Widok
Osiedle Zacisze Reda
Dzień Dobry Wszystkim,
Czy ktoś z Was może słyszał coś o osiedlu zacisze w Redzie (buduje sie na leśnej obok leśnych tarasów)?
Jak tak po napiszcie co wiecie, zastanawiam sie nad kupnem tam mieszkania ale w internecie jest całkowity brak informacji na temat tego dewelopera i całej inwestycji... tylko na ich stronce są jakieś informacje...
A wiecie jak to jest z tymi nowymi deweloperami, nie chcę się wpakowac na mine...
Czy ktoś z Was może słyszał coś o osiedlu zacisze w Redzie (buduje sie na leśnej obok leśnych tarasów)?
Jak tak po napiszcie co wiecie, zastanawiam sie nad kupnem tam mieszkania ale w internecie jest całkowity brak informacji na temat tego dewelopera i całej inwestycji... tylko na ich stronce są jakieś informacje...
A wiecie jak to jest z tymi nowymi deweloperami, nie chcę się wpakowac na mine...
Witam,
Od kilku miesięcy jestem zwodzona zapewnianiem otrzymania dokumentacji od dewelopera, jednak wciąż jej nie mam. Firma sprzedaje inwestycję innej spółce, która funkcjonuje od 2019 roku i nie ma nic wspólnego z nieruchomościami. Spółka ma siedzibę w Gdyni w zwykłym budynku mieszkalnym i nie ma z nią żadnego kontaktu. Bez dokumentów nie można uruchomić kredytu, także nie można mieszkania kupić. Obawiam się straty opłaty rezerwacyjnej, oszustwa. Na wielokrotne prośby o dokumenty, wciąż otrzymuję informacje o przedłużaniu okresu oczekiwania i braku dokumentów na ustalany termin. Zakup nieruchomości nie tak powinien wyglądać.
Od kilku miesięcy jestem zwodzona zapewnianiem otrzymania dokumentacji od dewelopera, jednak wciąż jej nie mam. Firma sprzedaje inwestycję innej spółce, która funkcjonuje od 2019 roku i nie ma nic wspólnego z nieruchomościami. Spółka ma siedzibę w Gdyni w zwykłym budynku mieszkalnym i nie ma z nią żadnego kontaktu. Bez dokumentów nie można uruchomić kredytu, także nie można mieszkania kupić. Obawiam się straty opłaty rezerwacyjnej, oszustwa. Na wielokrotne prośby o dokumenty, wciąż otrzymuję informacje o przedłużaniu okresu oczekiwania i braku dokumentów na ustalany termin. Zakup nieruchomości nie tak powinien wyglądać.
Po pierwsze prosze sprawdzic inwestora., a jego adres to pewnie mieszkanie w bloku.Po drugie, kto jest wlascicirlem gruntu na ktorym staje budowa.Po numerze KRS bedzie wiadomo. Jesli inwestor nie jest wlascicielem gruntu, to znaczy ze nie ma pieniedzy i liczy na wykup gruntu z pieniedzy przedlacanych.Upadek inwestora jest strata klientow.Po trzecie, jaki kapital zalozycielski ma spolka inwestorska.
Po trzecie, nalezy sprawdzic czt inwestor nie jest karany, czy ma zobowiazania,dlugi nie splaconw lub zaleglosci.To jest troche klikania, ale warto.Inwestor jako spolka musi okazywac regon inip wiec nalezy to zrobic .A przedtem- zadnych przedplat !
Po trzecie, nalezy sprawdzic czt inwestor nie jest karany, czy ma zobowiazania,dlugi nie splaconw lub zaleglosci.To jest troche klikania, ale warto.Inwestor jako spolka musi okazywac regon inip wiec nalezy to zrobic .A przedtem- zadnych przedplat !
Sp.Zacisze jak widac ma kapital 500.000 , ale nie wystepuje jako deweloper.Jest powiazana z Funduszem Invictus w Warszawie. co jest jeszcze ciekawsze. bo brak strony www Deweloper musi dostarczyc prospekt budowy, oraz podac numer Ksiegi Wieczystej na dowod, ze jest wlascicielem gruntu na ktorym powstaje inwestycja. Z rejestru KW nabywca dowie sie czy jego wplata jest zagrozona.
Budowa ma tablice informacyjna o wykonawcy i nadzorze i od tego nalezy zaczac.Sfotografowac.
Deweloper/inwestor musi w prospekcie informacyjnym przedstawic sie w calosci, w tym kwestie wlasnosciowe i wlozonego kapitalu.
Nabywca musi dociekac, kto jest deweloperem, jaki ma kapital,czy jest wlascicielem dzialki na ktorej powstaje budowla i kto jest realizarorem.W jakim banku ma rachunek i kto jest dysponentem. Ludzie...k... myslcie !
Deweloper/inwestor musi w prospekcie informacyjnym przedstawic sie w calosci, w tym kwestie wlasnosciowe i wlozonego kapitalu.
Nabywca musi dociekac, kto jest deweloperem, jaki ma kapital,czy jest wlascicielem dzialki na ktorej powstaje budowla i kto jest realizarorem.W jakim banku ma rachunek i kto jest dysponentem. Ludzie...k... myslcie !
Czytajcie uwaznie i dociekajcie Weryfikujcie wszystkie informacje dotyczace dewelopera i wykonawcy oraz stosunkow wspolzaleznosci. Kluczowa jest informacja o wlasnosci gruntu przez dewelopera i numer Ksiegi Wieczystej dla sprawdzania zgodnosci..Jesli nazwy dewelopera nie ma w Ksiedze wieczystej to tak jakbyscie zawarli malzenstwo bez wpisu w USC..:)Tworzenie jakichs list skarg w jakimkolwiek celu nie ma sensu, skoro nabywca zaniedbal analizy inwestycji od A do Z.Smieci na wejsciu smieci na wyjsciu.
Deweloper wymaga wpłaty 10% wartości nieruchomości na poczet rezerwacji (na rynku takie kwoty nie są spotykane; na żadnym etapie budowy). Wiadomo, że taka umowa niczego nie gwarantuje i przed niczym nie chroni. Poza tym w takiej umowie jest zapis o podpisaniu umowy deweloperskiej po 10 dniach od podpisania tej pierwszej. Ludzie czekają ponad pół roku od wpłaty i nadal jej (deweloperskiej) nikt nie podpisał. Czy to za mało żeby się w ten sposób wypowiadać o deweloperze? Są też inne argumenty i okoliczności których nie będę wypisywał, ale jest tego mnóstwo
Był problem z deweloperem, który teraz się rozwiązuje, prawdopodobnie na dniach będzie można dokonać rezerwacji i bezpiecznie kupić mieszkanie, taką dostałem informację. Chyba wchodzi inwestor zastępczy, wykonawca został ten sam i przez cały czas budował, przejeżdżam codziennie, widać że tempo prac jest b. dobre. Być może chcą przedłużyć sprzedaż dopiero "po wykończeniu" i ceny będą inne niż w prospekcie??
siemano mam takiego magicznego kolege co widzi przez sciany, podajcie swoje adresy email bo i ja bylem zainteresowany kupnem ale widze ze k... mac do h., jak zwykle wszystko trzeba sprawdzac, krok po kroku, to juz sie robi malo smieszne kolejna inwestycje przegladam juz sie elegancko napalilem a tu znowu jakas mina ! Widze że to miejsce i to co po mat budzie tam zostało jest jakieś pechowe. Dajcie swoje adresy email to pogadamy. Pozdrawiam,
Był problem z developerem i problem pozostał, niestety. Jeśli zaczniecie pytać o konkrety nabiorą wody w usta i nie rozwiążą waszych wątpliwości podsyłając np niezbędne do uwierzytelnienia tranzakcji dokumenty, niestety miejsce fajne osiedle fajne, organizacja sprzedaży fatalna, jak ktoś wyrzej wspomniał zupełnie nierynkowe zasady sprzedaży lokali co rodzi duże podejrzenia, jedyny plus to solidny wykonawca, radzę zajrzeć do podanej tu księgi wieczystej.
Ta inwestycja to jedna wielka porażka.. a do tej porażki doprowadzili ludzie, którzy wykazują się skrajną arogancją, niekompetencją, absolutnym brakiem zmysłu organizacyjnego. Obsługa klienta jest na poziomie dna i trzech metrów mułu, nie wywiązują sie z terminów, nie podają konkretnych odpowiedzi tylko rzucają jakieś zdawkowe hasła. Lokalizacja fajna ale tak wzorowo skopali temat, że może być to największa porażka deweloperska jaka miała miejsce w ostatnim czasie. Jeśli jakimś cudem dokończą tą inwestycje to kto po przeczytania tego co jest napisane na tym forum będzie chciał tam kupić mieszkanie? Chyba, że cena bedzie mega konkurencyjna ( a taka nie jest).
Powiem tylko w skrócie że inwestor i wykonawca to nie są te same podmioty, gdyby za sprzedaż odpowiadał wykonawca tej budowy i sprzedaż by była zorganizowana tak jak zorganizowane są prace budowlane i jak wywiązał się architekt z zadania to poszło by gładko,
... mam tylko nadzieje że zaistniała sytuacja nie zachwieje wykonawcą, szkoda by było - dość solidny
... mam tylko nadzieje że zaistniała sytuacja nie zachwieje wykonawcą, szkoda by było - dość solidny
Tam nie ma wody ,rano sztaplarka odbiera baniaki z wodą z chodnika na dole bo ciężarówka tam nie wjedzie ,a przecież jeszcze dużo materiału trzeba tam dostarczyć no i te wielkie silosy knauff trzeba będzie wywieźć drogą którą jest węższa od samych silosów ,jak ktoś pisze że to jest dobrze zorganizowana praca to jest i**otą albo kłamcą
Ależ bzdura. Taki bajkowy rachunek o którym mówisz, nie istnieje.
Chyba słyszałeś gdzieś kiedyś o rachunkach powierniczych, które faktycznie są chronione ustawą, ale żaden z rezerwujących mieszkanie na tym osiedlu nie ma takiego, bo deweloper nie podpisał z nikim umów deweloperskich (tylko na podstawie umowy deweloperskiej są otwierane rachunki powiernicze) tylko takie śmieciowe cywilnoprawne - rezerwacyjne. A pieniądze z nich może sobie za 5 min wydać w salonie Audi czy innym bez żadnych restrykcji.
Część rezerwujących już zrezygnowało z rezerwacji i walczy w tej chwili o odzyskanie wpłaconych pieniędzy. Z różnym skutkiem. Mieszkania z których zrezygnowali nadal na stronie widnieją jako zarezerwowane, więc fakycznie nie wiadomo ile na stronie jest prawdy
wykonawca jest mocny, dysponuje budzetem, pozatym zapewne projekt tych budynkow dodajmy ze dobry to incjatywa rowniez wykonawcy, wiec niesmialo powiem ze warto sie zastanowic skoro wykonawca wykazuje dobra wole i dokonczy ta budowe, nie faworyzuje tutaj nikogo ale ktos juz tu napisal ze warto dociekac. kto co i dlaczego. i potem na koncu z kim, pozdrawiam.
Co ma do rzeczy wypłacalność wykonawcy? Od kiedy wykonawca buduje cokolwiek za własne pieniądze? To nie wykonawca powinien być wypłacalny, tylko deweloper. Ciekawe czy deweloper się w ogóle rozlicza z wykonawcą, bo jak nie to budowa zostanie zamrożona i zaczną się nieskończone sądy. Pierwsi w kolejce są urzędy, podatki itd. a dopiero później inni tacy jak wykonawcy czy ludzi którzy wpłacili rezerwacje
Oddawać pieniądze!!! Ludzie w obawie o swoje oszczędności życia, sami zaczęli się wycofywać z zakupu mieszkania. Nie mogli się doprosić o umowy deweloperskie, hit żeby to klient biegał za deweloperem! Złodzieje, którzy mieli ten plan w założeniu od samego początku.
Do Dariusza Sojki na pewno się nie dodzwonicie, zostało dwóch którzy umywają ręce. Jak do podpisywania umów rezerwacyjnych, to byli pierwsi, a teraz nie mają głosu decydującego hahahaha
Do Dariusza Sojki na pewno się nie dodzwonicie, zostało dwóch którzy umywają ręce. Jak do podpisywania umów rezerwacyjnych, to byli pierwsi, a teraz nie mają głosu decydującego hahahaha
Gdyby się zebrała grupa poszkodowanych, chociażby z tego forum, to jeszcze nie jest za późno na zgłoszenie sprawy do prokuratury. W ten sposób można by było zabezpieczyć majątek spółki (o ile istnieje) przed wyprowadzeniem kasy.
Kolejny krok to wszczęcie pozwu grupowego. Postępowanie grupowe może zostać wszczęte przez grupę co najmniej dziesięciu poszkodowanych. Kolejnym krokiem jest złożenie zbiorowego pozwu.
Trzeba by zawiadomić Trójmiasto.pl oraz inne media. Rozgłos na pewno doda motywacji prokuraturze.
Także są możliwości, tylko brak organizatora
tez tak mysle ze wykonawca to powazna firma z kapitalem i co najwazniejsze w pelni wyplacalna, ponadto lokalna co tez jest nie bez znaczenia, wydaje sie ze warto z nimi rozmawiac w tej sytuacji, upadek tej inwestycji nie jest w niczyim interesie. A sadzenie sie w nieskonczonosc moze byc rowne upadkowi.
trzeba się z nimi -firma SIGMA - skontaktować, i zapytać jak to wygląda z ich strony, oraz o rokowanie dla tej inwestycji bo z tego co można wywnioskować to oni to współfinansują, a reszta towarzystwa dochodzi kto komu za ile, w interesie nabywców jest dokończenie tej inwestycji, poza tym nie wiem czy można podpisywać umowy deweloperskie jeśli toczą się postępowania komornicze między stronami, od listopada 2020 obowiązuje w Polsce nowe prawo dot. zawierania umów deweloperskich, mile będzie widziany kontakt do kogoś z Trójmiasta
Szanowni państwo,
Prosimy o zapoznanie się z naszym nowym oświadczeniem. Link do osobnego wątku:
https://forum.trojmiasto.pl/Osiedle-Zacisze-Oswiadczenie-t1010688,1,131.html
Prosimy o zapoznanie się z naszym nowym oświadczeniem. Link do osobnego wątku:
https://forum.trojmiasto.pl/Osiedle-Zacisze-Oswiadczenie-t1010688,1,131.html
Ludzie widza to co chca zobaczyc...Daja sobie wcisnac kit z braku przezornosci i racjonalnego podejscia.To troche jak z malzenstwem..
Rok temu przeanalizowalem ta inwestycje i smierdziala na kilometr . Nie mozna zawierac kontraktow bez pelnej wiedzy o inwestycji.Wspolczuje naiwnym...Nothing is easy these days.
Rok temu przeanalizowalem ta inwestycje i smierdziala na kilometr . Nie mozna zawierac kontraktow bez pelnej wiedzy o inwestycji.Wspolczuje naiwnym...Nothing is easy these days.
cos tam sie ruszylo w sprawie ? porazajace jest to ze ludzie kupuja mieszkanie za 200 000 a generalnie nikt nad tym nie panuje, przeciez ten kolezka co te mieszkania sprzedaje to jak widac robi sobie co chce, parodia jakas, republika bananowa na maxa, swoja droga ze takiej inwestycji trzeba pilnowac, i tak dalej cos dzieje to reagowac, sprawdzac, no ale przeciez nikt sie nie urodzil z lbem na karku po cos sie te podatki placi, to po co umowa z ktorej nic nie mozna wyegzekwowac, albo umowa skonstruowana w nieuczciwy sposob, przeciez przy takiej transakcja to wydawac by sie moglo skoro kupujacy placi podatki to prawo w jakis sposob powinno go chronic z urzedu, szczego. Nie mniej ja akurat wiem w jakim kraju żyje i przygotowalem sie na to ze trzeba tu byc cwanszym niz najwiekszy cwaniak zeby nie dac sie pospolicie mowiac ... wydymac. A najlepsze jest to ze przy zakupie czegos takiego to cie na kazdym kroku dymaja, posrednicy, banki, i jeszcze developerzy, winszuje kupowania mieszkania w tym kraju. a jeszcze na pomorzu :)
Witam. Rozumiem, że z tych owianych tajemnicą porozumień rozwiązujących umowy rezerwacyjne też nic nie wyszło? Czy ktoś z osób, które miały zarezerwowane mieszkanie otrzymał takie porozumienie do podpisania? Czy takie porozumienia powstały? Ponoć nowy właściciel miał z końcem miesiąca spłacać w jakiś ratach kwoty opłat rezerwacyjnych.. myślę, że to kolejne kłamstwo, dlatego chciałbym to zweryfikować.. Z budowy zginęły silosy, widać, że SIGMA chyba opusciła inwestycje w związku z nie otrzymaniem zapłaty za wykonane prace..
Mam pytanie czy już złożono jakiś pozew zbiorowy przeciwko deweloperowi za niewywiązywanie się z umów?
Jeśli nie to może warto o tym pomyśleć i razem złożyć jako grupa poszkodowanych klientów?
Czy ktoś jednak otrzymał obiecane zwroty wpłat, lub chociaż część? Jeśli ktoś się tym już zajął to czy można jeszcze się podłączyć do takiego pozwu?
Pozdrawiam i życzę Nam wszystkim pozytywnego rozwiązania sprawy.
Zaliczkodawcy powinni sie zastanowic nad dalszymi krokami, poniewaz najwieksze obciazenie spoczywa na wykonawcy/deweloperze.On musi miec pieniadze na budowe,instalacje, rozne koszty itd.Pierwotnie postawienie tego osiedla kalkulowano na ponad cztery miliony zlotych, wiec taki pieniadz nie jest pokryty przedplatami.I to oni maja bol glowy.
Zaliczkodawcy powinni zebrac wszystkie materialy,informacje,zrzuty z ekranu etc.etc. i wystapic pisemnie do ostatniego (wykonawcy/dewelopera) o pisemna odpowiedz co do planow inwestycj i ew.z zadaniem zwrotu zaliczki uzasadnionego niedotrzymaniem umowy przedwstepnej. Z odsetkami, Wszystko poczta polecona z zastrzezeniem dwutygodniowego oczekiwania na pisemna odpowiedz.
Przewalanie jednej spolki w druga pozostawia slady i to tez powinno byc ujete w zadaniu odpowiedzi.
Nalezy zastrzec oddanie sprawy do kancelarii prawnej, niekoniecznie zbiorowo, gdyz na to przyjdzie czas pozniej.
Na tym etapie deweloper/ykonawca musi udzielic odpowiedzi nawet nieprecyzyjnej.Zadnych telefonow i nic na "twarz"
Mysle, ze nie nalezy sie deklarowac z zadaniem zwrotu zaliczki do czasu uzyskania odpowiedzi ktora moze byc zaskakujaca.
Jakas strategie trzeba jednak przyjac : nieobecni nie maja glosu...
Zaliczkodawcy powinni zebrac wszystkie materialy,informacje,zrzuty z ekranu etc.etc. i wystapic pisemnie do ostatniego (wykonawcy/dewelopera) o pisemna odpowiedz co do planow inwestycj i ew.z zadaniem zwrotu zaliczki uzasadnionego niedotrzymaniem umowy przedwstepnej. Z odsetkami, Wszystko poczta polecona z zastrzezeniem dwutygodniowego oczekiwania na pisemna odpowiedz.
Przewalanie jednej spolki w druga pozostawia slady i to tez powinno byc ujete w zadaniu odpowiedzi.
Nalezy zastrzec oddanie sprawy do kancelarii prawnej, niekoniecznie zbiorowo, gdyz na to przyjdzie czas pozniej.
Na tym etapie deweloper/ykonawca musi udzielic odpowiedzi nawet nieprecyzyjnej.Zadnych telefonow i nic na "twarz"
Mysle, ze nie nalezy sie deklarowac z zadaniem zwrotu zaliczki do czasu uzyskania odpowiedzi ktora moze byc zaskakujaca.
Jakas strategie trzeba jednak przyjac : nieobecni nie maja glosu...
A czy jest cos w trudnego w tym slowo klucz zebrac kupujacych, dogadac sie i pojsc do wykonawcy bo wyglada ze wszyscy inni maja sprawe gleboko w ... sercu, ajak to nie pomoze zlozyc pozew? ale jezeli komus sprawia problem nawet wyjscie po zakupy do biedronki, bo ja nie dam rady... no to powodzenia liczcie sie ze strata zainwestowanej gotowki, zreszta widac spoleczenstwo w polsce bogate :)
Witam,
dn. 27.04.2021r. otrzymałam ostatnią wiadomość Leśnego Zacisza w Redzie. Po tym terminie przy podejmowanych próbach kontaktu telefon milczy, wysyłam wiadomości mailowe bez uzyskania jakiejkolwiek odpowiedzi. Czy złożony został pozew zbiorowy przez oszukanych klientów? Jeśli tak to proszę o kontakt i informację, jeśli nie to czy zdecydowali się Państwo na skierowanie indywidualnie sprawy do Sądu? Czy ktokolwiek z Państwa otrzymał zwrot wpłaconych pieniędzy? Może warto uaktywnić media?
Dziękuję i pozdrawiam,
Oktawia
dn. 27.04.2021r. otrzymałam ostatnią wiadomość Leśnego Zacisza w Redzie. Po tym terminie przy podejmowanych próbach kontaktu telefon milczy, wysyłam wiadomości mailowe bez uzyskania jakiejkolwiek odpowiedzi. Czy złożony został pozew zbiorowy przez oszukanych klientów? Jeśli tak to proszę o kontakt i informację, jeśli nie to czy zdecydowali się Państwo na skierowanie indywidualnie sprawy do Sądu? Czy ktokolwiek z Państwa otrzymał zwrot wpłaconych pieniędzy? Może warto uaktywnić media?
Dziękuję i pozdrawiam,
Oktawia
W końcu po kilku miesiącach walki udało mi się odzyskać całą kwotę jaką utopiłam w tej inwestycji. Tyle ile się najadłam przez to nerwów i ile mi wyszło od tego siwych włosów to moje. Jest to jedna wielka farsa i banda oszustów. Mam nadzieje, że w końcu ktoś im się dobierze do tyłka i zrobi z tym porządek. Życzę powodzenia reszcie oszukanych osób.
Witam,
Czy ktoś z Państwa jeszcze nie otrzymał zwrotu pieniędzy za opłatę rezerwacyjną? Jeśli jest też toczący się proces w sprawie oszustwa to bardzo proszę o informacje i kontakt. Nie wiem czy sprawy nie zgłosić też na policję. Nikt z deweloperów, z biura nie chce ze mną rozmawiać, na maile nie odpisują, telefonów nie odbierają, nie mogę ich namierzyć. Jeśli komuś udało się odzyskać pieniądze, proszę o pomoc i rady oktawiagutowska@gmail.com
Pozdrawiam serdecznie
Czy ktoś z Państwa jeszcze nie otrzymał zwrotu pieniędzy za opłatę rezerwacyjną? Jeśli jest też toczący się proces w sprawie oszustwa to bardzo proszę o informacje i kontakt. Nie wiem czy sprawy nie zgłosić też na policję. Nikt z deweloperów, z biura nie chce ze mną rozmawiać, na maile nie odpisują, telefonów nie odbierają, nie mogę ich namierzyć. Jeśli komuś udało się odzyskać pieniądze, proszę o pomoc i rady oktawiagutowska@gmail.com
Pozdrawiam serdecznie