Widok

Ognisko 15.08.2015

Termin jak w tytule wątku.

Zasady:
- Każdy uczestnik bierze udział w ognisku na własną odpowiedzialność.
- Obowiązkowo zabieramy dobry humor.
- Wstęp 10 zł od uczestnika (na drewno oraz jego transport) płatne na ognisku u mnie lub Sadyla. Nie ma możliwości przyniesienia jako "wpisowego" własnego drewna.
- Zaproszenie dotyczy tylko forumowiczów z Trójmiasto.pl (nie jest przeznaczone dla użytkowników innych portali społecznościowych) tzn. każdy, kto czuje się jakkolwiek związany z Forum, może przyjść. Nawet jeśli to zupełna świeżynka. ;)
- Przedział wiekowy od lat osiemnastu w górę. Górnego limitu nie ma.
- Prowiant i napitki we własnym zakresie, co kto lubi. Proszę pamiętać o naczyniach/kubkach jednorazowych.. choć dla zapominalskich na pewno się znajdą.
- Brakującą aprowizację można zrobić w pobliskiej Biedronce (do 21:00).
- Lokalizacja: http://mapa.trojmiasto.pl/#/map/-95.1,41.65,8,o2014
- Dojazd autem: do końca Obrońców Wybrzeża (skrzyżowanie z Dąbrowszczaków). Tam można zaparkować przed Biedronką, albo lepiej: z tyłu, na dużym parkingu.
- Dojazd komunikacją miejską: Z SKM Oliwa autobusy 139, 199, 127. Z Przymorza podobnie. Wysiada się na przystanku Przymorze Wielkie przechodzi się przez światła na Dąbrowszczaków przy Biedronce i dalej deptakiem przez park w stronę morza. Po ok. 200 m trzeba skręcić w prawo (druga "porządna" alejka gruntowa)
- Start 18:00.
- Można się dowolnie spóźnić ;)
- Pogoda prawie na pewno będzie ładna (a przynajmniej taką mam nadzieję). A jeżeli nie to fajne towarzystwo zrównoważy niedostatki aury.
- Nie tolerujemy jedynie chamstwa, głupoty i rozmów o polityce :)
- Tel kontaktowy jakby ktoś miał np. problem z trafieniem: BBB 939 I7O

Proszę deklarować swój udział dla celów statystycznych. ;]
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
> ogier

To nie marzenie a błąd ortograficzny. Poprawnie pisze się "ogr" ;]
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
sadyl machnij mi nr konta na priva
BAJKOWO ,przebrania, zabawa i rozrywka dla dzieci i dorosłych.
Pilotów 3 ,Gdańsk-Zaspa ,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
***** UWAGA! ZMIANA FORMUŁY *****

Cross, zaklepując termin, przeoczył fakt, że jest to święto państwowe.
Okazało się to dosyć brzemienne w skutki. Logistyka transportu drewna okazała się na tyle upiardliwa (konieczność wypożyczenia przyczepy na 4 dni, wielokrotne przejazdy), że pomimo załatwienia wszelkich formalności i zgód, zrezygnowaliśmy z organizacji OGNISKA.
Z drugiej strony - aura jest taka, że ognisko o godz 18 czy nawet później jest nieco nie na miejscu ;) Nawet w nocy jest ciepło.

Postanowiliśmy zatem zamiast ogniska zrobić spotkanie przy GRILLU.
Miejsce i czas to samo. Nie ma jedynie wpisowego - bo i kosztów nie ponosimy prawie żadnych.
Grill będzie, węgiel też. Jak ktoś się poczuwa, może dokupić węgla ale nie jest to wymogiem. Brykiety palą się dłuuuugo a przy tej pogodzie bardziej chce się pić niż jeść ;)

Mam nadzieję, że zmiana formuły nie odstręczy potencjalnych chętnych do uczestnictwa. W końcu nie o ogień chodzi ale o to, żeby się spotkać w fajnym gronie.

Ognisko z pewnością zorganizujemy jeszcze w tym roku. Ale myślę, że bardziej w okolicach września.

No i na koniec: serdecznie zapraszam wahające się "świeżynki". Nie gryziemy :D
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
> machnij mi nr konta

Żadnych przelewów. Wyjaśnienie poniżej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie chcę wyjść na marudę....
ale grill to nie ognisko....

na ognisko kilkugodzinne nie trzeba pól lasu wycinać.

Jakie to drzewo i skąd to drzewo trzeba przewieźć? obróciłabym kilka razy samochodem....
to nie terenówka, ale bagażnik duży i drzewo już woził :-)

Potrzebowałabym tylko ze dwóch chłopa do pomocy, bom słaba w rękach ;-)

jakby mój pomysł znalazł aprobatę Organizatora - będę na necie późnym wieczorem...
Zdarzało nam się już wozić drewno osobówką ;)

image

Naświetlę Ci kilka problemów:
1. Całych stempli osobówką nie przewieziesz inaczej, jak na dachu*. Do środka, nawet dużego kombi, nie wlezą. No i jest potem problem z ich pocięciem na miejscu.
2. Mamy skąd wziąć drewno już pocięte na właściwe odcinki, ale jedyny możliwy termin to piątek rano. I trzeba je oczywiście zabrać na raz. Stąd idea przyczepki.
3. Nikt z nas przyczepką nie dysponuje. Dotychczas wypożyczaliśmy ją w dzień ogniska, odbieraliśmy drewno i przyczepka wracała do wypożyczalni. Tym razem musielibysmy wziąć przyczepkę w piątek z samego rana, odebrać drewno, przetrzymać je na przyczepce do soboty a przyczepkę oddać dopiero w poniedziałek. Bo w sobotę wypożyczalnia nie pracuje a w niedzielę nie byłoby komu jechać ;/ Cztery doby przyczepy to 160 zł + koszt 1,5 m3 drewna ok 140 zł. Razem 300 zł. Prawdopodobieństwo, że zbierze się 30 ogniskowiczów, żeby zwrócił się koszt oszacowaliśmy na zerowe a dokładać do interesu AŻ TYLE nie zamierzamy. Odkąd zmieniliśmy formułę finansowania ogniska, tylko raz wyszliśmy na niewielki plus. W pozostałych przypadkach i tak dokładaliśmy z własnej kieszeni. Plus czas i wysiłek, jaki wkładaliśmy w przygotowania.
4. Odmówiłem zamówione na piątek rano drewno. W tym momencie BYĆ MOŻE mógłbym jeszcze temat odkręcić ale za 2-3h już nie. Zatem jeśli możliwy byłby transport drewna przez Ciebie, to kontakt z Twojej strony musiałby nastąpić teraz, zaraz. A sama piszesz, ze będziesz pod Netem dopiero wieczorem :/
5. Możliwe, że udałoby się skołować drewno z innego miejsca - ale dopóki się nie odezwiesz, szukać nie będę.

Przypominam, że to przynajmniej 1 m³. Kiedy woziłem w środku auta, potrzebowałem 3 kursów. Ale było blisko, bo z Hallera. Tym razem drewno byłoby w sobotę na Oruni. jakieś 13 km w jedną stronę czyli ok 80km w sumie i ok. 2h jeśli nie będzie korków.

--
* na dachu wiozłem stemple dwa razy w życiu: pierwszy i ostatni. Nikt nie wie, ile mnie to kosztowało zdrowia ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
...bez przesady, kopcisz jak smok średnio co 2 minuty i ty tu o zdrowiu pierniczysz :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
"...kopcisz jak smok średnio co 2 minuty..."

to pewnie z nerwów, dotarło do niego że to ostatni dzwonek żeby się ożenić ;]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
@woder:

Chyba twoje słomianowdowstwo źle wpływa na zdolność racjonalnego myślenia. Od kiedy to facet ma ciśnienie na ożenek, ze względu na wiek?
Raczej... wręcz przeciwnie :D
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Cross, zaklepując termin, przeoczył fakt, że jest to święto państwowe."

Po pierwsze primo: Cross nie przeoczył święta notabene kościelnego a nie państwowego (nie sądzę żeby dzień Wojska Polskiego był w naszym wyznaniowym kraju dniem wolnym gdyby nie przypadające jednocześnie święto kościelne) tylko nie wziął pod uwagę związanych z tym trudności logistycznych.

Po drugie primo: także uważam że grill to nie to samo co ognisko więc gdyby koleżanka Zocha podjęła się przewozu drewna w sobotę (nawet na kilka kursów) to jestem do jej dyspozycji jako pracownik fizyczny i możemy powrócić do poprzedniej formuły spotkania.

Po trzecie primo: tym razem pokonały nas trudności logistyczne ale jak się lubi co się nie ma... więc jeżeli z transportem drewna nie wypali to spotkanie przy grillu z racji fajnego towarzystwa będzie równie sympatyczne jak przy ognisku.

Po czwarte primo gdzieś mi się obiła o oczy informacja że gdańskie parki są patrolowane w weekendowe noce przez SM i Policję. Trzeba więc będzie uważać żeby nie załapać się na mandat.

Po piąte primo frekwencja nie zapowiada się zbyt imponująco więc i poniesione na organizację ogniska wydatki tak jak pisze Sadyl należy utrzymać w granicach rozsądku.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
> Cross nie przeoczył święta notabene kościelnego a nie państwowego

Skrót myślowy. Powinienem był napisać "dzień ustawowo wolny od pracy" ;)
Przyczyna, dla której go ustanowiono jest tu zupełnie nieistotna.

Pojawiła się możliwość alokacji drewna dużo bliżej miejsca docelowego, zatem i ew sobotnie kilka kursów byłyby nieporównanie krótsze.

Tyle, że jutrzejsze poranne drewno jest nieaktualne. Może coś bym jutro znalazł na cito, ale i tak musimy poczekać na deklarację Zochy ;)

Oczywiście również deklaruję dyspozycyjność swojego muskularnego ciała :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
to jeśli to nie tajemnica starokawalerska, to co cię tak niepokoi że się musisz uspokajać ? :P
@woder:

Widzę, że poza zdrowym rozsądkiem, ciśnienie w kroczu odebrało ci również ostrość widzenia.
Gdzie napisałem, że muszę się uspokajać? ;>
Z tego co pamiętam, ostatni grill był niezwykle klimatyczny ;)
to po co palisz , żeby sobie ciśnienie podnieść ?
@Vi:

Ostatni, na którym byłaś ;)
W dotkliwym zimnie i przy zniczach ;)
Ale fakt...był baaardzo klimatyczny, a dotkliwe zimno dało się pokonać gorącym sercem :)

ALe i potem były fajne grille.. choćby w Sopocie, przy torze rolkowym, czy na przystanku autobusowym przed Parkiem Reagana :D
Bo lubię. EOT
Znicze zrobiły klimat ;)
a mnie się znicze kojarzą z cmentarzem a nie z grillem. Czyżby ze mną było coś nie tak? :-(

Sadyl naoglądałeś się horroru "Oszukać przeznaczenie 2" ,że drewno sobie wozisz na dachu?
Zapal sobie... :)

Uposażysz mnie ? ja wiem że to powoli, ale mnie się nie śpieszy. ;P

Inne tematy z forum Towarzyskie

ona-feromony (40 odpowiedzi)

feromony jakie i czy dzialaja...

do góry