Widok

Opłaty na Radę Rodziców w publicznym przedszkolu

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Proszę o informację, ile płacicie na RR w publicznym przedszkolu. U nas (Gdańsk) jest to 130 zł co miesiąc i wydaje mi się, ze to bardzo dużo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
To zależy co mają podliczone w tą radę rodziców ,czy w koszta wchodzą zajęcia dodatkowo płatne typu musical , angielski czy inne .. u nas jest 50 zł sama rada dodatkowo na ten sam rachunek idą też inne opłaty , za zajęcia dodatkowe i ewentualne zdjęcia jak robią .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas 40 zl

hej, u nas 20 zł i jak widać po wpłatach dla niektórych to i tak sporo.

U nas jest to 50 zł co miesiąc plus 2 x w roku 50 zł na tzw.wyprawkę plastyczną.Opłata jest oczywiście dobrowolna,ale dobrze jak płacą wszyscy Rodzice-to bardzo ważne.Można zaplanować wydatki na cały rok i organizować wiele fajnych"imprez"dla dzieciaków,np.
-wycieczki,
-teatrzyki,
-Mikołajki,
-opłacić zajęcia np.rytmikę itp.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas 30 zl rada rodziców co miesiąc. Do tego 10 zł "klasowego" na chusteczki, ręczniki papierowe itp.
20 zł na semestr za ksero i 50 zł we wrześniu na wyprawkę plastyczną

40 zł co miesiąc, osobno 5zł/miesiąc na papierowe ręczniki i 120zł/rok na wyprawkę plastyczną (płatne u pań w grupie, rachunki do wglądu); z tych 40zł z dodatkowych zajęć tylko rytmika - reszta idzie na teatrzyki, koncerty, bal gwiazdkowy, festyn na 1.06 itp
130 zł na miesiąc?? To mega dużo! A jak są rozdysponowane te pieniądze?
Ja płacę 40zł. W publicznym p-kolu.

Powinniście wnioskować o zmniejszenie ilości zajęć dla dzieci, bowiem składka na RR to opłata za wszystkie "atrakcje" dla dzieci- teatrzyki, prezenty,zajęcia dodatkowe,wyjścia do kina itp,
Ponieważ wszystkie dzieci muszą mieć te same zajęcia bez wyjątku nie ma możliwości indywidualnego doboru zajęć, możesz po prostu nie zgodzić się na udział dziecka w jakichś zajedziach,ale zapłacić i tak musisz. o ile w ogóle płacisz, bo składka NIE jest obowiązkowa, możesz tez wnosić o jej indywidualne ustalenie jeśli masz gorszą sytuację finansową.
PS. Pamiętaj,że RR musi przedstawić Ci dokładny kosztorys wydatków bez żadnego zastanawiania i zwlekania.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

No mega dużo. Zakładając, że w p-kolu jest powiedzmy 100 dzieci to jest to wychodzi 13 tys./mies. czyli 130 tys./ rok! Heh, niezła sumka. My płacimy 30/mies. Z tego są teatrzyki, bale (animatorzy), rytmika, drobne upominki na pasowanie, mikolaja, gwiazdke, dzien chlopaka, dzien kobiet, org.dnia nauczyciela, itp. . Plus 70 zł/ rok wyprwka plastyczna.

u nas 65,00 zł co m-c. Moim zdaniem duo, chociaż jak dziecko chce chodzić do przedszkola i nie ma traumy żadnej, to ok, mogę płacić. .... Zastanawia mnie tylko czy w opłaty wchodzi też religia??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

U nas też 130zł - może to to samo przedszkole? W każdym razie kwota ta jest rozliczana co do grosza, a dzieci mają zajęcia, o jakich mi się nie śniło. Dodatkowo pani dyrektor podczas rekrutacji informowała rodziców, że kwota ta jest bardzo wysoka i część osób od razu rezygnowała. W każdym razie ja nie żałuję ani złotówki z tych 130zł, bo sama na własną rękę na pewno nie zapewniłaby ma swojemu dziecku takich atrakcji.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

"Ponieważ wszystkie dzieci muszą mieć te same zajęcia bez wyjątku nie ma możliwości indywidualnego doboru zajęć," - skąd takie informacje?

Możesz napisać jakie są ,,to zajęcia, o jakich ci się nie śnilo"?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Religia w to nie wchodzi... jest finansowana w budżetu państwa, tak po prostu.

Witam,a czy macie jakiś kontakt do fajnej Rytmiczki która prowadzi zajęcia w żłobkach i przedszkolach? Najlepiej Gdynia.

jak to jakie, garncarstwo, szermierka, programowanie w Phytonie, wspinaczka górska i nauka chińskiego ;]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

a dzieci równie dobrze się bawią błotem, patykiem, układaniem klocków, wspinaniem na drabinki, a chiński wymyślają własny :D
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hela dziecko moze co najwyżej siedzieć z boku przy stoliczku, a Ty i tak musisz zapłacić, bo do godziny 15.00 mogą być tylko zajęcia opłacane z rady rodziców

ups, teraz dojrzałam, "pythonie" miało być;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Jaki wozek wybrac? (82 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Wyprawka dla dzidziusia, kiedy zacząć kupować? (38 odpowiedzi)

Hej, kiedy zacząć kupować wyprawkę dla dzidziusia tak (na raty)? I co kupować najpierw a co w...

do góry