Widok

Ograniczenie prędkości na Nadmorskiej Trasie Rowerowej w Sopocie do 10 km/h

To skandal i granda , ten głupi pomysł Karnowskiego. Po wprowadzeniu tych ograniczeń na trasie Nadmorskiej w Sopocie będą tworzyły się rowerowe korki. 10 km / h to prędkość żółwia. A to dla dobra pieszych , który w tym kraju zawsze są świętymi krowami. Cóż nie pozostaje mi nic innego jak omijać tren fragment trasy i jechać sąsiednimi ulicami Jelitkowską i Bitwy pod Płowcami
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 3
WTF? pojawiły się znaki? Czy może jakieś zarządzenie JM Karnola?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niemożliwe, toż ja do pracy tam jeżdżę i co prawda moja prędkość nie zwala z nóg, ale te 20km/h jadę porankami...Kolejny martwy przepis, co w sumie jest w tym najgorsze, bo tylko uczy ludzi że prawo jest po to by je obchodzić. Ale co było powodem takiej akcji ? Nie słyszałem jakoś o wypadku w tej okolicy..czy coś mi umknęło :)?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie mają już z kogo ściągac to teraz Straż Miejska będzie ściągać z rowerzystów. A co!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja śmigam śmiało nie mam sąsiada kapusia a tymbardziej nikogo w straży miejskiej zeby mnie rozpoznać a jak chcą gonić to prosze bardzo może bedą w koncu jak ludzie wyglądac jak bebeszki zgubią. A w wypowiedzi Karnowskiego odczułem jakąś aluzje do tych co w kaskach i w obcisłych kręcą co do obcisłych ciuszków to kwestia gustu ale czemu ironia co do kasku ??? Panie Karnowski porzuć dumę załóż "GUME" tyko ignoranci i głupcy nie zakładają kasku i nie zapinają pasów.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1
bedzie wesoło :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
ostatnio widziałem tam policje na motorach, więc może to ma być to rozwiązanie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pytanie tylko, kiedy pojawią się strażnicy z przenośnym radarem?...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
To jakis kawal? Zart? Czy niestety smutna prawda? Predkosc 10 km/h to jakas kpina. Szybciej biegam, a w tym sporcie uwazam sie za łajze. Z drugiej strony to Sopot nigdy nie byl rowerowo-przyjazny.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0
Biegacze na ścieżkach biegają z szybkością 15km/h sprawdzałem na liczniku, to w związku z tym zsiadamy z rowerów i ten odcinek pokonamy biegiem. Będzie panie prezydencie bezpieczniej, bo rowerzyści nas nie dogonią.....to jakieś nieporozumienie!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0
a lolki ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój lowel przy takiej prędkości się wywraca, nie trzyma pionu i staje sie niebezpieczy
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dla mnie i rodziny to męczarnia jazda ścieżką rowerową , poco one są, a po to by nas ustawiać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
No cóż, po prostu teraz Nadmorska Trasa Rowerowa nie nadaje się nawet na powolną, rodzinną wycieczkę.

Dziwi mnie brak pomysłu władzy na walkę z rowerowym piractwem - bo faktem jest, że tam bywa niebezpiecznie, ale to wynika tylko z kompletnego braku wyobraźni i brawury niektórych rowerzystów. U nas brak kultury i bezpieczeństwa kilku jednostek przekłada się na nieżyciowe przepisy dla ogółu.

A druga rzecz - już widzę jak SM/Policja/ktokolwiek będzie rowerzystę ścigać. Może pogonią dziecko czy babcię jadącą 15 km/h, ale pirata śmigającego 40km/h? Tia...
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1
WOJT, skąd wziąłeś tę informację czy to przypadkiem nie podpucha, powinno być wydane zarządzenie, ale ja go jakoś nie widzę. Podaj linka gdzie to wyczytałeś..
Słuchajcie nie ma oficjalnego zarządzenia, więc kolega żarty sobie robi. Nie wierzę żeby takie zarządzenie mogło wyjść. Przecież to nonsens
Ją słyszałem wywiad z Karnowskim w radiu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
przecież nie ma nakazu posiadania licznika rowerowego (które z resztą nie ma i tak homologacji) więc skąd mam wiedzieć ile na godzinę pędzę? :) z drugiej strony wyprawa ścieżką nadmorską to zerowa a nawet ujemna przyjemność w sezonie... więc jeśli dla kogoś jest to sposób na miłe spędzanie wolnego czasu to gratuluję i jak dla mnie może być tam nawet nakaz jazdy 5km/h
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1
Twoja interpretacja przepisów może być błędna. W przepisach jest informacja, ze rowerzysta podlega przepisom o ruchu drogowym - wiec rowerzystow dotycza rowniez znaki ograniczajace predkosc. W przepisach nie ma absolutnie zadnej informacji wprost, jakoby brak homologowanego licznika mial zwalniac z przestrzegania przepisow. Wiec "brak licznika = brak ograniczen predkosci" lepiej traktowac jako luzna interpretacje - tylko nie sadze, abys wygral jakas sprawe w oparciu o taki tok myslenia. Ograniczenie predkosci jest, wiec Twoja broszka w jaki sposob bedziesz sie pilnowal, aby je spelnic.

Pozyjemy - zobaczymy, ciekawe jaki bedzie wyrok sadu w sprawie rowerzystow z Koscierzyny (ponad 5 osob dostalo mandat za przekroczenie predkosci) i nikt mandatu nei przyjal.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Widać pan karnowski cierpi na nienawiść wobec rowerzystów, więc odwdzięczę się przy urnie. Zapamiętam to sobie i w najbliższych wyborach zagłosują przeciw jego kandydaturze. Wszystkich znajomych również o to poproszę.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0
Proponuję spotkanie w okolicach U.M Sopotu i przejazd 10km/h ulicą wzdłuż urzędu a może trochę dalej.
Zobaczymy co na to prezydent
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0
Obecnie biegacze będą nas wyprzedzać, komuś coś odbiło. Zapamiętamy panie prezydencie przy wyborach. Na Wielkim Przejeździe Rowerowym zapewne widział pan ilu nas jest.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0
Widze ze p. Karnowski nie ma co liczyć na reelekcje..Ale patrząc na to od strony pieszego.Szczególnie za dnia kiedy przewalają się tam tłumy..to gościu w "obcisłych i kasku" :), olewający totalnie wszystko i wszystkich dookoła (teraz do kasków dodają tez klapki na oczy?)= fatalna reklama rowerzystów..Jak taki szybki Bill niech se gdzieś na szosie poćwiczy, albo wogle normalną drogą posuwa, a nie kurcze w tłumie turystów z dzieciakami którzy w końcu przyjechali odpocząć a nie ćwiczyć uskoki przy przekraczaniu DR..że o dzieciakach i innych zwierzętach nie wspomnę nawet :(
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
Wychodzi na to kolego ze Karnowski i włodarze robiąc ścieżki rowerowe kolidujące tak bardzo z pieszymi mieli klapki, po co ścieżka rowerowa jak nie można sie nią swobodnie poruszać na jazdę 10 km / h to nie potrzeba ścieżki, bo chodnikiem można z tą prędkością bezpiecznie sie przemieszczać zwracam uwagę ze Karnowskiego nie boli to, że ktoś po chodniku jeździ, choć ma ścieżkę, obok ( co niestety jest nagminne, jeśli chodzi o pieszo święte krowy spacerujące ścieżkami dla rowerów), ale że mu za szybko jeżdżą rowerzyści i to po drodze przeznaczonej na tym odcinku dla nich. Jeśli tworzy to taki dyskomfort Karnowskiemu, że z piskiem rowerzyści nie hamują jak zbliża się do drogi rowerowej i nie ścielą przed nim czerwonego dywanu żeby mógł przejść to niech je zlikwiduje ( a właściwie powinien przechodzić na przejściu dla pieszych a jak go nie puszczają niech wstawi sygnalizacje). A nawiasem to karają za przekroczenie powyżej 10 km/h od dopuszczalnej prędkości ;) więc wychodzi na to ze mandat dostaniesz dopiero jak przekroczysz 20 km/h
więc Karnowski do realnego egzekwowania prędkości 10 km/h musi wstawić ograniczenie do 0 km/h ale głupio ;)
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bogdanor... prześpij się :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
nic tylko współczuć biedakom którzy akurat pasem nadmorskim dojeżdżają np do pracy... domyślam się, że ten przepis dotyczy wszystkich użytkowników trasy rowerowej również rolkarzy? czy ktoś może wie jak w praktyce wygląda pogoń SM za rowerzystą, który na ścieżce przekroczy prędkość - wsadzają kij w szprychy, gonią z buta, rowerem a może autem :)? całe szczęście, że sezon turystyczny trwa tylko dwa miesiące...
Wszystkich użytkowników dotyczy ten przepis, to ciekawe jak zmierzą szybkość rolkarzom:)
Rolkarz to pieszy więc go nie dotyczą znaki ograniczające prędkość. Druga sprawa, że on w ogóle nie powinien się znajdować na tej ścieżce.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Martwy przepis. W praktyce niemozliwy do wyegzekwowania. Watpie, ze beda stali z suszarka, a fotoradar nie zidentyfikuje rowerzysty (chyba ze sasiad pomoze).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zamontuje się na quadach suszarki i gotowe. Teraz czekamy na półwysep, bo tam też stonka łazi po śmieszce, więc może się zdarzyć i jakiś prezydent na urlopie.
To beda musieli zamontowac te nowoczesne (laserowe) suszarki, bo te stare maja zakres pracy od 30 km/h.
powinni się w pierwszej kolejności wziętość za buraków łażących po ścieżkach rowerowych !!!
Ale to jest totalny bubel prawny. Rowerzysta nie ma obowiązku posiadać licznika więc jak egzekwować ograniczenie prędkości ?
przypominam osobą które nie znają się na prawie ze wg. UE dopuszczalna prędkość na ścieżkach rowerowych wynosi do 25 km/h
a 10 km/h to jakaś kpina? ja pieszo chodzę między 7-7,5 km/h to powodzenia życzę rowerem 10 km/h :-) ale Polska to taki kraj żeby popularyzować Rower i wolne chwile spędzane na nim najlepiej udupić i utrudnić życie. po drugie myślę że ktoś kawał sobie zrobił ponieważ niemożliwe jest żeby wyrazili zezwolenie na ten znak bo nie ma mocy prawnej a tak sie składa ze takie coś musi mieć pokrewieństwo
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Fajny artykul. Najbardziej podoba mi sie stwierdzenie, ze w Sopocie ograniczenie zpstalo uzgodnione z rowerzystami. Moze niech sie owi rowerzysci ujawnia teraz :)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0
ujawniam się "
z tym że niestety zgody na tę " dziwnotę " nie dałem.
z tą prędkością 10 km/h nie jest tak bez sensu, jest granica błędu + 10 km/h czyli realne ograniczenie prędkosci wynosi 20 km/h czyli to jest tylko 5 km/h mniej niż przewidują przepisy UE bo wg przepisów prędkość na ścieżce jest do 25 km/h jest to ustawowo.
Pozornie wydaje się głupie to nie znaczy ze tak jest, trzeba po prostu przemyśleć czasami
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Już gdzieś to słyszałem, ale jakbyś odgrzebał rezolucję czy jakiś przepis UE to byłbym wdzięczny, bo z kolei z drugiej strony wiele razy też słyszałem o tym, że DDR mają różne prędkości projektowe, w tym najwyższe sięgały 30km/h.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
25km/h to ograniczenie dla rowerów elektrycznych, które nie mogą być napędzane przez silnik powyżej tej prędkości, ponieważ stają się pojazdem silnikowym według przepisów. Chyba ostatecznie nie zezwolono na poruszanie się takimi rowerami po DDR.

Jeśli znajdziesz przepis UE o ogólnym ograniczeniu prędkości to składam pokłony :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja na DDR nie przekraczam dopuszczalnej prędkości (50km/h). Suszara działa od 30 km/h i można ukarać mandatem z suszarki za przekroczenie o 1 km/h a nie jak niektórzy błędnie forsują 10 km/h. Tolerancja 10 km/h obowiązuje tylko i wyłącznie urządzenia automatyczne jak multanova 6f.

Na ścieżkach będą używane takie radary:

video.interia.pl/obejrzyj,film,107439,sortuj,sm,st,123971,pozycja,4,Radar_Iskra_-_zawy%C5%BCanie_pr%C4%99dko%C5%9Bci

Dokładnie takim urządzeniem policmajstry mnie zmierzyły... na liczniku było 80 (rejestrator trasy z gps) a odczyt z suszarki 117 km/h... sprawa poszła do sądu, ale pewnie i tak przegram mimo dowodów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
a jak sie ma świadectwo homologacji i legalizacji radarów odnośnie badania predkości rowerów?
Z tego co sie orientuję zaden radar/fotoradar nie ma homologacji na rowery wiec praktycznie taki pomiar jest nielegalny.
a jak zapłacisz 100zł to będzie legalny, po co te bzdury wypisujecie np "jak ktoś nie ma licznika", to kup sobie licznik, bo to sądu nie będzie interesowało. Skoro jest ograniczenie szybkości to masz się do niego dostosować i nie ma tłumaczenia, że nie muszę mieć licznika.
Koniec ewangelii na dzień dzisiejszy:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Czy muszę mieć przy sobie dowód osobisty, gdyby mnie złapali? Zwykle jeżdżę bez dokumentów, do skarpety ich nie schowam...
ja dostając mandat po prostu go nie przyjmę i sprawę oddaje do sądu, a na marginesie nie sądzę żeby policja czy straż miejska ośmieszała się łapiąc rowerzystów którzy przekraczają prędkość 10 km/h
nie posiadają homologacji więc nie mają takiego prawa łapać i jak tu już ktoś napisał, nawet jak by była homologacja radar wykrywa od 30 km/h :-)
Tym się będzie zajmować policja..Niech więc będą konsekwentni i egzekwują nowo powstały przepis. Albo rybka albo.. a słyszałem że tylko w przypadku "rażących naruszeń" będą interweniować...co to wogle jest... Przekładając na inne przepisy to czy jak potrącę kogoś na przejściu dla pieszych samochodem to już rażąco naruszyłem czy jeszcze nie, przepisy? ..Policja wymiguje się jak może od tego shitu. I dobrze. Albo nie dobrze, sam nie wiem :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Przespij się w końcu Bogdanor bo już majaczysz
a w korei kobiety mogą prowadzić rower:

hatetepe://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12327497,_Powiew_zmian__w_Korei_Polnocnej___kobiety_moga_jezdzic.html
W Gdańsku ograniczenie prędkości na ścieżkach wynosi 50 km/h ;)

http : / / i.imgbox.com / adp0j55M.jpg

Inne tematy z forum Rowery

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

do góry