Widok
Olivia Star

pasuje -nie pasuje
Jest potrzeba, się buduje.
Dawniej 10-pietrowe bloki np. na Zaspie nie pasowały do okolicznych pastwisk.
To samo 600 lat temu mówili posiadacze drewnianych chałup, kiedy zaczęto budować wielkie ceglane kościoły i kamienice.
To teren dawnych działek, który moim zdaniem nadaje się idealnie pod wysoką zabudowę. Biurowce powinny powstawać właśnie w takich miejscach, przy arteriach komunikacyjnych w środku miasta, a nie gdzieś za obwodnicą. Tu mieszka dużo ludzi, mają blisko do pracy, ewentualnie łatwy dojazd różnymi środkami lokomocji (SKM, PKM, ZTM, rower, pieszo, auto). Z pracy mają blisko do sklepów, urzędów, szkół, przedszkoli, lekarzy, rozrywki. Wszystko skoncentrowane, lepsza organizacja życia.
Dawniej 10-pietrowe bloki np. na Zaspie nie pasowały do okolicznych pastwisk.
To samo 600 lat temu mówili posiadacze drewnianych chałup, kiedy zaczęto budować wielkie ceglane kościoły i kamienice.
To teren dawnych działek, który moim zdaniem nadaje się idealnie pod wysoką zabudowę. Biurowce powinny powstawać właśnie w takich miejscach, przy arteriach komunikacyjnych w środku miasta, a nie gdzieś za obwodnicą. Tu mieszka dużo ludzi, mają blisko do pracy, ewentualnie łatwy dojazd różnymi środkami lokomocji (SKM, PKM, ZTM, rower, pieszo, auto). Z pracy mają blisko do sklepów, urzędów, szkół, przedszkoli, lekarzy, rozrywki. Wszystko skoncentrowane, lepsza organizacja życia.
morderstowo na krajobrazie architektonicznym
To na co zezwoliło miasto jest podstawowym błędem w kreowaniu architektury miasta.
Najlepiej widać ten błąd zjeżdzjąc ulicą Spacerową od kierunku Osowa, gdzie piękny widok starej Oliwy został ZEPSUTY widokiem szklanej wieży, która nijak się ma do reszty otoczenia. Wstyd i hańba!
Najlepiej widać ten błąd zjeżdzjąc ulicą Spacerową od kierunku Osowa, gdzie piękny widok starej Oliwy został ZEPSUTY widokiem szklanej wieży, która nijak się ma do reszty otoczenia. Wstyd i hańba!
Parkingi
Tysiące miejsc pracy
Setki samochodów
Permanentny brak miejsc do zaparkowania ...........taki obraz widzę w niedalekiej perspektywie
Likwidujemy
Parking Gildia ....powstanie dworzec i handlowe centrum
Parking za domem Harcerza ....powstał teatr
Paking pod NOT na Rajskiej ...powstaje apartamentowiec ?
Parking na Jana z Kolna ...powstało muzeum Solidarności
Kierowcy .....możecie zaparkować na poboczu drogi na Szadółki ! ! !
Setki samochodów
Permanentny brak miejsc do zaparkowania ...........taki obraz widzę w niedalekiej perspektywie
Likwidujemy
Parking Gildia ....powstanie dworzec i handlowe centrum
Parking za domem Harcerza ....powstał teatr
Paking pod NOT na Rajskiej ...powstaje apartamentowiec ?
Parking na Jana z Kolna ...powstało muzeum Solidarności
Kierowcy .....możecie zaparkować na poboczu drogi na Szadółki ! ! !
najlepiej zostawmy samochód pod domem albo w połowie drogi... dzieci do żłobka niech same sobie dojadą a ja pojade tramwajem który się ciągle psuje ;) gratulacje.......a jeszcze jak znajde jedno miejsce to postawią mi parkometr i już wogóle nie opłaca mi się jechać do roboty lepiej robić dzieci i brać 500+ bo pracującemu z każdej strony kłody pod nogi !!!
To jest miasto, a nie wieś. Tak ma być.
Miasto ma się rozwijać w górę, dogęszczać a nie rozlewać na peryferia tworząc nieludzkie korki.
Budynki obok mają 2-3-4 kondygnacje bo takie kiedyś majstrzy potrafili stawiać i takie były ekonomiczne. Ale wtedy były konie i dorożki. A dziś są samochody i pociągi. W okolicy powstają mieszkania i na Przymorzu znowu zapełniają się szkoły i są dzieci. Ta cześć miasta ożyła.
Budynki obok mają 2-3-4 kondygnacje bo takie kiedyś majstrzy potrafili stawiać i takie były ekonomiczne. Ale wtedy były konie i dorożki. A dziś są samochody i pociągi. W okolicy powstają mieszkania i na Przymorzu znowu zapełniają się szkoły i są dzieci. Ta cześć miasta ożyła.
1000 letnie miasta...
Nie rozpędzaj się. Nie rzucaj obelgami. Polska uznawana jest za państwo od 1025 roku, od koronacji Chrobrego, a biorąc pod uwagę, że przez jakiś czas nas nie było na mapach Europy, to jesteśmy państwem od 1918. 1000-letnie miasta to nie jest nasza specjalność, choć Gdańsk akurat niedawno obchodził 1000-lecie.
Jeśli chodzi o 1000 letnie miasta, a nawet starsze, to w miastach zawsze budowało się tak wysoko, jak tylko ludzie potrafili. Ponieważ nie chce mi się mnożyć przykładów, zalecam wycieczkę do centrum 1000-letniego Gdańska pod Bazylikę Mariacką.
Jeśli chodzi o 1000 letnie miasta, a nawet starsze, to w miastach zawsze budowało się tak wysoko, jak tylko ludzie potrafili. Ponieważ nie chce mi się mnożyć przykładów, zalecam wycieczkę do centrum 1000-letniego Gdańska pod Bazylikę Mariacką.
zabraknie ziemi
Twoją wersję mogę nazwać utopią. Ludzie ciągną do miasta, bo tu się koncentruje kapitał, przedsiębiorczość, co jest źródłem utrzymania. Budując wg Twojego zalecenia, miasto szybko rozlało by się na przyległe tereny wiejskie, zabierając dobrą ziemię pod uprawy. Spowodowałoby to degradację środowiska naturalnego, wzrost cen żywności, wzrost kosztów komunikacji.
dobrze piszesz
Miasto musi się zagęszczać.
Każdy chciałby mieć domek z ogródkiem, ale nie każdego stać na codzienny dojazd 30-50km w jedną stronę, albo na dom za milion w starej dzielnicy.
Zahamowanie rozwoju miast nastąpi dopiero, kiedy zmieni się model gospodarczy, albo powstaną wynalazki pozwalające na sprawną, szybką i tanią komunikację na duże odległości, tak by przeciętny człowiek miał codziennie co najmniej pół doby na życie rodzinne i odpoczynek.
Każdy chciałby mieć domek z ogródkiem, ale nie każdego stać na codzienny dojazd 30-50km w jedną stronę, albo na dom za milion w starej dzielnicy.
Zahamowanie rozwoju miast nastąpi dopiero, kiedy zmieni się model gospodarczy, albo powstaną wynalazki pozwalające na sprawną, szybką i tanią komunikację na duże odległości, tak by przeciętny człowiek miał codziennie co najmniej pół doby na życie rodzinne i odpoczynek.
Super
To jest jakby nie patrzeć centrum metropolii. Przepraszam ,ale co na stać wzdłuż głównej ulicy nowoczesnego rozwijającego się miasta? Stare rozpadające się domy? Czy może puste zakrzaczone pole? Jedynie mam nadzieję, że do Olivia Star dołączą kolejne wieżowce tak, aby w końcu powstał ładny skyline nowoczesnego miasta. Ładnie zarysowane centrum biznesowe. Mamy XXI wiek. Oliwa jest Oliwą i wiadomo, że nie powinno stawiać się drapacza chmur vis a vis np Pałacu Opatów. Puste pola wzdłuż torów i Grunwaldzkiej są do tego idealne. Mam nadzieję i trzymam kciuki za to, aby w tamtej okolicy powstały kolejne wieżowce powyżej tej okropnej granicy 55 metrów.
Dramat Oliwy
przepraszam ale ostatni wpis świadczy, ze ktoś nie ma pojęcia o urbanistyce i sam nie bardzo czuje przestrzeni. Ta inwestycja to tragedia, wstydziłabym się takich projektów na miejscu właścicieli. Chęć zysku zaślepiła ich rozum, bo nie wierzę aby nie zdawali sobie sprawy jak takie obiekty nie pasują w tym miejscu. Proces jest nie do odwrócenia, ale chciałabym aby poczucie wstydu, że zniszczyli piękna dzielnicę, która powinna rozwijać się w innym kierunku. Patrz kraje skandynawskie, gdzie panuje harmonia w zabudowie dużych miast.
To rozwój Oliwy
Oliwa była zaniedbaną i brudną dzielnicą. A dookoła niej pola, nieużytki i blaszaki. To centrum metropolii. Biurowce i budynki usługowe powinny powstawać właśnie tam. To są obrzeża starej oliwy. Te budynki nie zostały wstawione "na chama" pomiędzy istniejące ładne kamienice. Na miejscu gdzie stoją biurowce było wstrętnie. Nadal jest wstrętnie w stronę Wrzeszcza. Tam nie powinno być np Castoramy czy blaszaków pomiędzy torami a Grunwaldzką. Dziwne, że to Państwu nie przeszkadza i to jest idealne dla dzielnicy. Ludzie! To jest miasto! Żyjące! Rozwijające się. Nie skansen.
Pora aby w Gdańsku słoiki się osiedlały
Może jak będą budować biurowce to ludzie nie będą musieli być słoikami. Albo będą się przeprowadzać do Gdańska jako słoiki. Będą miejsca pracy! Nie rozumiem narzekania na korporacje. Chcecie rozwoju przemysłu? To może zamiast biur postawmy w Oliwie jakąś fabrykę z pięknym kominem. Oczywiście POLSKĄ!! Nie z obcym kapitałem, bo obcy kapitał jest wstrętny i niedobry. Nie chcemy aby inwestowali u nas! W naszej dzielnicy! Nie chcemy ich miejsc pracy. Chcemy mieć spokój! Widoki z punktów widokowych. Albo lepiej niż przemysł to postawmy na rolnictwo. Może dookoła Oliwy pięknie wyglądałyby pola pszenicy i krówki pasące się.
Zal czytać tego Waszego narzekania.
Zal czytać tego Waszego narzekania.
generalnie podobają mi się wysokościowce
ale akurat ten wspomniany, jak i generalnie cały ten kompleks biurowców wygląda z bliska gorzej niż daleka. nie wiem czy to kwestia tanich materiałów. w każdym razie nie wygląda to prosto w sensie prostoty i elegancji tylko jak zrobione najtańszym kosztem. to nie jest dla mnie architektura, to jakieś tanie klocki ku uciesze gawiedzi
Popieram
Popieram stawianie takich wieżowców. Oliwa to nie wieś- jak się komuś nie podoba to są jeszcze wolne pola za miastem. Kupić sobie działkę, coś postawić i po kłopocie. Ja mam ponad 60 lat i jestem za tym,żeby miasto się rozwijało i to jak najszybciej w górę. Budować i jeszcze raz budować. Wystarczy spojrzeć na Wrzeszcz i Oliwę.
Już jest tragedia z komunikacją w godzinach szczytu jak wychodzą pracownicy z wierzowców.
Następne wieżowce które powstaną pomiędzy Media-Mark a Biedronką w Wrzeszczu dobiją dzielnicę Oliwa.Niedawno był na Trójmieście artykuł że ma ich powstać 15 sztuk.Jak oni je zmieszczą?
Wiedzą że następnych wyborów samorządowych nie wygrają stąd ten pośpiech.
Wiedzą że następnych wyborów samorządowych nie wygrają stąd ten pośpiech.
Kolejne podkręcanie rynku sektorem usług i po taniości zachodni outsourcing
A gdzie przemysł i surowce strategiczne, produkcja? Od ćwierć wieku rządy prawicowe i lewicowe a ciągle jesteśmy kolonią obcych państw, a w najlepszych wypadkach montownią. Czas na polską myśl technologiczną.
A te szklane prostopadłościany zupełnie nie pasują do niskiej kameralnej oliwskiej zabudowy, która organicznie kształtowała się przez prawie 150 lat.
A te szklane prostopadłościany zupełnie nie pasują do niskiej kameralnej oliwskiej zabudowy, która organicznie kształtowała się przez prawie 150 lat.