Widok

PKM

jakos tak mało informacji, opinii jest tutaj o PKM, o, przepraszam, o pojazdach szynowych, które wcale się nie nawywają PKM, bo firma PKM tak nie uważa, a trasy obsługuje Polregio. Te tzw. pkm-ki były dedykowane dla mieszkańców terenów położonych za granicami administracyjnymi miasta Gdańska, jako połączenie dla tych mieszkańców z aglomeracją trójmiejską. Na to poszły pieniądze z UE. Teraz, ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

znowu brak zrozumienia tekstu ... Oczywiście, wiem o tym, że bezpośrednio tzw. prezydent Gdańska, nie odpowiada za funkcjonowanie PKM, ale skoro tak dużo Jej mieszkańców z tego rozwiązania korzysta, dopychając na maksa skład PKM, to co stoi na przeszkodzie, aby Ona się tez włączyła do dialogu na rzecz poprawienia komfortu podróży tym środkiem transportu ? Gdyby to był prawdziwy Gospodarz Miasta, to zależałoby Jej na swoich mieszkańcach. A swoją drogą, to Samorząd Woj. tez umywa ręce od tego co sie dzieje w tej PKM, nie wspominając nawet o samej firmie PKM, która wg mnie nie robi nic, aby poprawic sytuację - miałem z tymi wszystkimi firmami do czynienia, żadna z tych firm nie odpowiada za obecną sytuację ... Bardzo smutne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale do Sopotu nie dociera. A mowa jest o PKM, nie SKM, więc nie zmieniaj tematu. Z pociągu Kolei Śląskich też się pewnie można przesiąść na Intercity i dojechać do Sopotu - to napiszesz mi że Koleje Śląskie mają przede wszystkim służyć "mieszkańcom trójmiasta"?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

słusznie, pisma pisałem wszędzie, do Marszałka też i nie wiesz wiedzieć jakie bzdury otrzymałem w odpowiedzi. Żadna z firm, biorących udział w organizacji tego środka transportu, nie poczuwa się do jakiejkolwiek odpowiedzialności. Każdy umywa ręce i zwala winę na wszystkich dookoła, poza sobą, typowo polskie ... Tak, PKM jest dla wszystkich.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

jakie to smutne, jak duzo nienawiści trzymasz w sobie i ... nie czytasz ze zrozumieniem tekstu, czysty pisowiec

Gdansk Wrzeszcz-Kartuzy-Koscierzyna nawet

Nieprawdę piszesz ... Gdzie to wyczytałeś?

Nie PKM tylko PolRegio - kiedy to do was dotrze?

Gdybyście z takim samym uporem, z jakim pociągi PolRegio nazywacie PKM-kami, dodając, że nie interesuje was, kto za co odpowiada, spróbowali jednak zrozumieć, że przewoźnik kolejowy i zarządca infrastruktury to dwie zupełnie inne firmy i zupełne inne kompetencje, to może już dawno byłoby po temacie.
Co ciekawe taki podział kompetencji na kolei jest w całej Europie i nikogo to nie dziwi, tylko (niektórzy) Polacy mają problem ze zrozumieniem (lub zaakceptowaniem) nawet tak prostego przekazu, jaki na swoim profilu FB publikuje PKM (z jeszcze prostszą do zrozumienia grafiką):

"PKM czy polregio?
W codziennej kolejowej rzeczywistości nasze role się uzupełniają - ale są całkowicie różne.
Żeby ułatwić Wam szybkie zgłaszanie spraw we właściwe miejsce, przygotowaliśmy prostą i czytelną grafikę z podziałem kompetencji obu firm:
PKM odpowiadamy za infrastrukturę: tory, perony, wiaty, teren wokół linii oraz systemy informacji pasażerskiej na przystankach.
polregio jako przewoźnik zajmuje się pociągami i obsługą pasażerów: bilety, punktualność, komfort podróży, itp.
️ Zachowajcie sobie naszą grafikę jako "ściągę" w swoich smartfonach - żeby w razie potrzeby mieć te informacje pod ręką.
️ Dzięki temu Wasze zgłoszenia trafią od razu tam, gdzie zostaną najszybciej i najskuteczniej obsłużone."

Jeżeli dla niektórych nawet takie wyjaśnienie jest za trudne, to ja już nie mam więcej pytań...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Raczej czysty KOwiex

Zgodnie z regułami pisowni gender

dokładnie, miasto Gdańsk finansuje transport mieszkańcom wioch położonych poza Trójmiastem,
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

PolRegio sregio... przyjęło się, że to PKM, bo to trasa PKM i tyle, jest tu w ogóle o co kruszyć kopie? Nikt nie mówi "idę na Polregio", bo to nic nie mówi. Jak powiesz "pojadę PKM", to mniej więcej wiadomo, co i gdzie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Te co jadą do lotniska to nowoczesne akurat nie są, bo to EN51 ;-)

Zimus, zbiorkom to zbiorkom.

Komunikacja publiczna służy każdemu, stąd nazwa publiczna, a nie jakimś wybańcom którzy czują sie lepsi od innych. Jak ci to nie pasuje, to pod własne gusta masz transport prywany: taxi, czy własny samochód.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak ma służyć mieszkańcom trójmiasta to niech miasta płacą za pociągi a nie marszałek.

Póki płaci marszałek to pasażerowie kursujący wewnątrz jednego miasta powinni być traktowani mniej priorytetowo wobec jadących dalej. A już na pewno nie powinno być zatrzymań pociągów w miejscach które nikogo poza Gdańskiem nie obchodzą typu Niedźwiednik, Brętowo, Firoga czy Matarnia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zapchane składy

A właśnie że są dpychane przez pasażerów w Kiełpinku i Jasieniu. w stronę Wrzeszcza . nie jeździsz codziennie to się nie wypowiadaj..

nie ma to dla pasażerów żadnego znaczenia, czy to PKM czy polregio

to w jaki sposób zorganizowany jest formalnie transport i kto za co odpowiada to nie jest istotne. Ważne jest, że pociągi są przepełnione, nie jeżdzą na czas, a perony są nieodśnieżone

Jeździłem na trasie Gdy Karwiny - Gdańsk Strzyża, ale wróciłem do jazdy samochodem.

Zgadzam się w wielu aspektach. Te składy nie powinny jeździć na tej trasie. Jako kolej dojazdowa to tak, np. Kartuzy-Gdańsk.
Na trasie Gdynia, Osowa, Lotnisko, Wrzeszcze powinny jeździć składy takie jak na SKM. Pociąg rusza np. z Wrzeszcza, a na Strzyża nie ma już jak wejść, tylko 2/3 pary drzwi, w środku ścisk i zaduch. Nie ma się za co złapać podczas jazdy w godzinach szczytu. To nie są składy na takie trasy i obciążenie. Bez podtekstów politycznych.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

miasto Gdansk nie finansuje transportu kolejowego za zalozenia i doktryny

W Gdanski rzadza tramwajarze...

A koleje w regionie to domena marszalka wojewodztwa i on za to placi. Podobnie jak za SKM... Miasto Gdansk nawet nie chce uruchomienia linii do Nowego Portu, bo musialoby za to zaplacic...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

PKM/ Polregio

Polregio ustala ilość pojazdów w pociągu! Sami eksperci kolejowi tam pracują......tak sami o sobie mówią.Także do nich pisać i DW Urząd Marszałkowski.
do góry