Widok

PORÓD

Mam pytanie do kobiet, no chyba że któyś z mężczyzn ma takowe informacje, gdzie w Gdańsku najlepiej rodzic?? Ja mysle o szpitalu Wojewodzkim, jesli ktos tam rodzil moglby mi cos napisac o nim, co trzeba wziasc ze soba, ile to wszystko kosztuje (m.in. porod w wodzie), jak opieka lekarska? I inne informacje o ktorych warto by bylo wiedziec.
Dziekuje z gory
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bardzo trafny wybor polecam .Ostatnio usłyszlam rozmowe w tramwaju dwóch panow ,że w dobrym tonie jest teraz rodzić w wojewódzkim. Zwsze będe mowic ,że pood jak rusza to można tylko go zakończyc urodzeniem naszego oczekiwanego dzieciątka , a ciężk i wyczerpująca praca zaczyna sie po. Te noce nieprzespane ,obawa o zdrowie dziecka , obolala pupa. I nie zawze na początku radzimy sobie z karmieniem.Najgorsze to 6 tygodni po , a potem same radości.Może sie spotkamy na sali porodowej ?
Podobno rodzinne i znieczulenia są za darmo
---------miałam cesarke w sklepie wędkarskim i c***...
polecam Zaspę znajoma rodziła dwa razy raz cesarka raz drogami natury (listopad tego roku) bardzo sobie chwaliła. No i te telefony przy łożku to jest prawdziwe dobrodzejstwo, personel miły i fachowy.Nie chodzila do szkoly rodzenia wiec miala wiele pytan w trakcie położna na wszystkie odpowiadała i wytłumaczyła co robic aby miej bolało i poszło sprawnie.

PS.a może ktoś chce sprzedać wózek trójfunkcyjny tzn. z autofotelikiem?
WIEM GDZIE PRACUJĄ POŁOŻNE A GDZIE PIELĘGNIARKI (NIE WSZYSTKIE DZIEWCZYNY NA POŁOŻNICTWIE SĄ POŁOŻNYMI) POZA TYM ZDAŻA SIĘ, ŻE DZIEĆMI ZAJMUJĄ SIĘ PILĘGNIARKI Z ODDZIAŁU NOWORODKOWAEGO - BO TAM RACZEJ POŁOŻNE NIE PRACUJĄ I OTO TEŻ MI CHODZIŁO. BOKSY NA ZA ZASPIE OWSZEM BYŁY PARĘ LAT TEMU, ALE PO REMONCIE JEST ZUPEŁNIE INACZEJ. A CO DO ŚRODKA DEZYNFEKCYJNEGO - JEDEN OWSZEM I DO TEGO STARSZNIE DROGI PRZY OBECNYCH ZASOBACH FINANSOWYCH NIESTETY NIE STAĆ SZPITALA NA KUPNO TEGO JEDNEGO "PREPARATU" - UZYWAJĄ INNYCH NIE ZAWSZE SKUTECZNIE DEZYNFEKUJĄCEGO. Z ŁÓZKIEM JEST INACZEJ BO JEST ICH KILKA I ŻADKO KIEDY JEDNA PACJENTKA PO DRUGIEJ KORZYSTA Z TEGO SAMEGO, POZA TYM JEŚLI ŁÓŻKO ZOSTANIE ZABRUDZONE TO W MINIMALNYM STOPNIU, POZA TYM NA MATERACU ŁÓŻKA LEŻY PRZEŚCIERADŁO I NIE MA BEZPOŚREDNIEGO KONTAKTU "NIBY ZABRUDZONEGO" ŁÓŻKA Z CIAŁEM KOBIETY A WANNA NIESTETY JEST JEDNA .... I W UBRANIU DO NIEJ NIE WCHODZIMY, PRZEŚCIERADŁA TEŻ W NIEJ NIE MA TYLKO BAKTERYJKI TU I TAM ...
SANEPID BARDZO ŹLE OCENIŁ STAN SANITARNY WANNY - OBSZERNY ARTYKUŁ NA TEN TEMAT W ZESZŁYM ROKU W GZECIE WYBORCZEJ. SZPITAL WOJEWÓDZKI NIE MA DOBRYCH OPINII W RANKINGY SZPITAL PRZYJAZNY DZIECKU.

POZA TYM NIE POSIADA SPRZĘTU FACHOWEGO NA ODDZIALE NOWORODKOWYM. NIGDY NIE WIADOMO JAKIE KOMPLIKACJE WYSTĄPIĄ U DZIECKA PO PORODZIE, NAWET GDY CAŁA CIĄŻA PRZEBIEGA SUPER.
NA ZASPIE JEST ODDZIAŁ INTENSYWNEJ TERAPII I PATOLOGII NOWORODKA Z BARDZO DOBRYM SPRZETEM I FACHOWYM PERSONELEM. CZĘSTO CZAS ODGRYWA WAŻNĄ ROLĘ A Z WOJEWÓDZKIEGO NA ZASPĘ KAWAŁECZEK DROGI - DO TEGO TRANSPORT KARETKĄ, KTÓRY NIE ZAWSZE MA DOBRY WPŁYW.

JA POLECAM ZASPĘ !!! W KOŃCU SPEDZAMY TYLKO KILKA DNI, NASTROJE PERSONELU MOŻNA ZAWSZE PRZEMILCZEĆ ALE WYPOSAŻENIE ODDZIAŁU W DOBRY SPRZET JEST NA 1 MIEJSCU - TAKIE MOJE ZDANIE. A ZASPA TAKI SPRZĘT POSIADA I NIE JEDNO DZIECKO NAWET MALUTKIE, WCZEŚNIAK Z WAGĄ 500-600 GRAM ŻYJE !!!
Dzis w internecie przeczytałam że w Szpitalu Klinicznym od dwóch lat była ta bakteria KLEBELLA czy jak jej tam więc napewno nie poszlabym tam rodzić!!A co do Wojewódzkiego ostatnio moja kolezanka rodziła i w Wojewódzkim powiedziano jej że nie ma miejsc i musi jechac na Zaspę, (chociaż miała tak naprawdę rodzić w Wojewódzkim)!!!
POLECAM ZASPĘ większość moich koleżanek tam rodziła i są zadowolone.Zastanówcie się nad tym dobrze żebyście potem nie żałowali.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
PS a do jakiego ginekologa chodzi?
To miało być do JOKERA :-)
A co z Gdynią? Czy żadna z osób uczestniczących w forum nie wie nic o Miejskim, lub o szpitalu w Redłowie? Bardzo proszę osoby mogące wypowiedzieć się w tym temacie, aby przekazały kilka istotnych uwag :-))
Pati napisał(a):

> Mam pytanie do kobiet, no chyba że któyś z mężczyzn ma takowe
> informacje, gdzie w Gdańsku najlepiej rodzic?? Ja mysle o
> szpitalu Wojewodzkim, jesli ktos tam rodzil moglby mi cos
> napisac o nim, co trzeba wziasc ze soba, ile to wszystko
> kosztuje (m.in. porod w wodzie), jak opieka lekarska? I inne
> informacje o ktorych warto by bylo wiedziec.
> Dziekuje z gory

Cześć!
przed swoim porodem miałam możliwość obejrzenia traktu porodowego w szpitalu wojewodzkim jak i na Zaspie. Osobiście rodziłam na Zaspie - a to dlatego, że:
- Zaspa ma 5 pokoi dla rodzących, a wojewodzki tylko 2 (połozna z wojewodzkiego mówiła,ze jesli zdarza sie sytuacja braku miejsc, każą pacjentce czekać lub odsyłają na Zaspę!). Pokoje zarówno w wojewodzkim jak i na Zaspie są przytulne, nowoczesne, czyste;
- najlepszy OION dla niemowląt jest na Zaspie! to w tym szpitalu uratowali życie dziecku urodzonemu w 26 tygodniu!
- sala odwiedzin jest znacznie większa na Zaspie niż w Wojewodzkim
- położne na Zaspie są super - opiekują się, rozluźniają atmosferę, pomagają oddychać a lekarzy kręci się koło pacjenta pełno
- trak porodowy w Wojewódzkim jest na innym piętrze niż oddział położniczy
Szpital wojewodzki ma dużą salę (po za tymi 2) do rodzenia w wodzie. niestety nie wszyscy mogą rodzić w wodzie, tego nie wiadomo do samego końca; nie wolno rodzić jeśli: dziecko waży więcej niż 3800, odeszły wcześniej wody, złe ułożenie dziecka. Faktem jest, że w szpitalu wojewodzkim możesz rodzić w pozycji jakiej chcesz - na leżąco, na stojąco, na kucaka, w wodzie, na krzesełku(specjalnym ale nie typowo ginekologicznym).W szpitalu wojewodzkim jest piłka, worek sako, drabinki, sznurki do ciągnięcia. W szpitalu na Zaspie jest piłka i worek - ale jak mówią położne z Zaspy i jest to prawda trudno pacjętkę zachęcić do skakania w bólach porodowych. Obydwa trakty mają łazienkę z prysznicem i w każdym czasie rodząca może wziąść prysznic jeśli nie ma przeciwskazań. Opłat nie pamiętam. Pamiętam tylko, że poród rodzinny kosztowł w jednym i w drugim szpitalu tyle samo. Dość drogi był poród w wodzie. W szpitalu wojewodzkim jest możliwość wykupienia pokoju jednoosobowego na oddziale położniczym(ale jest tylko jeden taki pokój i najczęściej zajęty). W obydwu szpitalach pokoje są trzyosobowe plus dzieciaczki. Szpital na Zaspie ma barzdzo przestonną łazienkę na odziale położniczym. Odziały położnicze w obydwu szpitalach są bardzo ładne.
W szpitalu wojewodzkim mozna prywatnie wezwać ekipę do znieczulenia zewnątrzoponowego (ale położne z tego szpitala nie są za tym).
Osobiście polecam szpital na Zaspie, ale Wojewódzki na pewno nie jest zły.
Polecam zabrać do szpitala (wszystko jedno którego): pampersy dla swojego dziecka, kilka niezbędnych ubranek, wodę mineralną niegazowaną na poród, jednorazowe majtki (bo innych nie można nosić).
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
i na noworodkach pracują położne , a środek do dezynfekcji wanny jest kupowany, robione są posiewy. To właśnie Zaspa słynie podobno z tak dużej ilości porodow,że rodząca prawie jeszcze na ciepłe łożko się kładzie po odbytm dopiero porodze.To kiedy czas na naświetlanie sal?Samo prześcieradło nie zastąpi dróg zakażenia,przykład z Łodzi bakterie wychodowano z materacyków na których leżały dzieci.
Jeszcze pare lat wstecz kiedy i w szpitalu wojewódzkim istniał oddzial wcześniakow równiez ratowano dzieci z waga urodzeniową 600g.Niestety od kiedy nastaly kasy i podział na szpitale spejalistyczne ten oddial zostal zlikwidowany i obecnie Zaspa opiekuje sie wcześniakami , ale zapewniam ,że sprzęt od Pana Owsiaka znajduje sie i tam.Nie można podawać informacji nie mając pojęcia czy dany oddzial dysponuje. Na szczęscie juz dziś nie obowiązuje rejonizacja i można wybrać porodowke .A plakietka szpitala Przyjaznego Dziecka nie zawsze idzie w parze ze spełnieniem tych wymogow.I tak za najlepszy oddzial polożniczy będę uważała Puck.
Ludzie! Napiszcie coś o Gdyni - czy nikt tam nie rodził?
ja rodziłam - pięć lat temu. W Gdynia - Szpital Miejski. Opieka nie najgorsza - wspominam może nie z sentymentem ale nie było źle. Mam dla porówmnania inny szpital, bo był to mój drugi poród. Personel i lekarze- mili, czysto i co najważniejsze miłą atmosfera.
pozdrawiam
AKURAT O TYM JAKIM SPRZĘTEM OITN DYSPONUJE NA ZASPIE WIEM BARDZO DOBRZE !!! ZNAM RÓWNIEŻ MOŻLIWOŚCI WOJEWÓDZKIEGO I KLNICZNEJ GDZIE TEŻ JEST ODDZIAŁ IT, Z TYM, ŻE ZASPA PRZYJMUJE NOWORODKI I WCZEŚNIAKI Z CAŁEGO WOJEWÓDZTWA I NIEJEDNOKROTNIE PRZYJMOWAŁA MALUCHY ZE SZPITALA WOJEWÓDZKIEGO. A SPRZĘT NIE TYLKO OD OWSIAKA ALE OD WIELU INNYCH SPONSORÓW.
Nie zgadzam się że na Klinicznej trzeba leżeć w trakcie porodu. Ja całe 11 godzin przesiedziałam (przebujałam :)) na piłce (takiej jak miałyśmy na szkole rodzenia), i kładłam się tylko do badania.
Co do personelu- wiele zastrzeżeń, ale do pielęgniarek i lekarzy na oddziale. Za to poród wspominam bardzo dobrze (gdyby nie bolało byoby suuper). Ogromne zaangażowanie, delikatna położna. Na pewno duże znaczenie miał fakt że był mój mąż przy mnie i że mieliśmy opłaconą lekarkę i położną.
Dlatego obecnie wszystkie wcześniaki przyjmowane są na Zaspę i jaki problem , ale w wojewodzikm jest oddzial chirurgii dziecięcej
PROBLEMU NIE MA TYLKO JEST BEZPIECZEŃSTWO, CHIRURGIA DZIECIĘCA W WOJEWÓDZKIM A KARDIOLOGIA W AMG. ALE NIKOMU NIE ŻYCZMY ODWIEDZANIA TAKICH ODDZIAŁÓW.
ILE LUDZI TYLE ZDAŃ I OPINII A KAŻDA NASTĘPNA PACJENTKA BĘDZIE MIAŁA SWOJE.
ŻYCZĘ WSZYSTKIM CIĘŻARNYM KOBIETKOM POMYŚLNYCH PORODÓW, RADOSNYCH CHWIL W TYM DNIU I SAMYCH POZYTYWNYCH ODCZUĆ I WSPOMNIEŃ.
POZDRAWIAM
Na prawdę nie rozumiem że taka duża może być różnica zdań. Wielu naszych znajomych odradza nam Zaspę z powodu nieprzyjemnej obsługi. Lekaż prowadzący (prywatny) polecał Zaspę tylko w przypadku podejrzenia jakichś komplikacji. Byliśmy w wojewódzkim - jest na prawdę przyzwoicie: czysto i co do położnych nie mam zadnych zastrzeżeń. Bardzo miłe podejście. Pokazały nam sale porodowe (w tym jedna gdzie można rodzić w wodzie i klasycznie ze sterowanym elektronicznie układem łóżka). Sale wyglądająna prawdę bardzo dobrze - na pewno są odremontowane.
W całym "kompleksie" porodowym jest b. ciepło i cicho.

pozdrawiam,
jarek
Doering jest wspaniałym specjalistą, cenionym i opiekuńczym. Jest poprostu rewelacyjny.
do góry