Widok

Organista, ksiądz, kto i kiedy i ILE? :)

Wesele Temat dostępny też na forum:
Witajcie! Poradźcie mi, kiedy najlepiej ustalić szczegóły ślubu?
Kiedy zapłacić księdzu pieniądze?
Kiedy spotkać się z organistą?
Czy organiście płaci sie osobno, czy to już jest wliczone do kwoty jaką planujemy dać księdzu?
Kto odpowiada za wystrój kościoła? Czy w standardzie jest cokolwiek, czy raczej młodzi siętym zajmują?
No i jaka jest teraz średnia opłata za ślub???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wszystko zalezy od kościoła :) Także nikt Ci tu raczej konkretów nie poda, każdy kościół niestety rządzi się swoimi zasadami :P

Ja mam styczność z 5-ma parafiami w sprawie naszego kościoła:
- parafia w której mieszkam od roku - tu na tablicy w kancealrii można przeczytać jedynie ceny "nie mniej niż" i kształtują się następująco:
100 zł zapowiedzi
400 zł ceremonia ślubna
200 zł obsługa organisty
200 zł obsługa kościelnego
dekoracja we własnym zakresie. tu płaciłam za zapowiedzi 100zł jak je niosłam
- parafia w której poprzednio mieszkałam (tu też musiałam dać na zapowiedzi, bo niby tu gdzie mieszkam mieszkam za krótko) - cennik nie rzucił mi się w oczy, ale ksiądz ponoć chce ok 500 zł + osobno organiście, kościelny wliczony w cenę
- parafia narzeczonego - zapowiedzi - ale nie wiem jak tam to wygląda
- parafia tam gdzie mamy wesele - tam się musimy udac po dyspensę do proboszcza,bo wesele mamy w piątek
- parafia tam gdzie bierzemy ślub
cennika nie ma :) Pani nawet dziwnie na mnie popatrzała jak się o to spytałam (najpierw byłam w swojej parafii po pozwolenie na slub w innej a tan ten cennik az walil po oczach)
płaciłam pani przed spisaniem protokołu ( w ten sam dzień)
po spisaniu protokołu poszłam i pytam się kiedy się płaci organiście i byłam wielce zdziwiona kiedy Pani powiedziała mi "przeciez przed chwila Pani dała ofiare" ja mowie "no tak, na slub" a ona mowi, z eu nich jest jedna ofiara i koniec
(aleto spotkałam się z czymś takim pierwszy raz :) - koelzanki - mialy slub wkwietniu i czerwcu br placily organistom osobno - w dzien slubu, za kosciol jak ja przy spisaniu protokolu
jeśli chodzi o dekoracje naszego kosciola na ślub to jest tamponoc "Pani Zosia",która kościoł dekoruje i zrobi to co bedziemy chcierli - nie wiem.... musze isc kiedys na jakisslub tam i zoabczyc jak to bedzie wygladac :) Koszt 500-700 zł, ale wiem juz ze bedziemy sie skladac z para, ktora ma slub dzien po nas:) wiec koszta ida na pół
z tego co sie orientuje jesli chodzi o opłaty za ślub jeśli nie ma cennika do ktorego trzeba sie zastosować, to po znajomych patrzac opłata za:
- ślub BEZ ORGANISTY to 200-500 zł (nie słyszałam by ktoś dał więcej)
- zapowiedzi 30-100/sztukę
- organista 100-300 (tu zazwyczaj jest cennik)
- dekoracje - bardzo różnie, w 90% we własnym zakresie trzeba kogoś szukac, ale są koscioly gdzie dekorująnp siostry zakonnei robia to w cenie kwiatów (np Katedra Oliwska)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No właśnie my planujemy ślub w Katedrze Oliwskiej i z tego co poczytałam to za ślub płaci się w dniu podpisania protokołu siostrze w kancelarii (cena w zależności czy jest się parafianką czy nie), ja jestem i planujemy dać 400 zł, zapowiedzi 50-100 zł. Kościól stroją tylko i wyłącznie siostry i płaci się za kwiaty 50-150 zł w zalezności ile par bierze ślub w tym dniu. Organiście płaci się osobno na spotkaniu kilka dni przed slubem i jest to 200 zł.

mam nadzieje, że więcej dowiem się na spotkaniu z siostrą chociaż o cenę raczej nie spytam :-)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
400 zl jak a slub w katedrze to maloooo
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

do góry