Widok

Odszkodowanie - lotnisko

Banino Rewita Wrzeszcz Górny Temat dostępny też na forum:
Ktoś z mieszkańców Banina, składał już wniosek o odszkodowanie za uciążliwości związane z ruchem samolotów? Podobno można składać wnioski tylko do marca 2018 r. Jak i gdzie można taki wniosek złożyć?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Olo
2018-07-02 14:56:36
A czy ktoś robił operat szacunkowy ?? I czy warto?? U kogo taki można zamówić??
Jak dzwoniłam po różnych kancelariach to jedna z nich zaproponowała operat i ubieganie się o odszkodowanie na jego podstawie. Operat kosztuje ok. 5000 zł i sami sugerowali by zebrać np. z 50 osób i zrobić operat dla większego obszaru. Pytałam bo sama jestem tuż za strefą. Nie pamiętam nazwy kancelarii ale warto podzwonić do paru pod numery podane we wcześniejszych wątkach, któraś z nich na pewno by się tym zajęła. No i nadal chętnie bym zebrała te 50 osób (okolice pszennej raczej bliżej lipowej).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A czy ktoś robił operat szacunkowy ?? I czy warto?? U kogo taki można zamówić??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

i nie zapomnij o chemtrailsach .... przy tylu samolotach to dopiero nam się obrywa....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

ogromne ilosci spalin somolotowych ...wdychamy wszyscy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

A ktory somolot leci zygzakiem.... tak jak ta strefa na mapie// zglaszac poki czas...,dzis sprzedajac dom nie dostaniemy nawet polowy wartosci....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
adam s jesli masz posiadlosc blisko lotniska to tez pismo pisales a tak piszesz bo sie boisz ze tobie kasiorki zabraknie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To trzeba uderzyć do szczurka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dlatego był projekt,czas na wnoszenie poprawek i sprzeciwów niektórzy korzystali i trzymali rękę na pulsie.
Teraz trzeba większego ruchu społecznego i badań na swój koszt żeby im udowodnić że strefa nie spełnia już założeń,ewentualnie znaleźć polityków którzy zechcą się promować na temacie i go pchać,lub samemu takowym zostać.
Jak narazie świadomość społeczna jest w powijakach,nawet ci którzy mają prawo wystąpić o odszkodowanie są jak dzieci we mgle,o innych aspektach nie wspomnę,tak się kończy państwo gdzie swój wójt razem z plebanem ustalają reguły a reszta mówi a co mi tam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę, że jeśli prawilny AdamS ma dzieci to również nie korzysta z ulgi prorodzinnej ani 500+. Przecież nie po to miewa się dzieci, co nie?ki
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wszystko fajnie ale startujące rano samoloty częst skręcaja w strone pszennej (która jest poza strefą) a leca na tyle nisko że hałas jest,więc wyznaczenia tej strefy też jest doś słabe bo nie uwzględnia wszystkich ścieżek lotu samolotów a one mogą się zmieniac.I teraz mieszkający poza strefa nie mogą sie ubiegac o odszkodowanie a jak ruch się zwiększy i trasy przelotów zmienia na bliszsze ich domów to co?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

co za wypociny... człeku jak nie potrafisz interpretować prawa ,ustaw,uchwał to rób co tam robisz i nie zaśmiecaj wątków.
to do tego co się tak napisał,zresztą do połowy tutaj...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

źle to interpretujesz. Osiedla w większości i tak w polach powstają, więc i przedszkola bliżej tych osiedli powstaną. W centrum dość już przedszkoli dla mieszkańców "centrum" wsi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

to przedszkole jest w prostej linii 365 m od granicy Pepowa, ale nie o metry chodzi, a o to ze w centrum Banina Ci przedszkole nie powstanie juz, a jedynie w pasie psenna - Pepowo i tuchomska - las. dla przyszlych zainteresowanych oznacza to dodatkowe metry po baninskich bezdrozach celem odstawienia dziecka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie zapominaj o morenie - tam też nisko latają ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Część Banina jest poza strefą (okolice w górę od Pszennej) powstaje tam nawet nowe przedszkole, więc bez przesady z tym Pępowem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trol czy az tak slabo kapujesz? Odszkodowanie jest za wprowadzenie obszaru ograniczonego uzytkowania i urate wartosci a nie za halas.
I co do rzeczy ma stluczka?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeśli wjeżdżasz w tył auta przed Tobą, to jak możesz domagać się odszkodowania? To zwykła nieuczciwość, próba wyciągania komuś pieniędzy z kieszeni.

Jeśli wprowadzasz się do miejsca gdzie słychać samoloty, to dlaczego to robisz?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

1 pytanie do adwokata a nie na to forum, choc jestem pewien ze wielu wkspertow ma cos do powiedzenia. Ale serio nie wyciagajcie swoich pomreconych przypadkow na forum tylko prawnika spytajcie. I mam na mysli prawdziwego prawnika a nie 'kancelarie' odszkodowawcza
2 odszkodowanoe za halas nie wynika z uchwaly o OOU, a z kodeksu cywiilnego. I tak jak ja moge roscic odszkodowanie od zdziska, ze jego zarty powoduja przerost mojej prostaty, tak Ty sasiedzie mozesz domagac sie od lotniska ograniczenia halasu lub uchronienia Cie od tego halasu
3 odszkodowanie za wprowadzenie oou nie nalezy sie z tytulu halasu a utraty wartosci rynkowej nieruchomosci. Kredytobiorcy pamietaja co to operat szacunkowy? Polozenie w strefie oou jest jedna ze zmiennych wplywajaca na wartosc nieruchomosci. Wplywa negatywnie oczywiscie
4. Polozenie w oou ma faktyczne znaczenie;
- jak bede sprzedawal swoj dom, to swiadomy nabywca powie: panie! W tej strefie powinienes pan miec okna dzwiekoszczelne! Kupie ten dom jak pan z ceny spusci o wartosc nowej stolarki
- w oou nie moga powstawac nowe szkoly i przedszkola, wiec zegnajcie marzenia o nowej szkole, a nowe przedszkola zobaczycie w Pepowie najblizej
- obecne przedszkola musza byc dostosowane do halasu, a ze maja przywilej znajdowania sie w centrum chetnie podniosa stawki
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

To zglos do marszalka ze oou jest wadliwe. Albo zestrzel to co lata poza strefa... No dobra zartowalem nie strzelaj...

No dobra a jeśli działka nie jest wpisana do strefy a samoloty i tak akurat nad nią mają trasę (szczególnie rano kiedy skręcaja po starcie) i hałasują to co,też można ubiegac się o odszkodowanie?