Widok

Odyseja

Odyseja Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Odyseja.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

lewacki gniot

Helena to nagroda dla przegranych...koszmarek ideologiczny
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 35

dla przegranych?? nie ten film oglądałeś na platformie ;)

lewacki? a Ty taki prawicowy tylko z pustą kieszenią ? ojojoj

ten film i ksiązka na zupelnie inny temat :D
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ellen Page zdecydowanie lepiej zagrała w Juno

Słaby film za ogromne pieniądze.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 21

tak? raczej tylko krotka i słaba recenzja - a film znakomity dla tych ktorzy lubia dobre kino zamiast popcornu

tak? raczej tylko krotka i słaba recenzja
- a film znakomity dla tych, ktorzy lubia dobre kino zamiast popcornu i dopalaczy
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czekam na Juno 2, Ellen Page lepiej sobie radzi w roli kobiety

Natury na oszukasz.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 18

Tragiczny

Obsada wręcz niedorzecznie dobrana. Gra aktorska albo sztywna albo zupełnie amatorska. Wrzucają na jedną "łódkę" aktorów wszystkich nacji i nazywają ich grekami. Galeon Odyseusza to tak na prawdę łódź wikingów, kostiumy to jakiś żart, wykonane ze skóry albo nowoczesnych materiałów, wszystko jest bardziej w klimacie futurystycznym. Zamiast gigantów mamy rycerzy w zbrojach wykonanych ze srebrnego metalu. Lokacje kompletnie nie nawiązują do Grecji, sceny są albo puste albo za ciemne. Film już w pierwszej połowie się strasznie dłuży i jest najzwyczajniej rozczarowujący. Całość wygląda najzwyczajniej amatorsko jakościowo jak przeciętny fanowski filmik na YT.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 28

do znawcy kina

niedorzeczny komentarz niedorzecznego
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rozczarowany

Jestem rozczarowany filmem ciągnie się jak momentami wręcz nudny
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 14

Bardzo dobry film

polecam obejrzeć, nie kierować się negatywnymi opiniami, ocenić samodzielnie, film wciągający i skłaniający do przemyśleń ponadczasowych, 3 godziny minęły jak chwila, polecam
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zbroje niczym z Xena Wojownicza Księżniczka

a nie jak czasów Odysei Homera. Wszystkie możliwe rasy (w tym Azjaci) w świecie antycznej Odysei? To jest żenujący woke szajs a nie dobry film.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zapewne prawdą jest to co piszesz - o zbrojach czy rasach aktorów, ale ... czy możliwe jest odtworzenie idealnie Odysei Homera? ile taka produkcja by kosztowała? czy jakakolwiek ekranizacja może odtworzyć w całości dzieło literackie? To zawsze jest wizja reżysera na bazie książki, mniej lub bardziej. Do treści bazowej reżyser z ekipą wplatają treści, które chcą przekazać od siebie, które są wg nich ważne na ten czas. Tak odczytuję obecność różnych aktorów w tej produkcji. A jakby tak spojrzeć na ludzi z taką refleksją: jesteśmy różni, ale może wszyscy jesteśmy tacy sami ?? To co czynimy w naszym życiu osobistym i zbiorowo, o co zabiegamy z zawziętością przeogromną, czasami po czasie okazuje się niewarte ceny lub całkowita pomyłką ?? Jaki jest klucz - żebyśmy dokonywali lepszych wyborów ?? Może ten film jest o tym ??
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

To co nazywasz wizja reżysera, jest tu wymuszoną przez neomarksistów poprawnością

bez woke bingo w obsadzie film nie ma szans na Oskara
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Znakomity

A ja uważam, że film był świetny... Może faktycznie za mało w nim niebieskiego morza śródziemnego oraz upalnego greckiego słońca- no i co z tego? Jest to historia o ludziach i ich demonach, o miłości, zdradzie, pożądaniu władzy...o przyjaźni i długiej drodze do domu..., że autorska wizja Odysei? Że czarna Helena? No i co z tego? Znakomita muzyka, znakomita gra aktorska, świetne plenery. Mi film bardzo się podobał. Jak widać ilu widzów tyle opinii od: GNIOT po znakomity. niech każdy sam oceni...:)
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czarna Helena?

A już miałem iść.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie

Gniot , brak efektów , brak aktorstwa , brak muzyki i dźwięku, dramat .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 14

Zanim film miał premierę, w Internecie było mnóstwo komentarzy na jego temat, że Helenę gra czarna jak heban Subsaharyjka, że Achillesa gra osoba transpłciowa, że kostiumy są niezgodne historycznie, że statek, którym podróżuje Odyseusz ze swoimi ludźmi wygląda jak okręt Wikingów a nie Hellenów, itp.
A jak jest w rzeczywistości? Otóż niemal wszystkie te zarzuty się spełniły. Tak, Helena w filmie jest czarna, tak - statek wygląda jak okręt Wikingów, tak - kostiumy są hollywoodzkie a nie realne, tak - niedawno młoda kobieta a obecnie cherlawy młodzieniec gra greckiego wojownika (ale nie Achillesa tylko... nastolatka). i co z tego?!
Kogo obchodzi kolor oczu? Nikogo. Dlaczego więc ma kogoś obchodzić kolor skóry, co? To film, a nie program dokumentalny.
Dla wszelkiej maści rasistów może to powód do hejtu. Dla mnie świetny pomysł. Powiem więcej - Hellenów - towarzyszy Odyseusza grają i Hindus, i dalekowschodni Azjata, i subsaharyjski Afrykanin, i biały Europejczyk o nordyckich rysach (Mentor) jak z fantazji Himmlera. I bardzo dobrze. Dlaczego? Bo to pokazuje uniwersalność helleńskiej kultury. Tak, w pewnym sensie wszyscy jesteśmy Hellenami i Rzymianami, nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Ta kultura jest uniwersalna. I kolor skóry, czy rysy twarzy nie mają absolutnie żadnego znaczenia, za to pozwalają widzom w Azji czy Afryce w pewnym sensie identyfikować się z bohaterami Odysei.
Jaki jest film? Bardzo dobry. Reżyser starał się zmieścić opowieść w czasie filmu. W miarę mu się to udało, choć gdyby skrócił go o 20 minut, oglądałoby się lepiej, bo 3 godziny potrafią wykończyć.Muzyka dobra, choć brakuje motywu przewodniego. Zdjęcia świetne, choć reżyser nagrał film w formacie, którego nie jest w stanie wyświetlić żadne kino w Polsce i obraz jest przycięty. Gra aktorska również bardzo dobra.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo dobry

Przeczytałem wszystkie opinie trochę się wahałem ale film okazał się bardzo dobry, polecam.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Świetny

Jestem zachwycona mimo, że szłam do kina z mieszanymi uczuciami po przeczytaniu opinii. Trzy godziny minęły nawet nie wiem kiedy. Dawno żaden film tak mnie nie wciągnął.
Polecam iść, zobaczyć a nie sugerować się opiniami zblazowanych "znawców".
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki inteligentnym ludziom poszłam na film

I nie żałuję. Co tam czarna Helena. Pomijam. Wciągająca, epicka, doskonała historia. Świetnie zagrane, muzyka, sceneria, fabuła. Rzadko się wzruszam, a tu mi się zdarzyło. Uniwersalne.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pieśń syren

W wersji filmowej pieśń syren brzmiala tak wedlug Odyseusza Była wszystkim, czym chciałeś być. A potem wszystkim, czego żałowałeś, że kiedykolwiek pragnąłeś. Była jak swędzenie, którego nie możesz podrapać. Mówiła ci, że najbardziej pragniesz tego, czego nigdy nie możesz mieć. A tym, czego najbardziej nie możesz mieć, jest to, co już kiedyś miałeś i utraciłeś. Była pieśnią wszystkich obietnic, których nie dotrzymałem. I powiedziała mi, że tak naprawdę nie chcę wracać do domu. Jak dla tego momentu nie mozna pokochac tego filmu !? Genialny, trzeba koniecznie zobaczyc.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo dobry film proszę się nie sugerować opiniami niektórych po prostu film jest świetny warto obejrzenia
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po prostu dobry film

Byliśmy wczoraj na tym filmie i naprawdę Wart obejrzenia nie trzeba się sugerować opiniami bo są pisane niektóre przez dzieciaków po prostu nie lubią-takiego tematu film naprawdę godzin polecenia wzruszający czasami polecam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rewelacja. Polecam każdemu, ale obejrzeć

trzeba w kinie które ma sale IMAX. Efekt niesamowity, dźwięk rewelacja, a jeszcze dochodzi świadomość, że film został nakręcony bez komputerów, bez AI, wszędzie grają aktorzy. Niesamowity film, polecam każdemu długo zostanie w pamięci. Takich filmów nie kręcono od dekad. Warunek jeden, obejrzeć go trzeba w kinie które wyświetla film w najwyższym standardzie czyli w IMAX a mamy go w Gdyni. Spokojnie na całym świecie są problemy z obejrzeniem tego filmu w takim formacie w jakim powstał, dlatego uzbroić trzeba się w cierpliwość i zobaczyć tak jak ma być. Rewelacja 10/10.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znakomity

Trzy godziny minęły szybko. Treści mądre. Wzruszające momenty. Sceny walk świetnie pokazane. Film wzbudził we mnie emocje. Jeśli mam ochotę uśmiercić jedną z postaci, to znaczy, że dobrze zagrano rolę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Filmy

Zaproszenie (11 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Zaproszenie . Przeczytaj o filmie.

Minionki i straszydła (5 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Minionki i straszydła . Przeczytaj o filmie.

Funny Games (4 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Funny Games . Przeczytaj o filmie.

do góry