Widok

Opłaty za usługi parafialne w Kielnie

Chciałam poruszyć sprawę opłaty za sakrament bierzmowania. W parafii Kielno stawka wynosi 150 zł od osoby , w parafii Szemud stawka wynosi 40 zł a przecież to jeden dekanat . Pewnie kościół w Kielnie należy do wyższej kategorii a ksiądz proboszcz zbiera być może zbiera na trzeci samochód chyba Ferrarii
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 0
A papież woła,że sakramenty powinny być darmowe.Tak to klechy swojego szefa słuchają. :(
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 0
jedno słowo MAFIA
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie rozumiem-jak ksiądz może brac opłate za sakrament-to chyba jego obowiązek.I co jak kogos nie stać to mimo,ze wierzący nie będzie dopuszczony do sakramentu?Teraz już ta wiara nie ma nic wspólnego z wiara,ksiądz narzuca jakies reguly-ksiądz nie kosciol.Każdy z osobna klecha ma swoje pomysły i albo się dostosujesz albo spadaj.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wiem jak innych parafiach. W mojej jest tak, że owszem na bierzmowanie pieniądze są zbierane, ale nie ksiądz tylko ktoś z rodziców i są to pieniądze na 1. kwiaty w kościele, 2.na osoby wynajęte na wysprzątanie odświętne Kościoła, bo rodzice chcą mieć ładnie i czysto, ale sami nie przyjdą sprzątać. 3.dalej pieniądze są przeznaczone na krzyże, które bierzmowani otrzymują, 4.oraz na pamiątki z sakramentu. To wszystko kosztuje. Natomiast co do wiary i tego czy ksiądz może nie dopuścić do sakramentu, to oczywiście, ma nawet taki obowiązek, gdyż musi zaświadczyć, że osoby chętne do bierzmowania są gotowe do sakramentu DOJRZAŁOŚCI CHRZEŚCIJAŃSKIEJ. A jak widzimy kościoły"pękają" od młodych ludzi. Ci co najbardziej się burzą i krytykują, jak często są w kościele w tygodniu, podczas rekolekcji, czy u spowiedzi??? Nie oceniam. Ale jak komuś ksiądz nie odpowiada, niech poszuka innej parafii, nikt nie jest przykuty kajdankami do jednej parafii. Gdy mi coś nie odpowiada, idę do księdza rozmawiam i szukamy rozwiązania. A gdy jest ksiądz naprawdę koszmarny można zgłosić problem w kurii w Gdańsku. Wszystkim wierzącym życzę RADOSNEGO ALLELUJA :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 25
co za bzdury pieprzysz. Idz do dobrego psychiatry,może Ci pomoże. Młodzi ludzie maja coraz więcej rozumu i otwarcie mówią , ze to jest jedna wielka BZDURA, a cały ten kościół służy tylko do rozgrywek politycznych , robienia pieniędzy i bałamucenia dzieci.Zobacz ile było wierzących przed 200-stu laty ,a ile teraz jest. obojętne co będziesz pisać to ta cala wiara należy do kategorii dinozaurów,pytanie ile jeszcze złego zrobi?
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1
Przykre co mowisz i ze mnie obrazasz. Ja jedynie napisalam na zadane pytanie dlaczego trzeba placic za bierzmowanie. Sadze po Twojej wypowiedzi, ze Kosciol omijasz szerokim kolem, ale chrzest, komunia, bierzmowanie i pogrzeb uwazasz ze sie nalezy wszystkim. Slub to juz inna sprawa. Nie spotkalam sie z rodzicami, ktorzy powiedza, nie praktykujemyi na ta chwile i nie bedziemy przygotowywac dziecka do komunii swietej... a wg mnie taka deklaracja wynika z dojrzalosci wiary, jakakolwiek by nie byla. Nie mowie tylko o rzymskokatolikch. Nalezy byc konsekwentnym, albo wierze, i przyjmuje sakramenty, albo wsciekam sie na Koscio , ciagle zle o nim mowie , ale tez niczego nie oczekuje. Kosciol naprawde to nie wiezienie. Wiem, ze sa egoistyczni ksieza i nich zapewne mowisz, ale szkoda ze przy okazji oczerniasz tych dobrych, skromnych, ktorzy skromnie wypelniaja swoje powolanie. O nich TV nie mowi, bo to nie skandal.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 18
do ~asda nie chciałem cie obrazić,bylem ochrzczony,bierzmowany bo tak chcieli moi rodzice.jednak od 12-tego roku życia wolałem iść pod kościół niż na msze. czytałem dwa razy nowy testament,stary testament także koran.Wszystko jest oparte na kłamstwie i oszustwie.Chrześcijaństwo użyło jeszcze w walce o władze diabla,piekła i miecza.Wystarczy poczytać trochę historie by stwierdzić jakie wielkie ouszustwo jest ten cały bóg.Ludzie są tak skonstruowani,ze ze strachu przed śmiercią uwierzą we wszystko i zrobią wszystko.Piszesz o dobrych skromnych księżach,ja takowych nie spotkałem. Świętym może każdy zostać,- jeśli będę nieuleczalnie chory i nagle wyzdrowieje.Wystarczy,ze powiem, ze cały czas myślałem o tobie i modliłem się do Ciebie o wyzdrowienie.Cud !!! czyli jesteś święta osoba jeśli możesz uzdrawiać.Tak wygląda to wszystko.Bóg nie stworzył człowieka to człowiek stwozyl boga
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1
Sakrament jest bezplatny. Nie slyszalam by ksiadz nie udzielil sakramentu, bo ktos nie zaplacil, a byl bardzo wierzacy. Jesli slyszales zglos w kurii.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 16

Inne tematy z forum Bojano

Kanalizacja (4 odpowiedzi)

Czy to nie dziwne że Aleja Brzozowa bardzo szybko doczekała się kanalizacji natomiast mieszkańcy...

Telewizja naziemna (3 odpowiedzi)

Dzień dobry, czy macie sygnał telewizji naziemnej, u nas tylko nieliczne programy,brak m.in....

Jechowi przy ul. Św. Józefa (82 odpowiedzi)

Słyszałam że znajduje się tam jakaś sekta jechowych którzy notorycznie śpiewają na pół bojana co...

do góry