Widok
Organista, ksiądz, kto i kiedy i ILE? :)
Witajcie! Poradźcie mi, kiedy najlepiej ustalić szczegóły ślubu?
Kiedy zapłacić księdzu pieniądze?
Kiedy spotkać się z organistą?
Czy organiście płaci sie osobno, czy to już jest wliczone do kwoty jaką planujemy dać księdzu?
Kto odpowiada za wystrój kościoła? Czy w standardzie jest cokolwiek, czy raczej młodzi siętym zajmują?
No i jaka jest teraz średnia opłata za ślub???
Kiedy zapłacić księdzu pieniądze?
Kiedy spotkać się z organistą?
Czy organiście płaci sie osobno, czy to już jest wliczone do kwoty jaką planujemy dać księdzu?
Kto odpowiada za wystrój kościoła? Czy w standardzie jest cokolwiek, czy raczej młodzi siętym zajmują?
No i jaka jest teraz średnia opłata za ślub???
Wszystko zalezy od kościoła :) Także nikt Ci tu raczej konkretów nie poda, każdy kościół niestety rządzi się swoimi zasadami :P
Ja mam styczność z 5-ma parafiami w sprawie naszego kościoła:
- parafia w której mieszkam od roku - tu na tablicy w kancealrii można przeczytać jedynie ceny "nie mniej niż" i kształtują się następująco:
100 zł zapowiedzi
400 zł ceremonia ślubna
200 zł obsługa organisty
200 zł obsługa kościelnego
dekoracja we własnym zakresie. tu płaciłam za zapowiedzi 100zł jak je niosłam
- parafia w której poprzednio mieszkałam (tu też musiałam dać na zapowiedzi, bo niby tu gdzie mieszkam mieszkam za krótko) - cennik nie rzucił mi się w oczy, ale ksiądz ponoć chce ok 500 zł + osobno organiście, kościelny wliczony w cenę
- parafia narzeczonego - zapowiedzi - ale nie wiem jak tam to wygląda
- parafia tam gdzie mamy wesele - tam się musimy udac po dyspensę do proboszcza,bo wesele mamy w piątek
- parafia tam gdzie bierzemy ślub
cennika nie ma :) Pani nawet dziwnie na mnie popatrzała jak się o to spytałam (najpierw byłam w swojej parafii po pozwolenie na slub w innej a tan ten cennik az walil po oczach)
płaciłam pani przed spisaniem protokołu ( w ten sam dzień)
po spisaniu protokołu poszłam i pytam się kiedy się płaci organiście i byłam wielce zdziwiona kiedy Pani powiedziała mi "przeciez przed chwila Pani dała ofiare" ja mowie "no tak, na slub" a ona mowi, z eu nich jest jedna ofiara i koniec
(aleto spotkałam się z czymś takim pierwszy raz :) - koelzanki - mialy slub wkwietniu i czerwcu br placily organistom osobno - w dzien slubu, za kosciol jak ja przy spisaniu protokolu
jeśli chodzi o dekoracje naszego kosciola na ślub to jest tamponoc "Pani Zosia",która kościoł dekoruje i zrobi to co bedziemy chcierli - nie wiem.... musze isc kiedys na jakisslub tam i zoabczyc jak to bedzie wygladac :) Koszt 500-700 zł, ale wiem juz ze bedziemy sie skladac z para, ktora ma slub dzien po nas:) wiec koszta ida na pół
z tego co sie orientuje jesli chodzi o opłaty za ślub jeśli nie ma cennika do ktorego trzeba sie zastosować, to po znajomych patrzac opłata za:
- ślub BEZ ORGANISTY to 200-500 zł (nie słyszałam by ktoś dał więcej)
- zapowiedzi 30-100/sztukę
- organista 100-300 (tu zazwyczaj jest cennik)
- dekoracje - bardzo różnie, w 90% we własnym zakresie trzeba kogoś szukac, ale są koscioly gdzie dekorująnp siostry zakonnei robia to w cenie kwiatów (np Katedra Oliwska)
Ja mam styczność z 5-ma parafiami w sprawie naszego kościoła:
- parafia w której mieszkam od roku - tu na tablicy w kancealrii można przeczytać jedynie ceny "nie mniej niż" i kształtują się następująco:
100 zł zapowiedzi
400 zł ceremonia ślubna
200 zł obsługa organisty
200 zł obsługa kościelnego
dekoracja we własnym zakresie. tu płaciłam za zapowiedzi 100zł jak je niosłam
- parafia w której poprzednio mieszkałam (tu też musiałam dać na zapowiedzi, bo niby tu gdzie mieszkam mieszkam za krótko) - cennik nie rzucił mi się w oczy, ale ksiądz ponoć chce ok 500 zł + osobno organiście, kościelny wliczony w cenę
- parafia narzeczonego - zapowiedzi - ale nie wiem jak tam to wygląda
- parafia tam gdzie mamy wesele - tam się musimy udac po dyspensę do proboszcza,bo wesele mamy w piątek
- parafia tam gdzie bierzemy ślub
cennika nie ma :) Pani nawet dziwnie na mnie popatrzała jak się o to spytałam (najpierw byłam w swojej parafii po pozwolenie na slub w innej a tan ten cennik az walil po oczach)
płaciłam pani przed spisaniem protokołu ( w ten sam dzień)
po spisaniu protokołu poszłam i pytam się kiedy się płaci organiście i byłam wielce zdziwiona kiedy Pani powiedziała mi "przeciez przed chwila Pani dała ofiare" ja mowie "no tak, na slub" a ona mowi, z eu nich jest jedna ofiara i koniec
(aleto spotkałam się z czymś takim pierwszy raz :) - koelzanki - mialy slub wkwietniu i czerwcu br placily organistom osobno - w dzien slubu, za kosciol jak ja przy spisaniu protokolu
jeśli chodzi o dekoracje naszego kosciola na ślub to jest tamponoc "Pani Zosia",która kościoł dekoruje i zrobi to co bedziemy chcierli - nie wiem.... musze isc kiedys na jakisslub tam i zoabczyc jak to bedzie wygladac :) Koszt 500-700 zł, ale wiem juz ze bedziemy sie skladac z para, ktora ma slub dzien po nas:) wiec koszta ida na pół
z tego co sie orientuje jesli chodzi o opłaty za ślub jeśli nie ma cennika do ktorego trzeba sie zastosować, to po znajomych patrzac opłata za:
- ślub BEZ ORGANISTY to 200-500 zł (nie słyszałam by ktoś dał więcej)
- zapowiedzi 30-100/sztukę
- organista 100-300 (tu zazwyczaj jest cennik)
- dekoracje - bardzo różnie, w 90% we własnym zakresie trzeba kogoś szukac, ale są koscioly gdzie dekorująnp siostry zakonnei robia to w cenie kwiatów (np Katedra Oliwska)
No właśnie my planujemy ślub w Katedrze Oliwskiej i z tego co poczytałam to za ślub płaci się w dniu podpisania protokołu siostrze w kancelarii (cena w zależności czy jest się parafianką czy nie), ja jestem i planujemy dać 400 zł, zapowiedzi 50-100 zł. Kościól stroją tylko i wyłącznie siostry i płaci się za kwiaty 50-150 zł w zalezności ile par bierze ślub w tym dniu. Organiście płaci się osobno na spotkaniu kilka dni przed slubem i jest to 200 zł.
mam nadzieje, że więcej dowiem się na spotkaniu z siostrą chociaż o cenę raczej nie spytam :-)
mam nadzieje, że więcej dowiem się na spotkaniu z siostrą chociaż o cenę raczej nie spytam :-)