Widok

PORÓD

Mam pytanie do kobiet, no chyba że któyś z mężczyzn ma takowe informacje, gdzie w Gdańsku najlepiej rodzic?? Ja mysle o szpitalu Wojewodzkim, jesli ktos tam rodzil moglby mi cos napisac o nim, co trzeba wziasc ze soba, ile to wszystko kosztuje (m.in. porod w wodzie), jak opieka lekarska? I inne informacje o ktorych warto by bylo wiedziec.
Dziekuje z gory
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To miało być do JOKERA :-)
Dzis w internecie przeczytałam że w Szpitalu Klinicznym od dwóch lat była ta bakteria KLEBELLA czy jak jej tam więc napewno nie poszlabym tam rodzić!!A co do Wojewódzkiego ostatnio moja kolezanka rodziła i w Wojewódzkim powiedziano jej że nie ma miejsc i musi jechac na Zaspę, (chociaż miała tak naprawdę rodzić w Wojewódzkim)!!!
POLECAM ZASPĘ większość moich koleżanek tam rodziła i są zadowolone.Zastanówcie się nad tym dobrze żebyście potem nie żałowali.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
PS a do jakiego ginekologa chodzi?
SANEPID BARDZO ŹLE OCENIŁ STAN SANITARNY WANNY - OBSZERNY ARTYKUŁ NA TEN TEMAT W ZESZŁYM ROKU W GZECIE WYBORCZEJ. SZPITAL WOJEWÓDZKI NIE MA DOBRYCH OPINII W RANKINGY SZPITAL PRZYJAZNY DZIECKU.

POZA TYM NIE POSIADA SPRZĘTU FACHOWEGO NA ODDZIALE NOWORODKOWYM. NIGDY NIE WIADOMO JAKIE KOMPLIKACJE WYSTĄPIĄ U DZIECKA PO PORODZIE, NAWET GDY CAŁA CIĄŻA PRZEBIEGA SUPER.
NA ZASPIE JEST ODDZIAŁ INTENSYWNEJ TERAPII I PATOLOGII NOWORODKA Z BARDZO DOBRYM SPRZETEM I FACHOWYM PERSONELEM. CZĘSTO CZAS ODGRYWA WAŻNĄ ROLĘ A Z WOJEWÓDZKIEGO NA ZASPĘ KAWAŁECZEK DROGI - DO TEGO TRANSPORT KARETKĄ, KTÓRY NIE ZAWSZE MA DOBRY WPŁYW.

JA POLECAM ZASPĘ !!! W KOŃCU SPEDZAMY TYLKO KILKA DNI, NASTROJE PERSONELU MOŻNA ZAWSZE PRZEMILCZEĆ ALE WYPOSAŻENIE ODDZIAŁU W DOBRY SPRZET JEST NA 1 MIEJSCU - TAKIE MOJE ZDANIE. A ZASPA TAKI SPRZĘT POSIADA I NIE JEDNO DZIECKO NAWET MALUTKIE, WCZEŚNIAK Z WAGĄ 500-600 GRAM ŻYJE !!!
WIEM GDZIE PRACUJĄ POŁOŻNE A GDZIE PIELĘGNIARKI (NIE WSZYSTKIE DZIEWCZYNY NA POŁOŻNICTWIE SĄ POŁOŻNYMI) POZA TYM ZDAŻA SIĘ, ŻE DZIEĆMI ZAJMUJĄ SIĘ PILĘGNIARKI Z ODDZIAŁU NOWORODKOWAEGO - BO TAM RACZEJ POŁOŻNE NIE PRACUJĄ I OTO TEŻ MI CHODZIŁO. BOKSY NA ZA ZASPIE OWSZEM BYŁY PARĘ LAT TEMU, ALE PO REMONCIE JEST ZUPEŁNIE INACZEJ. A CO DO ŚRODKA DEZYNFEKCYJNEGO - JEDEN OWSZEM I DO TEGO STARSZNIE DROGI PRZY OBECNYCH ZASOBACH FINANSOWYCH NIESTETY NIE STAĆ SZPITALA NA KUPNO TEGO JEDNEGO "PREPARATU" - UZYWAJĄ INNYCH NIE ZAWSZE SKUTECZNIE DEZYNFEKUJĄCEGO. Z ŁÓZKIEM JEST INACZEJ BO JEST ICH KILKA I ŻADKO KIEDY JEDNA PACJENTKA PO DRUGIEJ KORZYSTA Z TEGO SAMEGO, POZA TYM JEŚLI ŁÓŻKO ZOSTANIE ZABRUDZONE TO W MINIMALNYM STOPNIU, POZA TYM NA MATERACU ŁÓŻKA LEŻY PRZEŚCIERADŁO I NIE MA BEZPOŚREDNIEGO KONTAKTU "NIBY ZABRUDZONEGO" ŁÓŻKA Z CIAŁEM KOBIETY A WANNA NIESTETY JEST JEDNA .... I W UBRANIU DO NIEJ NIE WCHODZIMY, PRZEŚCIERADŁA TEŻ W NIEJ NIE MA TYLKO BAKTERYJKI TU I TAM ...
polecam Zaspę znajoma rodziła dwa razy raz cesarka raz drogami natury (listopad tego roku) bardzo sobie chwaliła. No i te telefony przy łożku to jest prawdziwe dobrodzejstwo, personel miły i fachowy.Nie chodzila do szkoly rodzenia wiec miala wiele pytan w trakcie położna na wszystkie odpowiadała i wytłumaczyła co robic aby miej bolało i poszło sprawnie.

PS.a może ktoś chce sprzedać wózek trójfunkcyjny tzn. z autofotelikiem?
---------miałam cesarke w sklepie wędkarskim i c***...
Podobno rodzinne i znieczulenia są za darmo
Bardzo trafny wybor polecam .Ostatnio usłyszlam rozmowe w tramwaju dwóch panow ,że w dobrym tonie jest teraz rodzić w wojewódzkim. Zwsze będe mowic ,że pood jak rusza to można tylko go zakończyc urodzeniem naszego oczekiwanego dzieciątka , a ciężk i wyczerpująca praca zaczyna sie po. Te noce nieprzespane ,obawa o zdrowie dziecka , obolala pupa. I nie zawze na początku radzimy sobie z karmieniem.Najgorsze to 6 tygodni po , a potem same radości.Może sie spotkamy na sali porodowej ?
Znam lepszego Doering przyjmuje w budynku Hossy na ul. Grunwaldzkiej
jakie osobne sale na Zaspie jedna duża podzielona na boksy jak w stajni.Na położnictwie pracuję położne a nie pielęgniarki.Ocenę dezynfekcji wanny zostawmy Sanepidowi .Łóżko porodowe również jest zabrudzone wodami, krwią i tak samo jak wanne trzeba umyc i zdezynfekowac .nie widzę rożnicy a jako ciekawostke powiem ,że do wanny jest tylo jeden środek do mycia specjany .
bardzo dobrze znam pojecie cięcia cesarskiego ale zadalam pytanie skąd wiecie ,że będzie miala cięcie ?dziecko podczas porodu ma duże zdolności adaptacyjne i mimo zwęzonych wymiarow miednicy rodzą sie drogami i silam i natury.Lozysko nie odrywa sie tylko odkleja przedwcześnie. Rodzimy w szpitalu ponieważ w każdej chwili trzeba podjąc decyzje o zakończeniu porodu cięciem cesarskim.Uwżam ,że zawsze jeśli jest taka możliwośc powinna być proba porodu.
madzia napisał(a):

> skąd wiadomo ,że to będzie cięcie cesarskie?

Będzie tylko wtedy, gdy jest konieczne - cesarka to operacja... Otwarcie brzucha.
Kiedy? - Kiedy w czasie naturalnego porodu matka nie radzi sobie długo, nie potrafi przeć, pojawiają się komplikacje anatomiczne (zbyt wąska miednica) ale przed samym porodem robi się USG - bada położenie i ułożenie dziecka, są pomiary miednicy itp. Jeśli mama jest zbyt "wąska" w miednicy czy są jeszcze inne zdrowotne przyczyny to nie czeka się na akcję porodową tylko tnie... Mogą siępojawić problemy typu oderwanie łożyska - kiedy malucha trzeba "wydostać" natychmiast, kłopoty np ze wzrokiem - duża wada, albo poważne choroby siatkówki. Kłópoty z sercem.

Poród to potężne parcie i wszystko co realnie zagraża dziecku lub/i matce trzeba wyeliminować.
Pati napisał(a):

Pati ja z szanowną Małżonką małżonką jesteśmy tuż przed. Problem "Gdzie?" jest płytki:
- Zaspa - nie - mamy złe wspomnienia - negatywnie się wypowiadają znajomi o opiece choć - jak słyszymy jest wyremontowany
- Wojewódzki - świetna kadra lekarska - ginekologiczna i dobra opieka personelu, sala porodowa to 3 jedynki - nie widzę minusów.
- Został jeszcze Wrzeszcz - jeśli cesarka to to tylko tu - jeśli można tak powiedzieć to tu jest specjalistyczny oddział chyba na całe Pomorze.

Do szpitala nie idzie się na długo: 3 - 7 dni (nie mówimy o patologii) więc nie szukamy komfortu - chcemy dobrej opieki. Kobieta po porodzie miewa różne zachwiania spowodowane nagłym załamaniem hormonalnym i twierdzę, że dobra opieka od pierwszych godzin w szpitalu jest najważniejsza...

Z NASZYCH analiz wynika jedno - Wojewódzki.
Powodzenia i pozdrów Maleństwo od Jokera ;-)
PRZEPRASZAM BARDZO ZA POMYŁKĘ BRANICKI MAREK A DRUGI LEKARZ TO PIOTR BEREŚNIEWICZ - OBAJ PRZYJMUJĄ W LOTNI. DR BRANICKI BARDZO DOBRZE ROBI USG.
BARDZO DOBRYM LEKARZEM PRACUJĄCYM NA ZASPIE JEST PIOTR BRANICKI - GABINET W "LOTNI" NA GDAŃSKIEJ ZASPIE W POBLIŻU ETC
JA OSOBIŚCIE POLECAM SZPITAL NA ZASPIE. BARDZO DOBRE WARUNKI SANITARNE, OSOBNE ODIZOLOWANE SALE PORODOWE. BARDZO MIŁA, FACHOWA OPIEKA POŁOŻNYCH NA SALI PORODOWEJ, REWELACYJNA PANI ODDZIAŁOWA, DO LEKARZY TEŻ NIE MAM ŻADNYCH ZASTRZEŻEŃ. ODDZIAŁ POŁOŻNICZY TEŻ OCENIAM BARDZO DOBRZE, SALE 3 OSOBOWE Z TELEFONEM, POKÓJ ODWIEDZIN DLA RODZINY. A CO DO SZPITALA WOJEWÓDZKIEGO TO PODOBNO NA SALI PORODOWEJ ATMOSFERA NIE NAJGORSZA NATOMIAST ODDZIAŁ PO LOZNICZY NIE CIESZY SIĘ DOBRĄ OPINIĄ ZE WZGLĘDU NA PIELĘGNIARKI JAK I WARUNKI POBYTOWE NA ODDZIALE - DUŻE SALE DLA PACJENTEK, NIEZBYT CZYSTO A PORODY W WODZIE NIE ZAWSZE DOCHODZĄ DO SKUTKU - ZRESZTĄ JA OSOBIŚCIE NIE WIERZĘ W 100% DEZYNFEKCJĘ TEJ WANNY I PRZESTRZEGANIE REŻIMU HIGIENICZNO- SANITARNEGO. PRZECIEŻ W TEJ WANNIE WSZYSTKO "PŁYWA" WODY PŁODOWE, KREW ITD. ILE TAKICH PORODÓW ODBYWA SIĘ DZIENNIE - I JEDEN PO DRUGIM, A POTEM DZIWIĆ SIĘ, ŻE DZIECI ZAKAŻONE SZPITALNYMI BAKTERIAMI.
POZDRAWIAM I POWODZENIA
Stanowczo odradzam szpital na Zaspie. W listopadzie minionego roku miałam wątpliwą przyjemność przebywania na odziale patologii ciąży oraz ginekologii. Zgadzam się z moją przedmówczynią, która pisze że szpital jest już w XXI wieku. Jest to jednak wysoce powierzchowna opinia. Owszem wszystko jest ładnie wyremontowane, w każdej sali chorych są telefony, z których bezpośrednio leżąc w łózku można odbierać połączenia z miasta, całkiem smaczne jedzenie serwowane w estetyczny sposób przez firmę kateringową. Z drugiej jednak strony lekarze podchodzą w bardzo ignorancyjny sposób do pacjentek (mam porównanie z lekarzami pracującymi na klinicznej), przez cały mój pobyt w szpitalu nie mogłam się doprosić fachowej i jednoznaczej informacji o swoim stanie zdrowia i przebiegu leczenia. Nie chciałabym nikogo straszyć, ale spotkała mnie na odzziale ginekologicznym na Zaspie bardzo nieprzyjemna "przygoda". Piszę o tym ponieważ Ci sami lekarze, którzy pracują na ginekologii odbierają porody. Podczas zabiegu, który nawet nie był wpisany do grafiku zabiegów na dany dzień (nie miałam konsultacji z anestezjologiem, ani żadnej żetelnej informacji o jego przebiegu) operujący mnie ginekolog popełnił błąd, którego skutkiem było przebicie macicy i jelit.
skąd wiadomo ,że to będzie cięcie cesarskie?
joan napisał(a):

> A czy ktos mógłby sie prosze podzielic swoimi doswiadczeniami
> ze szpitala w Redłowie? z góry dziękuje

Przyłączam się do pytania joan - napiszcie coś o Redłowie. A co myślicie o Miejskim w Gdyni?
Miałam cesarkę ale w Gnieźnie. Widze że w 3-miescie sa 2 szpitale ktore mozesz brac pod uwage. zaspa i wojewodzki.
Tyle bedzie opini o kazdym z nich ilu pacjentow. To jest normalne. Jednej moze nie podobala sie jakas pielegniarka i juz powie ze ten szpital czy tamten jest niedobry.

pozdrawiam
Mariola

Inne tematy z forum Towarzyskie

Pielęgniarki w szpitalu na Zaspie (33 odpowiedzi)

Czy ktoś kiedys miał tą wątpliwą przyjemność tam leżeć? Bo ja tak. Chodzi mi głównie o...

do góry