Widok
Ostrozniej!!
Ludziska patrzcie jak jezdzicie na rowerach, przy wyprzedzaniu pierw sprawdcie czy nikt Was nie zamierza wyprzedzic.. Wiecej Ogarniecia!! a pozatym w polsce mamy ruch prawostronny i dotyczy to takze drog rowerowych.. Nie wyjezdzajcie z dziecmi ktore nie umia jezdzic a jak juz wyjezdzacie to bierzcie je w srodek.. No i to na tyle mojego apelu ;] Pozdrawiam
Tak to ciekawy temat, należy mu poświęcić parę chwil. Rowerzyści, deskorolkarze, rolkarze z wózkami dziecinnymi, biegacze i na końcu te święte krowy to oczywiście niektórzy ludzie, ten cały arsenał znajduje się na ścieżce rowerowej. A najgorsi to rolkarze, którzy machają tymi łapskami na wszystkie strony, zajmując całą szerokość ścieżki.
Ludzie trochę kultury, nie jesteście sami na tej drodze. Ruch jest w Polsce prawostronny.
Ludzie trochę kultury, nie jesteście sami na tej drodze. Ruch jest w Polsce prawostronny.
" ...... Ludziska patrzcie jak jezdzicie na rowerach, przy wyprzedzaniu pierw sprawdcie czy nikt Was nie zamierza wyprzedzic ....... "
"....... Nie wyjezdzajcie z dziecmi ktore nie umia jezdzic a jak juz wyjezdzacie to bierzcie je w srodek ....... "
Czyli ze jak wyjeżdżam z synem to mam go zjeść żeby był w środku czy co ? Poza tym jak dzicko nie umie jeździć to nie wyjedzie.
Najważniejsze to pamiętać że ścieżki rowerowe to nie tor wyścigowy.
Teraz już wiem dlaczego we Wrzeszczu i na Przymorzu na ścieżce są miejscami kostki wypełnione ziemią - to są spowalniacze dla rowerzystów z zapędami sportowymi.
"....... Nie wyjezdzajcie z dziecmi ktore nie umia jezdzic a jak juz wyjezdzacie to bierzcie je w srodek ....... "
Czyli ze jak wyjeżdżam z synem to mam go zjeść żeby był w środku czy co ? Poza tym jak dzicko nie umie jeździć to nie wyjedzie.
Najważniejsze to pamiętać że ścieżki rowerowe to nie tor wyścigowy.
Teraz już wiem dlaczego we Wrzeszczu i na Przymorzu na ścieżce są miejscami kostki wypełnione ziemią - to są spowalniacze dla rowerzystów z zapędami sportowymi.
jaki kierowca?! rowerzysta.. i moze Ty masz chlopie lajkrowe gadki i blotniki.. a droga rowerowa jest bardzo niebezpieczna.. jak chcesz chlopie to sobie zjezdz dziecko ale nie wypuszczaj go na 4 kolkach i ucz jezdzic.. trojmiasto to wielka metropolia i jest masa niedzielnych rowerzystow jak i wprawionych rowerzystow.. pamietajcie ze nie wszyscy sie scigaja tylko jada swoim tempem..
mówiłem tyle razy że ścieżki rowerowe są nie dla wszystkich rowerzystów.
A co do kierowców aut osobowych to nie są oni bez winy półtora roku temu wracałem wieczorem z Żukowa i z naprzeciwka wyprzedzał na trzeciego samochód niestety nie zdążyłem nawet rozpoznać co to było o mały włos mi lewej ręki nie urwał odczułem tylko na swoim lewym barku poduszkę powietrzną...
Gdybym nie trzymał się prawej strony wolałbym nie myśleć co by było.
Kierowca auta cięzarowego z burakami cukrowymi za Nowym Dworem Gdańskim wyprzedzał mnie dwa lata temu zachowując niebezpieczny odstęp z 30-40cm i jeszcze pokazał kierunkiem po wyprzedzeniu do krawężnika jakby chciał mnie potrącić czy to nie idiotyczne?
A co do kierowców aut osobowych to nie są oni bez winy półtora roku temu wracałem wieczorem z Żukowa i z naprzeciwka wyprzedzał na trzeciego samochód niestety nie zdążyłem nawet rozpoznać co to było o mały włos mi lewej ręki nie urwał odczułem tylko na swoim lewym barku poduszkę powietrzną...
Gdybym nie trzymał się prawej strony wolałbym nie myśleć co by było.
Kierowca auta cięzarowego z burakami cukrowymi za Nowym Dworem Gdańskim wyprzedzał mnie dwa lata temu zachowując niebezpieczny odstęp z 30-40cm i jeszcze pokazał kierunkiem po wyprzedzeniu do krawężnika jakby chciał mnie potrącić czy to nie idiotyczne?
" ...... a droga rowerowa jest bardzo niebezpieczna ......."
Osobiście uważam ze niebezpieczni są ludzie.
" ...... ale nie wypuszczaj go na 4 kolkach i ucz jezdzic ...... "
A z 5 - 7 latkami które jeźdzą na 2 kołach. Moga jeździć z tyłu lub z przodu ?
" ....... niedzielnych rowerzystow jak i wprawionych rowerzystow ..... "
Jak rozpoznać niedzielnego ?
Osobiście uważam ze niebezpieczni są ludzie.
" ...... ale nie wypuszczaj go na 4 kolkach i ucz jezdzic ...... "
A z 5 - 7 latkami które jeźdzą na 2 kołach. Moga jeździć z tyłu lub z przodu ?
" ....... niedzielnych rowerzystow jak i wprawionych rowerzystow ..... "
Jak rozpoznać niedzielnego ?
>> a droga rowerowa jest bardzo niebezpieczna
>Osobiście uważam ze niebezpieczni są ludzie.
tak, np ci, którzy projektują, budują i zatwierdzają do użytku takie drogi rowerowe :)
http://picasaweb.google.com/wpaszk/PseudoInfraRowerowa#5355111757791726450
> A z 5 - 7 latkami które jeźdzą na 2 kołach. Moga jeździć z tyłu lub z przodu ?
mogą, nawet z boku. Ale po chodniku, bo to w końcu piesi są... (w rozumieniu naszego prawa ;)
pozdr
>Osobiście uważam ze niebezpieczni są ludzie.
tak, np ci, którzy projektują, budują i zatwierdzają do użytku takie drogi rowerowe :)
http://picasaweb.google.com/wpaszk/PseudoInfraRowerowa#5355111757791726450
> A z 5 - 7 latkami które jeźdzą na 2 kołach. Moga jeździć z tyłu lub z przodu ?
mogą, nawet z boku. Ale po chodniku, bo to w końcu piesi są... (w rozumieniu naszego prawa ;)
pozdr
Ci którzy jechali środkiem i zostali zabici nie mogą sie wypowiedzieć, więc radzę się dwa razy zastanowić.
Można na potrzeby tej dyskusji stwierdzić że wszystkie auta jeżdżą środkiem a jak wiemy ludzie giną.
Jazda środkiem nie jest jakimś cudownym środkiem bezpieczeństwa tylko stwarzaniem większego zagrożenia.
Można na potrzeby tej dyskusji stwierdzić że wszystkie auta jeżdżą środkiem a jak wiemy ludzie giną.
Jazda środkiem nie jest jakimś cudownym środkiem bezpieczeństwa tylko stwarzaniem większego zagrożenia.
" .... tak, np ci, którzy projektują, budują i zatwierdzają do użytku takie drogi rowerowe :) .... "
Jeśli jedzie się z rozsądną dostosowaną do warunków prędkością i patrzy się przed siebie przewidując co może zdarzyć się na drodze to nie ma problemu. A gdy się ściemnia wypada mieć lampkę.
Wystarczy wsiąść na rower i poświęcić 1 godzinę na przejazd po ściezkach żeby zaobserować niebezpieczne zachowania rowerzystów. Mozna też stanąć przy ścieżce gdy się ściemnia i policzyć ilu rowerzystów ma lampki a ilu nie.
W 3-mieście rowerzystów na scieżkach jest coraz więcej i jest coraz niebezpieczniej. Dwa lata temu w oklicach 15.00 na głównych ścieżkach był luzik teraz jest tłoczno.
" .... mogą, nawet z boku. Ale po chodniku, bo to w końcu piesi są... (w rozumieniu naszego prawa ;) .... "
Mają przywilej jazdy z opiekunem po chodniku nie oznacza to jednak że są pieszymi w rozumieniu prawa.
Jeśli jedzie się z rozsądną dostosowaną do warunków prędkością i patrzy się przed siebie przewidując co może zdarzyć się na drodze to nie ma problemu. A gdy się ściemnia wypada mieć lampkę.
Wystarczy wsiąść na rower i poświęcić 1 godzinę na przejazd po ściezkach żeby zaobserować niebezpieczne zachowania rowerzystów. Mozna też stanąć przy ścieżce gdy się ściemnia i policzyć ilu rowerzystów ma lampki a ilu nie.
W 3-mieście rowerzystów na scieżkach jest coraz więcej i jest coraz niebezpieczniej. Dwa lata temu w oklicach 15.00 na głównych ścieżkach był luzik teraz jest tłoczno.
" .... mogą, nawet z boku. Ale po chodniku, bo to w końcu piesi są... (w rozumieniu naszego prawa ;) .... "
Mają przywilej jazdy z opiekunem po chodniku nie oznacza to jednak że są pieszymi w rozumieniu prawa.