali za te wszystkie lata, Hitler, Stalin i Hiroszima i w jednym. W głębi serca Polacy to tacy sami barbarzyńcy, brak nam jedynie okazji do pokazania kłów
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

ja bym docenił, że nie napisali Bug

albo Book, takich mamy teraz światowych kibiców
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czym Inka zasłużyła się dla Trójmiasta?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 10

bo dziś wydanie towarzyszy broni (jacykolwiek by nie byli) ma zupełnie inne konotacje niż wtedy. Zobacz jak media dziś walą pokłony milicji, a tłuszcza za nimi się kłania.
Dziś chodzenie pod prąd nie jest w cenie. Nie było nigdy, ale zwłaszcza dziś nie jest.

A i dziś nie ma towarzyszy czegokolwiek. Są tylko wyalienowane jednostki
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

To nie kwestia sprzętu, ale umiejętności

dziś kamerkie może kupić każdy, ale umieć ją obsłużyć mogą tylko nieliczni
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

KBWIACY SĄ WŚRÓD NAS

pies was rąbal komunistyczne i neokomunistyczne skurczysyny
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Szanowny Panie Dariuszu,
Nie mogę się zgodzić z Pańską wypowiedzią. Po pierwsze w 1945 r. Polska znalazła się de facto pod okupacją, wrogo nastawionego do naszej państwowości mocarstwa. Gdyby chodziło tutaj jedynie o różnice w poglądach politycznych przyznałbym, że akcje zbrojne byłyby przesadą, ale pragnę zauważyć, że w okresie określanym przez Pana jako pokój miały miejsce represje i zbrodnie zakrojone na szeroką skalę, ponieważ ustanowiona przez okupanta Sowieckiego administracja fizycznie likwidowała, każdego kto stanowił zagrożenie dla nowego systemu, który jak dobrze wiemy nie sprzyjał pluralizmowi politycznemu i wolnej wymianie poglądów. Nie chcę Pana uczyć historii bo uważam, że moje kompetencje jako pedagoga mogłyby być niewystarczające, dlatego polecam lekturę książek o tematyce podziemia antykomunistycznego po 1945r. oraz opisujących sytuacje geo-polityczną polski w ostatnich latach II wojny światowej. Co do Pańskiej wypowiedzi, odnoszącej się do jak to Pan wyraził "przedstawicieli kościoła katolickiego", również uważam za krzywdzące. Po pierwsze "Inka" była praktykującą katoliczką. Po drugie walczyła również, o możliwość swobodnego praktykowania swojej wiary, co niezależnie od wyznania jest świętym i niezbywalnym prawem każdego człowieka. Na koniec dodam, że tezy, jakoby za wszystko co złe odpowiada kościół katolicki są równie irracjonalne, co pomysły, że światem rządzi żydowskie lobby i loże masońskie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
do góry