Widok

Ostrozniej!!

Ludziska patrzcie jak jezdzicie na rowerach, przy wyprzedzaniu pierw sprawdcie czy nikt Was nie zamierza wyprzedzic.. Wiecej Ogarniecia!! a pozatym w polsce mamy ruch prawostronny i dotyczy to takze drog rowerowych.. Nie wyjezdzajcie z dziecmi ktore nie umia jezdzic a jak juz wyjezdzacie to bierzcie je w srodek.. No i to na tyle mojego apelu ;] Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Drogi śmierci?.....chyba Wam się ludzie coś pomyliło....raz tylko widziałem jak prawie doszło do zderzenia koło opery bałtyckiej, bo mała dziewczynka jechała lewa stroną a za zakrętu wyskoczył "kolarz" z "gów#@$&mi" hamulcami.
A poza tym jest bezpiecznie....faktycznie większości przydałby się kurs z zasad ruchu.....ale jak sam masz głowę na karku to można czasem pomyśleć za kogoś i jest ok. A jeżeli chodzi o małe dzieci no to sorry, ale to nie jest plac zabaw, że można je puścić samopas.

a jeżeli chodzi o karty rowerowe to nie ma już takiego obowiązku.
no na wakacjach mialem "przyjemnosc" jezdzic 2 czy 3 razy sciezka brzezno- sopot.
No comment co tam sie kurde dzieje..
Taki sam syf jest na polskich drogach jak i na sciezkach rowerowych, tyle ze pojazdy inne, jednak ludzie sa Ci sami..dac takiemu debilowi samochod zamiast roweru i bedziemy mieli PRAWDZIWEGO kierowce.
Nawiasem mowiac, taki podzial na: Prawdziwych Rowerzystow i Nieprawdziwych jest bezsensu...proponuje podział na: Poj** z komplexami i Normalnych..ewentualnie Poj** udajacych normalnych :)

Rasowy ma rację,te ścieżki stają się powoli"drogami śmierci".Ale jest parę wyjątków..Na przykład ścieżka rowerowa na Półwyspie Helskim poza sezonem.Bajka.Pusto i gładko.Akurat na umiejętności 8 - latka i jego ciotki bez kondycji..Pozdrawiam wszystkich rasowych i prawdziwych....
Drogi zekker
Pierwsze słyszę,żeby 8 - letnie dziecko umiejące jeżdzić na rowerze,używające kasku i jeżdżące przepisowo potrzebowało karty rowerowej,żeby przejechać ścieżką rowerową z Sopotu do Brzeżna.Jestem pewna,że Straż Miejska wlepiałaby mandat za mandatem,gdyby tak było.Poza tym mylisz się:ścieżki rowerowe służą również do rekreacji,nie tylko do komunikacji.Do lasu jeżdzimy,owszem,ale czasem również lubimy pojeżdzić nad morzem i chcielibyśmy,aby był to kulturalny przejazd,a nie walka z pseudo - rowerzystami.
Do innych
Oczywiście,że wiem,że prawdziwy rowerzysta nie jeżdzi ścieżką dla rowerów - dlatego napisałam w cudzysłowie i z przekąsem.Tych prawdziwych oprócz umiejętności można tez poznać po kulturze.Znam wielu rowerzystów z pasja i zamiłowaniem i żaden nie powie do kobiety z dzieckiem na rowerze"sp...dalaj z tym bachorem,tu jeżdżą prawdziwi rowerzyści"A taką właśnie wypowiedż niedawno usłyszałam i dlatego piszę.Tych prawdziwych podziwiam(chciałabym do nich dołączyć,ale kondycja nie ta),ci pseudo mnie wkurzają,bo stwarzają zagrożenie.I tyle.
Tak, można Was spotkać jak tamujecie ruch na spacerowej lub innej ulicy.... nie potraficie trzech znaków drogowych nauczyć się na pamięć. Znacie swoja wartość?....to znaczy że uzytkownicy ścieżek rowerowych jej nie znają albo jej nie mają?

Chyba coś nie bardzo się zrozumieliśmy.
Nic mi do "śmieszek rowerowych" tam to spacerniak mama +tata+piesek,acha zapomnialbym z dzieckiem na rowerku i to jest Wlaściwe!!
Na Spacerowej tylko szaleńcy jeżdżą rowerem....Ja i tych których znam (a jest Rasowych niemalo) wolimy alternatywne trasy do Spacerowej ,bo są takowe.
Co do Wartości własnej "ścieżkowców".
Mają to co mają ,czyli namiastkę -Drogi Rowerowej.Niebezpiecznego miejsca do jazdy na Rowerze . Porównując takie "ściezki" z podobnymi w innych krajach Europy ,to Nie Ma Porównania !!
Nasze są lepsze dla NFZ -u bez nich nie wykonałby zalożonego Planu.
A znaków to po kilkanaście znamy i pisać i liczyć do 3-ch potrafimy .

Rasowi (nie "śmieszkowi") rowerzyści.
Pozdrower:)
Tak, można Was spotkać jak tamujecie ruch na spacerowej lub innej ulicy.... nie potraficie trzech znaków drogowych nauczyć się na pamięć. Znacie swoja wartość?....to znaczy że uzytkownicy ścieżek rowerowych jej nie znają albo jej nie mają?
Do Marty88

Prawdziwi Rowerzyści ci "Rasowi"co nie jeden tys. km przejechali
Unikają Jak OGNIA "śmieszek rowerowych"!!!!!!!!!!!!
Tam jest zbyt niebezpiecznie !!!!
A lansować się nie musimy, znamy swoją wartość .
Rzecz w tym, że wielu rowerzystów nie widzi analogii do poruszania się samochodem, w którym do dyspozycji są 3 lusterka. I z tych 3 lusterek się non stop korzysta, aby być swiadomym, co się aktualnie wokół prowadzonego samochodu dzieje. Większość rowerzystów zdaje się mieć rzeczywistość tylko i wyłącznie przed sobą. Bardzo rzadko zdarza mi się widzieć rowerzystę odwracającego się do tyłu. Oczywiście chwała tym, którzy jeżdzą z lusterkami. A przecież nic nie kosztuje zerknąc co kilkadziesiąt metrów w tył - chociażby tylko po to, aby być przygotowanym, że za parę chwil wyprzedzi nas ktoś jadący 3x szybciej niż my. Nie trzeba zjeżdzać na trawnik, ale świadomość bycia wyprzedzanym przez inny rower pozwoliłaby uniknąć wpisów tutaj niektórym.

Druga sprawa to rowerzyści przecinający jezdnie podporządkowane dochodzące do głównych, którzy nawet nie zwalniają, a i nierzadko w ogóle się nie rozglądają, czy ktoś nie ma ochoty wziąść ich na maskę. Jako kierowca nie mam takiej ochoty, ale obserwując poczynania niektórych rowerzystów (z perspektywy ścieżki rowerowej), nie wiem, czy mi się któryś kiedyś do maski nie prztuli.

Pozdrawiam.
Droga Marto chciałbym Ci zwrócić uwagę na kilka kwestii:
1. W mieście mamy drogi rowerowe, ścieżki są w lesie i tam sugeruję udać się na spacery. Droga służy do komunikacji.
2. Domyślam się, że siostrzeniec nie skończył 10 lat i nie wyrobił karty rowerowej, zatem nie ma prawa poruszać się po drodze dla rowerów.
dobra rowerzysci kupcie sobie lusterka boczne i nie bedziecie mieli problemu z wyprzedzaniem!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mam prosbę: nie zapie***** tak przez przejscia!!!!! a na ścieżkach to sie zabijajcie, na tych ścieżkach w lato to jest istne kongo
pozdro!!
marta88 - poczytaj mój post trochę wyżej to może zmądrzejesz, moja droga.
Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła.

"Prawdziwy rowerzysta" pisany w cudzysłowie i z przekąsem to gość z wypasionym sprzętem,(ROWEROWYM),który chyba nie za bardzo wie,co z nim robić.Pojawia się w najruchliwszych miejscach w mieście,strofuje szarych i powolnych użytkowników ścieżek rowerowych,
wygłasza jedynie słuszne poglądy na temat jazdy no i pruje po miejskich ścieżkach rowerowych strasząc amatorów i małoletnich.Parę razy spotkałam już takie egzemplarze(sami nazwali się "prawdziwi rowerzyści")
Jak dla mnie to palanty.I stąd mój apel:palanty do lasu!!!!
A co to jest "prawdziwy rowerzysta"?....pytam z ciekawości.

Ci prawdziwi rowerzyści na prawdziwych rowerach na pewno nie pojawiają się na tych waszych ściezkach.
Pozdr.

Proponuję złapać takiego gnoja mu nakopać....wtedy moze przeniesie swoje szaleńcze zapędy do lasu.
A ja bardzo proszę tzw."rasowych' rowerzystów na super rowerach i w super ubraniach,żeby nie zasuwali na ścieżkach rowerowych,miejskich, wykostkowanych, tylko pojechali sobie do lasu.Jeżdżę z moim siostrzeńcem po tychże ścieżkach,dziecko umie jeżdzić na 2 kołach,trzyma się prawej strony,jedzie przepisowo,a i tak spotykają nas pogardliwe prychnięcia i owiewa pęd tych"prawdziwych",którzy jeżdżą w tę i z powrotem po ścieżkach nie wiem po co.Chyba dla nich to żadna przyjemność,a zagrożeniem są sporym dla tych mniejszych i nie tak szybkich.Zwłaszcza jak wyprzedzają.
:)
Ot to to właśnie - smarkacze na rowerach, ..... też tak myślę ;)

Mamy :)

Zgadzam się co do tych śmigających po chodniku.

ALE - ile razy zdarza się, że jakaś kobieta idzie z dzieckiem za rękę, chodnik prawie pusty a i tak dziecko "wystaje" na drodze rowerowej? Oczywiście jak maluch się przestraszy, gdy w jego pobliżu mija się dwóch rowerzystów, to kto jest winny... oczywiście, Ci bezmyślni smarkacze na rowerach
do: mama mija
Też jestem matką, mam dwoje dzieci i gdybym miała pistolet to powystrzelałabym tych rowerzystów co mózgu nie mają i o mały włos nie skrzywdzili mojego dziecka. Doskonale Ciebie rozumiem.
ALE..... jestem też rowerzystką, jeżdżę więcej niż przeciętna matka dwójki dzieci, może nawet dużo więcej i nie mogę milczeć jak rowerzystów wkłada się do jednego worka z bezmózgowymi istotami, które w ogóle nie myślą !!! Takich bezmyślnych palantów jest pełno wśród kierowców tzw. pseudokieroców, rolkarzy i innych debilnych istot. Ale przecież nie wszyscy są tacy sami. Nie możesz więc pisać, moja droga, że nas nie lubisz - bo nas nie znasz. Nie lubisz z pewnością tego "ktosia" bez mózgu, który akurat wszedł Ci w "paradę" - ja też bym go nie lubiła.
Pozdrawiam ! I dobrej nocki życzę.

matka z dziecmi tez sie przylancza. nie lubie Was ani na chodniku -jako matka ani na ulicy - jako kierowca. niewielu zwalnia widzac dzieci. staram sie je pilnowac ale jak mi zza plecow z cichacza rower wyjedzie rozpedzony, nie brzdakajac dzwonkiem, to mam raczej male szanse karakany zlapac.a znajac szczescie, kiedys jakis rowerzysta dziaciaka zaliczy.
do góry