Widok

Ostre koło

Heja wszystkim!!
Mam rower szosowy i planuję przeróbkę na ostre koło. czy jest ktoś w 3miescie kto ma taki rower? Chodzi mi o porady gdzie i jak zrobić taki rower, bo w sklepach części raczej brak..
Za pomoc z góry dziękuję.
Karol
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w archeologa się bawisz ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
siema!!!!słuchaj ja tez całkiem niedawno zakupiłem sobie kolażóweczke geanta całkiem sliczną z przerzutami i hamulcami i wcale nie zamierzam jej jak narazie przerabiac na ostre koło bo niby po co??? wcale nie czuję sie gorzej jak wiem ze mam możliwosc zmiany przerzutki lub zachamowania ...no nie wiem tak myslę
Hey,
Osobiście jeżdżę starym rometem skonwertowanym na ostro. I sprawia mi to sporo frajdy, a przecież w większości jeżdzimy dlatego że nam to sprawia przyjemność. Po prostu coś w tym jest :)
Co do moich odczuc, to przemieszczenie się takim tworem jest mniej efektywne, niż wielobiegówką z wolnobiegiem.

I w sumie jedno mnie irytuje, że chciałem złożyć ostre od wielu lat kiedy to jeszcze niewielu o tym slyszalo. W koncu mi sie udalo i tylko dlatego, ze temat zrobil sie "trendy" mam schowac rower do piwnicy, hamowac tylko hamulcem - zadnych skidow? ;)

Panowie i Panie na karbonikach, w pieknych gatkach, XTR'ach połóżcie rękę na sercu i powiedzcie "Jestesmy wolni od snobizmu" ;)

Pozdraw
sWx
coś przekombinowałes z tym wstawianiem zdjęć i wątek znikł...
Ostrokołowcy są z****iści! Macie, Panowie, moją stałą sympatię i podziw.

W Wawie ostrzy kurierzy napierdzielają ponad 40, a przed skrzyżowaniami podrywają tylne kułko i robią spidziora w powietrzu, jadąc na przednim, coby łatwiej wyhamować, czy jakoś tak. Najlepszy jest gość w dredach i hawajskim szyrcie. Ten to wyrzyna...
na politowaniu diablo, na politowaniu. Nos w sos stary - kazdy jeździ na tym na czym lubi i na swój sposób odkrywa rower. Nie czujesz OK to Twoja cykloza jest o tyle uboższa od mojej, tyle.

Politowanie to słowo z gatunku tych, które świadczą nienajlepiej o czującym politowanie, nie o politowania obiekcie. Podobnie rzecz ma się z WZA'owym zjeżdżaniem na dupie. Wyraźnie Wam czegoś chłopaki brakuje skoro uważacie za stosowne ostrokołowców obśmiać i od czci odsądzić.
widzę, że są głosy o kreowaniu się na elitarność itepe... ale niech sceptycy sami powiedzą, czy taki "gołyt" rower nie jest piękny?

image
no fakt, ten ma jeszcze jeden hamulec,, no ale może ten:

image

jak ktoś nie lubi szosówek to może go nie zakręcić, ale reszta się zachwyci. I o to chodzi.

;)
A na czym maja polegać te kompleksy? Przecież hulajnoga jest fajna, nie ma wogóle łańcucha i zębatek powinna być 100% bezawaryjna
hehe, nie próbowałes to nie gadaj. nie w elitarności rzecz, w płynności jazdy, w przyśpieszeniu, w bezawaryjnosci itp. ale lepiej projektować swoje kompleksy co?

p.s. potwierdzam, w trójmieście z racji licznych zjazdów OK się nie sprawdza na dłuższą metę, jeżdzę singlem.
Tak na boku Panu powiem ze pewne elitarne i najbardziej wtajemniczone kregi uprawiaja jazde na dupie!!! na golej dupie z gorki na pazurki, to ci dopiero! i co Pan na to???
Politowanie budzi to ostre koło, czy następny etap w rozwoju to chulajnoga?
Innymi slowy zajezdzasz jednym ze swoich pieciu weglowych lub tytanowych singli czy tez ostrokolowcow. (dobor koloru w zaleznosci od nastroju) pod wybrana sopocka knajpe. Jest cieply letni wieczor, masz na sobie zwiewne, oslepiajaco biale szaty. Boy odprowadza Tojego bika na wyeksponowany parking nieopodal, gdzie stoja juz rownie boskie maszyny Twoich przyjaciol. Rzucasz mu napiwek, rozpoczyna sie wieczor....

Czysta forma - jedno z podstawowych pojęć estetyki S.I. Witkiewicza. Założeniem jej było dążenie do sztuki autonomicznej, oderwanej od życia, od jakichkolwiek motywacji praktycznych i treściowych, pozbawionej wszelkiej logicznej treści. Miała być środkiem prowadzącym do przeżycia Tajemnicy Istnienia.
Krzyżak napisał(a):

> co jest snobistycznego w ostrym kole?

to że jest "ostre"...
wg mnie powinno się to nazywać "tępe koło".
A jaki jest pozytek z ostrego, poza niewątpliwym szpanowaniem przed innymi bikerami?
Gadalam kiedyś z jednym kurierem z W-wy, i sam przyznal ze w Trojmiescie ostre slabo się sprawdza.
Tak sobie myślę, ze podjazd na takim rowerku to jeszcze nic, ale niewątpliwie interesujące byloby przyglądanie się zjazdom np z Chelmu, Moreny, albo Niedzwiednika.
No, ale czego to ludzie nie zrobią, żeby sie wyróżnic...

;p

Ola
dbig napisał(a):

> Jeżeli ktoś ma ochote i możliwości niech założy forum "ironia i
> głupota" i niech zbiera chętnych na taki teatr.

Ja bym się zapisał ;)

Nie obrażaj się. Nie mam nic do Ciebie. Po prostu bawią mnie całe te dyskusje wywołane Twoimi tematami, które z danym tematem niewiele wspólnego mają :]
Nie nie mylisz się, jak rower jedzie korba kręci się cały czas.
dbig napisał(a):

> Przypuszczałem że najmniej 50 zębów w końcu to ostre koło czy
> ja zawsze musze mieć racje?

A ja myślałem, że ostre koło wynika nie z ilości zębów na tarczy w korbie, a z tego że nie ma mechanizmu w piaście lub ma on zablokowane zapadki, które umożliwiałby jazdę bez pedałowania i dlatego niezależnie od prędkości nie można sobie przestać pedałować, ot tak sobie... ale pewnie się mylę... ;-)

pozdrawiam
Żywy
Mnie to ty zostaw w spokoju nawet cie nie znam, ja nie zaczynam zwady z nikim ty najwyrażniej poszukujesz wojny i dla ciebie takie forum o którym wspomniałem by się nadawało.
Nie mam zamiaru odpowiadać bo nie w temacie i nie ma to sensu.
dbig napisał(a):

> Jeżeli ktoś ma ochote i możliwości niech założy forum "ironia i
> głupota" i niech zbiera chętnych na taki teatr.

Nie musi! Wystarczy że przeniesie tam Twoje temat, o drogi dbigu;-)

P.S. No offence, just kidding. Taki joke po prostu;-)
do góry