Widok

PRACA!!!!

Jaki waszym zdaniem kierunek studiów ma najwieksza przyszłość i dlaczego? Czy turystyka i rekreacja , lub zarzadzanie do nich naleza?
za odpowiedzi z gory serdecvznie dziekuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z pewnością wszystkie medyczne (zwłaszcza takie specjalizacje, jak: stomatologia, ginekologia itd.). Co do reszty wolę się nie wypowiadać - bo często bywa tak, że w trakcie pięcioletniego toku studiów rzeczywistość i podaż zmienia się diametralnie.
Pozdri, M25.
Moim zdaniem ekonomia tak, ale turystyka chyba nie bo od kilku lat duzo osob to studiuje. Zgadzam sie, ze medyczne tak, mysle ze prawo czy budownictwo tez jest zawsze w cenie. Informa z elektronika, poza tym, ze jest coraz wiecej absolwentow tych kierunkow sa chyba przyszlosciowe.
Mi sie wydaje, że jednak ekonomia, zarządzanie, marketing itp. to już przestają dawać "gwarancję" lepszej przyszłości bo ekonomistów jest w tej chwili (podobno) "nadprodukacja"...
Ale tak na prawdę dużo zależy od przypadku. Za 5 lat wszystko będzie wyglądało inaczej (choćby ze względu na UE).
Ekonomia na pewno!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Oprócz kierunku studiów musisz tez się rozejrzeć nad oferowanymi specjalnościami, bo różne uczelnie na tych samych wydziałach oferują różne specjalności. Ja właśnie mam tydzień na wybranie takowej i nadal nie wiem: kupiec, analityk... a może spedytor...
I ważne też żeby kierunek, który wybierzesz odpowiadał Tobie, bo męczyć się najpierw przez 5 lat studiów a następnie może i przez całe życie tylko dla kasy, to jak dla mnie mija się z celem.
pzdr
O widzę, że jesteś na Kolegium Ekonomicznym UG.
Osobiście polecam Analityk. Najtrudniejszy to kierunek ale warto!!!
Pozdrawiam
No właśnie słyszałam, że tam najtrudniej, ale najwięcej się tam człowiek nauczy. I że analitycy, to ulubieńcy dziekana ;) Tylko pytanie drugie - czy się tam dostanę...
pzdr
Ja skończyłam ten kierunek rok temu. Jak będziesz jakieś potrzebowała notatki to nie ma sprawy.
Dzięki ;)
No tak - prawo to też dobry kierunek, ale:
!. W obecnych czasach tylko duże firmy mają swoje departamenty prawne, a małe korzystają z usług radców.
2. Aplikacja!!! Trudno się dostać bez znajomości (a wręcz prawie niemożliwe - chyba, że się jest geniuszem).
Budownictwo - coraz więcej firm budowlanych upada, a zanosi się na to, że upadnie jeszcze więcej (wiem, bo pracuję w tej branży) - a co roku Politechnika "wypuszcza" kilkudziesięciu speców w tej dziedzinie.
Jak już ktoś napisał - też jestem zdania, że dobrze jest robić to, w czym ma się szansę być na prawdę dobrym (a już idealnie, kiedy się coś lubi robić).
Pozdrawiam, M25.
> Budownictwo - coraz więcej firm budowlanych upada, a zanosi się
> na to, że upadnie jeszcze więcej (wiem, bo pracuję w tej
> branży) - a co roku Politechnika "wypuszcza" kilkudziesięciu
> speców w tej dziedzinie.

No, no malutka, poprosze o wiecej chocby udawanego optymizmu bo sie zalamie :( Moze jak mnie wypusci to nie bede specem, ale tak fajnie sie zyje ludzac sie, ze a noz widelec uda sie gdzies zahaczyc :(

heh ide sobie poprawic humor ogladajac "statek widmo" :/.
hehee specyficzny sposób poprawy humoru;)) szczególnym optymizmem napełnią Cie pierwsze sceny>>> z metalowym drutem:)))) brrrrr
tak przyjemnie mi sie czyta że najlepiej być ekonomistą, prawnikiem lub medykiem :) ale niestety statystyki mówią inaczej. W kolejności największego bezrobocia:
1. prawo
2. medycyna
3. ekonomia
powodzenia w wyborze
Nie wiem czy się orientujecie ale ekonomistów mamy na 20 lat. Uważam że najbardziej pożądane zawody to lekarz, informatyk oraz psycholog
A co sądzicie o studiach językowych? Wiadomo, że języki obce są niezbędne. ale czy same studia filologiczne wystarczą? Myślę że chyba konieczny jest jeszcze jakiś drugi kierunek.
A moim zdaniem przyszłościowe teraz są studia dające znajomość i wykształcenie w co najmniej dwóch kierunkach - a więc tzw. JSEM (jednoczesne studia ekonomiczno - menedżerskie), MISMaP (międzywydziałowe ind. studia matematyczno - przyrodnicze), MSOŚ (międzywydziałowe studia ochrony środowiska), MISH (międzywydziałowe studia humanistyczne) itp.
Dają one wykształcenie bardzo rozległe, co na obecnym rynku pracy stwarza możliwość łatwiejszego przystosowania się.

Pozdrawiam!
S.
hehe no fakt linka szybko poszatkowala towarzystwo ;), generalnie film sredni, mam nadzieje ze matriks - reaktywacja bedzie ekstra :D postaram sie obejrzec w najblizszym tygodniu.
Nagralem sobie i obejrzalem tez "imie rozy" dawno sie zabieralem do obejrzenia tego filmu... bardzo dobry :D
To ja w podobnym kontekście, na jakie studia (dzienne) najłatwiej się dostać (musze mieć jakieś zabezpieczenie)??? Tylko chciałbym by na tych studiach przewarzały nauki humanistyczne, bo ze ścisłymi u mnie kiepsko
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
Proponuję PSYCHOLOGIĘ np. w Sopocie Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej - Wydział w Sopocie od tego roku ma nowy nabór na 5 letnią magisterską Psychologię, zaoczną i dzienną! podam Ci stronę www.swps.edu.pl/sopot, lub maila do nich studium. sopot@swps.edu.pl
Pozdrawiam
J.

Inne tematy z forum Praca

Atut-rental gdańsk kokoszki opinie (3 odpowiedzi)

Witam forumowiczów, proszę o opinie na temat firmy atut-rental czyli na przyklad warunki pracy ,...

Własny start up (3 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was moze odwarzył sie na otwarcie własnego start upu? Na co przy czymś takim...

Własna gastronomia - czy się kalkuluje? (60 odpowiedzi)

Mam pytanie, głównie do mieszkańców Gdyni: jakie jest Wasze zdanie nt. poprowadzenia własnej...

do góry