Widok
PKS WEJHEROWO - UWAGA!!!! PIRACI DROGOWI!!!
Nie dalej niż parę tygodni temu, przy ulicy Wielkopolskiej zdarzył się wypadek samochodowy - nie pierwszy i nie ostatni w tym rejonie. Codziennie rano mam okazję podziwiać wyczyny kierowców autobusów PKS WEJHEROWO - w szczególności na odcinku od skrzyżowania ulicy Chwaszczyńskiej z Sopocką do "radaru" przy wjeździe w ulicę Wielkopolską.
Autobusy PKS WEJHEROWO pełne pasażerów pędzą lewym pasem nawet 110km/h, dojeżdżają do zderzaka, mrugają długimi (sic!), próbują wymusić szybszą jazdę.
Na tym odcinku jest ograniczenie prędkości do 50km/h - nie bez przyczyny; vide ostatnie śmiertelne wypadki. To naprawdę niebezpieczne miejsce.
Osoby dojeżdżające do pracy wcześnie rano powinny uważać na kierowców autobusów PKS WEJHEROWO.
Chyba faktycznie rejestracje GWE są synonimem drogowego piractwa o_O
Autobusy PKS WEJHEROWO pełne pasażerów pędzą lewym pasem nawet 110km/h, dojeżdżają do zderzaka, mrugają długimi (sic!), próbują wymusić szybszą jazdę.
Na tym odcinku jest ograniczenie prędkości do 50km/h - nie bez przyczyny; vide ostatnie śmiertelne wypadki. To naprawdę niebezpieczne miejsce.
Osoby dojeżdżające do pracy wcześnie rano powinny uważać na kierowców autobusów PKS WEJHEROWO.
Chyba faktycznie rejestracje GWE są synonimem drogowego piractwa o_O
"Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny."
ponadto:
"2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
1) jechać z prędkością nie utrudniającą jazdy innym kierującym,"
Wniosek prosty jedziesz lewym pasem - nie stosujesz się do zasady ruchu prawostronnego. Za tobą jedzie ktoś szybciej - jedziesz z prędkością utrudniającą ruch innemu kierującemu. Takie zachowanie jest wykroczeniem z Art. 97 K.W.
"Art. 97.
Uczestnik ruchu lub inna osoba znajdująca się na drodze publicznej, w strefie zamieszkania
lub strefie ruchu, a także właściciel lub posiadacz pojazdu, który wykracza
przeciwko innym przepisom ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu
drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.2)) lub przepisom wydanym
na jej podstawie,
podlega karze grzywny do 3 000 złotych albo karze nagany."
źródło: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20100460275
ponadto:
"2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
1) jechać z prędkością nie utrudniającą jazdy innym kierującym,"
Wniosek prosty jedziesz lewym pasem - nie stosujesz się do zasady ruchu prawostronnego. Za tobą jedzie ktoś szybciej - jedziesz z prędkością utrudniającą ruch innemu kierującemu. Takie zachowanie jest wykroczeniem z Art. 97 K.W.
"Art. 97.
Uczestnik ruchu lub inna osoba znajdująca się na drodze publicznej, w strefie zamieszkania
lub strefie ruchu, a także właściciel lub posiadacz pojazdu, który wykracza
przeciwko innym przepisom ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu
drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.2)) lub przepisom wydanym
na jej podstawie,
podlega karze grzywny do 3 000 złotych albo karze nagany."
źródło: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20100460275
A skąd wiesz, że on popełnia wykroczenie? Są pewne okoliczności wyłączające bezprawność takiego zachowania o których możesz po prostu nie wiedzieć.
Pamiętaj o tym:
USTAWA
z dnia 20 maja 1971 r.
Kodeks wykroczeń
"Art. 16. § 1. Nie popełnia wykroczenia, kto działa w celu uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa grożącego dobru chronionemu prawem, jeżeli niebezpieczeństwa nie można inaczej uniknąć, a dobro poświęcone nie przedstawia wartości oczywiście większej niż dobro ratowane."
Przykład z życia: Kierowca wiezie osobę potrzebującą natychmiastowej pomocy medycznej na SOR. Zwłoka spowodowana oczekiwaniem na przyjazd karetki grozi zgonem osoby chorej.
Pamiętaj o tym:
USTAWA
z dnia 20 maja 1971 r.
Kodeks wykroczeń
"Art. 16. § 1. Nie popełnia wykroczenia, kto działa w celu uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa grożącego dobru chronionemu prawem, jeżeli niebezpieczeństwa nie można inaczej uniknąć, a dobro poświęcone nie przedstawia wartości oczywiście większej niż dobro ratowane."
Przykład z życia: Kierowca wiezie osobę potrzebującą natychmiastowej pomocy medycznej na SOR. Zwłoka spowodowana oczekiwaniem na przyjazd karetki grozi zgonem osoby chorej.
ok a jadąc z osobą potrzebującą pomocy pod wpływem alkoholu zwalnia mnie od odpowiedzialności, Ratuję życie, jestem usprawiedliwiony, czy zabierając matkę z chorym dzieckiem do lekarza a nie mam fotelika, jestem zwolniony z odpowiedzialności, Życie pisze różne scenariusze, różnie interpretują to policjanci, prokuratorzy a przepisy są jednakowe dla wszystkich
~: , kolega nie rozumie , co jest napisane w kodeksie drogowym i czego ten artykuł dotyczy , interpretując art.16.par.1 .
Obowiązujący ruch prawostronny , nie ma nic wspólnego z jazdą pojazdem lewym pasem , o którym kolega tu pisze.
- Jeśli jedziemy pasem trzecim , licząc od prawej strony na jezdni o czterech pasach w jednym kierunku , to ten pas jest lewy , czy prawy ?
Obowiązujący ruch prawostronny , nie ma nic wspólnego z jazdą pojazdem lewym pasem , o którym kolega tu pisze.
- Jeśli jedziemy pasem trzecim , licząc od prawej strony na jezdni o czterech pasach w jednym kierunku , to ten pas jest lewy , czy prawy ?
Hall, masz rację, ja też uważam że jak jesteś idiotą to masz prawo zabijać się gdzie zechcesz, ale jeśli narażasz swoją głupotą innych to powinno przestać być obojętne. Jak mi taki gej miga światłami to złośliwie nie zjadę a jeszcze blokuję gościa tak aby mnie nie mógł wyprzedzić. Patrzę w tylne lusterko i widzę jak taki buc puchnie, macha sobie rękami i pewnie wyzywa. Moja radość nie zna granic. Wrrrednozurrr :)
HALEWICZ kaszubi są u siebie, Gdynia to Kaszuby jak, nie podoba się to wypierdzielaj tam gdzie twoje korzenie o ile je masz. Obrażać gospodarza to trochę nie fajnie. Może część jeździ źle ale to nie usprawiedliwia obrażać innych. Dotyczy to również innych forumowiczów którzy mają manie wyższości a są tylko biednymi za chlebem na kaszuby przyjezdnymi.
Nie tylko tu zdarzają się takie wypadki. Znacznie więcej można zobaczyć na stronie o tym: http://polibkama.com
Chalewicz, Ty to jednak burak jesteś... i nie potrafisz zgasić światła, wygłupiłeś się ok...ale po co dalej ciągniesz temat obrażając wszystkich w koło. Jesteś z miast niby, obrażasz tych jak to nazywasz "wsiunów", ale chyba mało jeździsz po trójmieście i w ogóle mało jeździsz, bo byś wiedział, że rejestracja nie jeździ tylko człowiek...ale dla zakompleksionych "mieszczuchów" widać to jest nie do pojęcia (małolaty używają zwrotu "nie do ogarnięcia".....bo chyba nie za wiele masz latek).